Evropa i imigranti. Problem budućnosti ili ne

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39843 times
Been thanked: 25835 times
Status: Online

Odvratni, licemjerni, sebični, svijetu,

Post by Rum » 03 Sep 2015, 13:56

Odvratni, licemjerni, sebični, svijetu, slijepih i samoživih ljudi - zbog ovoga ćeš propasti!
Twiter je juče je preplavila potresna fotografija na kojoj se vidi tijelo dječačića što ga je more izbacilo na plažu u turskome ljetovalištu Bodrumu, nakon što je objavljeno da se 12 osoba za koje se vjeruje da su sirijski izbjeglice utopilo nastojeći stići do grčkoga otoka Kosa.

Na prvoj se fotografiji vidi beživotno tijelo dječačića u crvenoj majici i kratkim plavim hlačicama licem okrenutog prema pješčanom tlu plaže blizu turističkog mjesta Bodruma, a na drugoj policajac namrštenog izraza lica kako u naručju odnosi tjelešce.

Uz naznaku "čovječnost izbačena na obalu" korisnici su fotografiju podijelili na Twitteru.

"I Bogovi su digli ruke od nas. Ovaj sebični svijet gluhih, nijemih i slijepih bolje nije ni zaslužio"

"Fotografija mrtvog dječaka izbačenog na evropsku obalu najstrašnija je fotografija vijeka. Odsjekle su mi se noge kad sam je maločas ugledao. Tresem se od muke i nemoći. Držim da uživo gledamo konačno i definitivno obesmišljavanje ljudskog života i potpuni nestanak civilizacije kakvu poznajemo. Svi vijekovi obrazovanja, kulture, nauke, uljuđivanja ljudi nestali su u ovom trenutku u grčkom pijesku zapelom u ručicama nedužnog mališana, anđela koga ničim nismo zaslužili. Koji je naivno pomislio da mu možemo pomoći. Završavamo na istim onim obalama sa kojih smo prije hiljade i hiljade godina i počeli praviti neki bolji svijet. Nismo uspjeli. Biblija kaže da oni koji se prave da ne čuju druge kako vrište i mole za pomoć, nema potrebe da vrište kada im samim pomoć bude trebala, niko ih tada neće čuti. I Bogovi su digli ruke od nas. Ovaj sebični svijet gluhih, nijemih i slijepih bolje nije ni zaslužio.", napisao je na svom Facebook profilu novinar Aleksandar Trifunović.

Maleni Galip, star 5 godina i Aylan Kurdi, trogodišnjak, bili su putnici na prenakrcanom brodu punom izbjeglica koji su bježali od rata iz Sirije, piše Daily Mail.
Image

Slike beživotnog tijela malenog Aylana stoje kao dokaz tragedije čovječanstva, ali i čovječnosti u humanitarnoj krizi koju svijet dugo nije vidio.

Ima još nestalih

Dva plovila u kojima je bilo ukupno 23 ljudi, odvojeno su isplovila s područja poluotoka Bodruma, rekao je visoki časnik turske mornarice.

Među smrtno stradalima su petero djece i jedna žena. Sedam je osoba spašeno, a dvije su do obale uspjele doplivati uz pomoć pojaseva za spašavanje. Pripadnici obalne straže kažu da su izgledi za spašavanjem još dviju nestalih osoba sve manji.
Fotografija mrtvog dječaka izbačenog na evropsku obalu najstrašnija je fotografija vijeka. Odsjekle su mi se noge kad sam je maločas ugledao. Tresem se od muke i nemoći... napisao je na svom Facebook profilu novinar Aleksandar Trifunović
Desetine hiljada sirijskih izbjeglica koji bježe pred ratom u svojoj zemlji ovog su ljeta stigli do obala Egejskog mora, nastojeći nastaviti prema grčkoj obali, svom prolazu prema zemljama Europske unije. Turski su dužnosnici kazali da su turski spasioci tokom noći spasili stotinjak izbjeglica koji su se zaputili prema grčkome Kosu, prenosi Index.hr
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times
Status: Offline

Re: Odvratni, licemjerni, sebični, svijetu,

Post by vila » 03 Sep 2015, 14:03

Mala mrvica :tuga

Ma tko vise ima pravo ista reci o humanosti,,,
Neki dan slusam ...u siriji 300000 mrtvih(ako sam dobro cula) i 4,miliona izbjeglih
Da ti se dusa smrzne

