Ikad.
Nehotice

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Ne bih se slozio sa tom izjavom, i mi smo ljudi ko i svako drugi. Ovdje u bosni u trenutnom nakaradnom uredjenju, gdje je suzivot neki cilj, takva literatura nije bas najbolja.Chloe wrote: 25 Mar 2025, 09:39
Svakako da ima probuđenih, ali nažalost i onih drugi. Nažalost mi smo narod kojem "historija nije učiteljica znanja".
Procitacu svakako, hvala.Chloe wrote: 25 Mar 2025, 09:39Svakako da ima probuđenih, ali nažalost i onih drugi. Nažalost mi smo narod kojem "historija nije učiteljica znanja".Lavlje_srce wrote: 24 Mar 2025, 21:45
Pogledala sam sinoc i nije mi bilo dobro. Pitanje svih pitanja je - jesu li Bosnjaci nesto naucili iz ovoga?
Da jesu, ponavljani genocidi nad Bosnjacima bi se detaljno izucavali u visim razredima osnovne i srednje skole, imali bismo redovne javne debate na ovu temu (ukljucujuci sa Srbima i Crnogorcima), Jasmila Zbanic i Danis Tanovic bi o ovome odavno snimili filmove, svako dijete, zena i muskarac bi bili svjesni pogroma nad Bosnjacima kroz historiju i na kraju krajeva ne bismo bili u situaciji u kojoj smo sad.
Na tu tematiku, historijski roman, Bijeli Cigani Adnana Ćatovića bavi se tom tematikom. Preporučujem je svima. Moja djeca ( osim najmlađeg) su dobili primjerke za svoje biblioteke i rok do kad ih moraju pročitati.
Prati Arslana Softića, koji je, kao i svaki dječak, pun snova, nade i očekivanja od budućnosti. Kad dobije počasnu pozivnicu za bajram od starijeg prijatelja koji je dugo bio strah i trepet zeničkih ulica, shvata da poziv nije slučajan. U ambijentu tavanske tišine suočiće se s mnogim tajnama iz rustične sehare. Na stotine starih pisama desetljećima je stajalo u kovčegu šifrirano starim bosanskim pismom. Cober je većinu dnevnika i pisama prilagodio na njemu razumljivu latinicu. U staroj fotelji započinje Arslanovo putovanje kroz vrijeme; putovanje od dva stoljeća i njegovo Preobraženje. U pisanim svjedočanstvima sačuvalo se sve što su Duhovi Pakosti željeli pokriti. Kroz sudbinu dvije povezane porodice, otkriće šta se zbilo u Sjenici 1809., Kolašinu 1858., Užicu 1868. godine i u mirnodopskoj Vraneškoj dolini, krvave 1924. godine. Čitajući svjedočanstva davno umrlih ljudi, otkriće nešto i o sebi; tajnu zbog koje je pozvan kako bi i sam jednog dana postao Čuvar… čuvar sjećanja na ljudske duše.Naglašava kako je "roman autentičan i kako se naslanja na historijske događaje". Vjeruje da historijski roman apsolutno ne treba ni pokušavati pisati ako nemate neki osjećaj za historijskom istinom.
Više na linku:
https://www.aa.com.tr/ba/balkan/adnan-% ... je/3145675
Ako se odlučiš čitati, pripremi se na mučne i teške opise nekih dešavanja.
Da budem iskren, i meni polahko naziv “bjegunci” počinje smetati.
TacnoElTriconi wrote: 25 Mar 2025, 16:42Ne bih se slozio sa tom izjavom, i mi smo ljudi ko i svako drugi. Ovdje u bosni u trenutnom nakaradnom uredjenju, gdje je suzivot neki cilj, takva literatura nije bas najbolja.Chloe wrote: 25 Mar 2025, 09:39
Svakako da ima probuđenih, ali nažalost i onih drugi. Nažalost mi smo narod kojem "historija nije učiteljica znanja".
Gledaj srbe i jugoslaviju, pa i njihova prijasnja vremena. Od malena se uz gusle okuplja, uci se o srpskim neprijateljima prije nego se nauci abeceda, na vrijeme sve. I imas vazda neki procenat krvnika, neko se primi bas u takve price i pjesme.
