Razlike između srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Post Reply
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Srbija ukida bosanski jezik

Post by laganini » 22 Aug 2015, 20:38

Mohr wrote:Niđe veze jarane :o Talijanski, francuski i njemački su bitno različiti jezici, dok mi imamo posla sa - ooo Manitu :klanja valja li zar opet ponoviti :grana - :oo sa stanovišta lingvistike jednim, istim, jednim te istim jezikom ;)

Vi'š kak' ti & ja lijepo komuniciramo, dok ti pričaš na 'rvackom a ja na bosanskom :pusa
...točno je da je zajdenička dilalektička baza od šesnestog stoljeća razvijala u različitim pravcima..kroz književnost koja je vrlo bitna za identitet pojedinog naroda i tako je bosanski jezik razvijao preko alhamijado književnosti do aiustrougarskog i pisaca koji su se služili tim jezilkom..svakiod jezika ima svu povjest...kapiraš.. :djed
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 20:40

JCR wrote:
laganini wrote:
JCR wrote:Nije bosnjacki jer taj rjecnik ne postoji, a bosanski postoji oficijelno od 1631. ako se ne varam mada se o bosanskom jeziku govori i u 14. st. Naravno posto si cenzura nista ti to ne znaci dok ti se ne spomene majorizacija. Zanimljivo je kolko se trudite da kazete da Bosnjaci ne postoje, a onda cmizdrite i govorite kako nije bosanski vec bosnjacki jezik. Kontradiktorno zar ne?
..zamjenio si teze logicno bi bilo da bosnjaci koji su tako identificirali identificiraju i jezicnom smislu...ili mislis da ce hrvati ili srbi prihvatit bosanski jezik...to eventualno mogu prihvatit jedino bivsi yugoslaveni njima je to prihvatljiva verzija i niko vise..ili mislis da bi hrvati i srbi trebali asimilirat u bosnjake to je jos manje moguce..jest da je od pecinskog covika ali mislim da je logicno za svakog osim ako mu smog nije otrova mozdane vijuge...smog je doduse iz urbane sredine pa ga je lakse i prihvatit :hihi eh taj smog.....
Kolko ti godina bogati imas? Nisu samo Bosnjaci Srbi i Hrvati na svijetu pa tako ni u BiH. Sta sa onim Ostalima? Oni pretpostavljam trebaju imati Ostali jezik
...momak zaobići temu jer očito ne poznaš elementarne stvari..ako si nadrkan na vriđanje imaš neke druge teme..moze i na chatu biraj...blamiraš se..

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 22 Aug 2015, 21:18

ama konju dalmoshki pusti druge nek imaju sta oce... sve to isti jezik, mi ga zovemo po svom oni po svom i teraj dalje ... ko je u pravu niko priznate nece... jer nam eto bitna glupost...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 21:29

..o čemu ti..ono što ja govorim je nit koja se provlači kroz dosta bošnjaka i kultoraga i jezikoslovaca..ovo je forum nastojimo raspravljat o temama to je valjda bit jebe se meni kako će bošnjaci zvat svoj jezik to je njihov izbor čisto sam uvučen u raspravu...i naravno ne mogu prešutit kad neko glupost opali.. :jok

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2 times
Been thanked: 15 times

Post by Mohr » 22 Aug 2015, 21:31

laganini wrote:
Mohr wrote:Niđe veze jarane :o Talijanski, francuski i njemački su bitno različiti jezici, dok mi imamo posla sa - ooo Manitu :klanja valja li zar opet ponoviti :grana - :oo sa stanovišta lingvistike jednim, istim, jednim te istim jezikom ;)

Vi'š kak' ti & ja lijepo komuniciramo, dok ti pričaš na 'rvackom a ja na bosanskom :pusa
...točno je da je zajdenička dilalektička baza od šesnestog stoljeća razvijala u različitim pravcima..kroz književnost koja je vrlo bitna za identitet pojedinog naroda i tako je bosanski jezik razvijao preko alhamijado književnosti do aiustrougarskog i pisaca koji su se služili tim jezilkom..svakiod jezika ima svu povjest...kapiraš.. :djed

