Porod na carski rez

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20771 times
Been thanked: 18726 times
Status: Offline

Re: Erdogan zabranio porod na carski rez ako nije nužan

Post by Masamune » 23 Apr 2025, 16:42

Laser wrote: 23 Apr 2025, 16:10
Masamune wrote: 23 Apr 2025, 14:58 Realno, jeste smiješno kad muškarac uvodi ovakve zabrane.

Ok, trebalo bi moći razgovarati na te teme zašto nešto treba ili ne treba, zbog čega smatraš da to tako treba biti nebitno koji je spol u pitanju i ostalo.

Ali brate, uvođenje zabrane i to od strane muškarca...
Zašto misliš da je Tayip to uradio onako, na svoju ruku, zato što mu je ćeif?

Jel ti naumpalo da su tu odluku donijeli turski medicinari, a da je on samo potpisnik, jer neko to mora bit?
Ne mislim da je sam to odlucio tek tako, ali je on taj koji na kraju to aminuje. Sigurno je bilo tu i drugacijih stavova koje je iz ovog ili onog razloga odbacio.

I Trump kad donosi odluke vazda je on na tapeti i njega prozivaju, a ne ljude oko njega koji ga savjetuju.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1316 times
Been thanked: 1554 times

Post by Sioux » 23 Apr 2025, 16:45

Morgen wrote: 23 Apr 2025, 16:17
Krokodil Behko wrote: 23 Apr 2025, 10:00

U januaru je Erdoğan proglasio 2025. "Godinom obitelji", navodeći pad nataliteta u Turskoj koji je 2023. dosegao rekordno nisku razinu od 1.51. Često je pozivao žene da imaju najmanje troje djece. 😖

U subotu je Erdoğan branio sudjelovanje nogometnog kluba u kampanji ministarstva zdravstva.

"Jedan od naših nogometnih klubova izašao je na teren s transparentom u znak podrške kampanji ministarstva zdravstva", rekao je. "Na transparentu nije bilo uvreda, kritika, niti nepoštovanja prema ikome, ništa što bi uvrijedilo žene. Zašto vas smeta što naše ministarstvo potiče normalan porod?"

"Nemamo vremena za takve gluposti u trenutku kada nas zabrinjavaju stope nataliteta i rasta stanovništva", dodao je Erdoğan. "Pad broja stanovnika u Turskoj prijetnja je mnogo ozbiljnija od rata", kazao je.
Ovo je sve tako „handmades tale“….
Svaka ovaka i slična situacija se ogleda kroz handmadesovu tale.. šo nije Hasanaginica na primjer a..
Pogled Joca Vujičića

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4037 times
Been thanked: 1986 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 23 Apr 2025, 16:53

Zana wrote: 23 Apr 2025, 11:57 Pa bolan ja čula da ima muškaraca koji žele dai m žena rodi na carski jer ....

I one.žene, pristanu na to

:lupa
Jer sta ??
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 28444 times
Been thanked: 26105 times

Post by Morgen » 23 Apr 2025, 17:02

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 23 Apr 2025, 16:53
Zana wrote: 23 Apr 2025, 11:57 Pa bolan ja čula da ima muškaraca koji žele dai m žena rodi na carski jer ....

I one.žene, pristanu na to

:lupa
Jer sta ??
Jer su muskarci glupi, eto

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1316 times
Been thanked: 1554 times

Post by Sioux » 23 Apr 2025, 17:12

A vaginalni mišići su rastegljivi..
Pogled Joca Vujičića

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13201 times
Been thanked: 21534 times
Status: Online

Post by Fuddo » 23 Apr 2025, 17:14

Ja sam mislio da se ova metoda primjenjuje samo u slucaju kad je nuzno da se sacuvaju beba i trudnica, a eto ti ga na, ima i iz estetskih razloga.
Pa sta, nece da joj se rasklapa?
Ako je to, mogu je usiti poslije da bude jos uza.
Cega se likovi nece dosjetiti da budalama uzimaju pare, nevjerovatno.
Dozvolite da se obratimo

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13201 times
Been thanked: 21534 times

Post by Fuddo » 23 Apr 2025, 17:16

Mada, realno ne vidim ni jedan razlog zasto bi predsjednik drzave zabranjivao te stvari, mislim, ima more drugih problema?
Dozvolite da se obratimo

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2825 times
Been thanked: 1073 times

Post by Quds » 23 Apr 2025, 17:35

Necu nikada podrzati da muskarci odlucuju bilo sta, sto je iole vezano za ovakve stvari. Ali, ne znam zasto je ovo zaista veca vijest, nego to da je u USA, inace "perjanice svih prava", pa i prava zena, u vise od pola zemlje zabranjen abortus, kada je u slucaju Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, Ustavni sud jednostavno ukinuo pravo na to. Odmah nakon toga, 41 drzava je zabranila u razlicitim (ali restriktivno poFajn, u svakom) nivoima, dok je 12 dalo totalnu zabranu. Pa sada doktori, i kada postoji problem, boje se da urade abortus jer im se prijeti, cak i zivotom.

Ako nista, Erdogan bar na kraju rece da to i nije bas broj jedan "briga", a ovdje su to Boga mi digli na nezavidan nivo.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 3982 times

Post by Nora Ibsenova » 23 Apr 2025, 17:37

spacebound wrote: 23 Apr 2025, 15:11 Na stranu sta mislim o zabrani, nego ja ne razumijem zene koje zele carski rez.
Anestezija i njene "cari", postoperativni oporavak, mogucnost komplklacija rane, cjelozivotni oziljak i izvijesno bolovi na promjene vremena. S prirodnim nista od toga.
Ja sam samo molila Boga da ne bude komplikacija koje ce zahtijevati carski rez i tako je i bilo ❤️
Bolilo k'o djavo, bilo, proslo, kao da se nista nije desilo nakon mjesec dana.
I plus ti rezu 5 slojeva do bebe
Dosta zena ni ne zna Kako izgleda carski I sta sve rade
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 23 Apr 2025, 17:42

Nora Ibsenova wrote: 23 Apr 2025, 17:37
spacebound wrote: 23 Apr 2025, 15:11 Na stranu sta mislim o zabrani, nego ja ne razumijem zene koje zele carski rez.
Anestezija i njene "cari", postoperativni oporavak, mogucnost komplklacija rane, cjelozivotni oziljak i izvijesno bolovi na promjene vremena. S prirodnim nista od toga.
Ja sam samo molila Boga da ne bude komplikacija koje ce zahtijevati carski rez i tako je i bilo ❤️
Ja prisustvovao porodu oboje moje djece, presjekao pupcanu vrpcu oboma. Nije bilo komplikacija, pa je sve lakse bilo. Da je trebao carski, onda ne bih smio biti unutra, tako da mi je drago, i zbog nje a i zbog slika koje imam iz te bolnicke sobe, sa tek rodjenom djecom.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 3982 times

Post by Nora Ibsenova » 23 Apr 2025, 17:54

Quds wrote: 23 Apr 2025, 17:42
Nora Ibsenova wrote: 23 Apr 2025, 17:37

Ja prisustvovao porodu oboje moje djece, presjekao pupcanu vrpcu oboma. Nije bilo komplikacija, pa je sve lakse bilo. Da je trebao carski, onda ne bih smio biti unutra, tako da mi je drago, i zbog nje a i zbog slika koje imam iz te bolnicke sobe, sa tek rodjenom djecom.
Prelijepo 👌

Da sam trudna, tezila bih prirodnom porodu, jer bih izmedju ostalog zeljela i da otac bude tu.

Mislim da abortus i treba biti rjesenje u slucaju potrebe, i ja licno smatram da su slucajevi prevelikog, iracionalnog straha od poroda, slucajevi potrebe, te da je opravdano koristit carski rez ako majka ima preveliku anksioznost, paniku, i sl.

