Svaka ti čast.

Moderator: spacebound
Svaka ti čast.
Ni ja. Nemam kad. Znaci smorise (ne na forumu, tu me samo trolaju).
De Bgt šuti.
Pa to je ok, ko želi što što više naučiti i znati neka uči ćirilicu. Ali hvala Bogu pa je ćirilica od jednog od dva najvažnija pisma u SRBiH završila u rangu hindu i kineskom i jedino ko se od Ne-Srba time zamara su pismofobi.Laser wrote: 20 Apr 2025, 21:16 Ja volim sva pisma, šteta što ne znam sumerski, hindu, kineski... Pa bilesi cijenimo i hebrejsko pismo.
I svi moji sugrađani i sugrađanke bi isto to voljeli.
Mi ne hejtamo ni jedno pismo, to su samo slova kojima se ljudi izražavaju, smatramo to kulturom.
By laser (sve suprotno od Lavice)
Pa lijepo je sva pisma znati, od ćirilice do arapskog, ali ovdje se radi o nečemu drugom.HAVANA wrote: 20 Apr 2025, 20:39Slomi se ti da ti voda na mlin ide.Volio bi ja i to da znam,zasto ne.Naseef Mushroom wrote: 20 Apr 2025, 20:01
Pa eto znamo za tebe i ostale u Sarajevu i okolini Sarajeva koliko je danas potrebnije znati arapski nego ćirilicu pa znamo u kojem smjeru bi išla diskusija od tih istih da je tema arapski a ne ćirilica![]()
A sta ti više paše u SA? Srbi ili Arapi?Naseef Mushroom wrote: 20 Apr 2025, 23:54Pa lijepo je sva pisma znati, od ćirilice do arapskog, ali ovdje se radi o nečemu drugom.HAVANA wrote: 20 Apr 2025, 20:39
Slomi se ti da ti voda na mlin ide.Volio bi ja i to da znam,zasto ne.
Ćirilica koja je bila dio nas u onom sistemu postala je nešto što je se u ranijoj prošlosti vezalo npr. kada je u Srebrenici sratko mladić skidao table ulica i stavljao table na ćirilici, to je samo jedan od hiljade primjera zašto mnogi imaju antipatiju prema ćirilici danas.
I opet mnogi brane i dalje ćirilicu i to je ok. Problem nastaje kada ti isti što je brane imaju danas odbojnost prema činjenici da danas u Sarajevu i okolini, npr. Ilidža, gdje je zbog geografske promjene stanovništva logičnije da će se češće susresti sa arapskim nego sa ćirilicom, jer danas u Sarajevu ima više Arapa nego Srba.
ArapiMorgen wrote: 20 Apr 2025, 23:56A sta ti više paše u SA? Srbi ili Arapi?Naseef Mushroom wrote: 20 Apr 2025, 23:54
Pa lijepo je sva pisma znati, od ćirilice do arapskog, ali ovdje se radi o nečemu drugom.
Ćirilica koja je bila dio nas u onom sistemu postala je nešto što je se u ranijoj prošlosti vezalo npr. kada je u Srebrenici sratko mladić skidao table ulica i stavljao table na ćirilici, to je samo jedan od hiljade primjera zašto mnogi imaju antipatiju prema ćirilici danas.
I opet mnogi brane i dalje ćirilicu i to je ok. Problem nastaje kada ti isti što je brane imaju danas odbojnost prema činjenici da danas u Sarajevu i okolini, npr. Ilidža, gdje je zbog geografske promjene stanovništva logičnije da će se češće susresti sa arapskim nego sa ćirilicom, jer danas u Sarajevu ima više Arapa nego Srba.
Ali pazi, razlog zašto nema toliko Srba u Sarajevu nije isti kao razlog kod Bošnjaka zašto ih nema toliko u Prijedoru i Bijeljini, jer je Srbe nakon rata pozvao lično momčilo krajišnik da napuste grad, inače ih bi bilo više.
To je kao da pitaš Tutsije u Ruandi, pasu li im vise Hutui ili Bosanci. Ogromna većina ili svi ce odgovoriti - Bosanci. Zašto? Pa zato sto ih Bosanci neće masakrirati.Morgen wrote: 20 Apr 2025, 23:56A sta ti više paše u SA? Srbi ili Arapi?Naseef Mushroom wrote: 20 Apr 2025, 23:54
Pa lijepo je sva pisma znati, od ćirilice do arapskog, ali ovdje se radi o nečemu drugom.
Nazife, druže.Naseef Mushroom wrote: 20 Apr 2025, 23:42Pa to je ok, ko želi što što više naučiti i znati neka uči ćirilicu. Ali hvala Bogu pa je ćirilica od jednog od dva najvažnija pisma u SRBiH završila u rangu hindu i kineskom i jedino ko se od Ne-Srba time zamara su pismofobi.Laser wrote: 20 Apr 2025, 21:16 Ja volim sva pisma, šteta što ne znam sumerski, hindu, kineski... Pa bilesi cijenimo i hebrejsko pismo.
I svi moji sugrađani i sugrađanke bi isto to voljeli.
Mi ne hejtamo ni jedno pismo, to su samo slova kojima se ljudi izražavaju, smatramo to kulturom.
By laser (sve suprotno od Lavice)
Kao što je Fadil Novalić rekao za Srebrnu Malinu “Zvučalo mi je egzotično”![]()
Još kad ne bi bio intelektualno potkapacitiran pa da shvatiš koliko su ti primjeri smiješni iz raznih osnova u poređenju sa jednim pismom... ali tebi je džaba pričati. Ti si druže ideološki totalno zaglibio, a ove tvoje salatare riječi ne mogu pokriti ovo prvo što sam naveo.Naseef Mushroom wrote: 20 Apr 2025, 19:15Pa ti drobiš da bi poentirao i misliš da si otkrio toplu vodu “Samo zato jer su je neprijateljski prisvojili ne znači da je ćirilica neprijatelj” jao, jao, baš otkrivanje tople vodeMasamune wrote: 20 Apr 2025, 18:11
Šta ti sve nećeš udrobiti da bi gurao neke argumente... majko draga.kao da i prije ćirilice nije bilo drugih bezazlenih stvari koje su bile prihvatljive ali su kroz historiju postale odbojne ili čak tabu, jer ih je neko prisvojio.
Naveo sam nekoliko primjera, tri prsta,swastika, za dom spremni i Arbeit macht frei, a ima sigurno još stotine drugih primjera.
Sutra da neki seijski ubica koji je sebi dao “umjetničko ime” Masamune, ne daj Bože ubije nekog tvog, da li bi zadržao to ime na forumu? Pa nije ga ubio Goro Masamune lično, niti je Masamune lično bio negativna ličnost. Kladim se u milion eura da od tog dana ne bi imao više to korisničko ime.
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests