Jesmo li gostoljubiva zemlja?

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 9 times
Status: Offline

Jesmo li gostoljubiva zemlja?

20 Aug 2011, 09:36

Dakle ponovo je rijec o turizmu u BiH i nasim turistima...kako vam se doimaju? :oo
Koje su to pozitivne a koje negativne strane koje uocavate kod nasih turista?
Mislite li da kada dodju ovamo da se rasipaju novcem ili su ipak male cicije? :DD
Sta mislite o turistima koji ovdje kupuju stambene prostorije,vikendice...a opet kruzi prica da je BiH "tru perdu",citiram jednog rodjaka koji navodno kaze da je nasa zemlja "izgubljena rupa"!?

Onda nasa gostoljubivost,mislite da smo gostoljubiv narod ili ipak ne?
Sta mislite o statistici da je u proslom mjesecu osjetan porast broj turista u BiH?
"Federaciju Bosne i Hercegovine je u srpnju ove godine posjetilo 48.488 turista, što je za 14,5 posto više u odnosu na srpanj 2010. godine."
U ukupnom broju noćenja učešće stranih turista je 59,8 posto. Najviše noćenja su ostvarili gosti iz Hrvatske (23,9), Turske (9,1) i Srbije (8,5 posto).
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Re: Nasi turisti

20 Aug 2011, 10:10

Ma nesto bas i nisam siguran da su ti statisticki podaci oko nocenja realni jer tu se racunaju sva nocenja koja ostvare strani drzavljani pa racunajuci i ona koja se odnose na dolazak raznih delegacija , sportskih kolektiva , predstavnika na sajmove i sl.

Objektivno mal je broj nocenja sa stvarnim turistickim ciljem , mozda se isti malo poveca za vrijeme zimskog turizma a konkretno uglavnom su tu nekakvi tranzitni gosti ili eventualni jednodnevni izleti ( Mostar , Sarajevo , Banja Luka ) i imam osjecaj da se sve to svede na malo utosenog novca na suvenire i uglavnom na "davljene sa cevapima i pitama " . Sve u svemu to je sitno s obzirom na stvarne i realne turisticke destinacije i prirodne ljepote koje ima BiH. Ali trenutna drustveno politicka situacija uveliko doprinosi tom problemu .
Ja bih volio da grijesim !

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

20 Aug 2011, 10:39

Dakle ponovo je rijec o turizmu u BiH i nasim turistima...kako vam se doimaju?
Koliko sam primjetio, uglavnom je rijec o mladjoj populaciji kojoj je do 'ljeba i igara za sitnu lovu jer niti imaju nesto para niti traze bolje.

Koje su to pozitivne a koje negativne strane koje uocavate kod nasih turista?
Bar dolaze turisti, a za jacanje turizama potrebna je veca svota love sto oni opet ne donose. Sto se tice kulture i ponasanja, ok su, vrlo tijetko bude incidenata, vecinom sa nase strane, tipa neko ih zavrne ili opljacka.

Mislite li da kada dodju ovamo da se rasipaju novcem ili su ipak male cicije?
Ne mislim jer su to vecinom studentarija ili osobe sa manjim budzetom, pa samim tim ne mogu potrositi puno u zemlji koja i onako ima poskupe cijene odjece, obuce i drugih usluga za ono sto nudi.

Sta mislite o turistima koji ovdje kupuju stambene prostorije,vikendice...a opet kruzi prica da je BiH "tru perdu",citiram jednog rodjaka koji navodno kaze da je nasa zemlja "izgubljena rupa"!?
Nisam cuo da ih ima nesto puno. Recimo Njemcima i onim ispod sharafa postala je popularna Turska, oko Antalye djelom zbog klime djelom zbog povoljnih cijena. Dobra kuca sa nesto parcele tipa 500-1000m2 se moze uzeti za nekih 60-80 000€. Tamo se prave citava naselja, a ne nesto na individualnom nivou kao kod nas. Letove za Antalyu imaju svaki dan, prevoz do kuce im je cca 30€ sto sve skupa dodje do nekih 200€.
U BiH nemas nista tako slicno, infrastruktura nam je 0 a ni u Hrvatskoj nije nesto perspektivniha situacija za kupovinu kuca.

Onda nasa gostoljubivost,mislite da smo gostoljubiv narod ili ipak ne?
Djelimicno. Kakve sve stoke ima medju konobarima, dobro nam se iko vrati. Oni sto su zashiljili cijene i glume neki nivo, slabo mogu opravdati visinu cijene.

Sta mislite o statistici da je u proslom mjesecu osjetan porast broj turista u BiH?
"Federaciju Bosne i Hercegovine je u srpnju ove godine posjetilo 48.488 turista, što je za 14,5 posto više u odnosu na srpanj 2010. godine."
U ukupnom broju noćenja učešće stranih turista je 59,8 posto. Najviše noćenja su ostvarili gosti iz Hrvatske (23,9), Turske (9,1) i Srbije (8,5 posto).

Na godisnjem nivou to dodje cca 1 milion za citavu BiH, a moglo bi puno vise s obzirom na potencijale.
Ubilo se za receptive i raznih vidova turova po BiH i cak u kombinaciji sa susjednim zemljama.

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

20 Aug 2011, 22:54

Kao i naši balkanski susjedi nismo posebno nadareni za ugostiteljsko-turističke djelatnosti.
Svi koji imaju posredne ili neposredne veze s turizmom često su namrgođeni, bahati i arogantni i često daju sve od sebe da turistu objasne da od svega na svijetu najviše mrze posao kojim se bave i da im se živo ...... za goste, kojima su u stanju zagorčati život zbog najobičnije gluposti kao što je neponištena karta u tramvaju.
Obični ljudi naprotiv pretežno su vrlo susretljivi, ljubazni i srdačni i pored prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti osnovni su razlog lijepog utiska kojeg stranac stekne o našoj zemji.
Lično o turistima nemam nikakav utisak. S jedne strane mi je drago da su tu i da im se broj povećava a s druge im ne volim biti u blizini niti s njima imati posla jer me njihova blizina nervira iako ni sam ne znam zašto.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8228 times
Been thanked: 19378 times

20 Aug 2011, 23:11

mi imamo TOLIKO prirodnih ljepota i kulturnih spomenika da se možemo ponositi svojom zemljom. da ovo imaju neke druge zemlje iskoristile bi maksimalno. svijet je čuo samo za sarajevo, glavni grad i mostar zbog starog mosta...a šta je s ostalim? nije ni čudo što ne znaju kad mi ne promovišemo naše ljepote, niti ulažemo u turizam.

što se tiče turista redovno ih srećem u mostaru. baš zadnji put kad sam bila srela sam autobus pun malih blijedih engleza :oo vjerovatno ekskurzija ili šta ja znam. taman su izlazili iz busa pa nisam vidjela gdje će. u starom gradu su redovno, fotkaju se na mostu bla bla.
e sad, koliko troše, šta im nude naši, kako im se sviđa grad ne znam jer nisam, naravno, u kontaktu s njima.

neku veče se završila turska serija Bijeg. glavni lik je kao rodom iz mostara, međutim ubiju ga i njegova žena dođe u mostar. zadnja scena je snimana na starom mostu i sad prikazuje ovu glavnu žensku ulogu kako stoji trudna na mostu, a prikazuju je iz raznih uglova i baš su bili ekstra kadrovi, a meni nekako srce puno.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9999 times
Been thanked: 11882 times

20 Aug 2011, 23:14

Notorna je cinjenica,da imamo puno turistickih mogucnosti.. I ljetnih i ziimskih a mala zemlja.. Stvarno ne iskoristavamo ni 20% od moguceg.. Ali ne samo turizam.. nase planine,jos uvijek su zdrave i potoci su bistri i nezagadjeni.. Tu je i mogucnost proizvoda zdrave hrane.. Na tome,osim pomalo u Travniku,niko i ne radi.. Bas danas,citam u novinama,dosao Kutle iz Hrvatske da otvori firmu za takve proizvode.. Niko se od nasih izgleda,nije sjetio..
Mada je i to,srodno sa turizmom i moze se uvrstiti u jelovnik za turiste.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

20 Aug 2011, 23:16

Daleko smo mi od profesionalnosti....
Otidji u prodavnicu gledaju te nekako kao da meni treba biti cast sto sam dosao kod njih, u restoranima nigdje osmijeha, pa ljudi kako da im ostavis baksis tim ledenim facama :plavi
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

20 Aug 2011, 23:48

k tomu jos.... narucis nesto, donesu ti jal hladno jal podgrijano jal bajato.
trazis casu vode uz kafu/kavu, ko da si mu shamar opalio umjesto da konjina/kobiletina to donese po defaultu.
autobuski prevozi, ako vec ne mozete biti ljubazni onda bar ne budite pexinawi.
za gras da ne pricam, skoro svako jutro krenem kupiti kartu kazem dobro jutro i u 99% slucajeva vozac nece odgovoriti samo hladno pruzi kartu.

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

26 Dec 2011, 09:57

Bosnu i Hercegovinu u oktobru 2011. posjetilo 66.083 turista

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 44,1 posto, a stranih 55,9 posto

Bosnu i Hercegovinu (BiH) je u oktobru 2011. godine posjetilo 66.083 turista, što je za 12,1 posto manje u odnosu na septembar 2011. godine i za 4,6 posto više u odnosu na oktobar 2010. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Turisti su ostvarili 141.900 noćenja, što je za 13,8 posto manje u odnosu na septembar 2011. godine i za 6,1 posto više u odnosu na oktobar 2010. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 44,1 posto, a stranih 55,9 posto.

U strukturi noćenja stranih turista u oktobru 2011. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (23,6 posto), Srbije (11,5 posto), Slovenije (11,3 posto), Italije (6,9 posto) i Turske (5,1 posto), što je ukupno 58,4 posto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 41,6 posto noćenja.

Turisti su se u prosjeku zadržavali 2,1 noći, i to 2,3 noći domaći i 2,0 noći strani turisti.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu je: Saudijska Arabija sa prosječnim zadržavanjem od 6,1 dana, Irska sa 3,7 dana, slijedi Egipat sa 3,4 dana, Rumunija sa 3,2 dan, te Francuska sa 3,1 dan.

Smještajni kapaciteti, odnosno broj ležaja u oktobru 2011. godine iznose 26.134 i manji su za jedan posto u odnosu na septembar 2011. godine, a veći za 2,2 posto u odnosu na oktobar 2010. godine

Maja
Administrator
Administrator

Re: Jesmo li gostoljubiva zemlja?

14 Mar 2013, 11:01

BiH među najgostoljubivijim zemljama za turiste

Bosna i Hercegovina nalazi se na osmom mjestu liste najgostoljubivijih zemalja za turiste, koju je objavio Svjetski ekonomski forum početkom ovog mjeseca.

Image

U Izvještaj o konkurentnosti turističkih zemalja za 2013. godinu ušlo je 140 zemalja svijeta. Jedna od glavnih stavki u širokoj analizi bila je kategorija "odnos građana prema turistima".

U ukupnom rangu najgostoljubivijih zemalja, Bosna i Hercegovina zauzima osmo mjesto sa 6,6 bodova od mogućih sedam, što je odličan rezultat.

Ispred naše zemlje nalaze se: Island na prvom mjestu sa 6,8 bodova, koliko ima i Novi Zeland na drugom mjestu. Na trećem mjestu nalazi se Maroko sa 6,7 bodova, koliko imaju i Makedonija, Austrija i Senegal. Na šestom mjestu nalazi se Portugal sa 6,8 bodova, koliko imaju i BiH, Irska i Burkina Faso, piše CNN.

Listu najmanje gostoljubivih zemalja predvodi Bolivija sa 4,1 bod. Nakon nje slijede Venecuela, Rusija, Kuvajt, Latvija, Iran, Pakistan, Slovačka, Bugarska i Mongolija na posljednjem mjestu.

klix.ba

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

14 Mar 2013, 11:25

Ako ikog zanima, u Bihacu uglavnom ce vas usluziti ledene face, kelnerice isto kao prodavačice kruha. Frizerski saloni vecinom su opremljeni kao oni prije prvog svjetskog rata. Nimalo ukusa. O cistoci ne smijem nista reci. Pojma nemam sto moze turist vidjeti u Bihacu. :cudi

Velike rupe na cesti u centru grada... ne ide mi u glavu kako opstina moze to svaki dan gledati i bas nista ne poduzeti. :123

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

14 Mar 2013, 12:36

Ako se ne varam, turisti ce radije posjetiti Rovinj, Porec ili Split nego Tuzlu, Brcko, Trebinje ili Mostar. Vise dobiju za svoj novac.

Sto se mene tice, ja bi se nekako dovukao do Mostara ili Travnika, ali me Behko i Konsultant ne zovu na kafu i gulas.

Usput, spustio bi se do Stoca, samo da pofotkam Majine jezeve, kornjace, zabe, macke... i da vidim onu prikolicu koju je kupio tata (mozda nije vrijedna one pare). :jonas

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

14 Mar 2013, 12:51

Jonas wrote:Ako se ne varam, turisti ce radije posjetiti Rovinj, Porec ili Split nego Tuzlu, Brcko, Trebinje ili Mostar. Vise dobiju za svoj novac.

Sto se mene tice, ja bi se nekako dovukao do Mostara ili Travnika, ali me Behko i Konsultant ne zovu na kafu i gulas.

Usput, spustio bi se do Stoca, samo da pofotkam Majine jezeve, kornjace, zabe, macke... i da vidim onu prikolicu koju je kupio tata (mozda nije vrijedna one pare). :jonas
Behko ne živi u Mostaru ali ni u Travniku. Za Mostar, obrati se Shevalu a za Travnik
vidi sa nicom da te poveze u svom ekonomičnom automobilu :oo

Ali ako si zainteresiran za "kopanje piramida" u Visokom, tu bih ti mogao pomoći
jer živim u susjednoj općini. SA je na par pišometa od mene pa možemo i na
baščaršiju ali pod uslovom da ne slikaš one golubove. Svi to rade pa je postalo
dosadno i patetično. Slikaj nešto drugo :D

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

14 Mar 2013, 13:46

niska grana wrote:Kao i naši balkanski susjedi nismo posebno nadareni za ugostiteljsko-turističke djelatnosti.
Za vas ne znam jer sam bila samo po planinama gdje sam mogla sresti samo medvjede. :ooo
Ali mi, na žalost, prema turistima nismo gostoljubivi mnogi to uopće ni ne primijećuju.

Neću sad govoriti o turističkim djelatnicima jer je Grana sve pokrio, ali dajmo samo pogledajmo kakve su naše reakcije kad nam netko na ulici zasmeta u prolazu, kad nam se na cesti slučajno ubaci u traku (glasno psovanje sve po spisku uz mahanje rukama kroz otvoren prozor :valja ) itd. Mi smo na to sve navikli, na taj naš temperament, ali turisti iz nekih zemalja dožive traume za tri života. :oo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

14 Mar 2013, 13:49

Odgovorno tvrdim da Tuzla ima najneljubaznije konobare na svijetu-covjece, tamo me strah nesto i naruciti...Tita mi!!!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Maja
Administrator
Administrator

14 Mar 2013, 14:23

Ma hebo konobare, šta me briga hoće li mi donijeti kafu sa smiješkom ili namrgođeni...meni je samo bitno da mi donesu tačno što sam naručila i da mi ne pljunu u to.

Ali prema turistima bi trebali biti susretljivi, što jest, jest.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

14 Mar 2013, 14:43

Pa ja i jesam turista ako odem u neki grad provesti dan. I jedan od pokazatelja mog turizma je da odem tamo,jedem kad sam gladna , i sjedem odmorim,popijem kafu...
Ako se ja ne osjecam dobrodoslom kao Bosanka, kako da se osjeca onaj koji nije ni navikao na nas mentalitet?