Mnogi ne zele zastat i razmislit zasto se ovakve zabrane docekuju na noz iako su logicne i racionalne. U drustvu u kojem je majcinstvo, a realno jest, ugrozeno sa svih strana, s jedne strane jakim lobijem o samostalnosti zene, gdje joj se utuvljuje u glavu da ni ne treba radjat, a s druge raznim povredama prava zene trudnice, od diskriminacije na poslu, nekorektnog odnosa u javnim ustanovama, forsiranja prirodnog poroda cak i onda kad moze ugrozit zivot bebe i majke, potrazite, bruka je slucajeva gdje doktor forsira prirodni porod pa se zena poradja 12+ sati i opet je odvedu na carski, ovakvi zakoni, naravno da izazivaju bunt kod zena koje mozda ideju i podrzavaju.

Pruzimo trudnicama medicinsku skrb, psiholosko savjetovanje, donesimo pravedne i moralne zakone o porodicnom pravu, pravima trudnica, sprovodimo taj zakon u realnosti i na najnizim nivoima, i dabome, zabranimo neosnovane carske.

Dotad, sve ovakve stvari djeluju samo kao guranje nosa u matericu. Dajte se prestanite bavit zenskim reproduktivnim organima. Bolje tu ljubav i opsjednutost preusmjerit na tehnike oralca, npr.

Halali nije ovo sve tebi nego se nadovezah.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 23 Apr 2025, 18:01

Nora Ibsenova wrote: 23 Apr 2025, 17:54
Quds wrote: 23 Apr 2025, 17:42

Prelijepo 👌

Da sam trudna, tezila bih prirodnom porodu, jer bih izmedju ostalog zeljela i da otac bude tu.

Mislim da abortus i treba biti rjesenje u slucaju potrebe, i ja licno smatram da su slucajevi prevelikog, iracionalnog straha od poroda, slucajevi potrebe, te da je opravdano koristit carski rez ako majka ima preveliku anksioznost, paniku, i sl.

Mnogi ne zele zastat i razmislit zasto se ovakve zabrane docekuju na noz iako su logicne i racionalne. U drustvu u kojem je majcinstvo, a realno jest, ugrozeno sa svih strana, s jedne strane jakim lobijem o samostalnosti zene, gdje joj se utuvljuje u glavu da ni ne treba radjat, a s druge raznim povredama prava zene trudnice, od diskriminacije na poslu, nekorektnog odnosa u javnim ustanovama, forsiranja prirodnog poroda cak i onda kad moze ugrozit zivot bebe i majke, potrazite, bruka je slucajeva gdje doktor forsira prirodni porod pa se zena poradja 12+ sati i opet je odvedu na carski, ovakvi zakoni, naravno da izazivaju bunt kod zena koje mozda ideju i podrzavaju.

Pruzimo trudnicama medicinsku skrb, psiholosko savjetovanje, donesimo pravedne i moralne zakone o porodicnom pravu, pravima trudnica, sprovodimo taj zakon u realnosti i na najnizim nivoima, i dabome, zabranimo neosnovane carske.

Dotad, sve ovakve stvari djeluju samo kao guranje nosa u matericu. Dajte se prestanite bavit zenskim reproduktivnim organima. Bolje tu ljubav i opsjednutost preusmjerit na tehnike oralca, npr.

Halali nije ovo sve tebi nego se nadovezah.
Ma kontam, i slazem se zaista. To je neki zdrav pristup, gdje ima neka zdrava osnova od koje se krece, ali koja ne smije biti u kamenu zapisana (zbog primjera koje si navela).

Nego, idi, ne biloti zapoviDjeno, na onoj temi tamo smanji onu kilazu. Osjecam se nesigurno. :ooo

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21231 times
Been thanked: 5743 times

Post by Veca » 23 Apr 2025, 18:08

carski rez je postao moda...najveca bol, koju najbrze zaboravis, cim sam vidjela svoju djecu, bol prosla...ni za majku, a ni za dijete, nije isto -carski rez ili prirodan porod/rodjenje, osjeti se to kroz zivot.
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 23 Apr 2025, 18:15

Veca wrote: 23 Apr 2025, 18:08 carski rez je postao moda...najveca bol, koju najbrze zaboravis, cim sam vidjela svoju djecu, bol prosla...ni za majku, a ni za dijete, nije isto -carski rez ili prirodan porod/rodjenje, osjeti se to kroz zivot.
Moja snaha tvrdi da dugo (godinama), nije imala ni priblizan osjecaj prema blizancima koji su se rodili kroz carski, kao sto je imala prema prvom, koji se rodio prirodno. Ne znam je to cest slucaj, ali nju znam kao osobu koja je jako otvorena i iskrena.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 546 times
Been thanked: 794 times

Post by tuzlak1212 » 23 Apr 2025, 18:18

Quds wrote: 23 Apr 2025, 18:15
Veca wrote: 23 Apr 2025, 18:08 carski rez je postao moda...najveca bol, koju najbrze zaboravis, cim sam vidjela svoju djecu, bol prosla...ni za majku, a ni za dijete, nije isto -carski rez ili prirodan porod/rodjenje, osjeti se to kroz zivot.
Moja snaha tvrdi da dugo (godinama), nije imala ni priblizan osjecaj prema blizancima koji su se rodili kroz carski, kao sto je imala prema prvom, koji se rodio prirodno. Ne znam je to cest slucaj, ali nju znam kao osobu koja je jako otvorena i iskrena.
nekad sam citao nesto psiholoski, ljubav i bol su medjusobno zamrseni u nasim glavama, i da je to malo izrazenije kod zena
sama ljubav nekad moze da napravi osjecaj boli bez da ista boli fizickim razlogom

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 23 Apr 2025, 18:21

to je ziva istina, puno sam citala o tome, a i djeca su "slabasna kroz zivot, sve to ima svojke, moje misljenje je, carski rez samo ako je za moranje.
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 23 Apr 2025, 18:27

tuzlak1212 wrote: 23 Apr 2025, 18:18

nekad sam citao nesto psiholoski, ljubav i bol su medjusobno zamrseni u nasim glavama, i da je to malo izrazenije kod zena
sama ljubav nekad moze da napravi osjecaj boli bez da ista boli fizickim razlogom
Pa zvuci kao moguce. Ali, ovo sto je iz "prve ruke", kada sam cuo, iako nista nisam htio reci jer mi je zvucalo "nefer", sada kontam bolje.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20771 times
Been thanked: 18726 times

Post by Masamune » 23 Apr 2025, 18:30

Ima vjerovatno veze i s tim koliko traje oporavak od carskog jer se i to zna iskomplikovati, pa i to eventualno može uticati na psihu i odnos majke i bebe.

Kod prijatelja smo imali jedan takav slučaj... ne bih o detaljima.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9436 times
Been thanked: 15794 times

Post by spacebound » 23 Apr 2025, 18:31

Masamune wrote: 23 Apr 2025, 15:40
Jbg to se na kraju sve opet svodi na pravo na izbor po principu moje tijelo imam pravo raditi s njim šta želim. Dosta je slično i po pitanju abortusa kad pro-choice strana zagovara da bi svaka žena trebala imati pravo na abortus kad god to ona želi. Ovo jeste nešto skroz drugo, ali u konačnici se sva problematika svodi na prava i eventualno ugrožavanje istih poput ove Erdoganove odluke.
Zene koje olako odlucuju da zele carski rez osim sto imaju to pravo nemaju pojma sta je to ustvari, te bi neko strucan trebao da im objasni da to nije zaspis - probudis se, beba kraj tebe, a bola nigdje nikakvog. Nije.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 23 Apr 2025, 18:33

a sta mislite koliko snage je potrebno djetetu da se rodi i sa tom snagom vec dodje na svijet, nije porod samo pitanje majke, nego i djeteta.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”