Namaži se gelom od kestena.Pasaga wrote: 12 Nov 2023, 19:34 I ja sam danas![]()
Mjenjo gume na 3 auta
Malo na koljena malo cuci,
Ev sad nemogu ustat![]()
Bol u leđima
Moderator: Krokodil Behko
- Bego
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 223 times
- Been thanked: 1447 times
- Status: Offline
Re: Bol u leđima
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 8848 times
- Been thanked: 7656 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 8988 times
- Been thanked: 10688 times
IŠIJAS: Sve što ste znali a niste željeli da znate i doživite

Išijas pogađa i do 40 posto stanovništva, najčešće nakon 40. godine, i to čak tri puta češće muškarce nego žene.
Prepoznat ćete ga po intenzivnoj boli u području donjeg dijela leđa i gluteusa koja se širi kroz nogu sve do stopala.
Simptomi
Iako je ova probadajuća bol najpoznatiji simptom išijasa, ima ih još na koje treba obratiti pozornost:
osjećaj žarenja u nozi poput strujnog udara
utrnulost ili slabost u nozi ili jednom dijelu tijela
bolno sjedenje, hodanje i ustajanje
kašljanje, kihanje i drugi nagli pokreti uzrokuju bol
bol koja utječe na svakodnevne aktivnosti i san
gubitak kontrole nad crijevima i mjehurom.
Uzroci išijasa
Uzrok boli je iritacija korijena ishijadičnog živca, koji je i najveći živac u tijelu – najduži i najdeblji. Hernija diska je najčešći, ali ne i jedini uzrok išijasa. U normalnom položaju disk ne dolazi u kontakt sa živcem, ali u slučaju išijasa on je iskliznuo iz svoj položaja i pritišće živac.
Živac može biti pritisnut i suženim kralježničkim kanalom, tj. ozljedom, kao što je fraktura zdjelice ili bedrene kosti, tumorom ili aneurizmom (proširenjem arterije). Vrlo česti je uzrok pojačana fizička aktivnost.
Ko je posebno ugrožen?
Osobe koje imaju dijabetes imaju i veći rizik od išijasa jer dugoročna hiperglikemija oštećuje živce.
Ostali čimbenici koji povećavaju rizik su prekomjerna tjelesna težina, višesatna statička opterećenja (sjedenje u autu ili na poslu), nedovoljno kretanja te ostali uzroci koji smanjuju opskrbu diskova između kralježaka hranjivim tvarima.
Kako ublažiti bolove?
Ne preporučuje se ležanje na trbuhu jer se time povećava pritisak na korijene ishijadičnog živca.
Bočni položaj je dobar, ali samo ako pravilno ležite – inače vam može odmoći. Uvijek stavite jastuk između koljena i držite koljena jedno iznad drugog kako bi kralježnica bila u pravilnom položaju.
Ležite li na leđima ispod donjeg dijela leđa stavite mali zarolani ručnik, a ispod koljena veliki jastuk.
Za trenutačno smanjivanje boli lezite na leđa s potkoljenicama na povišenom. To učinkovito rasterećuje pritisak na živac. Kut između tijela i natkoljenica treba biti 90°, kao i kut koljena.
Pomoći će i topli oblozi dok hladnoća pogoršava bolove i simptome išijasa.
Potraju li problemi duže od nekoliko tjedana, obavezno se javite liječniku. U najtežim slučajevima može biti potrebna i operacija.
(SB)
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2585 times
- Been thanked: 21511 times
Re: IŠIJAS: Sve što ste znali a niste željeli da znate i doživite
Jebo te tema.I ovo zna bolit,bolje da te 3 metka iz puske pogode. 

Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7276 times
- Been thanked: 16877 times
- ironman
- sirius
- Has thanked: 22737 times
- Been thanked: 23318 times
Evo sad me pusta..nisam mogao glavu okrenut udesno od ponedjeljka proslog ..promaha valjda u kolima.
dream of spring...
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7276 times
- Been thanked: 16877 times
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20579 times
- Been thanked: 18583 times
Ja povremeno osjećam to žarenje u desnoj nozi ako baš dugo sjedim i tačno udara od leđa. Recimo i kad nakon tog sjedenja počnem naglo hodati prve 2-3 minute znaju baš biti problem, ali kad to pročepi onda mogu glat i 10 km prohodati bez ikakve frke.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13804 times
- Been thanked: 9532 times
jos mi samo to fali
nemam

