Pravila pokopavanja muslimana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9192 times
Been thanked: 7905 times
Status: Offline

Re: Pravila pokopavanja muslimana

18 Apr 2025, 22:24

Rum wrote: 18 Apr 2025, 13:13 Treba li ukinuti ovakve obicaje?
Šta vi mislite?FB_IMG_1744974746436.jpg
Nije ova fotografija nastala u Bosni.
Pogledaj koji je jezik na flašama. Ovi liče na Ruse.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40093 times
Been thanked: 26107 times

18 Apr 2025, 22:42

Zizi wrote: 18 Apr 2025, 22:24
Rum wrote: 18 Apr 2025, 13:13 Treba li ukinuti ovakve obicaje?
Šta vi mislite?FB_IMG_1744974746436.jpg
Nije ova fotografija nastala u Bosni.
Pogledaj koji je jezik na flašama. Ovi liče na Ruse.
Nema veze slika ,vidim licno na sve strane pa ja
Ljubav je svuda, pa i u guzu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

18 Apr 2025, 22:43

Image

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

18 Apr 2025, 22:43

Samo sto jos razanj nisu poceli okretat pa ja

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

18 Apr 2025, 22:54

Ko sprema hranu na dženazi?

U našoj tradiciji ukorijenio se običaj prema kojem porodica preminulog priprema obrok za goste na dženazi. Ovakva praksa nije u skladu sa sunnetom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a dodatno opterećuje porodicu emocionalno, fizički i finansijski u trenucima kada im je potrebna podrška i mir.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukazao nam je na ispravno postupanje u takvim situacijama. Kada je primio vijest o pogibiji Džafera b. Ebu Taliba, rekao je:
“Napravite porodici Džaferovoj jelo, jer im je stigla vijest koja ih je zauzela.” (Ebu Davud, 3132; Ibn Madže, 1610)
Ovaj hadis jasno poručuje da porodica koja tuguje ne treba biti opterećena pripremom hrane. Naprotiv, odgovornost zajednice je da im olakša teške trenutke i pruži podršku.

ODGOVORNOST ZAJEDNICE
Islam nas uči suosjećanju i solidarnosti. Rodbina, komšije i prijatelji trebaju preuzeti brigu o pripremi hrane za porodicu preminulog i njihove goste. To nije samo čin dobrote, već i praktična primjena sunneta koja oslikava ljepotu naše vjere. Porodici koja je izgubila voljenu osobu potrebno je vrijeme za sabur i introspekciju, dok zajednica treba biti njihov oslonac.
Umjesto da se porodici olakša, ona se suočava sa zahtjevima koji iziskuju dodatne troškove i trud. Umorni i iscrpljeni članovi porodice nerijetko traže smirenje kroz medicinsku pomoć, dok običaji koji ih opterećuju ne donose ni utjehu ni korist.
U radosnim trenucima, poput svadbi, sunnet nas podstiče na gostoprimstvo. Kada je Abdurrahman b. Avf, radijallahu anhu, došao sa tragovima šafrana na sebi, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ga je o razlogu, na što je on odgovorio:
“Oženio sam se, Allahov Poslaniče.”

Poslanik mu je tada rekao:
“Allah ti dao bereket! Napravi gozbu i zakolji makar jednu ovcu.” (Buhari, 5155; Muslim, 1427)
Ovaj primjer jasno ukazuje kako se islamski principi razlikuju u odnosu na okolnosti – veselja ili tuge. Dok su veselja prilika za ugošćavanje i okupljanje, žalost je trenutak kada zajednica treba pružiti podršku, a ne zahtijevati od porodice dodatne obaveze.

PRAKTIČNA PRIMJENA
Umjesto da slijedimo običaje koji dodatno opterećuju porodicu preminulog, trebamo oživjeti praksu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Kao zajednica, trebamo preuzeti pripremu hrane, ponuditi pomoć i biti oslonac ožalošćenima.
Također, možemo podstaknuti lokalne zajednice na uspostavljanje jasnih smjernica o ovim pitanjima, kako bi porodice koje tuguju bile pošteđene nepotrebnih pritisaka. Takva djela ne samo da pomažu drugima, već osiguravaju bereket u vlastitim djelima i približavaju nas Allahovom zadovoljstvu.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9192 times
Been thanked: 7905 times

18 Apr 2025, 23:02

Rum wrote: 18 Apr 2025, 22:43 Image
Ovo je fotografija s iftara. :roll

Ja ne idem na dženaze, međutim, ide stari i znam da bude samo dženaza bez poslužene hrane.
Gdje se to kod vas onda posluži hrana za veći broj ljudi koji dođe na dženazu? Kući ili u restoranu?

Sjećam se kada mi je preselio djed prije rata, mi smo poslužili hranu samo bližoj rodbini koja je izdaleka doputovala i uglavnom su to bili stariji članovi porodice.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1585 times
Been thanked: 2949 times

18 Apr 2025, 23:25

Vanilla wrote: 18 Apr 2025, 13:35
Rum wrote: 21 Jun 2022, 12:18 I ovo je BiH: Noćenje u gasulhani 50 KM, bez doručka

Na um pade mi kad sam ja nazvala Bakije (pokopno društvo) umjesto Garden City da javim da ću doći idući vikend :plavi
Kod nas se pogrebni društvo zove Selam :ha
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

18 Apr 2025, 23:47

Zizi wrote: 18 Apr 2025, 23:02
Rum wrote: 18 Apr 2025, 22:43 Image
Ovo je fotografija s iftara. :roll

Ja ne idem na dženaze, međutim, ide stari i znam da bude samo dženaza bez poslužene hrane.
Gdje se to kod vas onda posluži hrana za veći broj ljudi koji dođe na dženazu? Kući ili u restoranu?

Sjećam se kada mi je preselio djed prije rata, mi smo poslužili hranu samo bližoj rodbini koja je izdaleka doputovala i uglavnom su to bili stariji članovi porodice.
Kuci nadrobe svega pa ja

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 990 times

19 Apr 2025, 00:08

Rum wrote: 18 Apr 2025, 22:54 Ko sprema hranu na dženazi?

U našoj tradiciji ukorijenio se običaj prema kojem porodica preminulog priprema obrok za goste na dženazi. Ovakva praksa nije u skladu sa sunnetom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a dodatno opterećuje porodicu emocionalno, fizički i finansijski u trenucima kada im je potrebna podrška i mir.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukazao nam je na ispravno postupanje u takvim situacijama. Kada je primio vijest o pogibiji Džafera b. Ebu Taliba, rekao je:
“Napravite porodici Džaferovoj jelo, jer im je stigla vijest koja ih je zauzela.” (Ebu Davud, 3132; Ibn Madže, 1610)
Ovaj hadis jasno poručuje da porodica koja tuguje ne treba biti opterećena pripremom hrane. Naprotiv, odgovornost zajednice je da im olakša teške trenutke i pruži podršku.

ODGOVORNOST ZAJEDNICE
Islam nas uči suosjećanju i solidarnosti. Rodbina, komšije i prijatelji trebaju preuzeti brigu o pripremi hrane za porodicu preminulog i njihove goste. To nije samo čin dobrote, već i praktična primjena sunneta koja oslikava ljepotu naše vjere. Porodici koja je izgubila voljenu osobu potrebno je vrijeme za sabur i introspekciju, dok zajednica treba biti njihov oslonac.
Umjesto da se porodici olakša, ona se suočava sa zahtjevima koji iziskuju dodatne troškove i trud. Umorni i iscrpljeni članovi porodice nerijetko traže smirenje kroz medicinsku pomoć, dok običaji koji ih opterećuju ne donose ni utjehu ni korist.
U radosnim trenucima, poput svadbi, sunnet nas podstiče na gostoprimstvo. Kada je Abdurrahman b. Avf, radijallahu anhu, došao sa tragovima šafrana na sebi, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ga je o razlogu, na što je on odgovorio:
“Oženio sam se, Allahov Poslaniče.”

Poslanik mu je tada rekao:
“Allah ti dao bereket! Napravi gozbu i zakolji makar jednu ovcu.” (Buhari, 5155; Muslim, 1427)
Ovaj primjer jasno ukazuje kako se islamski principi razlikuju u odnosu na okolnosti – veselja ili tuge. Dok su veselja prilika za ugošćavanje i okupljanje, žalost je trenutak kada zajednica treba pružiti podršku, a ne zahtijevati od porodice dodatne obaveze.

PRAKTIČNA PRIMJENA
Umjesto da slijedimo običaje koji dodatno opterećuju porodicu preminulog, trebamo oživjeti praksu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Kao zajednica, trebamo preuzeti pripremu hrane, ponuditi pomoć i biti oslonac ožalošćenima.
Također, možemo podstaknuti lokalne zajednice na uspostavljanje jasnih smjernica o ovim pitanjima, kako bi porodice koje tuguju bile pošteđene nepotrebnih pritisaka. Takva djela ne samo da pomažu drugima, već osiguravaju bereket u vlastitim djelima i približavaju nas Allahovom zadovoljstvu.
Kada je ovako a jeste, čemu pogrešne fotografije?
Da zaljuljaš? Uspio si. 👍
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 563 times
Been thanked: 822 times

19 Apr 2025, 16:28

ElTriconi wrote: 18 Apr 2025, 19:55 A oni sto dodju sa strane pa vicu nije to ispravno, ispravno je vako, njiha treba sve govnjivom motkom nacerat.

Mos mislit dodje neko sa strane i hoce unistit tradiciju i obicaje pa svoje nesta nametnut 🤔
i muslimani trebaju branit kulturu i obicaje koji su pozitivni

al isto tako treba branit vjeru od toga da se kultura naziva ibadetom, a kod nas zacas za neko nepostovanje kulture neko kaze "haram mu bilo", "kako ce pred Boga", "necu mu halalit" i slicno, a ono covjek to niakd nije trebao da radi, nije ga time Bog opteretio ni prema Njemu ni prema ljudima i nemas mu sta halalit, niko te nista ne pita

narod se kad razmislja o vjeri opterecuje obicajima vise nego sabah namazom i abdestom, s bismilom se nesvjesno opterecujemo da robujemo zajednici, jos ce puno trebat vremena da se iskorijene repovi socijalizma
treba odvojit jedno od drugog i znat cime se treba opteretit, kultura je potrebna jer to smo mi, al ko sto je ne mjesas sa matematikom nemoj je mjesat ni s vjerom i propisima

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 432 times
Been thanked: 964 times

21 Apr 2025, 23:28

https://www.klix.ba/vijesti/bih/emotiva ... /250421176

Jak govor oca nastradalog momka.
Saučešće i sabur porodici.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

21 Apr 2025, 23:48

Post Reply

Return to “Religija”