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13916 times
Been thanked: 9611 times

Post by Julia-Klara » 03 Sep 2015, 14:11

strasno... najgore je sto sam to sve vidjela i osjetila (ne samo ja)

jos sestra danas dodje , kaze hoces malo crnog humora, rekoh hajd...
"Imali smo srece kad smo izbjegli, jer su nas Madjari makar pustili da spavamo u stanici (Keleti, Budimpesta), ove jadnje ljud eni u stanicu ne pustaju"

Kasnije gledam stanicu... Gledam cesmu na kojoj sam prala noge, umivala se...Sve se u meni uzburkalo, i rasplacem se...
Zao mi tih ljudi ... A vidi bebicu :tuga
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9104 times
Been thanked: 10800 times

Post by Krokodil Behko » 03 Sep 2015, 15:44

Šta da radimo? Evo i da se zemlje Evrope dogovore, da svi pošalju vojsku u Siriju, kome bi pomogli kad su proturječni interesi? Ujedno, to i jeste razlog tamošnjeg rata, pa čak i da se svi slože oko ovog izbora strane, već je bilo intervencija i u Afganistanu i u Iraku i u Libiji, pa kao što nam je poznato, još uvijek se ratuje u svim tim zemljama. Jednostavno, stvari su trebale ići svojim tokovima i ne petljati se ljudima u njihov način života, jer kao što vidimo, ovo sada je puno gore nego ono što je bilo prije.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 03 Sep 2015, 15:55

Nemoguce je sve spasiti a ako Se vecina spasi Dobri smo a i svaki pojedinac je bitan ako je u mogucnosti u zemlji Gdje pristizu izbjeglice dobrovoljno se prijaviti i ponuditi svoju pomoc ja sam u Njemackoj aktivnaa zadnja akcija u restoranu moje Sestre pozvali smo eritrejske izbjeglice na veceru moj muz i ja smo ih prevozili autima od kontenjera Gdje spavaju Do restorana a omladinu sam ukljucila u akciju bubnjaranja svi koji imaju i nemaju djembe preko afrikanske crkve je nabavljeno to su 5 djecaka koji Se DVA puta sedmicno trefaju i nastupaju 25.09 u omladinskom domu Gdje ce Se njemackoj omladini predstaviti moje komsije Koje imaju mladice fudbaleree oni Se brinu da Par afrikanaca igraju fudbal Sa njihovom djecom a cim skockam sledece akcijee Sa sirijcimaa javim se
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 03 Sep 2015, 15:59

U nemilim vremenima pitao sam se ako se sve nastavi da li ću budućem djetetu moći prušititi neke osnovne egzistencionalne stvari . Srećom pa je stalo . često imam običaj reći da se materiijalno sve nadoknadi ali zdravlje i ljudski život definitvno nikada . Znao sam mršavi vojni obrok i porciju iz Lanč paketa dati izbjegličkoj djeci i starijem narodu ispred kolektivnog centra a ostati gladan . Možda me i spasila takva sadaka.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 03 Sep 2015, 16:50

Lagala bih kad bih napisala da se rasplačem. Odavno ne plačem ni zbog čega, niti me nešto jako iznenađuje. Tražimo život na Marsu, eli...I Aleksandar se zahebo u izjavi - Nije Bog još uvijek digo ruke od nas već ljudi od Njega, a to je bitna razlika...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 05 Sep 2015, 00:43

Iscitavajuci samo naslov, u mislima mi bljesnu bas ova potresna fotografija.
Apsolutni sam protivnik terorizma i ikakvog nasilja, no, uzmemo li za primjer samo ovu jadnu porodicu, zamislimo li se nad njihovom sudbinom (ne znajuci sta su sve propatili do rijesenosti da napuste domovinu) zamislimo li taj krcati camac kojim su zamislili pobjeci, spasiti si zivote, ... camac se prevrce, djeca skliznu niz ruke, sklizne i supruga ... u cemu je vise smisao tog jadnog covjeka, jedinog prezivjelog?
Svjesno ili nesvjesno, vjerovatno zazivljava osjecaj potrebe za osvetom. Osvetiti se za nabrojano u naslovu plus osveta za svoj gubitak, svoju bol od koje se nikad nece izlijeciti. Nazvalo bi ga se teroristom. A kolko je ljudski nazvati ga tako? Kolko osnovano?

Ili ce, kao sto je rekao, ukopati svoje voljene i sjediti tu pored njih dok ne umre ...

A to je samo jedan primjer. Kolko jos tudjih sudbina znamo, a kolko ih ne znamo ...

Na ovu situaciju, gdje smo nemocni uticati na istu, jednostavno covjek obicno ostaje zabezeknut, bez pravih rijeci ... nijemo klimanje glavom, zabrinuta faca, asocijacija ogorcenosti i strahovanja od neizvijeznosti.
E sad necu ni kako ja hocu

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7385 times
Been thanked: 17162 times

Post by Maja » 05 Sep 2015, 01:23

Naletim na vijest kako se twiteraši opraštaju od dječaka i vidim slike.
Pa meni ovo stvarno nije normalno.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

itd

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 05 Sep 2015, 10:30

IM_ex wrote:Iscitavajuci samo naslov, u mislima mi bljesnu bas ova potresna fotografija.
Apsolutni sam protivnik terorizma i ikakvog nasilja, no, uzmemo li za primjer samo ovu jadnu porodicu, zamislimo li se nad njihovom sudbinom (ne znajuci sta su sve propatili do rijesenosti da napuste domovinu) zamislimo li taj krcati camac kojim su zamislili pobjeci, spasiti si zivote, ... camac se prevrce, djeca skliznu niz ruke, sklizne i supruga ... u cemu je vise smisao tog jadnog covjeka, jedinog prezivjelog?
Svjesno ili nesvjesno, vjerovatno zazivljava osjecaj potrebe za osvetom. Osvetiti se za nabrojano u naslovu plus osveta za svoj gubitak, svoju bol od koje se nikad nece izlijeciti. Nazvalo bi ga se teroristom. A kolko je ljudski nazvati ga tako? Kolko osnovano?

Ili ce, kao sto je rekao, ukopati svoje voljene i sjediti tu pored njih dok ne umre ...

A to je samo jedan primjer. Kolko jos tudjih sudbina znamo, a kolko ih ne znamo ...

Na ovu situaciju, gdje smo nemocni uticati na istu, jednostavno covjek obicno ostaje zabezeknut, bez pravih rijeci ... nijemo klimanje glavom, zabrinuta faca, asocijacija ogorcenosti i strahovanja od neizvijeznosti.

:ok Čovjek od bola "otupi" . Gledam i one fotografije sa Twitera , nažalost dosta ljudi je suosjećajno onako radi reda i da budu u trendu a kada mogu i trebaju zaista pomoći :rumenko .

Narod je dobro rekao u muci se poznaju junaci.
(Michael de Montaigne).

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Bogata 'braća' Arapi: Primili NULA sirijskih izbjeglica!

Post by Krokodil Behko » 05 Sep 2015, 17:02

Image
Više od četiri miliona Sirijaca natjerani su da pobjegnu od građanskog rata koji razvaljuje njihovu zemlju, kao i od barbarske terorističke organizacije Islamska država koja ubija sve pred sobom. Velika većina njih živi u prenakrcanim izbjegličkim kampovima u Turskoj, Libanonu, Jordanu, Egiptu i Iraku, koje su sve pod prijetnjom ISIS-a. Rekordne brojke ovih mjeseci odlučile su se tražiti šansu za život u Evropi.

Za to vrijeme u EU traje rasprava koliko bi koja zemlja trebala primiti pridošlica, dok Siriji bliže i bogate zemlje Perzijskog zaljeva poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih arapskih emirata, Katara, Kuvajta i Bahraina odbijaju primiti izbjeglice i pružiti im utočište, piše Daily Mail.

Amnesty International tvrdi da je njihovo ponašanje sramotno

"Podaci ovih zemalja jednostavno zgražavaju, kada se radi o pokazivanju empatije i dijeljenju odgovornosti krize. Ovo je sramota", rekao je voditelj odjela za izbjeglička i prava migranata Sherif Elsayid-Ali.
Image
Izbjeglice putuju tisućama kilometara s Bliskog istoka, kroz centralnu Evropu i preko Mediterana kako bi dospjeli do zemalja poput Austrije i Njemačke. Dio njih pokušava se dokopati Ujedinjenog Kraljevstva.