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- HAVANA
- Pituljica
To je meni bilo prije 10 godina.Radi vjezbe,treniraj,ponekad masaza...Masamune wrote: 21 May 2024, 10:14 Ja povremeno osjećam to žarenje u desnoj nozi ako baš dugo sjedim i tačno udara od leđa. Recimo i kad nakon tog sjedenja počnem naglo hodati prve 2-3 minute znaju baš biti problem, ali kad to pročepi onda mogu glat i 10 km prohodati bez ikakve frke.
- Tokmak
- Vucin apostol
- Has thanked: 1336 times
- Been thanked: 1306 times
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 39645 times
- Been thanked: 25647 times
Češnjak ima snažna protuupalna i analgetska svojstva te je najbolji prirodni lijek za išijas. Konzumirajte četiri sirova režnja svako jutro sa čašom vode ili ih skuhajte u toplom mlijeku. Mlijeko od češnjaka izvrsno je sredstvo kod upale ishijadičnog živca.
Zdrobite 10 režnjeva češnjaka. U zdjelicu ulijte dvije šalice mlijeka i šalicu vode te dodajte zdrobljeni češnjak. Nakon što zavrije, pustite da kuha na laganoj vatri 5 – 6 minuta. Dodajte med po ukusu i pijte ovaj napitak dva puta dnevno.
Češnjak možete primijeniti i lokalno, tako da cijelu glavicu češnjaka skuhate s pola čaše riže u dvije čaše toplog mlijeka. Dobivenu kašu koristite kao vrući oblog na bolnom mjestu.
Zdrobite 10 režnjeva češnjaka. U zdjelicu ulijte dvije šalice mlijeka i šalicu vode te dodajte zdrobljeni češnjak. Nakon što zavrije, pustite da kuha na laganoj vatri 5 – 6 minuta. Dodajte med po ukusu i pijte ovaj napitak dva puta dnevno.
Češnjak možete primijeniti i lokalno, tako da cijelu glavicu češnjaka skuhate s pola čaše riže u dvije čaše toplog mlijeka. Dobivenu kašu koristite kao vrući oblog na bolnom mjestu.
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 39645 times
- Been thanked: 25647 times

Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1505 times
- Been thanked: 2829 times
Kičma i išijadikus ako zabole u stopalu umjesto na lađima i lumbalnom dijelu onda je problem.
Sve dok je bol lokalizovana u leđima dobro je, ali čim ode u stopalo , zivac is stopala salje signale mozgu da je uklijesten i ne moze obavljati normalnu funkciju

Sve dok je bol lokalizovana u leđima dobro je, ali čim ode u stopalo , zivac is stopala salje signale mozgu da je uklijesten i ne moze obavljati normalnu funkciju

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Trebalo bi anketu napraviti koliko forumaša ima problema sa leđima
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- HAVANA
- Pituljica
Ja kako sam kreno ispisacu se sa ove teme.80% manje.Ojacali vec misici,trcim,hodam sat trake pa malo tegova.Nikakvih problema.Jedino kad dugo sjedim malo zasmeta.Stopalo dobro,oslonac,nema propadanja,penjem se uz stepenice bez problema… Kile idu dole a kile su zlo za naceta ledja.Bili su u pravu kad su rekli da moze i bez operacije ali da moram biti uporan,strpljiv i pazljiv.Sreca sav sam od furke i tvrdoglav ko mazga.Ne bi fulio trening da mi plati ko.Trenutno mi je to glavna furka.Jebo i poso i pare.Trcis,ganjas poso i pare a ne mislis na zdravlje.Poslije te pare trosis da vratis zdravlje.Nidje veze.Stop.Mijenjaj navike na vrijeme.
- Mutevelija
- Selonačelnik
Njima se mene ne isplati slati na godišnji odmor čim me pošaljiu i ja se malo odmori , počnu simptomi čim dodje na posao, radio prošlu sedmicu, haj rekoh spazam mišići,a hamam je živac u pitanju .
Ali provjeriti cu sutra kod porodičnog.
Kakav trening , ti tegobe ne bi smio dizati, ja ponio 25 Kg veće uz stepenice i evo posljedice sad.
Kaže kolege danas de dignu vreću gore, rekoh ako ćemo zajedno, neću ja ću sam .
Haj sam mislim diži.
I drugi viče de prebaci 4 vreće, nešto on pere krem neki
Haj ako ćemo zajedno
Kod mene je problem što imam snage ko konj ali ne bi trebao prevarim se.
Kad zaboli e onda se čuvam.
Ali provjeriti cu sutra kod porodičnog.
Kakav trening , ti tegobe ne bi smio dizati, ja ponio 25 Kg veće uz stepenice i evo posljedice sad.
Kaže kolege danas de dignu vreću gore, rekoh ako ćemo zajedno, neću ja ću sam .
Haj sam mislim diži.
I drugi viče de prebaci 4 vreće, nešto on pere krem neki
Haj ako ćemo zajedno
Kod mene je problem što imam snage ko konj ali ne bi trebao prevarim se.
Kad zaboli e onda se čuvam.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
To je od foruma, ja dok nisam forumasio bio sam zdrav a onda 2 godine nakon forumasenja razbolim se sa leđima.Maja wrote: 10 Oct 2023, 15:42 Zadnji put bila bolesna kad sam imala koronu prije 2g.
Nikad poslije ni kihnula nisam a ne se prehladila.
Ali ledja... Mora nesto covjeka yebat.
Nema šta drugo biti , kad nas vecina to boluje.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 1802 times
- Been thanked: 939 times
Ovdje smo da razmijenimo misljenja i iskustva.
Godinama osjetim u donjem dijelu ledja(lumbago) neki bol. Nekada malo veci nekada malo manji. Nekada duze drze nekada krace ali mi smeta.
Znalo se desiti(kao mnogima) da prilikom dizanja nekog tereta i loseg polozaja kicme ''uhvati'' me u ledima i drzi par sedmica a nekada par mjeseci.
Desi se ruzan pokret nesto da dohvatim i opet me uhvati da se tesko i obrijem. Trosi tablete protiv bolova dok se to ne smiri.
Moram napomenuti a nisam doktoru rekao da sam imao dva pada na kraljeznjicu. U tom momentu nisam nista osjecao i uvijek bi nastavio svoje aktivnosti.
Prije par mjeseci na MRI snimku konstatovana je stenoza(suzenje) kanala izmedju L3-L5.
Neurohirurg je obavio razgovor sa mnom i rekao da je zadnji momenat da se nesto uradi po tom pitanju. Fizio terapije mi mogu pomoci jer jacanjem misica smanjuje se pritisak na zivce ali sta poslije kada ne mogu da vjezbam i jacam misice uz odredjene vjezbe. Imm 63 god. i tu je negdje granica kada oni ne preporucuju operacije iz vise razloga.
Ja se odlucim za operaciju.
Operisan sam 1. februara ove godine. Operacija je po onim brosurama sto sam dobio ozbiljnija i trazi duze vrijeme oporavka nego kod diskus hernije.
Jedan dan sam lezao u bolnici da bi ujutro otisao u kupatilo da se umijem i zube perem. Sestre se samo pogledase i blago nasmijase. Znam da je to uz pomoc jakih analgetika ali je uspjeh.
Otpusten sam kuci nakon sto sam prespavao u bolnici. Lezao sam jednu sedmicu i lagano setao. Svaki dan sam povecavao vrijeme setnje.
Sada setam koliko me noge nose. Juce radim nesto u vrtu i ustajem i ocekujem onaj bol a ono nigdje nista.
Kao da sam dobio novu kicmu, nove noge i nista vise ne osjecam.
Ako ovako ostane(a kazu da ce ostati 97%) ja prezadovoljan na remontu kicme.
Godinama osjetim u donjem dijelu ledja(lumbago) neki bol. Nekada malo veci nekada malo manji. Nekada duze drze nekada krace ali mi smeta.
Znalo se desiti(kao mnogima) da prilikom dizanja nekog tereta i loseg polozaja kicme ''uhvati'' me u ledima i drzi par sedmica a nekada par mjeseci.
Desi se ruzan pokret nesto da dohvatim i opet me uhvati da se tesko i obrijem. Trosi tablete protiv bolova dok se to ne smiri.
Moram napomenuti a nisam doktoru rekao da sam imao dva pada na kraljeznjicu. U tom momentu nisam nista osjecao i uvijek bi nastavio svoje aktivnosti.
Prije par mjeseci na MRI snimku konstatovana je stenoza(suzenje) kanala izmedju L3-L5.
Neurohirurg je obavio razgovor sa mnom i rekao da je zadnji momenat da se nesto uradi po tom pitanju. Fizio terapije mi mogu pomoci jer jacanjem misica smanjuje se pritisak na zivce ali sta poslije kada ne mogu da vjezbam i jacam misice uz odredjene vjezbe. Imm 63 god. i tu je negdje granica kada oni ne preporucuju operacije iz vise razloga.
Operisan sam 1. februara ove godine. Operacija je po onim brosurama sto sam dobio ozbiljnija i trazi duze vrijeme oporavka nego kod diskus hernije.
Jedan dan sam lezao u bolnici da bi ujutro otisao u kupatilo da se umijem i zube perem. Sestre se samo pogledase i blago nasmijase. Znam da je to uz pomoc jakih analgetika ali je uspjeh.
Otpusten sam kuci nakon sto sam prespavao u bolnici. Lezao sam jednu sedmicu i lagano setao. Svaki dan sam povecavao vrijeme setnje.
Sada setam koliko me noge nose. Juce radim nesto u vrtu i ustajem i ocekujem onaj bol a ono nigdje nista.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Zana
- Gospođetina
- Has thanked: 8879 times
- Been thanked: 8627 times
- Status: Online
Ti operisao stenozu?amidza idriz wrote: 24 Mar 2025, 15:03 Ovdje smo da razmijenimo misljenja i iskustva.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"