Velika Srbija
Moderator: Krokodil Behko
- drugrankovic
- Inventar foruma

- Status: Offline
Re: "Otac nacije" nepoželjan u svom selu zbog mračne prošlos
Prema ustasama hnadzaristima of kors
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23926 times
- Been thanked: 6244 times
...nije pohvalno,al' veca je njega na tabutu jeb.

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Ok Srbe delimo na cetnike i komuniste, a na sta delimo Hrvate i Bosnjake? hoce li mi iko odgovoriti na ovo pitanje? Istorija nije pocela pre dvadesetpet godina. Cak i da gledamo poslednjih 25 god. i tu ne zelite cinjenice. Eto na forumu HR dobijem crveni karton jer napisem istorijske cinjenice koje ne odgovaraju adminu:Krokodil Behko wrote:drugrankovic wrote:Vladimir RUS wrote:Srbocetnicki jugokomunistlaganini wrote:..sto je sad cosic partizan ili cetnik..![]()
i vrapcima je usla u glavu ta njihova laž
Jeste, uptravo to ali ne laž nego istina.
Davno smo već zaključili, da se većina Srba dijeli samo formalno na četnike i komuniste, jer politika i jednih i drugih prema ostalim narodima u regiji, potpuno je ista.
1990 su Srbi iz Krajine postavili balvane. Generaj JNA Veljko Kadijevic je predlozio predsedniku Franju Tudjmanu da JNA resi taj problem, medjutim Tudjman je to odbio i poslao helikoptere sa specijalnom policijom na Krajinu. Komadant RViPVO Anutun Tus je poslao borbene avione na helikoptere. Koliko li je bilo napada na JNA do devetog meseca 1991. dok JNA nije preuzeo Milosevic? Da li je HDZ hteo resenja JNA? U Pakracu je napadnuta JNA dok je ista bila u tampon zoni. U zapadnoj Hercegovini je blokirana oklopna jedinica JNA na koju je pucano i poginuo je podoficir Slovenac tom prilikom. U Splitu 01.05.1991. napadnuta JNA tom prilikom ubijen Makedonac. Krajem 8. meseca 1991. napadnuta kasarna u Vukovaru. Za svo to vreme postojalo je predsedništvo SFRJ, vlada SFRJ sa Antom Markovićem, generalštab u kojem su bili generali svih naših naroda. JNA je sve do odluke predsednštva SFRJ 18.jula 1991. o napuštanju Slovenije imala potpuno drugo viđenje rešenja jugoslovenske krize od Miloševića. Pa ipak ste tu JNA napadali i pucali po njoj i pre 18.jula 1991. Dakle za svafju je potrebno minimum dvoje. E posle kad je Milosevic preuzeo JNA je sve otislo k vragu. Zar mislis da ja volim pljackaske paravojne formacije koje su isle u rat da se obogate. Sve se to moglo spreciti i mogli smo se mirno razici. Prvi ste poceli napadima na JNA, vama je odgovarao rat za brzi raspad Jugoslavije. Ne krivim ja nikoga al nema ni puno nevinih u nasim rukovodstvima toga vremena.
Pitanje da li je JNA pocela rat u Hrvatskoj ili Srbi iz Srbije ili Hrvati?? Da li su Hrvati bezali iz JNA i prikljucivali se paravojnim hrvatskim jedinicama, da te podsetim i 41. je bilo tako.
O ratu u Bosni ko je kada i koga napao cemo za koji dan, sad moram ici ali znaj da sam o svemu spreman otvoreno i bez vredjanja razgovarati, samo nemojte nervozno reagovati na istorijske cinjenice.
PS ni jedan srpski zlocin necu pravdati ali bogami cu pominjati i hrvatske i bosnjacke zlocine ma kome se to svidjalo ili ne.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
Re: Velika Srbija
Pitanje da li je JNA pocela rat u Hrvatskoj ili Srbi iz Srbije ili Hrvati?? Da li su Hrvati bezali iz JNA i prikljucivali se paravojnim hrvatskim jedinicama, da te podsetim i 41. je bilo tako.
O ratu u Bosni ko je kada i koga napao cemo za koji dan, sad moram ici ali znaj da sam o svemu spreman otvoreno i bez vredjanja razgovarati, samo nemojte nervozno reagovati na istorijske cinjenice.
PS ni jedan srpski zlocin necu pravdati ali bogami cu pominjati i hrvatske i bosnjacke zlocine ma kome se to svidjalo ili ne.CITAT.....ZMAJ
...sabur,ne srkleti....

PS ni jedan srpski zlocin necu pravdati ali bogami cu pominjati i hrvatske i bosnjacke zlocine ma kome se to svidjalo ili ne.CITAT.....ZMAJ
...sabur,ne srkleti....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Prevedi i reci sta nije tacno iz mog posta...te glupe fore ne skrleti ( ne znam ni sta to znaci, ciji je to novi jezik, nesto kao milokliz i sl...) ostavi za tamo nekog drugog. Svedok sam vremena, a ti?Pasaga wrote:Pitanje da li je JNA pocela rat u Hrvatskoj ili Srbi iz Srbije ili Hrvati?? Da li su Hrvati bezali iz JNA i prikljucivali se paravojnim hrvatskim jedinicama, da te podsetim i 41. je bilo tako.
...sabur,ne srkleti....
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9722 times
- Been thanked: 11463 times
ZMAJ wrote: Ok Srbe delimo na cetnike i komuniste, a na sta delimo Hrvate i Bosnjake? hoce li mi iko odgovoriti na ovo pitanje?
Hrvate i Bošnjake dijelimo na ispravne i jugonostalgičare
Unutar toga, ispravni Hrvati se dijele na ustaše, normalne, Hercegovce i Severinu, a ispravni Bošnjaci se dijele na ISIL-iste, obične vehabije, obične muslimane, uhljupe (SDA), Dinu Merlina i autonihiliste, a ne znam da li bih pominjao onih 0.000005% Bosanaca sa popisa stanovništva
Komuniste ne spominjem, jer oni su pod stavkom "jugonostalgičari"
Ne vjerujem da ćeš ovdje dobiti crveni karton zbog toga, jer ako forumaš drugranković nije dobio (osim onih ograničenih banova), onda neće niko, bar ne zbog isticanja svog mišljenja.Istorija nije pocela pre dvadesetpet godina. Cak i da gledamo poslednjih 25 god. i tu ne zelite cinjenice. Eto na forumu HR dobijem crveni karton jer napisem istorijske cinjenice koje ne odgovaraju adminu:
Istina, ranković je dobivao banove, ali ne zbog svog mišljenja, nego zbog svog rječnika, odnosno zbog psovanja, vrijeđanja itd...
Znaš, ako ti stvarno misliš, da su Sarajlije sami sebe granatirali, možeš to i da napišeš, ali problem je ako iza toga pišeš "austrijske podguzne muve", "turske podguzne muve", "handžaristi", "balije", "ustaše", itd..itd.. To nije iznošenje mišljenja, zar ne? sve to onako, čisto kolektivistički.
Čini mi se da ne zahvataš dovoljno duboko?1990 su Srbi iz Krajine postavili balvane. Generaj JNA Veljko Kadijevic je predlozio predsedniku Franju Tudjmanu da JNA resi taj problem, medjutim Tudjman je to odbio i poslao helikoptere sa specijalnom policijom na Krajinu. Komadant RViPVO Anutun Tus je poslao borbene avione na helikoptere. Koliko li je bilo napada na JNA do devetog meseca 1991. dok JNA nije preuzeo Milosevic? Da li je HDZ hteo resenja JNA? U Pakracu je napadnuta JNA dok je ista bila u tampon zoni. U zapadnoj Hercegovini je blokirana oklopna jedinica JNA na koju je pucano i poginuo je podoficir Slovenac tom prilikom. U Splitu 01.05.1991. napadnuta JNA tom prilikom ubijen Makedonac. Krajem 8. meseca 1991. napadnuta kasarna u Vukovaru. Za svo to vreme postojalo je predsedništvo SFRJ, vlada SFRJ sa Antom Markovićem, generalštab u kojem su bili generali svih naših naroda. JNA je sve do odluke predsednštva SFRJ 18.jula 1991. o napuštanju Slovenije imala potpuno drugo viđenje rešenja jugoslovenske krize od Miloševića. Pa ipak ste tu JNA napadali i pucali po njoj i pre 18.jula 1991. Dakle za svafju je potrebno minimum dvoje. E posle kad je Milosevic preuzeo JNA je sve otislo k vragu. Zar mislis da ja volim pljackaske paravojne formacije koje su isle u rat da se obogate. Sve se to moglo spreciti i mogli smo se mirno razici. Prvi ste poceli napadima na JNA, vama je odgovarao rat za brzi raspad Jugoslavije. Ne krivim ja nikoga al nema ni puno nevinih u nasim rukovodstvima toga vremena.
PS ni jedan srpski zlocin necu pravdati ali bogami cu pominjati i hrvatske i bosnjacke zlocine ma kome se to svidjalo ili ne.
Da li je JNA izašla na granice Slovenije, da zaštiti integritet SFRJ? I šta se desilo?
Trebamo li vjerovati, da je slovenačka šaka jada od TO savladala onoliku JNA silu?
Fino se sjećam da je upravo Ante Merković naredio Kadijeviću da on naredi jedinicama JNA da izađu na granicu
Ispostavilo se da je to toliko traljavo urađeno, da nema nikakve sumnje u to, da je riječ o unutrašnjoj sabotaži, a u smislu opstrukcije naredbe saveznog premijera, pa se desilo da pripadnici JNA ne znaju ni gdje su pošli ni zašto su pošli, a oglavnom su bili i bez municije, budi iskren?
Ante Marković sam, nikako nije mogao imati toliko uticaja u JNA pa da naredi takvu traljavu akciju. Sve je lukavo urađeno unutar sistema RiK (rukovođenje i komandovanje), počevši od načelnika generalštaba Blagoja Adžića pa naniže.
Istina, bio je pokušaj atentata na Miloševića i naravno, šteta što ga nisu ubili ( neke KOS/JNA strukture) jer to bi bilo dalekosežno, ali većina generala je bila uz Miloševića i on je bio taj koji je komandovao jedinicama JNA, a ne Veljko Kadijević. Možda je predmetni Veljko mislio drugačije ali nije imao ljude oko sebe, bar ne dovoljan broj ljudi da se ono zamišljeno ujedno i odradi, a to je eliminacija i Miloševića i Tuđmana, pa možda i nekih njihovih najbližih suradnika.
Ne možeš ti raspravljati o raspadu SFRJ ako počinješ od 1991. godine, jer te godine je samo krenulo provođenje planova koji su smišljeni mnogo ranije, pošto su se stekli svi uslovi, nakon četvorogodišnjeg medijskog rata, prilikom kojeg su (prvenstveno srpski) mediji širili mržnje na kvadrat X 1.000 i to sve pod izlikom da se bore za ravnopravan status Srbije, unutar Jugoslavije, a svi znamo da to nije tako i da su oni de facto samo sprovodili onaj famozni memorandum SANU, a s kojim je i počela cijela igranka.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
Sve je bilo u duhu Gazimestana.
Bjeda je samo odradila prljavi dio posla.
Uglavnom,nikad vise nista sa BG,ZG.....

Bjeda je samo odradila prljavi dio posla.
Uglavnom,nikad vise nista sa BG,ZG.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23926 times
- Been thanked: 6244 times
...to,Pasaga! 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Odlican komentar i slazem se uglavnom sa tobom. Raspad SFRJ je poceo mnogo ranije Brionskim plenumom. Postoji jedan dobar pisac po imenu Selim Numic koji je napisao roman Voljena zemljo lazu... On je tacno napisao da su Edvard Kardelj i Sergej Krajacic izmislili spijunsku aferu kako bi smenili Aleksandra Rankovica jer je bio veliki Jugosloven i pored njega na funkciji ne bi im prosao Ustav 1974. Sve kasnije price da je Rankovic praviona Kosovu Haos i unistavao Siptare su izmisljotine. Rankovic je sklanjao sve antijugoslovenske elemente ne bitno da li su ti elementi bili Siptari, Srbi, Hrvati... Ako znamo daje Slobodan Penezic Krcun poginuo na Ibarskoj magistrali pod veoma cudnim okolnostima put zaraspad Jugoslavije i Ustav 74. je bio otvoren. Sam Ustav je bio nedorecen narocito o pravu na samoopredeljenje do otcepljenja. U jednim clanovima Ustava se to pravo daje narodu, a u drugim se to pravo daje republikama. Ustav 74.je unakazio republiku Srbiju cije dve pokrajine su mogle blokirati svaku odluku Srbije, a Beograd nije imao nikakve ingerencije u svoje dve pokrajine. Prakticno Ustav 74. je napravio 8 republika u SFRJ. Cim je Srbije htela da resi problem u svojoj republici krenule su secesionisticke ambicije Slovenije i Hrvatske. I tadaje poceo i zvanicno kraj Jugoslavije.Krokodil Behko wrote:ZMAJ wrote: Ok Srbe delimo na cetnike i komuniste, a na sta delimo Hrvate i Bosnjake? hoce li mi iko odgovoriti na ovo pitanje?
Unutar toga, ispravni Hrvati se dijele na ustaše, normalne, Hercegovce i Severinu, a ispravni Bošnjaci se dijele na ISIL-iste, obične vehabije, obične muslimane, uhljupe (SDA), Dinu Merlina i autonihiliste, a ne znam da li bih pominjao onih 0.000005% Bosanaca sa popisa stanovništva
Ne vjerujem da ćeš ovdje dobiti crveni karton zbog toga, jer ako forumaš drugranković nije dobio (osim onih ograničenih banova), onda neće niko, bar ne zbog isticanja svog mišljenja.Istorija nije pocela pre dvadesetpet godina. Cak i da gledamo poslednjih 25 god. i tu ne zelite cinjenice. Eto na forumu HR dobijem crveni karton jer napisem istorijske cinjenice koje ne odgovaraju adminu:
Istina, ranković je dobivao banove, ali ne zbog svog mišljenja, nego zbog svog rječnika, odnosno zbog psovanja, vrijeđanja itd...
Znaš, ako ti stvarno misliš, da su Sarajlije sami sebe granatirali, možeš to i da napišeš, ali problem je ako iza toga pišeš "austrijske podguzne muve", "turske podguzne muve", "handžaristi", "balije", "ustaše", itd..itd.. To nije iznošenje mišljenja, zar ne? sve to onako, čisto kolektivistički.
Čini mi se da ne zahvataš dovoljno duboko?1990 su Srbi iz Krajine postavili balvane. Generaj JNA Veljko Kadijevic je predlozio predsedniku Franju Tudjmanu da JNA resi taj problem, medjutim Tudjman je to odbio i poslao helikoptere sa specijalnom policijom na Krajinu. Komadant RViPVO Anutun Tus je poslao borbene avione na helikoptere. Koliko li je bilo napada na JNA do devetog meseca 1991. dok JNA nije preuzeo Milosevic? Da li je HDZ hteo resenja JNA? U Pakracu je napadnuta JNA dok je ista bila u tampon zoni. U zapadnoj Hercegovini je blokirana oklopna jedinica JNA na koju je pucano i poginuo je podoficir Slovenac tom prilikom. U Splitu 01.05.1991. napadnuta JNA tom prilikom ubijen Makedonac. Krajem 8. meseca 1991. napadnuta kasarna u Vukovaru. Za svo to vreme postojalo je predsedništvo SFRJ, vlada SFRJ sa Antom Markovićem, generalštab u kojem su bili generali svih naših naroda. JNA je sve do odluke predsednštva SFRJ 18.jula 1991. o napuštanju Slovenije imala potpuno drugo viđenje rešenja jugoslovenske krize od Miloševića. Pa ipak ste tu JNA napadali i pucali po njoj i pre 18.jula 1991. Dakle za svafju je potrebno minimum dvoje. E posle kad je Milosevic preuzeo JNA je sve otislo k vragu. Zar mislis da ja volim pljackaske paravojne formacije koje su isle u rat da se obogate. Sve se to moglo spreciti i mogli smo se mirno razici. Prvi ste poceli napadima na JNA, vama je odgovarao rat za brzi raspad Jugoslavije. Ne krivim ja nikoga al nema ni puno nevinih u nasim rukovodstvima toga vremena.
Da li je JNA izašla na granice Slovenije, da zaštiti integritet SFRJ? I šta se desilo?
Trebamo li vjerovati, da je slovenačka šaka jada od TO savladala onoliku JNA silu?
Fino se sjećam da je upravo Ante Merković naredio Kadijeviću da on naredi jedinicama JNA da izađu na granicu
Ispostavilo se da je to toliko traljavo urađeno, da nema nikakve sumnje u to, da je riječ o unutrašnjoj sabotaži, a u smislu opstrukcije naredbe saveznog premijera, pa se desilo da pripadnici JNA ne znaju ni gdje su pošli ni zašto su pošli, a oglavnom su bili i bez municije, budi iskren?
Ante Marković sam, nikako nije mogao imati toliko uticaja u JNA pa da naredi takvu traljavu akciju. Sve je lukavo urađeno unutar sistema RiK (rukovođenje i komandovanje), počevši od načelnika generalštaba Blagoja Adžića pa naniže.
Istina, bio je pokušaj atentata na Miloševića i naravno, šteta što ga nisu ubili ( neke KOS/JNA strukture) jer to bi bilo dalekosežno, ali većina generala je bila uz Miloševića i on je bio taj koji je komandovao jedinicama JNA, a ne Veljko Kadijević. Možda je predmetni Veljko mislio drugačije ali nije imao ljude oko sebe, bar ne dovoljan broj ljudi da se ono zamišljeno ujedno i odradi, a to je eliminacija i Miloševića i Tuđmana, pa možda i nekih njihovih najbližih suradnika.
Ne možeš ti raspravljati o raspadu SFRJ ako počinješ od 1991. godine, jer te godine je samo krenulo provođenje planova koji su smišljeni mnogo ranije, pošto su se stekli svi uslovi, nakon četvorogodišnjeg medijskog rata, prilikom kojeg su (prvenstveno srpski) mediji širili mržnje na kvadrat X 1.000 i to sve pod izlikom da se bore za ravnopravan status Srbije, unutar Jugoslavije, a svi znamo da to nije tako i da su oni de facto samo sprovodili onaj famozni memorandum SANU, a s kojim je i počela cijela igranka.
Ja ne pisem o 1991.vec sam pominjao i 1990.
Za JNA si apsolutno u pravu, ta sila nije imala muda, oprosti na izrazu, da napravi vojni udar i pohapsi svih sest predsednika republika koji nisu bili sposobni sacuvati drzavu vec su aktivno radili na njenom unistenju. Da li je kriv Veljko ili Blagoje to sada ne znam al su predugo cekali i dozvolili da se u krvi raspadne drzava ciju su armiju upravo oni vodili.
Memorandum SANU se zloupotrebljava,tamo ne pise da Srbi moraju uzeti pola Hrvatske i BIH vec o problemima u Srbiji.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

ZMAJ wrote:Odlican komentar i slazem se uglavnom sa tobom. Raspad SFRJ je poceo mnogo ranije Brionskim plenumom. Postoji jedan dobar pisac po imenu Selim Numic koji je napisao roman Voljena zemljo lazu... On je tacno napisao da su Edvard Kardelj i Sergej Krajacic izmislili spijunsku aferu kako bi smenili Aleksandra Rankovica jer je bio veliki Jugosloven i pored njega na funkciji ne bi im prosao Ustav 1974. Sve kasnije price da je Rankovic praviona Kosovu Haos i unistavao Siptare su izmisljotine. Rankovic je sklanjao sve antijugoslovenske elemente ne bitno da li su ti elementi bili Siptari, Srbi, Hrvati... Ako znamo daje Slobodan Penezic Krcun poginuo na Ibarskoj magistrali pod veoma cudnim okolnostima put zaraspad Jugoslavije i Ustav 74. je bio otvoren. Sam Ustav je bio nedorecen narocito o pravu na samoopredeljenje do otcepljenja. U jednim clanovima Ustava se to pravo daje narodu, a u drugim se to pravo daje republikama. Ustav 74.je unakazio republiku Srbiju cije dve pokrajine su mogle blokirati svaku odluku Srbije, a Beograd nije imao nikakve ingerencije u svoje dve pokrajine. Prakticno Ustav 74. je napravio 8 republika u SFRJ. Cim je Srbije htela da resi problem u svojoj republici krenule su secesionisticke ambicije Slovenije i Hrvatske. I tadaje poceo i zvanicno kraj Jugoslavije.Krokodil Behko wrote:ZMAJ wrote: Ok Srbe delimo na cetnike i komuniste, a na sta delimo Hrvate i Bosnjake? hoce li mi iko odgovoriti na ovo pitanje?
Za JNA si apsolutno u pravu, ta sila nije imala muda, oprosti na izrazu, da napravi vojni udar i pohapsi svih sest predsednika republika koji nisu bili sposobni sacuvati drzavu vec su aktivno radili na njenom unistenju. Da li je kriv Veljko ili Blagoje to sada ne znam al su predugo cekali i dozvolili da se u krvi raspadne drzava ciju su armiju upravo oni vodili.
Memorandum SANU se zloupotrebljava,tamo ne pise da Srbi moraju uzeti pola Hrvatske i BIH vec o problemima u Srbiji.
Tvoj post zahtjeva malo detaljniji odgovor, pa pošto trenutno nemam vremena, bit će gotovo do popodneva, ali samo bih za početak rekao da ima tu i ideološkog raslojavanja, nevezano za republike, nacije i oblik Jugoslavije. Ranković je ono baš bio komunista, za razliku od Kardelja koji je bio više kao neki marksistički neoliberal.
Anyway, prelistaj šta je bilo na 2. zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, jer ćeš popodne imati ozbiljnih problema, da bez te materije, dokažeš iskonsku tačnost, i pravednost Ustava i amandmana, a koji su bili prije ustava iz 1974. godine
Ti bas hoces daleko...ok :PKrokodil Behko wrote:ZMAJ wrote:Odlican komentar i slazem se uglavnom sa tobom. Raspad SFRJ je poceo mnogo ranije Brionskim plenumom. Postoji jedan dobar pisac po imenu Selim Numic koji je napisao roman Voljena zemljo lazu... On je tacno napisao da su Edvard Kardelj i Sergej Krajacic izmislili spijunsku aferu kako bi smenili Aleksandra Rankovica jer je bio veliki Jugosloven i pored njega na funkciji ne bi im prosao Ustav 1974. Sve kasnije price da je Rankovic praviona Kosovu Haos i unistavao Siptare su izmisljotine. Rankovic je sklanjao sve antijugoslovenske elemente ne bitno da li su ti elementi bili Siptari, Srbi, Hrvati... Ako znamo daje Slobodan Penezic Krcun poginuo na Ibarskoj magistrali pod veoma cudnim okolnostima put zaraspad Jugoslavije i Ustav 74. je bio otvoren. Sam Ustav je bio nedorecen narocito o pravu na samoopredeljenje do otcepljenja. U jednim clanovima Ustava se to pravo daje narodu, a u drugim se to pravo daje republikama. Ustav 74.je unakazio republiku Srbiju cije dve pokrajine su mogle blokirati svaku odluku Srbije, a Beograd nije imao nikakve ingerencije u svoje dve pokrajine. Prakticno Ustav 74. je napravio 8 republika u SFRJ. Cim je Srbije htela da resi problem u svojoj republici krenule su secesionisticke ambicije Slovenije i Hrvatske. I tadaje poceo i zvanicno kraj Jugoslavije.Krokodil Behko wrote:ZMAJ wrote: Ok Srbe delimo na cetnike i komuniste, a na sta delimo Hrvate i Bosnjake? hoce li mi iko odgovoriti na ovo pitanje?
Tvoj post zahtjeva malo detaljniji odgovor, pa pošto trenutno nemam vremena, bit će gotovo do popodneva, ali samo bih za početak rekao da ima tu i ideološkog raslojavanja, nevezano za republike, nacije i oblik Jugoslavije. Ranković je ono baš bio komunista, za razliku od Kardelja koji je bio više kao neki marksistički neoliberal.
Anyway, prelistaj šta je bilo na 2. zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, jer ćeš popodne imati ozbiljnih problema, da bez te materije, dokažeš iskonsku tačnost, i pravednost Ustava i amandmana, a koji su bili prije ustava iz 1974. godine
Srbima proteranim sa Kosova je 45. bilo zabranjeno da se vracaju na svoja imanja jer je Tito hteo sa Enver Hodzom i Georgi Dimitrovim da pravi Balkaniju. Taj projekat je osujetio Staljin tako sto je roknuo Georgi Dimitrova.Cak sta vise o tome se u Jugoslaviji malo prica za razliku od Bugarske u kojoj je ova tema dosta rasirena pogotovo posle sloma komunizma.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

I prije. Temelji države su postavljeni 29.11.1943. godine u Jajcu a srušeni su 07.08.1945 u Beogradu, i jedno i drugo na zasjedanjima AVNOJ-a, a lako je i za objasniti.ZMAJ wrote: Odlican komentar i slazem se uglavnom sa tobom. Raspad SFRJ je poceo mnogo ranije Brionskim plenumom.
Krenimo redom:
Rukovodstvo KPJ i NOVJ, žele oduzeti ingerencije vladi u egzilu, u Londonu, a koju su formirali Karađorđevići i koji sami sebe neosnovano nazivaju jedinim pravim predstavnicima naroda Jugoslavije.
Tito izdaje naredbu, da komande NOVJ, u svakoj od jugoslovenskih zemalja održe zasjedanje, na kojima će biti imenovane zemaljske vlade, a koje će delegirati u Jajce svoje delegacije, da bi se pristupilo formiranju nove Jugoslavije.
Rečeno-učinjeno.
Tokom jeseni 1943. godine, svaka je zemlja iz regiona održala zemaljsko zasjedanje na kojem je izabrala vlastitu zemaljsku vladu, a između ostali i BiH, dana 25.11.1943. godine, održava zasjedanje ZAVNOBiH u Mrkonjić gradu, na kojem se donose historijske odluke, a one su:
- Ne priznaje se vlast okupatora i domaćih izdajnika, četnika, ustaša itd.
- Ne priznaje se NDH, niti sporazum Cvetković-Maček
- BiH se proglašava slobodnom zemljom ravnopravnih naroda i građana, u njenim historijskim granicama, a zadnji put potvrđivane su Berlinskim ugovorom iz 1978. godine.
- BiH je domovina ravnopravnih naroda Muslimana, Srba i Hrvata i ravnopravnih građana.
- BiH se kao takva učlanjuje u novu Jugoslaviju
Evo jedan citat sa zasjedanja:
6. Srbi, Muslimani i Hrvati, čvrsto zbijeni oko ZAVNOBiH-a uprkos
svim poteškoćama, nastaviće u zajednici sa ostalim narodima Jugoslavije
svoju pravednu i opravdanu borbu do potpunog istjerivanja okupatora iz
naše zemlje i uništenja svih njegovih pomagača.
26. novembar 1943.
Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog
- oslobođenja Bosne i Hercegovine
Na ovom linku je cjelokupan tok zasjedanja ZAVNOBiH-a
http://www.znaci.net/00001/145_3.pdf
Rezime bi bio: Tri ravnopravna naroda, zajedno u borbi protiv agresora i izdajnika i zajedno čine zemlju Bosnu i Hercegovinu, a koju učlanjuju u Jugoslaviju 4 dana kasnije, na dan 29.11.1943. godine u Jajcu, a to je bilo ovako:
Šest zemalja se udružuje u Jugoslaviju. Šest zemalja i šest naroda, skupa sa Srbijom i Srbima. Srpski predstavnici pristaju na sve to, pošto u tom trenutku, Srbija ima samo 20.000 partizana, naspram BiH i HR koje imaju PO više od 100.000 partizana.
Za uzroke ovog stanja, provjeriti ratni put Draže Mihailovića i njegovih četnika, te brojna besprimjerna zvjerstva, a koja je činio nad sopstvenim narodom u Srbiji, samo da partizani ne bi ojačali.
Svega par godina kasnije, sve je drugačije. Crvena armija je ušla u Srbiju, oslobodila BG i sad je na stotine hiljada Srba u partizanima i Srbija tu ispada napartizanskija, a znaš i sam da nije bilo tako. Uglavnom, na 3. zasijedasnju AVNOJ-a, Srbija koristi prednost domaćeg terena i Ruse iza leđa, te bitno mijenja odluke 2. zasijedanja AVNOJ-a, a na način, da se izvorni suverenitet sa zemalja, prebacuje na narode i odjednom i preko noći, Muslimanskog naroda više nema na mapi.
Znači, postojali smo kad je trebalo učlaniti BiH u Jugoslaviju i gotovo.
E pa izvini ali nije gotovo.
Želim reći, sve što je učinjeno u vezi Ustava SFRJ iz 1974. godine, jeste povratak na staro i ono što jeste dogovoreno u Jajcu, a ne nametnuto u BG 1945. godine. Kužiš?
Kad smo već kod tih ratnih zasjedanja, šta ti misliš o zemaljskom zasjedanju Sandžaka, koji zamalo da postane još jedna republika u YU?
Postoji jedan dobar pisac po imenu Selim Numic koji je napisao roman Voljena zemljo lazu...
Nije on bio književnik nego visoki oficir saveznog MUP-a, Rankovićev bliži saradnik.
Ta knjiga nije roman, nego neka vrsta autobiografije, odnosno pojašnjenje stvari, gledano iz njegovog ugla.
Kao što sam već napomenuo, nije Ranković odletio zato što je bio Srbin, nego zato što je bio konzervativni komunista, naspram neokomunista u formi leberalizma, a kojih je naravno bilo i u Srbiji,.
Ukratko, Jugoslavija je do sredine šezdesetih godina propala do dna i u fantastične uspjehe Jugoslavije, na ekonomskom planu, vjeruju samo ljudi sumnjive inteligencije.
Znači tražila se formula za reformu i opstanak i pronađena je u većim ovlaštenjima na republikama, jer realno, ne može se u BG znati, šta je najbolje uraditi u nekom crnogorskom ili makedonskom srezu. Zar nije lakše, da se na lice mjesta ide i da se upravlja iz Titograda/Skoplja, nego iz BG? Budi iskren?
Nikome tad nije bila u planu neka secesija, nego se samo tražio put izlaska iz propasti. Tek poslije, na to se nadovezuju razni pokreti i demonstracije, prvo na Kosovu, potkraj šezdesetih godina, a potom ide Maspok u HR i nešto slično u BiH, a s ciljem priznavanja Muslimana kao naroda.
Kao što vidiš, Jugoslavija je mogla opstati samo ako se odgovori svima i uvede kakva-takva ravnopravnost za sve njene građane, a podrazumijeva se i bolje upravljanje materijalnim dobrima u SFRJ.
Da se razumijemo, Albanci imaju pravo na autonomiju, jer su kudikamo brojniji od Srba na kosovu i čak su bili četvrti narod po brojnosti u SFRJ, brojniji od Slovenaca ili Makedonaca, a o crnogorcima da i ne govorimo. Otkud to da nemaju pravo na autonomiju?
Sam Ustav je bio nedorecen narocito o pravu na samoopredeljenje do otcepljenja. U jednim clanovima Ustava se to pravo daje narodu, a u drugim se to pravo daje republikama. Ustav 74.je unakazio republiku Srbiju cije dve pokrajine su mogle blokirati svaku odluku Srbije, a Beograd nije imao nikakve ingerencije u svoje dve pokrajine. Prakticno Ustav 74. je napravio 8 republika u SFRJ. Cim je Srbije htela da resi problem u svojoj republici krenule su secesionisticke ambicije Slovenije i Hrvatske. I tadaje poceo i zvanicno kraj Jugoslavije.
Eto, o tome ti i govorim. Bio je to kompromis između Srbije i ostalih, jer SVI ostali su htjeli da se izvorni suverenitet, vrati na zemlje, a mogli bi reći i države, koje su i činile tu Jugoslaviju, dok već, Srbiji to nije odgovaralo.
Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv zadnje važeće Jugoslavije i što se tiče bar 90% Bošnjaka, a da si ih to pitao prije 1988. godine, svi bi bili za takvu Jugoslaviju, a ti se zapitaj, šta je to toliko loše urađeno u Srbiji, samo za tri godine, pa su poslije toliko vremena, svi Bošnjaci izašli na referendum i istupili iz Jugoslavije? Dakle, šta ste to uradili, pa odbili sve živo od sebe?
Rezime bi bio, ne može biti Jugoslavija, ako je samo Srbiji lijepo, jer u Jugoslaviji ne žive samo Srbi
Trebalo je dosta više sluha za ostale narode, ako se željela sačuvati Jugoslavija, a iskreno, mislim da je Milošević nimalo nije želio sačuvati, jer da jeste, bar ponekad bi stao na loptu pa rekao, hajde de, nek bude nešto malo i drugima, a ne samo nama.
Čini mi se da je za Srbiju ipak puno bolje Kosovo sa onakvom autonomijom, nego ovo sada, kad je Kosovo de facto nezavisna država. Sve ove pogrešne korake, hrvatska emigracija je kapitalizirala u hrvatskom narodu, pa tako da nije bilo nikakvih dilema oko napuštanja Jugoslavije i to legalnog, jer HR je (kao i ostale zemlje) legalno i pristupila Jugoslaviji. Ko ima pravo dase učlani, vjerovatno bi trebao imati i pravo da se iščlani iz Jugoslavije, nekako mi to logično.
Uh, ovo je gore no domaci zadatak iz knjuzevnosti za lektiru koju nisi procitao....al kad si mi zadao moram i odgovoritiKrokodil Behko wrote:I prije. Temelji države su postavljeni 29.11.1943. godine u Jajcu a srušeni su 07.08.1945 u Beogradu, i jedno i drugo na zasjedanjima AVNOJ-a, a lako je i za objasniti.ZMAJ wrote: Odlican komentar i slazem se uglavnom sa tobom. Raspad SFRJ je poceo mnogo ranije Brionskim plenumom.
Krenimo redom:
Rukovodstvo KPJ i NOVJ, žele oduzeti ingerencije vladi u egzilu, u Londonu, a koju su formirali Karađorđevići i koji sami sebe neosnovano nazivaju jedinim pravim predstavnicima naroda Jugoslavije.
Tito izdaje naredbu, da komande NOVJ, u svakoj od jugoslovenskih zemalja održe zasjedanje, na kojima će biti imenovane zemaljske vlade, a koje će delegirati u Jajce svoje delegacije, da bi se pristupilo formiranju nove Jugoslavije.
Rečeno-učinjeno.
Tokom jeseni 1943. godine, svaka je zemlja iz regiona održala zemaljsko zasjedanje na kojem je izabrala vlastitu zemaljsku vladu, a između ostali i BiH, dana 25.11.1943. godine, održava zasjedanje ZAVNOBiH u Mrkonjić gradu, na kojem se donose historijske odluke, a one su:
- Ne priznaje se vlast okupatora i domaćih izdajnika, četnika, ustaša itd.
- Ne priznaje se NDH, niti sporazum Cvetković-Maček
- BiH se proglašava slobodnom zemljom ravnopravnih naroda i građana, u njenim historijskim granicama, a zadnji put potvrđivane su Berlinskim ugovorom iz 1978. godine.
- BiH je domovina ravnopravnih naroda Muslimana, Srba i Hrvata i ravnopravnih građana.
- BiH se kao takva učlanjuje u novu Jugoslaviju
Evo jedan citat sa zasjedanja:
6. Srbi, Muslimani i Hrvati, čvrsto zbijeni oko ZAVNOBiH-a uprkos
svim poteškoćama, nastaviće u zajednici sa ostalim narodima Jugoslavije
svoju pravednu i opravdanu borbu do potpunog istjerivanja okupatora iz
naše zemlje i uništenja svih njegovih pomagača.
26. novembar 1943.
Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog
- oslobođenja Bosne i Hercegovine
Na ovom linku je cjelokupan tok zasjedanja ZAVNOBiH-a
http://www.znaci.net/00001/145_3.pdf
Rezime bi bio: Tri ravnopravna naroda, zajedno u borbi protiv agresora i izdajnika i zajedno čine zemlju Bosnu i Hercegovinu, a koju učlanjuju u Jugoslaviju 4 dana kasnije, na dan 29.11.1943. godine u Jajcu, a to je bilo ovako:
Šest zemalja se udružuje u Jugoslaviju. Šest zemalja i šest naroda, skupa sa Srbijom i Srbima. Srpski predstavnici pristaju na sve to, pošto u tom trenutku, Srbija ima samo 20.000 partizana, naspram BiH i HR koje imaju PO više od 100.000 partizana.
Za uzroke ovog stanja, provjeriti ratni put Draže Mihailovića i njegovih četnika, te brojna besprimjerna zvjerstva, a koja je činio nad sopstvenim narodom u Srbiji, samo da partizani ne bi ojačali.
Svega par godina kasnije, sve je drugačije. Crvena armija je ušla u Srbiju, oslobodila BG i sad je na stotine hiljada Srba u partizanima i Srbija tu ispada napartizanskija, a znaš i sam da nije bilo tako. Uglavnom, na 3. zasijedasnju AVNOJ-a, Srbija koristi prednost domaćeg terena i Ruse iza leđa, te bitno mijenja odluke 2. zasijedanja AVNOJ-a, a na način, da se izvorni suverenitet sa zemalja, prebacuje na narode i odjednom i preko noći, Muslimanskog naroda više nema na mapi.
Znači, postojali smo kad je trebalo učlaniti BiH u Jugoslaviju i gotovo.
E pa izvini ali nije gotovo.
Želim reći, sve što je učinjeno u vezi Ustava SFRJ iz 1974. godine, jeste povratak na staro i ono što jeste dogovoreno u Jajcu, a ne nametnuto u BG 1945. godine. Kužiš?
Kad smo već kod tih ratnih zasjedanja, šta ti misliš o zemaljskom zasjedanju Sandžaka, koji zamalo da postane još jedna republika u YU?
Postoji jedan dobar pisac po imenu Selim Numic koji je napisao roman Voljena zemljo lazu...
Nije on bio književnik nego visoki oficir saveznog MUP-a, Rankovićev bliži saradnik.
Ta knjiga nije roman, nego neka vrsta autobiografije, odnosno pojašnjenje stvari, gledano iz njegovog ugla.
Kao što sam već napomenuo, nije Ranković odletio zato što je bio Srbin, nego zato što je bio konzervativni komunista, naspram neokomunista u formi leberalizma, a kojih je naravno bilo i u Srbiji,.
Ukratko, Jugoslavija je do sredine šezdesetih godina propala do dna i u fantastične uspjehe Jugoslavije, na ekonomskom planu, vjeruju samo ljudi sumnjive inteligencije.
Znači tražila se formula za reformu i opstanak i pronađena je u većim ovlaštenjima na republikama, jer realno, ne može se u BG znati, šta je najbolje uraditi u nekom crnogorskom ili makedonskom srezu. Zar nije lakše, da se na lice mjesta ide i da se upravlja iz Titograda/Skoplja, nego iz BG? Budi iskren?
Nikome tad nije bila u planu neka secesija, nego se samo tražio put izlaska iz propasti. Tek poslije, na to se nadovezuju razni pokreti i demonstracije, prvo na Kosovu, potkraj šezdesetih godina, a potom ide Maspok u HR i nešto slično u BiH, a s ciljem priznavanja Muslimana kao naroda.
Kao što vidiš, Jugoslavija je mogla opstati samo ako se odgovori svima i uvede kakva-takva ravnopravnost za sve njene građane, a podrazumijeva se i bolje upravljanje materijalnim dobrima u SFRJ.
Da se razumijemo, Albanci imaju pravo na autonomiju, jer su kudikamo brojniji od Srba na kosovu i čak su bili četvrti narod po brojnosti u SFRJ, brojniji od Slovenaca ili Makedonaca, a o crnogorcima da i ne govorimo. Otkud to da nemaju pravo na autonomiju?
Sam Ustav je bio nedorecen narocito o pravu na samoopredeljenje do otcepljenja. U jednim clanovima Ustava se to pravo daje narodu, a u drugim se to pravo daje republikama. Ustav 74.je unakazio republiku Srbiju cije dve pokrajine su mogle blokirati svaku odluku Srbije, a Beograd nije imao nikakve ingerencije u svoje dve pokrajine. Prakticno Ustav 74. je napravio 8 republika u SFRJ. Cim je Srbije htela da resi problem u svojoj republici krenule su secesionisticke ambicije Slovenije i Hrvatske. I tadaje poceo i zvanicno kraj Jugoslavije.
Eto, o tome ti i govorim. Bio je to kompromis između Srbije i ostalih, jer SVI ostali su htjeli da se izvorni suverenitet, vrati na zemlje, a mogli bi reći i države, koje su i činile tu Jugoslaviju, dok već, Srbiji to nije odgovaralo.
Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv zadnje važeće Jugoslavije i što se tiče bar 90% Bošnjaka, a da si ih to pitao prije 1988. godine, svi bi bili za takvu Jugoslaviju, a ti se zapitaj, šta je to toliko loše urađeno u Srbiji, samo za tri godine, pa su poslije toliko vremena, svi Bošnjaci izašli na referendum i istupili iz Jugoslavije? Dakle, šta ste to uradili, pa odbili sve živo od sebe?
Rezime bi bio, ne može biti Jugoslavija, ako je samo Srbiji lijepo, jer u Jugoslaviji ne žive samo Srbi
Trebalo je dosta više sluha za ostale narode, ako se željela sačuvati Jugoslavija, a iskreno, mislim da je Milošević nimalo nije želio sačuvati, jer da jeste, bar ponekad bi stao na loptu pa rekao, hajde de, nek bude nešto malo i drugima, a ne samo nama.
Čini mi se da je za Srbiju ipak puno bolje Kosovo sa onakvom autonomijom, nego ovo sada, kad je Kosovo de facto nezavisna država. Sve ove pogrešne korake, hrvatska emigracija je kapitalizirala u hrvatskom narodu, pa tako da nije bilo nikakvih dilema oko napuštanja Jugoslavije i to legalnog, jer HR je (kao i ostale zemlje) legalno i pristupila Jugoslaviji. Ko ima pravo dase učlani, vjerovatno bi trebao imati i pravo da se iščlani iz Jugoslavije, nekako mi to logično.
Tacno da je Srba bilo najmanje u partizanima , pitas li se zasto. Ovako: Prva oslobodjena teritorija u okupiranoj Evropi nije Uzicka republika vec Loznica i Banja Koviljaca, al tamo nisu ucestvovali partizani pa je nisu ni pominjali. Samo u Srbiji je za jednog ubijenog Svabu streljano 100 Srba. U Kraljevu 14.10.1941.je streljan i moj deda. U Kragujevcu nisu imali dovoljno radnika pa su streljali i decu. Podizati ustanak protiv Nemaca u Srbiji, koja je pre samo dvadesetak godina ostala bez trecine stanovnistva, a polovine muskog vojnosposobnog, je bila ludost jer je odmazda bila uzasna. To je Draza Mihajlovic znao i cekao je iskrcavanje saveznika u Grckoj ili na Jadranu pa da krene u oslobadjanje zemlje. Srbi sami nisu mogli pobediti Nemce. Amerikanci su predugo cekali sa Normandijom. Da ti ne pisem sad da Cecril bas i nije voleo srpsku dinastiju iSrbe, U restoranu Ruski car u BGD je kao momak dobio po pi.ki od jednog srpskog oficira, a javna je tajna da je onaj kurvar kralj Milan Obrenovic kresao gospodju Cercil,njegovu kevu... Sta smo trazili dobili smo. Tako da broj Srba u partizanima je jos i dobar ako uzmemo u obzir sve okolnosti.
Srbi su trazili da narodi budu konstutivni jer su u Hrvatskoj i u BIH u WII nastradali od ustaskog pokreta gde su i Muslimani i Hrvati bili zajedno u Pavelicevim hordama zla. Kako su cinil dobar procenat stanovnika te dve republike normalno da ce traziti da se i narodi pitaju a ne samo republicka vlast.
Ustav 1974. je oduzeo Beogradu pravo da se bilo sta pita u svoje dve autonomne pokrajine koje su prakticno postale republike. Niko ne spori pravo Albanaca na autonomiju al samo autonomiju ne i republiku. Vojvodina je kao autonomija i usla u sastav Srbije, ni to niko ne spori. Secesionizam dve zapadne republike je poceo kad je Milosevic promenio Ustav Srbije i vratio obe poktrajine pod okrilje Beograda. Tada Tudjman menja Ustav r. Hrvatske i izbacuje Srbe iz Ustava. Ustav 1974.nikome ne bi smetao da je srpska vlada mogla upravljati Srbijom u svim njenim delovima. Kosovo je danas nezavisno jer je Amerika to htela da tako bude.
Slazemo se da je i poreski sistem bio bolji, postojao je opstinski porez pa (pokrajinski) republicki i savezni. Od ukupnog poreza svakome je isao po neki procenat. I to je bilo bolje tada nego sto je danas.
