Razlike između srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Srbija ukida bosanski jezik

Post by laganini » 22 Aug 2015, 13:18

....nikad mi nece bit jasno zasto nije bosnjacki jezik...ovako mi baca vrime ideje yugoslavenstva...naivno..ukratko podrzavam bosnjscki jezik naravno s malo vecim odmakom od srpske verzije..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR » 22 Aug 2015, 13:26

Nije bosnjacki jer taj rjecnik ne postoji, a bosanski postoji oficijelno od 1631. ako se ne varam mada se o bosanskom jeziku govori i u 14. st. Naravno posto si cenzura nista ti to ne znaci dok ti se ne spomene majorizacija. Zanimljivo je kolko se trudite da kazete da Bosnjaci ne postoje, a onda cmizdrite i govorite kako nije bosanski vec bosnjacki jezik. Kontradiktorno zar ne?
Last edited by Krokodil Behko on 22 Aug 2015, 16:45, edited 1 time in total.
Reason: brisana uvreda

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 22 Aug 2015, 15:44

laganini wrote:....nikad mi nece bit jasno zasto nije bosnjacki jezik...ovako mi baca vrime ideje yugoslavenstva...naivno..ukratko podrzavam bosnjscki jezik naravno s malo vecim odmakom od srpske verzije..
...kad je to stvarano,uzimali su se izrazi iz istocne hercegovine,uglavnom....
tu se osjeti ta mjesavina,i odslikava stanje na terenu,u nacionalnom sastavu populacije....
tu bi trebalo traziti te slicnosti a i uzroke....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2 times
Been thanked: 15 times

Post by Mohr » 22 Aug 2015, 17:32

laganini wrote:....nikad mi nece bit jasno zasto nije bosnjacki jezik...ovako mi baca vrime ideje yugoslavenstva...naivno..ukratko podrzavam bosnjscki jezik naravno s malo vecim odmakom od srpske verzije..
Nije bošnjački zato što u Bosni ne žive samo Bošnjaci. Ako pak bosanski postoji, onda ga govore svi žitelji Bosne :bih

A možemo i ovako: Hoće li ti ikad biti jasno zašto Austrijanci pričaju njemački :roll

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 17:44

JCR wrote:Nije bosnjacki jer taj rjecnik ne postoji, a bosanski postoji oficijelno od 1631. ako se ne varam mada se o bosanskom jeziku govori i u 14. st. Naravno posto si cenzura nista ti to ne znaci dok ti se ne spomene majorizacija. Zanimljivo je kolko se trudite da kazete da Bosnjaci ne postoje, a onda cmizdrite i govorite kako nije bosanski vec bosnjacki jezik. Kontradiktorno zar ne?
..zamjenio si teze logicno bi bilo da bosnjaci koji su tako identificirali identificiraju i jezicnom smislu...ili mislis da ce hrvati ili srbi prihvatit bosanski jezik...to eventualno mogu prihvatit jedino bivsi yugoslaveni njima je to prihvatljiva verzija i niko vise..ili mislis da bi hrvati i srbi trebali asimilirat u bosnjake to je jos manje moguce..jest da je od pecinskog covika ali mislim da je logicno za svakog osim ako mu smog nije otrova mozdane vijuge...smog je doduse iz urbane sredine pa ga je lakse i prihvatit :hihi eh taj smog.....

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 17:46

Mohr wrote:
Nije bošnjački zato što u Bosni ne žive samo Bošnjaci. Ako pak bosanski postoji, onda ga govore svi žitelji Bosne :bih

A možemo i ovako: Hoće li ti ikad biti jasno zašto Austrijanci pričaju njemački :roll
...a mozemo li ovako zasto u svicarskoj ne govore svicarsk :zubi ok malo si se izgubio al ima vrimena skontaces....dobro dosa na forum :zubi

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 22 Aug 2015, 17:51

Ne možemo i tako; ne moraš postavljat pitanje koje sam već postavio ;)

'nači, zašto bi se jezik im'o zvati bošnjački :roll

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 17:54

..a zasto bi se zva bosanski.. :cudi jel ga prihvacuju svi stanovnici ili nacije...il tako mora bit.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 22 Aug 2015, 18:01

Paa... Ako se isti jezik koji(m) se govori u Srbiji i Hrvatskoj (a koji se negda zvaše srpsko-hrvatski odnosno hrvatsko-srpski) danas zovu (samo još) srpski i hrvatski, kako bi se, po tvom vrlom mnijenju, taj isti jezik imao zvati u Bosni i Hercegovini, ako ćemo slijediti logiku da su ti jezici, kao što jesu, tako (reducirano) nazvani samo iz razloga uspostave (novih) nacionalnih država :roll

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 18:04

...pa onako ko sto sam ti dao primjer svicarske...nije bosna po svojoj specificnosti raritet :ok

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 22 Aug 2015, 18:18

Niđe veze jarane :o Talijanski, francuski i njemački su bitno različiti jezici, dok mi imamo posla sa - ooo Manitu :klanja valja li zar opet ponoviti :grana - :oo sa stanovišta lingvistike jednim, istim, jednim te istim jezikom ;)

Vi'š kak' ti & ja lijepo komuniciramo, dok ti pričaš na 'rvackom a ja na bosanskom :pusa

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 18:23

...super slicni su razumljivi sto posto..onda fino nek se zove hrvatski i sve pet.. :hihi kad amerii mogu prihvatit engleski ili kako rece austrijanci njemacki sto nebi mogli i nosnjaci :zubi

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 22 Aug 2015, 18:27

[ytube][/ytube]
Samo sabura

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 22 Aug 2015, 18:31

laganini wrote:...super slicni su razumljivi sto posto..onda fino nek se zove hrvatski i sve pet.. :zubi
Ma ne'aš problema :o Al' nikak'ih :D. Samo to, i sve ok, je l' de :obrve No pasaran! :hihi

Haj sad razligu, al' polaganini :oo

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 22 Aug 2015, 18:52

Ama ljudi moji imam kopegice iz Bosne i ja sam blizu Bosni. Pa razumijmo se, naravno ali razlioe u naglasku rijeci su velike...ne znam ja kako bi se trebao zvati...meni najprikladnije bosanski...E da, ja sam nekad ucila hrvatsko-srpski i to je bio pograsan naziv...trebalo je kod nas pisati srpskohrvatski
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14192 times
Been thanked: 9788 times

Post by Julia-Klara » 22 Aug 2015, 18:56

jezik se oficijeno u skolama zvao sh-hs jezik
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 22 Aug 2015, 19:02

Julia-Klara wrote:jezik se oficijeno u skolama zvao sh-hs jezik
Klara, ja znam sta sam napisala.Meni i sada u djackim knjizicama stoji pogresan naziv...POGREŠAN...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 22 Aug 2015, 19:40

Biba wrote:Ama ljudi moji imam kopegice iz Bosne i ja sam blizu Bosni. Pa razumijmo se, naravno ali razlioe u naglasku rijeci su velike...ne znam ja kako bi se trebao zvati...meni najprikladnije bosanski...E da, ja sam nekad ucila hrvatsko-srpski i to je bio pograsan naziv...trebalo je kod nas pisati srpskohrvatski
Čuše li, bogati, kadgod (južno)dalmatinski i zagorski naglasak :roll

Btw, ako si taj (pogrešni :o ) učila, kojim danas govoriš?

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14192 times
Been thanked: 9788 times

Post by Julia-Klara » 22 Aug 2015, 19:42

Biba wrote:
Julia-Klara wrote:jezik se oficijeno u skolama zvao sh-hs jezik
Klara, ja znam sta sam napisala.Meni i sada u djackim knjizicama stoji pogresan naziv...POGREŠAN...
OK, isto tako ja rekoh sta meni pise :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR » 22 Aug 2015, 19:52

laganini wrote:
JCR wrote:Nije bosnjacki jer taj rjecnik ne postoji, a bosanski postoji oficijelno od 1631. ako se ne varam mada se o bosanskom jeziku govori i u 14. st. Naravno posto si cenzura nista ti to ne znaci dok ti se ne spomene majorizacija. Zanimljivo je kolko se trudite da kazete da Bosnjaci ne postoje, a onda cmizdrite i govorite kako nije bosanski vec bosnjacki jezik. Kontradiktorno zar ne?
..zamjenio si teze logicno bi bilo da bosnjaci koji su tako identificirali identificiraju i jezicnom smislu...ili mislis da ce hrvati ili srbi prihvatit bosanski jezik...to eventualno mogu prihvatit jedino bivsi yugoslaveni njima je to prihvatljiva verzija i niko vise..ili mislis da bi hrvati i srbi trebali asimilirat u bosnjake to je jos manje moguce..jest da je od pecinskog covika ali mislim da je logicno za svakog osim ako mu smog nije otrova mozdane vijuge...smog je doduse iz urbane sredine pa ga je lakse i prihvatit :hihi eh taj smog.....
Kolko ti godina bogati imas? Nisu samo Bosnjaci Srbi i Hrvati na svijetu pa tako ni u BiH. Sta sa onim Ostalima? Oni pretpostavljam trebaju imati Ostali jezik

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”