Potrudio si se, vidim, da se informiraš :DD Al' jarane, kako (raskošno & stilski) pišeš, teško (bilo kom) jeziku koji zoveš svojim :o :oo Osobito ova posljednja rečenica koja je najobičnija šuplja frazetina, popraćena tobož mudračkim usklikom :hihi

Dajte se (s)koncentrirati kolega :pusa

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Aug 2015, 21:33

..teško je stil prilagodit svakom forumašu posebno...moga bi i ja tvom nać zamjerke :hihi

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 23 Aug 2015, 12:51

laganini je tipicni hrvat koji se hvali razvijanjem jezika od svjetskih tiranina... austrougarske, pa potom i vjezbanje njemackog jel de kad su se posle prvih zlikovaca pridruzili nacistima...

milina jedna, a sta je tu hrvat razvio? podguznost?
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 23 Aug 2015, 14:54

Rankovicu, ja sam na ovom forumumdva puta samo lagala. Ovo sad cu napisati zivu istinu. Bila ja nekoliko puta u Nišu. Jednom dosla povelika djevojcica, zagledala se u mene i pita me -Jel vi to pricate engleski?...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 23 Aug 2015, 18:50

laganini wrote:..teško je stil prilagodit svakom forumašu posebno...moga bi i ja tvom nać zamjerke :hihi
Ja reko' da budem fin :naklon pa ukaza' na stil, a zapravo sam mislio na užasne besmislice kod kojih je svaka druga riječ netočno tj. neispravno napisana :oo OK, svakom se omakne, pa i više puta kad piše duži text, al' jarane u par rečenica naškrabati onoliko pogrešaka :hihi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 23 Aug 2015, 20:26

drugrankovic wrote:laganini je tipicni hrvat koji se hvali razvijanjem jezika od svjetskih tiranina... austrougarske, pa potom i vjezbanje njemackog jel de kad su se posle prvih zlikovaca pridruzili nacistima...

Pa sad.... netko je vježbao podguz nijemcima i austrijancima, drugi su bili podguz turcima.....isto sa jezikom :hm

ništa ne tvrdim tko je bolje prošao :jok

nismo djeca :hihi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 23 Aug 2015, 20:39

Mohr wrote:Paa... Ako se isti jezik koji(m) se govori u Srbiji i Hrvatskoj (a koji se negda zvaše srpsko-hrvatski odnosno hrvatsko-srpski) danas zovu (samo još) srpski i hrvatski, kako bi se, po tvom vrlom mnijenju, taj isti jezik imao zvati u Bosni i Hercegovini, ako ćemo slijediti logiku da su ti jezici, kao što jesu, tako (reducirano) nazvani samo iz razloga uspostave (novih) nacionalnih država :roll
Malo vas cituckam pa mi zapelo ovo za moje inace prekrasno oko
Rece samo zbog nacionalnih drzava?
Pa kako se zvao prije nasilnog uklapanja pod hrvatsko-srpski
Tamo negdje prije 19-20 stoljeca

Imam jos jedno pitanje,,,onako cisto iz znatizelje,,,znas tako se prije razgovaralo,,,sad google sve ujebe,,
Da je kojim slucajem u odabiru knjizevnog jezika pobjedilo kajkavsko umjesto stokavskog narje ja,da li bi i tada tvrdili da se radi o jednom te istom jeziku
Oh ti veliki lingvisti