Za Selima Numica znam da je bio na visokom polozaju u BIA nego nisam znao da si i ti citao pa sam ti napisao da je pisac. On je tacno opisao koje su sve gluposti i lazi koriscene protiv Rankovica, a i sam je najebao zbog izmisljene spijunske afere. Rankovic ni posle smenjivanja i penzionisanja nikada lose nista nije o Titu izjavio. Zasto su Muslimane kao narod izbrisali 1945.ne znam nisam o tome puno itao al je definitivno nepravda napravljena. To ti ne sporim. I dobro je da su vraceni 1974. Ustav 74.je los u onom delu autonomnih pokrajina i nedorecen po pitanju samoopredeljenja.
Nerazvijeni: kosovo, Makedonija i Crna Gora su bili nerazvijeni i dobijali su pomoc od Slovenije , Hrvatske, BIH, Vojvodine i uze Srbije. Zahvaljujuci Ustavu 1974. Albanci su odredjivali sta ce sa tim novcem pa je dobar deo korisen za otkupljivanje srpskih imanja i to za visoke cifre, za neku kucu na Ksovu kupis stan u BGD i ostane ti novca. Tako je krenulo ciscenje Srba sa Kosova...
Jugoslavija je mogla biti dobra drzava al njeno unistenje osim secesionista, nacionalista i sovinista su hteli i drugi. U Stokholmu je 1975.receno da u Jugoslaviji treba povecati potrosacki mentalitet probuditi nacionalizam i u krvi ce se raspasti...
Sea vam je ljudi, nista nije trebalo pojacavati nacionalizam i tak to...taj plan je davno smisljen i na radiju se spominjao 
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
Pa i naveo sam ti Stokholm 1975. gde zapadnjaci kazu pojacajmo potrosacki metalitet i nacinalizam, Juga ce plivati u krvi....a isti smo i to me najvise boli. Sad nek me svi optuze da sam jugonostalgicar ali za razliku od ovih 6 sranja od drzava Jugoslavija je bila DRZAVA, cak sta vise osnivac POKRETA NESVRSTANIH...Biba wrote:Sea vam je ljudi, nista nije trebalo pojacavati nacionalizam i tak to...taj plan je davno smisljen i na radiju se spominjao
I dan danas picim i po BIH i po Hrvatskoj i po Sloveniji, Crnu Goru i Makedoniju da ne pominjem i nikada nisam ni jedan problem imao. Ok na Kosovo ne idem,kazu mi da ih sacekam na granici jer nije bas sigurno sa njima (Albancima) da idem tamo...jbg cesto radim i sa njima, posao ne bira naciju, novac nema naciju...
Zmaju, sve ja tebi vjerujem...ma vidim ja da ti to znas bolje..pravi si zmaj....al miroljubivi zmajZMAJ wrote:Pa i naveo sam ti Stokholm 1975. gde zapadnjaci kazu pojacajmo potrosacki metalitet i nacinalizam, Juga ce plivati u krvi....a isti smo i to me najvise boli. Sad nek me svi optuze da sam jugonostalgicar ali za razliku od ovih 6 sranja od drzava Jugoslavija je bila DRZAVA, cak sta vise osnivac POKRETA NESVRSTANIH...Biba wrote:Sea vam je ljudi, nista nije trebalo pojacavati nacionalizam i tak to...taj plan je davno smisljen i na radiju se spominjao
I dan danas picim i po BIH i po Hrvatskoj i po Sloveniji, Crnu Goru i Makedoniju da ne pominjem i nikada nisam ni jedan problem imao. Ok na Kosovo ne idem,kazu mi da ih sacekam na granici jer nije bas sigurno sa njima (Albancima) da idem tamo...jbg cesto radim i sa njima, posao ne bira naciju, novac nema naciju...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Sinoć dva jebena puta, pišem kilometarski odgovor Zmajčeku i oba puta mi nestane post, jer dodirnem touchpad, a nikad mi se to prije nije desilo 
Jeeee, imas pivo od meneKrokodil Behko wrote:Sinoć dva jebena puta, pišem kilometarski odgovor Zmajčeku i oba puta mi nestane post, jer dodirnem touchpad, a nikad mi se to prije nije desilo
sa tobom da pijem pivo??? pa koliko ti vremena treba...gori si od friske mladeKrokodil Behko wrote:Sinoć dva jebena puta, pišem kilometarski odgovor Zmajčeku i oba puta mi nestane post, jer dodirnem touchpad, a nikad mi se to prije nije desilo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

ZMAJ wrote: Tacno da je Srba bilo najmanje u partizanima , pitas li se zasto. Ovako: Prva oslobodjena teritorija u okupiranoj Evropi nije Uzicka republika vec Loznica i Banja Koviljaca, al tamo nisu ucestvovali partizani pa je nisu ni pominjali.
Od kolikog je značaja bila ta slobodna Loznica?
Kratko i jasno, četnici su prvenstveno narodni izdajnici Srba, a nije teško ni dokazati:
Evo, samo jedan primjer, jer mislim da je i ovo dovoljno.
Pa mislim stvarno, kako ti nije žao tvog rođenog naroda, bolan, bolan, kako ti nije žao? Samo u Čačanskom kraju, pobili su, silovali, i popljačkali više od 700 ljudiNa današnji dan pre 70 godina - 25. decembra 1944. - izvršio je samoubistvo poznati izdajnik srpskog naroda i četnički ratni zločinac: Predrag Raković, komandant 2. ravnogorskog korpusa, odnosno glavni četnički zapovednik u čačanskom kraju. Ovaj zlikovac se ubio kako bi izbegao suđenje za zločine za koje je bio komandno odgovoran.
Raković je najodgovorniji za sve četničke zločine na području Čačka, Gornjeg Milanovca i Dragačeva. Na ovom području četnici su tokom Drugog svetskog rata skrivili smrt najmanje 1.199 ljudi koje su direktno ubili ili su ih predali Nemcima nakon čega su ih Nemci likvidirali. Od ovog broja neposredno su ubili 702 osobe, među kojima 99 žena, od čega su streljali 457 osoba, zaklali 209 (među kojima i 61 žensku osobu). Od 702 osobe koje su usmrtili četnici u čačanskom kraju, 103 su ubijene od strane četničkih odmetnika nakon oslobođenja, pri čemu je reč o najvećem broju ubijenih lica od strane četničkih odmetnika u nekom regionu u Srbiji. Četnici su tokom okupacije u čačanskom kraju uhvatili 497 pripadnika partizanskog pokreta i njihovih simpatizera i predali ih Nemcima koji su ih tokom rata lišili života.
Navodimo samo jedan Rakovićev zločin: U depeši Draži Mihailoviću, 29. marta 1943, Raković navodi: „U vezi zaplenjene arhive inž. Poštića, kao njegovi saradnici u srezu ljubićkom streljano je 63 osobe. Još ima da se pohvata 84 u srezu trnavskom i ljubićkom, ali rešio sam da ove pohvata žandarmerija i sprovede u Beograd u lager, te da se tamo streljaju kada se desi da neki okupatorski vojnik pogine kao što je bio slučaj u Dragačevu nedavno.“ Pojašnjenje: četnici 2. ravnogorskog korpusa su 5. marta 1943. izvršili opkoljavanje i napad na grupu boraca Čačanskog NOP odreda u selu Ostra, kada je izginulo 14 partizana, među kojima i Radiša Poštić, zamenik komandira odreda, pri čemu je zaplenjena arhiva odreda koja se kod njega nalazila. Mihailović nije pozvao Rakovića na odgovornost, ni nakon ove depeše i priznanja zločina, niti bilo kad tokom rata.
Oni su se prosto nadmetali s Pavelićem i Nijemcima, ko će pobiti više Srba. To im je bilo nešto kao sport i sad bi trebali još i da veličamo neki njihov uspjeh, neko tobožnje oslobađanje Loznice, a pitanje je i da li se ikada odigrala neka bitka.