Uzmi gledat dokumentarce sa snimcima, hronologijom dogadjaja stradanja muslimana na ovim prostorima i vidjet ces kakav ce ti osjecaj izazvati. Suzivot i istina su u konfliktu, ne moze i jedno i drugo. Istina je bolna i otvara oci. Oni koji su je u jugoslaviji propovjedali isli su na doedukaciju malo na goli otok i logicno da se svaki pokusaj sirenja istine gasio u korjenu.
Ko ima i trun mozga u glavi kupit ce karabin, uclanit se u lovacko drustvo i ucit se malo kako pucat. Vise ce te komsija cjeniti i nece na tebe gledat ko na ovcu![]()
Po stavljala sam ja.Koteljubi_kadnisamtu wrote: 26 Mar 2025, 01:43TacnoElTriconi wrote: 25 Mar 2025, 16:42
Ne bih se slozio sa tom izjavom, i mi smo ljudi ko i svako drugi. Ovdje u bosni u trenutnom nakaradnom uredjenju, gdje je suzivot neki cilj, takva literatura nije bas najbolja.
Gledaj srbe i jugoslaviju, pa i njihova prijasnja vremena. Od malena se uz gusle okuplja, uci se o srpskim neprijateljima prije nego se nauci abeceda, na vrijeme sve. I imas vazda neki procenat krvnika, neko se primi bas u takve price i pjesme.
Uzmi gledat dokumentarce sa snimcima, hronologijom dogadjaja stradanja muslimana na ovim prostorima i vidjet ces kakav ce ti osjecaj izazvati. Suzivot i istina su u konfliktu, ne moze i jedno i drugo. Istina je bolna i otvara oci. Oni koji su je u jugoslaviji propovjedali isli su na doedukaciju malo na goli otok i logicno da se svaki pokusaj sirenja istine gasio u korjenu.
Ko ima i trun mozga u glavi kupit ce karabin, uclanit se u lovacko drustvo i ucit se malo kako pucat. Vise ce te komsija cjeniti i nece na tebe gledat ko na ovcu![]()
Imas li preporuku na youtube koji dokumentarac o stradanjima muslimana da pogledamo?
Prosla su vremena mrskog socijalizma dje se za takve stvari islo na robiju, imas sta hos sad trazit. Oso alija nametak na robiju zbog price za obraz. Izazivo nacionalnu mrznju, pajel.Koteljubi_kadnisamtu wrote: 26 Mar 2025, 01:43
Imas li preporuku na youtube koji dokumentarac o stradanjima muslimana da pogledamo?
Tratinčica wrote: 27 Mar 2025, 13:26 SVE NAŠE IZGUBLJENE ARBITRAŽE Hoće li iko odgovarati za stotine miliona KM izgubljenih u sporovima?
13.04.2024.
Prema procjenama Bosna i Hercegovina u ovom trenutku suočava se s milijardu konvertibilnih maraka troškova vezanih za izgubljene sporove izgubljene pred međunarodnim arbitražnim sudovima. Elektroprivreda RS-a, Naftni terminali Ploče, Elektroprivreda BiH – samo su neke su od energetskih kompanija čije će izgubljene milionske presude platiti ili su već platili građani ove države.
Pišu: Elmedina ŠABANOVIĆ i Nermin BISE
https://interview.ba/2024/04/13/sve-nas ... sporovima/
![]()
BHANSA neće biti ukinutaKrokodil Behko wrote: 27 Mar 2025, 13:45Tratinčica wrote: 27 Mar 2025, 13:26 SVE NAŠE IZGUBLJENE ARBITRAŽE Hoće li iko odgovarati za stotine miliona KM izgubljenih u sporovima?
13.04.2024.
Prema procjenama Bosna i Hercegovina u ovom trenutku suočava se s milijardu konvertibilnih maraka troškova vezanih za izgubljene sporove izgubljene pred međunarodnim arbitražnim sudovima. Elektroprivreda RS-a, Naftni terminali Ploče, Elektroprivreda BiH – samo su neke su od energetskih kompanija čije će izgubljene milionske presude platiti ili su već platili građani ove države.
Pišu: Elmedina ŠABANOVIĆ i Nermin BISE
https://interview.ba/2024/04/13/sve-nas ... sporovima/
![]()
IMa tu i jedna dobra okolnost.
Ako BHANSA bude ukinuta, tebi nema druge nego da se vratiš u tu neku kanzašku pripizdinu, gdje ljudi nemaju internet, jer vjeruju da Bill Gates preko windowsa čipuje ljude.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests