Bosna Šapatom Pade

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Greengo
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times
Status: Offline

Re: Bosna Šapatom Pade

Post by Greengo » 12 Apr 2025, 16:00

Lavlje_srce wrote: 12 Apr 2025, 15:16 Polako ali sigurno se i ja navikavam na ideju o mirnoj disoluciji, mada sam mislila da to nikad neću ni pomisliti, a kamoli izgovoriti, pogotovo javno. Samo, prije toga treba smijeniti Trojanere i ne vratiti SDA na vlast (jer propast traje 30 godina Fuddo, sad smo u GrandFinaleu), jer bi nas Trojaneri svojim podanickim mentalitetom ostavili na 10% teritorije, a SDA retorika i praksa bi nas držala na repu civilizacije.

Morao bi se naci čestit čovjek koji bi ispregovarao teritorije u korist onih koji BiH vole. Meni je to Zlatko Miletić, drugog ne vidim. Pošteni bi mu se pridružili i to je to. Ovako vi-se-ne-mo-ze.

Ako bi se krenulo u mirnu disoluciju bez ozbiljnih čistki u bosanskom korpusu, za par godina bismo se probudili u RH. To je svakako najizgledniji dugoročni ishod nažalost. Imali smo historijsku šansu koju smo prokockali na 'spektakularan' način, sitnosicardzijskim mentalitetom koji nas je uništio. Druga se neće pojaviti bez da ponovo krenu killing fields of Bosnia. Pa bujrum, opet ne glasajte ili glasajte po inerciji.
Ne vidim kako to moze proci bez katastrofe cak i da zanemarimo odvajanje velikosrba i to da bi Srbija bila u onoj zgradi na Trebevicu i visila iznad Sarajeva.

Onaj kompleksniji dio i krvaviji bi bio gdje bi isla granica kroz Mostar, Gornji Vakuf, sta sa Jajcem, Zepcem, Usorom, Kiseljakom, Busovacom. Jedino da se desi ovo budjenje u Hrvatskoj.

Svi smo u fazi kuhanja zabe i bojim se da nismo svjesni sta znaci imati drzavu, kakvu takvu. Mozda samo oni koji je nemaju poput Kurda, Palestinaca, Rohinja znaju sta to znaci i kako te drugi gledaju ko' otarak, ko' repu bez korijena.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce » 12 Apr 2025, 16:12

Greengo wrote: 12 Apr 2025, 16:00
Lavlje_srce wrote: 12 Apr 2025, 15:16 Polako ali sigurno se i ja navikavam na ideju o mirnoj disoluciji, mada sam mislila da to nikad neću ni pomisliti, a kamoli izgovoriti, pogotovo javno. Samo, prije toga treba smijeniti Trojanere i ne vratiti SDA na vlast (jer propast traje 30 godina Fuddo, sad smo u GrandFinaleu), jer bi nas Trojaneri svojim podanickim mentalitetom ostavili na 10% teritorije, a SDA retorika i praksa bi nas držala na repu civilizacije.

Morao bi se naci čestit čovjek koji bi ispregovarao teritorije u korist onih koji BiH vole. Meni je to Zlatko Miletić, drugog ne vidim. Pošteni bi mu se pridružili i to je to. Ovako vi-se-ne-mo-ze.

Ako bi se krenulo u mirnu disoluciju bez ozbiljnih čistki u bosanskom korpusu, za par godina bismo se probudili u RH. To je svakako najizgledniji dugoročni ishod nažalost. Imali smo historijsku šansu koju smo prokockali na 'spektakularan' način, sitnosicardzijskim mentalitetom koji nas je uništio. Druga se neće pojaviti bez da ponovo krenu killing fields of Bosnia. Pa bujrum, opet ne glasajte ili glasajte po inerciji.
Ne vidim kako to moze proci bez katastrofe cak i da zanemarimo odvajanje velikosrba i to da bi Srbija bila u onoj zgradi na Trebevicu i visila iznad Sarajeva.

Onaj kompleksniji dio i krvaviji bi bio gdje bi isla granica kroz Mostar, Gornji Vakuf, sta sa Jajcem, Zepcem, Usorom, Kiseljakom, Busovacom. Jedino da se desi ovo budjenje u Hrvatskoj.

Svi smo u fazi kuhanja zabe i bojim se da nismo svjesni sta znaci imati drzavu, kakvu takvu. Mozda samo oni koji je nemaju poput Kurda, Palestinaca, Rohinja znaju sta to znaci i kako te drugi gledaju ko' otarak, ko' repu bez korijena.
Srbija ti je tu svakako, ali i zbog toga sam spomenula pregovaranje teritorija, a ne ostavljanje status quo-a.