Nebitno i da jeste, logika kazuje da su pobili bar 30.000 Srba, u ime Karađorđevića, koji su htjeli vratiti se i dupetom zasjesti na taj poklani narod i naravno - u ime tog naroda.
Hajde, ne benavi, Srbija je 1910. godine imala blizu 3.000.000 ljudi a ako je pola od toga muđkarci, pa odbijemo one koji su starci ili djeca, dođemo do cifre od 900.000 ljudi, a vojni gubici Srbije su ipak bili oko 140.000, što je naravno daleko od tih tvojih 50%. Nije da omalovažavam nešto, samo te suočavam s činjenicama, a obično bude problema, jer mitovi igraju glavnu ulogu u kreiranju historijske percepcije kod Srba.Samo u Srbiji je za jednog ubijenog Svabu streljano 100 Srba. U Kraljevu 14.10.1941.je streljan i moj deda. U Kragujevcu nisu imali dovoljno radnika pa su streljali i decu. Podizati ustanak protiv Nemaca u Srbiji, koja je pre samo dvadesetak godina ostala bez trecine stanovnistva, a polovine muskog vojnosposobnog, je bila ludost jer je odmazda bila uzasna.
Pa se i on zato pridružio klanju svog rođenog naroda?To je Draza Mihajlovic znao
Istina, Draža je čekao zapadne saveznike, ali ebalo ga to što je YU prepuštena Rusima, već te 1943. godine. Gdje si ti vidio, da zapadnjak dođe na Balkan i da gine za neke seljobere po njemu? Potpuno nerealno i to je ujedno glavni razlog zašto je ovo prepušteno Rusima.i cekao je iskrcavanje saveznika u Grckoj ili na Jadranu pa da krene u oslobadjanje zemlje. Srbi sami nisu mogli pobediti Nemce. Amerikanci su predugo cekali sa Normandijom. Da ti ne pisem sad da Cecril bas i nije voleo srpsku dinastiju iSrbe, U restoranu Ruski car u BGD je kao momak dobio po pi.ki od jednog srpskog oficira, a javna je tajna da je onaj kurvar kralj Milan Obrenovic kresao gospodju Cercil,njegovu kevu... Sta smo trazili dobili smo. Tako da broj Srba u partizanima je jos i dobar ako uzmemo u obzir sve okolnosti.
Da, dobro si pročitao, rasistički su nastrojeni prema nama.
Nesvjesno si nam ispričao stvarnu percepciju dobrog dijela Srba, a o Jugoslaviji.Srbi su trazili da narodi budu konstutivni jer su u Hrvatskoj i u BIH u WII nastradali od ustaskog pokreta gde su i Muslimani i Hrvati bili zajedno u Pavelicevim hordama zla. Kako su cinil dobar procenat stanovnika te dve republike normalno da ce traziti da se i narodi pitaju a ne samo republicka vlast.
Ako su HR i BiH samovoljno ušle u Jugoslaviju, one nisu nestale, a nisu same sebe poklonile Srbima, pa da se samo oni pitaju, a ionako su se pitali i više procentualno gledano, nego su u stvarnosti bili prisutni u tim zemljama. U BiH, pola vlasti je bilo kod Srba, pa tako da ti je ta priča potpuno izmišljena.
Što se tiče argumenta "NDH", onda je isto tako, trebalo Muslimanima iz Sandžaka dati bar trećinu vlasti u Srbiji, jer i njih su ubijali četnici, a tek šta da kažemo za Mađare koje su potjerali iza rata upravo partizani?
Nema tu opravdanja.
To bi bilo isto kao kad bih ja sad rekao, da su Muslimani iz Podrinja uradili pravu stvar, kad su se stavili u Himlerov projekat zvani 13.SS Handžar divizija, jer su bili žrtve četničkih iživljavanja u Podrinju. Shvataš li napokon?
Kako niko ne spori, kad su im autonomije ukinute 1989. godine i to od strane Srba. Fino bih se sjećao, da su to uradili neki vanzemaljci ali nisu.Ustav 1974. je oduzeo Beogradu pravo da se bilo sta pita u svoje dve autonomne pokrajine koje su prakticno postale republike. Niko ne spori pravo Albanaca na autonomiju al samo autonomiju ne i republiku. Vojvodina je kao autonomija i usla u sastav Srbije, ni to niko ne spori.
Secesionizam dve zapadne republike je poceo kad je Milosevic promenio Ustav Srbije i vratio obe poktrajine pod okrilje Beograda. Tada Tudjman menja Ustav r. Hrvatske i izbacuje Srbe iz Ustava. Ustav 1974.nikome ne bi smetao da je srpska vlada mogla upravljati Srbijom u svim njenim delovima.
Nije to samo zbog pokrajina, junače moj.
Milošević je prvi koji je za svoju republiku, počeo koristiti izraz "država". PRVI.
On je tim izmjenama Ustava, učinio da savezni organi više nisu nadležni za Srbiju, a ostalima je htio nametnuti novi savezni ustav, po kojrem ostale republike jesu potčinjene saveznim organima.
Slabo stojiš sa historijom. Ovo je preslik iz kraljevine Jugoslavije, kad su Hrvati imali neku banovinu, neku autonomiju, a sve ostalo, isključujući Sloveniju bila je kao neka šira Srbija.
Da, jer da se nisu upetljali, ta bi zemlja sad bila etnički očišćena od Albanaca.Kosovo je danas nezavisno jer je Amerika to htela da tako bude.
Slazemo se da je i poreski sistem bio bolji, postojao je opstinski porez pa (pokrajinski) republicki i savezni. Od ukupnog poreza svakome je isao po neki procenat. I to je bilo bolje tada nego sto je danas.
Slažem se.
Vjerujem i ja, da je sve montirano ali kao što sam ti već rekao, nije to zato što je Ranković Srbin, nego što je bio komunjara čvrstorukaškog tipa, a htjelo se probati i sa nekim liberalnijim pristupima. Pa tro je bilo i u Srbiji, od strane Perovićke i njene ekipe, budi iskren? Znači SVE republike su htjele te promjene. Možda ne baš onolika autonomija u pokrajinama i oko toga bi se dalo pričati, ali ostalo je pčo mome bilo ok.Za Selima Numica znam da je bio na visokom polozaju u BIA nego nisam znao da si i ti citao pa sam ti napisao da je pisac. On je tacno opisao koje su sve gluposti i lazi koriscene protiv Rankovica, a i sam je najebao zbog izmisljene spijunske afere. Rankovic ni posle smenjivanja i penzionisanja nikada lose nista nije o Titu izjavio. Zasto su Muslimane kao narod izbrisali 1945.ne znam nisam o tome puno itao al je definitivno nepravda napravljena. To ti ne sporim.
Sad eto, rekoh za pokrajine, a to oko samoopredjeljenja možda nije ni bitno, obzirom da su sve republike unijele svoj suverenitet u SFRJ i naravno, imaju pravo i da ga iznesu. Zapadno od Drine je uvijek bila Bosna, čak i prije 1000 godina, zar ne?I dobro je da su vraceni 1974. Ustav 74.je los u onom delu autonomnih pokrajina i nedorecen po pitanju samoopredeljenja.
Moglo, zašto da ne i o tome sam već govorio. Vi morate ponijeti svoj dio odgovornosti za raspad Jugoslavije, skupa sa ostatkom SHS osovine i to je to. Niste nedužni, a u ratu pogotovo.Jugoslavija je mogla biti dobra drzava al njeno unistenje osim secesionista, nacionalista i sovinista su hteli i drugi. U Stokholmu je 1975.receno da u Jugoslaviji treba povecati potrosacki mentalitet probuditi nacionalizam i u krvi ce se raspasti...