Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Evo, naiđoh na jedan nevjerovatan članak na Avazu, a prenose ga razni portali u regiji.
Kažu da su britanski studenti otkrili nešto što mijenja historiju.
Btw, kobajagi su otkrili KO je živio u rimskim vilama u VB i to ni manje ni više, nego u 4. stoljeću p.n.e.
Zakleo bih se da u to doba, Rimska država nije bila velika ni ko Luksemburg
ma da. evo dijela originalnog teksta ispod.
cetvrto stoljece nove ere (AD)
Roman skeleton discovery could rewrite British history
Skeletons discovered by students at Bournemouth University could tell archaeologists for the first time who was living Roman villas in the 4th century AD as the Roman Empire began to decline
Glupaci.
Pa ja taj engleski i ne znam baš perfekt ali kad pročitam AD, znam šta znači
Mene bi bilo sramota da fulim za 700 godina.
Baš dok sam guglao, doznah podatak, da se po nekoj legendi, smatra da su Romul i Rem, potomci nekog ratnika iz trojanskog rata. Moraću da se fokusiram malo oko toga.
Krokodil Behko wrote:Glupaci.
Pa ja taj engleski i ne znam baš perfekt ali kad pročitam AD, znam šta znači
Mene bi bilo sramota da fulim za 700 godina.
Baš dok sam guglao, doznah podatak, da se po nekoj legendi, smatra da su Romul i Rem, potomci nekog ratnika iz trojanskog rata. Moraću da se fokusiram malo oko toga.
Eneja. Čak je i Julije Cezar u svojim govorima volio isticati kako je potomak trojanskog Eneja.
I u filmu (sa Pitom)... na kraju filma, manje važna ali zanimljiva scena... dok Troja propada, Paris pita mladića, koji je nosio starca na ledjima bježeći kroz tunel, kako mu je ime. Ovaj odgovori Enej. I onda mu Paris da Prijamov mač i kaže nešto kao dokle god je trojanski mač u rukama Trojanca taj narod ima budućnost.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
___________________________________________________ Think different
Na današnji dan 49. godine prije Hrista, Cezar je sa svojom 11. legijom prešao rijeku Rubikon, čime su i on i njegovi legionari po rimskom zakonu automatski osuđeni na smrt.
Uzrečica preći Rubikon i danas znači donijeti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka. Naime, Rubikon je bila rijeka od koje nijedan rimski vojskovođa nije smio da povede vojsku.
Takav propis bio je namijenjen zaštiti Rima od vojnih diktatora koji bi mogli da nametnu svoju vlast zauzimajući grad svojim vojnim snagama.
Julije Cezar donio je na današnji dan odluku da pređe rijeku Rubikon sa svojom 11. legijom i uputi se prema Rimu. Tim su činom i Cezar i njegovi legionari automatski osuđeni na smrt po rimskom zakonu. Navodno je Cezar tada izjavio poznatu rečenicu: “Kocka je bačena.” (lat. “Alea iacta est”), upravo zbog toga jer više nije bilo povratka.
Interesantno je da tu rečenicu čak nije on prvi ni izgovorio, već je preuzeo od Menandera, njegovog omiljenog pisca iz Grčke.
Međutim, Cezar je uspio da pobijedi u građanskom ratu, a kako je Senat pobjegao iz Rima, smrtna kazna nad njim i legionarima nije izvršena.
Dobro su bili zamislili tu svoju republiku, samo eto,. uvijek se nađe neki zeznut diktator.
A jes i on bio neki vojskovođa ostaj se. Lako je napasti neka plemena koja pojma nemaju o vojnoj strategiji. Di su im bile te legije, kad ih je Hanibal gazio ko muhe? Spartak?
Ja sam se satro gledajuci u Google,ali nisam dosao do zadovoljnog rezultata.
Htjeo bi nesto znati o otoj rimljaskoj bandi o njihovom prisistvu u Balkanu.
Gdje su imali svoje baze,kasarne ili dvorce.?
Gdje su imali bitke ?
i
dali ima jedna Karta gdje su oni hodali ?
Ja sam se satro gledajuci u Google,ali nisam dosao do zadovoljnog rezultata.
Htjeo bi nesto znati o otoj rimljaskoj bandi o njihovom prisistvu u Balkanu.
Gdje su imali svoje baze,kasarne ili dvorce.?