Takodje nisam mislila na odvajanje od bosanskih Hrvata. Misliš da oni ne bi propustili šansu? Vjerovatno si u pravu, mada su oni sa dvojnim državljanstvom u idealnoj poziciji.

Naravno da je država blago, sta kada imas drzavu samo na papiru? Vidiš i predominantnu apatiju u narodu. Kako ti vidiš izlazak iz ove krize bez dodatnog ponižavanja i savijanja kicme (posto Dodik kad god napravi skandal, traži nešto zauzvrat). Ovo sa BHANSA-om i otplacivanjem njihovog duga je vrh (poniženja) nakon svega sto je napravio u zadnjih mjesec i po dana.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Greengo
Na probnom
Na probnom

Post by Greengo » 12 Apr 2025, 16:43

Lavlje_srce wrote: 12 Apr 2025, 16:12
Srbija ti je tu svakako, ali i zbog toga sam spomenula pregovaranje teritorija, a ne ostavljanje status quo-a.

Takodje nisam mislila na odvajanje od bosanskih Hrvata. Misliš da oni ne bi propustili šansu? Vjerovatno si u pravu, mada su oni sa dvojnim državljanstvom u idealnoj poziciji.

Naravno da je država blago, sta kada imas drzavu samo na papiru? Vidiš i predominantnu apatiju u narodu. Kako ti vidiš izlazak iz ove krize bez dodatnog ponižavanja i savijanja kicme (posto Dodik kad god napravi skandal, traži nešto zauzvrat). Ovo sa BHANSA-om i otplacivanjem njihovog duga je vrh (poniženja) nakon svega sto je napravio u zadnjih mjesec i po dana.
Sto se pregovora tice, mislim da tu ne bi dobili nista, ono sto Dodik nudi a to je da Potocari budu eksteritorijalni i ni metar vise, moje misljenje.

Ovaj boldirani dio mnogi zaboravljaju kad se prica o disoluciji a meni je on najvise u glavi, da mi oproste svi nasi povratnici iz Janje, Kozarca i drugih gradova i mjesta, jer ovaj boldirani je tempirana bomba.

Ne da ne bi propustili priliku vec bi zagarantovano isli na to 101%. Vec su to odmah provlacili kroz desnicarske portale Vecernji, Dnevnik, Dnevno, Hercegovina ini njihovi trbuhozborci tzv. HZHB. Jedini koji je umjereniji i udara po Dodiku a i Covicu zbog njega te gura malo vise devedesetku je Dnevni list, tu nisu ceste price o trecem ali nisu ni iskljucene. Bljesak je onako uvijek suzdrzan i ne moze se trpati u ovu grupu desnicara ali i tu ima kolumni sa pricom o politickom Sarajevu.

Sta je rjesenje, ne znam. Znam da smo u nezavidnoj situaciji, bili i ostali. Zavisimo o dobroj volji i desavanjima u svijetu. Brinemo kad se ovakvi pojave kao Trump i desnica u Evropi i to sa razlogom.

Sve ono sto su Grci dobili na juznom Kipru mi mozemo samo sanjati a doduse i ne trazimo. Mi pricamo vise o izbornom zakonu nego Hrvati sami i nismo od njih naucili kako se sjede za sto, mediji, politicke partije i odredi agenda, ovo cemo pominjati i provlaciti na dnevnoj bazi dok sami sebi ne dosadimo. Npr to.

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 436 times
Been thanked: 973 times

Post by baton » 12 Apr 2025, 17:10

Bosna i Bošnjaštvo je naš usud tj.sudbina.Može čovjek nešto mijenjati i bježati u možda bolje al ostaje onaj trag subine...
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 560 times
Been thanked: 1129 times

Post by arzuhal » 12 Apr 2025, 17:34

Čim oni uspiju - uz nesebičnu podršku nesposobnih bh. čelnika - velikom broju naših ljudi ućerat uglavu virus "ma nema od ovog ništa, ode Bosna ukratz, spašavajte glave", oni su dosta uradili. Iako od toga nema ništa.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13577 times
Been thanked: 22362 times

Post by Fuddo » 12 Apr 2025, 18:34

arzuhal wrote: 12 Apr 2025, 17:34 Čim oni uspiju - uz nesebičnu podršku nesposobnih bh. čelnika - velikom broju naših ljudi ućerat uglavu virus "ma nema od ovog ništa, ode Bosna ukratz, spašavajte glave", oni su dosta uradili. Iako od toga nema ništa.
Nisu nista uspjeli, jednostavno, cumuranje ce se nastaviti.
Da ce biti nekog zivota, rahatluka, nece.
Al dobro, malo to sad dje i ima, pa et, lakse insanu sve to padne. Valjda.
Dozvolite da se obratimo