Gotovo tri hiljade nesretnika poginulo je na putu prema pristojnom životu samo ove godine, no još stotine se i dalje odlučuju na riskantan put prema Evropi, sa svojom djecom, svake noći.

Bogate arapske zemlje moraju promijeniti politiku

Tragična smrt 3-godišnjeg Aylana Kurdija koji se utopio pokušavajući doći do grčke obale, a more ga je izbacilo na tursku obalu, izazvala je bijes javnosti i sram kod mnogih političara, ali ne i kod kojih bi također trebalo.

Niti jedna od 313.000 izbjeglica koje su izbjegle iz opasne domovine nisu dobili dozvolu da uđu u relativno bliže arapske zemlje, koje su sve u top 50 najbogatijih na svijetu.

"Bogate arapske zemlje trebale bi shvatiti da je krajnje vrijeme da se promijeni njihova politika neprihvaćanja izbjeglica iz Sirije. To je moralan, etičan i odgovoran korak koji moraju poduzeti", rekao je stručnjak Sultan Sooud al-Qassemi.

Nijedna od bogatih zemalja Perzijskog zaljeva nije potpisala Konvenciju izbjeglica 1951, koja definira izbjeglicu kao osobu koja iz zemlje bježi radi progona zbog rase, religije ili nacionalnosti.

Sirijci se i dalje mogu prijaviti za skupe turističke vize i radne dozvole, no takve su vrlo rijetko odobrene, piše BBC.

Doniraju novac i stvari, ali ne žele ih kod sebe

Arapske zemlje pravdaju svoju politiku rizikom, kažu kako se među izbjeglicama mogu kriti teroristi. Donirali su zato veliku svotu novca kako bi pomogli izbjeglicama. Ujedinjeni arapski emirati sponzorirali su cijeli jedan izbjeglički kamo u Jordanu koji nastanjuju deseci hiljada Sirijaca.

U međuvremenu, Saudijska Arabija i Katar donirali su hranu, novac i odjeću izbjeglicama u Libanonu, Turskoj i Jordanu.

Sveukupno su te države donirali 598 miliona funti pomoći, no to je opet četiri puta manje nego što su učinile SAD.

Ova bogata regija ima kapacitet na brzinu sagraditi domove za izbjeglice, tvrdi urednik stranice Quartz, Bobby Ghosh.

Evropa prima stotine hiljada, Arapi se ne javljaju

"Velike građevinske kompanije koje su sagradile ogromne nebodere u Dubaiju, Abu Dhabiju i Riyadhu trebali bi konstruirati utočišta za izbjeglice. Saudijska Arabija ima mnogo stručnosti i iskustva u upravljanju dolascima ljudi. Nema razloga da tu stručnost ne iskoriste u humanitarne svrhe", rekao je Ghosh.

Većina Sirijskih izbjeglica nalazi se u zemljama Bliskog istoka. Otprilike 1,9 miliona živi u turskim izbjegličkim kampovima, 1,1 milion njih je u Libanonu, 629.000 u Jordanu, 249.000 u sjevernoj Iraku, a Egipat je primio 312.000 izbjeglice, prema podacima UN-a.

Njemačka će primiti više od 800.000 izbjeglica, Ujedinjeno Kraljevstvo također planira primiti hiljade ljudi. Iz bogatih arapskih zemalja ne javlja se niko.

(Index.hr)

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

Re: Bogata 'braća' Arapi: Primili NULA sirijskih izbjeglica!

Post by Mala_Mu » 05 Sep 2015, 18:03

Austrija ,Njemacka :respekt

Evo jedan video..

I opet cemo da pljujemo Zapad :D

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 05 Sep 2015, 18:07

Kakvi su top bezdušnici u pm. Znaju se rasipati parama tek onako, a ne mogu pomoći onima kojima treba pomoć. :roll
Samo sabura

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Sep 2015, 18:19

Mala_Mu wrote:Austrija ,Njemacka :respekt

Evo jedan video..