Slazem se sa tim da imamo odlicne resurse za razvoj i ljetnog i zimskog turizma,ali razvoj istog se dosta bazira na odnosu drzave i njenih ulaganja na resusrse,a nasa drzava ne ulaze ni u infrastrukturu za domicino stanovnistvo,a kamoli za turizam.
Da smo pametni ko sto nismo smao se od zimskog turizma na olimpijskim skijalistima moze napraviti nesto... Zamislite samo koliko para donese jedno svjetsko prvenstvo u spustovima, a skakaonice imamo, snijeg imamo, samo treba malo para i dobar marketing...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

14 Mar 2013, 16:00

niska grana wrote:S jedne strane mi je drago da su tu i da im se broj povećava a s druge im ne volim biti u blizini niti s njima imati posla jer me njihova blizina nervira iako ni sam ne znam zašto.
Pročitaš ponovo svoju prvu rečenicu. Možda je tu srž problema :)

Eh.. Sad je moja reda da propametujem :p

Ja bih rekao da je Semir Osmanagić, najbolji turistički radnik u historiji BiH.
Ne samo da dovodi desetine hiljada turista tako gdje oni uglavnom nikada
nisu išli, nego ih usput i nagovori da besplatno rade dok tu borave :cudi
Baš skoro čitah da je lik napravio svoju "Dalmatinsku turneju". Pošlo mu je
za rukom/jezikom da nagovori hiljade Dalmatinaca da dodju u posjetu Visokom.
I ne samo to. Neke je Dalmatince nagovorio da je za njih puno bolje da besplatno
kopaju tunele po Bosni nego da se leškare na plaži kod kuće :D.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

14 Mar 2013, 22:24

Sad će me mozda neki bombardovati(ali briga me imam kišobran :ooo ),ali meni su vise gostoljubivi hrvati,barem sto se mojih iskustava tiče....u nas se i u najskupljem hotelu osoblje ne ponasa kao da zivi upravo od tebe i drugih gostiju,nego se ponasa kao da mu mati pazar navuče......uglavnom.....a nisu nesto ni trgovine,i nazovimo ih trzni centri,zna se sta je to kod nas......a jednom u zivotu bila u turistickoj agenciji,koji je to horor bio,nikad vise :noga .....zena mrzovoljna,kosu nije pocesljala tri godine,pusi mi cigaru u facu i maltene samo sto ne kaze:"imas li igdje drugo,de pusti da ja kahvenisem,ne radi se meni nista" :grana
Ne dao Bog nekom turistu da zaluta i upita nesto salterskog osoblja primjerice u zgradi općine isl.,za neku informaciju-zagarantirana trauma.......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

14 Mar 2013, 23:20

Zagorka wrote:Sad će me mozda neki bombardovati(ali briga me imam kišobran :ooo ),ali meni su vise gostoljubivi hrvati,barem sto se mojih iskustava tiče....u nas se i u najskupljem hotelu osoblje ne ponasa kao da zivi upravo od tebe i drugih gostiju,nego se ponasa kao da mu mati pazar navuče......uglavnom.....a nisu nesto ni trgovine,i nazovimo ih trzni centri,zna se sta je to kod nas......a jednom u zivotu bila u turistickoj agenciji,koji je to horor bio,nikad vise :noga .....zena mrzovoljna,kosu nije pocesljala tri godine,pusi mi cigaru u facu i maltene samo sto ne kaze:"imas li igdje drugo,de pusti da ja kahvenisem,ne radi se meni nista" :grana
Ne dao Bog nekom turistu da zaluta i upita nesto salterskog osoblja primjerice u zgradi općine isl.,za neku informaciju-zagarantirana trauma.......
Možda zato što je kod njih više para u igri. Zato se poneki tu i tamo i potrudi :D

Post Reply

Return to “BiH”