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13577 times
Been thanked: 22362 times

Post by Fuddo » 12 Apr 2025, 18:40

Hocu reci, ti da si imao ikakvu drzavotvornu svijest ko sto nisi,
Ti bi bolan 1995 organizova neki zajeban test inteligencije, sabro 200 pametne djece, skupio im pare i poslo ih na Harvard.
Sad bi imao drzavu.
Al jok, lakse je bilo sabrat 200 podobnih familija da rastale donacije i to malo sirotinje sto nam nisu zapalili, pa onako s visoka davat hedije onom bez noge, i vikat mu, jah, sudbina taKa, staS.
A bizi
Dozvolite da se obratimo

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 12 Apr 2025, 19:46

Greengo wrote: 12 Apr 2025, 16:43
Lavlje_srce wrote: 12 Apr 2025, 16:12

Sto se pregovora tice, mislim da tu ne bi dobili nista, ono sto Dodik nudi a to je da Potocari budu eksteritorijalni i ni metar vise, moje misljenje.

Ovaj boldirani dio mnogi zaboravljaju kad se prica o disoluciji a meni je on najvise u glavi, da mi oproste svi nasi povratnici iz Janje, Kozarca i drugih gradova i mjesta, jer ovaj boldirani je tempirana bomba.

Ne da ne bi propustili priliku vec bi zagarantovano isli na to 101%. Vec su to odmah provlacili kroz desnicarske portale Vecernji, Dnevnik, Dnevno, Hercegovina ini njihovi trbuhozborci tzv. HZHB. Jedini koji je umjereniji i udara po Dodiku a i Covicu zbog njega te gura malo vise devedesetku je Dnevni list, tu nisu ceste price o trecem ali nisu ni iskljucene. Bljesak je onako uvijek suzdrzan i ne moze se trpati u ovu grupu desnicara ali i tu ima kolumni sa pricom o politickom Sarajevu.

Sta je rjesenje, ne znam. Znam da smo u nezavidnoj situaciji, bili i ostali. Zavisimo o dobroj volji i desavanjima u svijetu. Brinemo kad se ovakvi pojave kao Trump i desnica u Evropi i to sa razlogom.

Sve ono sto su Grci dobili na juznom Kipru mi mozemo samo sanjati a doduse i ne trazimo. Mi pricamo vise o izbornom zakonu nego Hrvati sami i nismo od njih naucili kako se sjede za sto, mediji, politicke partije i odredi agenda, ovo cemo pominjati i provlaciti na dnevnoj bazi dok sami sebi ne dosadimo. Npr to.
Slažem se da bi odvajanje od bosanskih Hrvata bila potpuna katastrofa.

Image

Ne postoji ni sličnost sa Kiprom.

Istovremeno riječ 'kompromis' ne postoji sa bosanskim Srbima i to nema tendenciju da se promijeni. Plus imaš 'prijateljsku' Hrvatsku, tj HDZ koji zamjenjuje teze, te samim tim dovodi do toga da se komplikacije multipliciraju do potpunog zakocenja.

Ne brine mene sto ti ne znaš kako izaći iz ovoga, brine me sto Trojaneri sigurno ne znaju (zauzeti stav), sto smo u zadnje vrijeme vidjeli na vrlo plastican način.

Još jedno pitanje: Sta bi se desilo da RS izvede policajce na entitetske granice? Trojaneri bi se opet našli 'u cudu', pisali protestna pisma strancima, zavlacili se u mišje rupe i tražili reakciju EUFORa. EUFOR bi možda i izašao na entitetske granice u tom slučaju, ali ne da ukloni MUP RSa, nego da napravi tampon zonu izmedju njih i nas.

Jedno je sigurno; 60 000 ljudi je izginulo ne samo na pravdi Boga, nego i uzalud. Nama su još ostali masovni protesti, skidanje nametnutih Trojanera s vlasti, formiranje privremene vlade barem na bosnjackoj strani do pravih demokratskih izbora. Ni to se neće desiti, ali ja drugo rješenje ne vidim još od početka ove krize. To je jedino sto nam je preostalo, a ni za to nije ostalo puno vremena, po mom mišljenju naravno.
Memento Mori

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1587 times

Post by Sioux » 12 Apr 2025, 19:55

Kakvo je ovo mapiranje e..
Pogled Joca Vujičića

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 47027 times
Been thanked: 8426 times

Post by ElTriconi » 12 Apr 2025, 20:00

Da nije bilo tih 60 hiljada dosli bi fini ljudi iz srbije, bez ikakve opozicije, da nas nauce sta je civilizacija 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 12 Apr 2025, 20:05

ElTriconi wrote: 12 Apr 2025, 20:00 Da nije bilo tih 60 hiljada dosli bi fini ljudi iz srbije, bez ikakve opozicije, da nas nauce sta je civilizacija 🤔
Kako ti voliš provocirati, to je nevjerovatno nešto.