I opet cemo da pljujemo Zapad :D

Hoćemo, naravno.
Rata u Siriji ne bi ni bilo, da nije bilo zapadne želje za tim gasovodom, kužiš?
Pljuvat ćemo i po ovim uhljupima iz zaliva, ali to zapadnjake ne amnestira od očite krivice.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3840 times
Been thanked: 2884 times

Post by Pasaga » 05 Sep 2015, 19:51

greeneyes wrote:Kakvi su top bezdušnici u pm. Znaju se rasipati parama tek onako, a ne mogu pomoći onima kojima treba pomoć. :roll
Ne sekiraj se...
To su sve tudje pare......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 06 Sep 2015, 03:58

Nije bas apsolutna nula, ima tamo izbjeglica sigurno. Ovaj egzodus kao narucen, odjen svi hrle u Evropu. Sta li su do sada cekali???

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 06 Sep 2015, 21:49

Ovo su ljudska prva i zalaganje za dobro :ljut :

1-glavna-djeca-c5bertve.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
(Michael de Montaigne).

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 06 Sep 2015, 23:06

Što se više dreči o pravima, ista su sve manja. Teorije zavjera tumače da su nam političari gmazoliki i da ih neki ljudi mogu vidjeti...ma neke vibracije i tak to...mislim da bi i gmazoliki imali više osjećaja...ali ta bezosjećajnost nije samo sada...Nedavno sam našla članak da su ljudi bili tako zli čak puno prije nego što su nas u školi učili da je čovjek vodio ratove...
Istina je da ne plačem kad to vidim, ali istina je i da ja takve fotografije ne bih smjela gledati
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7385 times
Been thanked: 17162 times

Njemačka: Izbjeglice nam trebaju kao radna snaga

Post by Maja » 07 Sep 2015, 22:48

Image
U Njemačku je samo u proteklih nekoliko dana ušlo najmanje 15.000 izbjeglica a vlasti su doslovno otvorile granicu izbjeglicama koje preko Grčke, Makedonije i Srbije idu prema EU.
Osnovno objašnjenje njemačkih vlasti jeste da otvaranjem granica žele spriječiti jednu od najvećih izbjegličkih kriza u posljednjih 50-ak godina.

Međutim, njemački privrednici ne kriju da im je hitno potrebna radna snaga i da bi sirijske izbjeglice trebalo što prije integrirati.

"Ako ih možemo brzo integrirati u naše tržište rada, time ćemo pomoći i njima ali i sebi", otvoreno je rekao Ulrich Grillo, prvi čovjek moćnog udruženja prvirednika BDI.

Mnogi biznismeni u mladoj populaciji koja dolazi iz Sirije, Iraka, Eritreje i drugih zemalja vide idealnu radnu snagu koja Njemačkoj očajno nedostaje zbog sve starije populacije i niske stope prirodnog priraštaja.

Trenutno, u Njemačkoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou i iznosi 6,4%. Međutim, udruženja privrednika smatraju da zemlji u ovom trenutku nedostaje barem 140.000 kvalifikovanih radnika.

Najveća potreba je za inžinjerima, IT stručnjacima kao i za njegovateljima. Samo ove godine, prema nekim procjenama, 40.000 radnih mjesta u Njemačkoj je ostalo nepopunjeno.

Odgovor na sve ove probleme s radnom snagom mogle bi biti izbjeglice koje ovih dana pristižu jer su većinom mladi i dobro obrazovani, kaže Grillo.

Biznismeni se žale na zakonsku odredbu da moraju dokazati da trenutno ne mogu naći radnika za određeno mjesto prije nego isto ponude izbjeglicama. Također, traže i garanciju da oni koje zaposle i ulože u njihovu edukaciju neće biti deportirani.

No, konzervativci kancelarke Angele Markel ne gledaju blagonaklono na ovakve zahtjeve za liberalizacijom radnog zakonodavstva. S druge strane, koalicioni SPD zagovara liberalizaciju a Andrea Nahles, ministar rada i socijalne politike, kaže da izbjeglice trebaju što prije postati "naši susjedi i kolege".

klix.ba

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4157 times
Been thanked: 3066 times

Re: Njemačka: Izbjeglice nam trebaju kao radna snaga

Post by Melek » 08 Sep 2015, 07:30

E u tom slucaju su trebali potaknuti novi talas izbjeglica sa Balkana (pravih radnika) a ne ovih - ne znam ni sam kako da ih nazovem - dobro, eto, Arapa (sama ta rijec vec sve objasnjava). Dovukli su jato dzamijasa i fanatika, ta nakarada rada nikad vidila nije, to odgovorno i iz iskustva tvrdim. Cisti gubitak.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Post Reply

Return to “Svijet”