Greengo wrote: 12 Apr 2025, 16:43
Lavlje_srce wrote: 12 Apr 2025, 16:12
Srbija ti je tu svakako, ali i zbog toga sam spomenula pregovaranje teritorija, a ne ostavljanje status quo-a.
Takodje nisam mislila na odvajanje od bosanskih Hrvata. Misliš da oni ne bi propustili šansu? Vjerovatno si u pravu, mada su oni sa dvojnim državljanstvom u idealnoj poziciji.
Naravno da je država blago, sta kada imas drzavu samo na papiru? Vidiš i predominantnu apatiju u narodu. Kako ti vidiš izlazak iz ove krize bez dodatnog ponižavanja i savijanja kicme (posto Dodik kad god napravi skandal, traži nešto zauzvrat). Ovo sa BHANSA-om i otplacivanjem njihovog duga je vrh (poniženja) nakon svega sto je napravio u zadnjih mjesec i po dana.
Sto se pregovora tice, mislim da tu ne bi dobili nista, ono sto Dodik nudi a to je da Potocari budu eksteritorijalni i ni metar vise, moje misljenje.
Ovaj boldirani dio mnogi zaboravljaju kad se prica o disoluciji a meni je on najvise u glavi, da mi oproste svi nasi povratnici iz Janje, Kozarca i drugih gradova i mjesta, jer ovaj boldirani je tempirana bomba.
Ne da ne bi propustili priliku vec bi zagarantovano isli na to 101%. Vec su to odmah provlacili kroz desnicarske portale Vecernji, Dnevnik, Dnevno, Hercegovina ini njihovi trbuhozborci tzv. HZHB. Jedini koji je umjereniji i udara po Dodiku a i Covicu zbog njega te gura malo vise devedesetku je Dnevni list, tu nisu ceste price o trecem ali nisu ni iskljucene. Bljesak je onako uvijek suzdrzan i ne moze se trpati u ovu grupu desnicara ali i tu ima kolumni sa pricom o politickom Sarajevu.
Sta je rjesenje, ne znam. Znam da smo u nezavidnoj situaciji, bili i ostali. Zavisimo o dobroj volji i desavanjima u svijetu. Brinemo kad se ovakvi pojave kao Trump i desnica u Evropi i to sa razlogom.
Sve ono sto su Grci dobili na juznom Kipru mi mozemo samo sanjati a doduse i ne trazimo. Mi pricamo vise o izbornom zakonu nego Hrvati sami i nismo od njih naucili kako se sjede za sto, mediji, politicke partije i odredi agenda, ovo cemo pominjati i provlaciti na dnevnoj bazi dok sami sebi ne dosadimo. Npr to.
Slažem se da bi odvajanje od bosanskih Hrvata bila potpuna katastrofa.
Ne postoji ni sličnost sa Kiprom.
Istovremeno riječ 'kompromis' ne postoji sa bosanskim Srbima i to nema tendenciju da se promijeni. Plus imaš 'prijateljsku' Hrvatsku, tj HDZ koji zamjenjuje teze, te samim tim dovodi do toga da se komplikacije multipliciraju do potpunog zakocenja.
Ne brine mene sto ti ne znaš kako izaći iz ovoga, brine me sto Trojaneri sigurno ne znaju (zauzeti stav), sto smo u zadnje vrijeme vidjeli na vrlo plastican način.
Još jedno pitanje: Sta bi se desilo da RS izvede policajce na entitetske granice? Trojaneri bi se opet našli 'u cudu', pisali protestna pisma strancima, zavlacili se u mišje rupe i tražili reakciju EUFORa. EUFOR bi možda i izašao na entitetske granice u tom slučaju, ali ne da ukloni MUP RSa, nego da napravi tampon zonu izmedju njih i nas.
Jedno je sigurno; 60 000 ljudi je izginulo ne samo na pravdi Boga, nego i uzalud. Nama su još ostali masovni protesti, skidanje nametnutih Trojanera s vlasti, formiranje privremene vlade barem na bosnjackoj strani do pravih demokratskih izbora. Ni to se neće desiti, ali ja drugo rješenje ne vidim još od početka ove krize. To je jedino sto nam je preostalo, a ni za to nije ostalo puno vremena, po mom mišljenju naravno.