Od tih finih ljudi iz Srbije su se svi ostali u međuvremenu odvojili, sa malo ili bez krvi.

Ah da, zaboravila sam. Mi nemamo sposobnost učenja od drugih. Mora biti na našoj kozi. Inače smo mogli učiti od niza nacija. Samo mi sve znamo, i to sam zaboravila.
Memento Mori

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 3669 times
Status: Online

Post by Laser » 12 Apr 2025, 20:09

Nabijem na qurac sva ta vaša odvajanja.

Ko vas yebe, taj dan nećete dočekat. :D.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 12 Apr 2025, 20:14

Još jedan tipično bosnjacki odgovor. Vulgaran, pun 'sile' i to prema svojima.

Razgovor ne postoji.
Strategija ne postoji.
Adekvatan odgovor u krizi ne postoji.
Ne postoji cak ni razlikovanje neprijatelja od prijatelja.

U pravu si ti Fuddo.
Memento Mori

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 12 Apr 2025, 20:18

Kad bi započelo odvajanje, a neće započet, krećem prvo od svojih odvajača, onda idemo dalje prema anam onim.

Tako se to radi, jest tako mi Vikreta Abdića.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 12 Apr 2025, 20:22

Ma nije valjda. Evo jako smo se uplašili. Čuo nekad za brain storming?

Nisi. Ali jesi gladan krvi i imaš toliko crno-bijelo razmišljanje (eufemizam) da si mene nedavno proglasio osobom koja podržava Cacije. Eto dokle ti možeš dobaciti. Tebe treba držati na sigurnoj udaljenosti od drugih kojim možeš naškoditi.
Memento Mori

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 12 Apr 2025, 20:27

Naravno da podržavaš Ćacije, naravno da si protiv hapšenja i procesuiranja Dodika, sad si i za poklanjanje pola Bosne Srbiji.

Dakle, ti si četnikuša.

Pošto si to što jesi, nikako me ne možeš držati na distanci. Bliži sam vam nego što vam je bliska kragna oko vrata. :D.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 12 Apr 2025, 20:32

Da postoji zakonski okvir za bolesno lupetanje na ozbiljnoj temi, dobio bi tužbu.

Iste sekunde, pa bi svoj tok 'razmišljanja' morao objasniti sudijama. Ovako bih ti preporučila da se lijecis dok nije kasno.
Memento Mori

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2639 times
Been thanked: 22108 times

Post by HAVANA » 12 Apr 2025, 20:33

Podijelice karnu.Ne doruckujemo voltarene dzaba i nismo pola generacije ukopali da je sad dijele.Da ne govorim na sta bi to licilo.Za koji qrac se ginulo? I price nam pricalo.Ruku mu odsjec ko to predlozi il potpise.To je poraz.Nisu onda ,bogme nece ni sad.Cemo se bijemo.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Greengo
Na probnom
Na probnom

Post by Greengo » 12 Apr 2025, 20:34

Lavlje_srce wrote: 12 Apr 2025, 19:46

Ne postoji ni sličnost sa Kiprom.
Kako mislis nema slicnosti sa Kiprom?

Grci odbili dvoentitetsku podjelu, njihov Dejton koji im je ponudio Kofi Anan, Turci prihvatili i mjesec dana nakon toga polovina zemlje koja je odbila ugovor primljena u EU. Druga strana pod brutalnim sankcijama.

Gledao sam dokumentarac, Britanac kupio nekretninu na sjevernom djelu, krivicno gonjen kod kuce. Ne smije ni brod pristati ni avion sletiti iz EU u sjeverni dio. Ovo je sto ja znam. Ona strana koja je legitimna vlast je dobila sve povlastice.

Sto su Grci bolji od nas? Sad ce neki reci jer su odbili Dejton. Nema to veze s vezom.

Usput slusam Mirnesa na Face, kakava budala a mozda i nije. Ali ovo se ne prica cak i da je istina. Defetizam.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 12 Apr 2025, 20:36

Nisam ja protiv hapšenja Dodika, nego se ono nije desilo od 27-og februara jer su institucije paralizirane.

Sta si ti uradio u vezi s tim, osim povremenih bolesnih upada na temi?
Memento Mori

Post Reply

Return to “Politika u BiH”