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR » 23 Aug 2015, 21:43

laganini wrote:
JCR wrote:
laganini wrote:
JCR wrote:Nije bosnjacki jer taj rjecnik ne postoji, a bosanski postoji oficijelno od 1631. ako se ne varam mada se o bosanskom jeziku govori i u 14. st. Naravno posto si cenzura nista ti to ne znaci dok ti se ne spomene majorizacija. Zanimljivo je kolko se trudite da kazete da Bosnjaci ne postoje, a onda cmizdrite i govorite kako nije bosanski vec bosnjacki jezik. Kontradiktorno zar ne?
..zamjenio si teze logicno bi bilo da bosnjaci koji su tako identificirali identificiraju i jezicnom smislu...ili mislis da ce hrvati ili srbi prihvatit bosanski jezik...to eventualno mogu prihvatit jedino bivsi yugoslaveni njima je to prihvatljiva verzija i niko vise..ili mislis da bi hrvati i srbi trebali asimilirat u bosnjake to je jos manje moguce..jest da je od pecinskog covika ali mislim da je logicno za svakog osim ako mu smog nije otrova mozdane vijuge...smog je doduse iz urbane sredine pa ga je lakse i prihvatit :hihi eh taj smog.....
Kolko ti godina bogati imas? Nisu samo Bosnjaci Srbi i Hrvati na svijetu pa tako ni u BiH. Sta sa onim Ostalima? Oni pretpostavljam trebaju imati Ostali jezik
...momak zaobići temu jer očito ne poznaš elementarne stvari..ako si nadrkan na vriđanje imaš neke druge teme..moze i na chatu biraj...blamiraš se..
A koja je to elementarna stvar uputi me? Tema je kad lupis glupost da se Bosanski jezik treba zvati "bošnjački", a nije tema kad ti se odgovori, a onda opet pizdis kako si uvucen u raspravu. Po kojem bi ti osnovu moj jezik nazvao bošnjački? Da li taj jezik ima svoj rječnik? Da li je ikad imao?

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 23 Aug 2015, 21:52

storm wrote:
drugrankovic wrote:laganini je tipicni hrvat koji se hvali razvijanjem jezika od svjetskih tiranina... austrougarske, pa potom i vjezbanje njemackog jel de kad su se posle prvih zlikovaca pridruzili nacistima...

Pa sad.... netko je vježbao podguz nijemcima i austrijancima, drugi su bili podguz turcima.....isto sa jezikom :hm

ništa ne tvrdim tko je bolje prošao :jok

nismo djeca :hihi

nije to isto

pa cak ni blizu

hrvatska je uzivala u tome, tako ispada po ponasanju, i nijesu srbi ratovali za turke... ko neki 1914 i 1941

u tome je velika razlika izedju podguzne muve i roba

ili ti roba kojem to pase i onog koji je silom prilika rob

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR » 23 Aug 2015, 22:01

Druze ne zaboravi da su i Četnici kolaborirali sa Nacistima

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 23 Aug 2015, 22:16

Ma...kod nas ce bijela kuga i odlazak mladih ljudi more bit rijesiti taj problem za sva tri jezika...za koje desetljece..pa rasprave nece ni trebati

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9219 times
Been thanked: 10946 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 25 Aug 2015, 09:03

Polemike o bosanskom/bošnjačkom jeziku - naznaka političkih udara; negiranje - napad na narod?

Iz srpske akademije nauka i umjetnosti tvrde da bošnjački, a posebno pod imenom bosanski jezik, lingvistički ne postoji

Bosanski jezik je konstanta koju niko ne može osporiti, poručuju sarajevski profesori. Radi se o snažnom prisustvu ne samo politike već i ideologije u jeziku iza ovakvih poruka. To nije prvi put i ne može se spriječiti.

Dževad Jahić, autor rječnika bosanskog jezika kaže da treba raditi ono što u svakoj normalnoj državi se radi.

"Biti svjestan toga da je jezik osnova kulturnog identiteta. Ako to jeste a nauka zna da jeste onda treba ulagati u istraživanja u toj oblasti, a ne razgovarati da li nešto postoji ili ne postojji što postoji od 12. stoljeća, približava se i jubilej Kulinove povelje", istakao je.

O bosanskom jeziku se govori teka kada ge neko negira. To je nedopustivo. Ulaganja a onda i izučavanje jezika su nužna poručuju iz Instituta za jezik.

Hadžem Hajdarević iz Instituta za jezik UNSA kaže da je teško išta u tom smislu poraditi kad smo mi svoj govor o jeziku sveli na taj nesretni bljutavi politički diskurs. "Jednostavno jezika ima samo onoliko kada se ljudi prepucavaju da li ga ima ili nema", kazao je.

Polemike o jeziku naznaka su političkih udara smatra profesor Munib Maglajlić. Negiranje jezika, napad je na narod.

Profesor Dubravko Lovrenović napominje da negiranje jezika ne započinje raspadom Jugoslavije već mnogo ranije.

BiH ima tri službena jezika i dva pisma. Iako jednaki po Ustavu, nisu ravnopravno prihvaćeni u svim dijelovima BIH.

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 26 Aug 2015, 09:36

Mohr wrote:
laganini wrote:..teško je stil prilagodit svakom forumašu posebno...moga bi i ja tvom nać zamjerke :hihi
Ja reko' da budem fin :naklon pa ukaza' na stil, a zapravo sam mislio na užasne besmislice kod kojih je svaka druga riječ netočno tj. neispravno napisana :oo OK, svakom se omakne, pa i više puta kad piše duži text, al' jarane u par rečenica naškrabati onoliko pogrešaka :hihi
....priznajem da sam slucajno uletio u intelektualnu spiku koja naravno tesko razumjiva prosjecnom.forumasu..nastojacu ko sto i uesam da ne uletim u tu zamku vise pa se lakse razumimo... :zubi

titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Re: Razlike između srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika

Post by titicha » 03 Sep 2015, 23:50

Razlika postoji i nisu to isti jezici. U školi sam kao i većina nas učila srpsko-hrvatski,mada su se manje koristile hrvatske riječi. Posebno tisuća ili nazivi za mjesece. Svi su ti jezici (srpski,hrvatski i bosanski) lijepi,svaki na svoj način i meni jednako dragi i jednako sve razumijem. Mijenjajući podneblje ( iz dalmacije u zagorje) imala sam sreću naučiti sve te hrvatske riječi. I dobro je kad svih razumijete.

Nešto šta je mene nasmijalo kad smo već kod toga. Dok sam živjela na moru,moja mama je svako ljeto dolazila iz Banjaluke kod mene na mjesec dana. Moj mladji sin je ujutro s bakom hodao u kupovinu. I jedno jutro joj je do pekare ponavljao,,,baka,traži kruh a ne hljeb,ovdje se tako ne govori. jesi zapamtila,baka?,,,imao je 8 god. I kad su došli u pekaru,bio je veliki red. Kad je baka došla na red automatski je tražila hljeb :D.
Kad sam došla kući rekao mi je,,baka nikad ništa neće naučiti ako ne može zapamtiti samo- kruh,,, :D

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 04 Sep 2015, 21:37

(Pro)čitate li starije hrvatske pisce (Šenoa, Gjalski...) na(i)ći ćete i (na) ovo: (Pojeo je) jedan hljeb kruha :obrve pa vi sad vi'te :hihi

Inače, naši jezici su glagolski, a ne imeničk/ni (kao npr. njemački), te su stoga isti, bez obzira na masu sinonima (hiljada/tisuća, hljeb/kruh itd.)

Uzgred da se zapitamo, kao što Avduka Sidran onomad pitaše: Šta rade valovi :roll Talasaju (se) :pusa

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 04 Sep 2015, 21:55

Joj meni je bila fora kad su pisali da je riječ -kavez mađarskog porijekla, a da je riječ -krletka naša...Netko se narugao - Lav riče iz krletke :pusi
Last edited by Biba on 04 Sep 2015, 22:22, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”