Gdje su imali bitke ?
i
dali ima jedna Karta gdje su oni hodali ?
Imali su bitke tokom velikog ilirskog ustanka. Izgubili su u bitci kod Vuke i to pregaženi, od strane Breuka i Desidijata. Naknadno, uspjeli su slomiti ustanak u završnoj bitki na Ardubi (moguće Vranduk)
O svemu se možeš podrobno informisati u knjizi Rimski vuk i ilirska zmija, salmedina Mesihovića i to mu je skraćena verzija doktorske disertacije
Eh..tako slicno nesto sam trazio.
Najvise me interesuje njihove aktivnosti u USK ( ako su bili tamo )
Necu sad studirati cjelu njihovu historiju,nego samo ono gdje su bili.
Pa u tom kraju, uglavnom su se bavili genocidom, nad Japodima
Pa u tom kraju, uglavnom su se bavili genocidom, nad Japodima
vidim ja da si ti dobar u tome
dali imas preciznije podatke o tome ?
ako je mogucno,neke koordinate nebi bile lose
dali imas preciznije podatke o tome ?
ako je mogucno,neke koordinate nebi bile lose
Pa ima, ali valja prevrtati po knjigama. Ne sjećam se tačno, gdje sam čitao o tome.
U pravu si,valja vrtiti po knjigama ali meni odleti vreme a ja u Julu ode za Bosnu.
A i u Bosni nemam vecno vremena,pa hocu za ta 3 sedmice da sto vise uspijem.
Zato mi trebaju koordinate,da odmah iz tog mjesta pocinjem.
Trajanova tabla je latinski natpis, odnosno spomenik koji potiče još iz doba Trajanovog pohoda na Dačane, koji u prevodu na srpski jezik znači:
„Imperator Cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede od kojih je napravljen ovaj put“
Trajanova tabla se nalazi kod Kladova i pripada Nacionalnom parku Đerdap. Možete je videti izbliza u sklopu brodskih turističkih tura, koje se redovno organizuju. Tablu takođe možete videti i sa vidikovca Ploče, koji se nalazi na planini Miroč.
Ovaj latinski natpis urezan je na isklesanoj steni, koja se nalazi iznad Đerdapske klisure. Njena dužina iznosi 3,20 metara, a širina 1,80 metara. Simboli ove stene su: orao raširenih krila, dva delfina i ruže sa šest latica. Iznad stene se nalazi i nadstrešnica na kojoj je isklesano „Tabula Traiana“ – Trajanova tabla.
Natpis je posvećen rimskom caru Trajanu i nalazi se na „rimskom putu“, na kojem je Trajan sagradio most preko Dunava, čiji su ostaci prisutni i dan danas.
Godine 1963. je započeta izgradnja hidroelektrane Đerdap, pa je iz tog razloga potopljen rimski put. Tom prilikom je donešena odluka o premeštanju Trajanove table, 21,5 metara iznad prvobitnog mesta na kojem se nalazila. Premeštanje table se vršilo od 1967. do 1969. godine.
Trajanov put predstavlja prirodnu granicu između dve države, Srbije i Rumunije. Pruža se obalom Dunava i prolazi kroz Đerdapsku klisuru. Bio je održavan skoro dve hiljade godina, sve dok nije potopljen podizanjem nivoa Dunava, iste godine kada je premeštena Trajanova tabla.
Decebal predstavlja klesanu, kamenu skulpturu. Nalazi se na rumunskoj strani, odmah preko puta Trajanove table i najveća je u Evropi sa svojom dužinom od 42,9 metara i širinom od 31,6 metara. Niža je od Kipa Slobode u Njujorku za samo šest metara. Isklesano je lice Decebala, poslednjeg kralja Dačana, čije je oko na skulpturi dužine 4,3 metara, a nos je dužine 7 metara i širok 4 metara. Skulptura Decebal je isklesana preko puta Trajanove table kako bi provocirala rimskog cara.
Nalazi se na desnoj obali Dunava, na planini Miroč. Ovaj arheološki lokalitet se istražuje od 2005. godine i do sada su pronađeni kameni artefakti iz paleolita. Pronađeni su i ostaci vatrišta, riblje i životinjske kosti. Takođe su otkrivene keramičke posude iz eneolita, starijeg gvozdenog doba i ranog srednjeg veka.