Pozitivna dešavanja u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Tešanj, bosansko privredno čudo
Svi gradici koji se nalaze na jakoj putnoj komunikaciji su jako privredno cudo. Brcko, Bijeljina, Gradacac, Prijedor, Gorazde, Kiseljak, Siroki Brijeg...privrednih cuda koliko hoces samo privreda opet slaba, a i malo bolje stanje nije privredno cudo.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9681 times
- Been thanked: 11423 times
Re: Tešanj, bosansko privredno čudo
Vladimir RUS wrote:Svi gradici koji se nalaze na jakoj putnoj komunikaciji su jako privredno cudo. Brcko, Bijeljina, Gradacac, Prijedor, Gorazde, Kiseljak, Siroki Brijeg...privrednih cuda koliko hoces samo privreda opet slaba, a i malo bolje stanje nije privredno cudo.
Jel kruški šta bilo?
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 40826 times
- Been thanked: 27291 times
OVAJ SRBIN RADI NESTO STO NEKI MUSLIMANI NE RADE!

Pravoslavac Savo Džajić iz Župe kod Trebinja danas je ponovo obradovao tamošnjeg imama Huseina ef. Hodžića, jer je na adresu lokalne džamije poslao 100 KM, kao dobrovoljni prilog za održavanje ovog vjerskog objekta, piše bh. novinska agencija Patria.
- Ništa ne bi bilo neobično da taj dobri Savo svake godine ne pošalje redovni godišnji prilog za džamiju iz njegovog komšiluka – rekao je ef. Hodžić.
- Dok ima komšija i poštivanja tuđeg kao svoga neće biti nesreća. Bog ti Savo dao sreće i zdravlja! – dodao je ef. Hodžić.

Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.
Re: OVAJ SRBIN RADI NESTO STO NEKI MUSLIMANI NE RADE!
Mama nas rodjakinje je Srpkinja bila i pravoslavne vjere. U mom selu ima samo katolicka crkva. Ne znam koiko puta, ali znam da jeni ona dala za crkvu...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3907 times
- Been thanked: 2942 times
Dzajica,imas u Konjicu...kolko volis...
Muslimani.....
Muslimani.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
imaš i u Srbiji, najpoznatiji je Dragan DžajićPasaga wrote:Dzajica,imas u Konjicu...kolko volis...
Muslimani.....
I jedan najpoznatiji sa ovih prostora Mehmed Pasa Sokolovic , ciji je otac pop,napravio u svom selu i novu dzamiju i svom ocu novu crkvu. Kada bi se svi mitako ponasali, bez obzira na veru pomagali jedni drugima i postovali svacije pravo na samostalan izbor nikada ovde rata ne bi bilo. Ma rat ne zakuva narod vec glupi politicari potopomognuti poganim obavestajnim sluzbama velikihBijeli badem wrote:Ovo nije jedinstven slučaj..pogotovu u Trebinjskom džematu. Za obnovu Dživar džamije jedan pravoslavac Božidar Skulić je sinovima oszavio amanet da daju prilog za obnovu džamije. To je i učinjeno.
- Anonimus 9
- Poneki mu pročitamo

A dobar je savo oca'm 
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ima li link o tome ili se samo malo prosipa šuplja uz kaficu?ZMAJ wrote: I jedan najpoznatiji sa ovih prostora Mehmed Pasa Sokolovic , ciji je otac pop
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Znači, svaki pravoslavac je pop? Grejt.Bijeli badem wrote:Nije šuplja...oboje roditelja Mehmeda Paše Sokolovića su bili pravoslavni.Krokodil Behko wrote:Ima li link o tome ili se samo malo prosipa šuplja uz kaficu?ZMAJ wrote: I jedan najpoznatiji sa ovih prostora Mehmed Pasa Sokolovic , ciji je otac pop
- titicha
- Osvježenje foruma

I tebi se Behko svaki post mora linkom dokazivatiKrokodil Behko wrote:Ima li link o tome ili se samo malo prosipa šuplja uz kaficu?ZMAJ wrote: I jedan najpoznatiji sa ovih prostora Mehmed Pasa Sokolovic , ciji je otac pop
Osim toga, clanak nije o M.pasi Sokolovicu
Srbin je donirao 100 km za dzamiju i to je lijepa i rijetka gesta
Gesta za pohvalu u ovim vremenima
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

titicha wrote:I tebi se Behko svaki post mora linkom dokazivatiKrokodil Behko wrote:Ima li link o tome ili se samo malo prosipa šuplja uz kaficu?ZMAJ wrote: I jedan najpoznatiji sa ovih prostora Mehmed Pasa Sokolovic , ciji je otac pop![]()
Jeste lijepa vijest, a i sam sam ovo objavljivao ili nešto slično o Srbima koji pomažu izgradnju džamija. Aliii, izvini, strast je strast i ako govorimo o historiji, govorimo argumentirano
I šta ja tu sad mogu?
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3907 times
- Been thanked: 2942 times
O tome se nije pricalo,ili vrlo malo.titicha wrote:I tebi se Behko svaki post mora linkom dokazivatiKrokodil Behko wrote:Ima li link o tome ili se samo malo prosipa šuplja uz kaficu?ZMAJ wrote: I jedan najpoznatiji sa ovih prostora Mehmed Pasa Sokolovic , ciji je otac pop![]()
Prije rata,teritorije...sve...bile su mnogo vise multi-kulti......
Desavalo se to mnogo cesce i u mnogo vecem broju.
Malo koja sredina da je postojala,da na takvim obredima nisu bili pozvani i prisustovali
ljudi i drugih konfesija.
Cak je bio i red,obicaj.....
Ako bi to izostalo,sto se nije desavalo,bilo bi sramota,uvreda.
Po mom .....jako lijep gest,neizbjezan za finu saradnju i lijepo zivljenje.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
Lijepo je sto je dao i jos je ljepse sto se proculo. Da nas svaki dan 'bombarduju' sa ovako pozitivnim i lijepim vijestima umjesto sa strasnim, tuznim, i zabrinjavajucim, ponovo bi se u ljudima probudile one lijepe osobine, koje nisu ni smjele (za dobrobit covjecanstva) da zamru.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Da ne mlatimo praznu slamu, imaš li link da je taj Makarije bio brat Mehmed paše Sokolovića?Bijeli badem wrote:
Ne znači Behko ...i nije otac već brat Mehmed Paše Sokolovičća je bio pop...otac Makarije... kako se kod pravaslavaca i kaže za popa.
Grejt.
Bez linka ne diskutujem, a ne znam ni zašto bih
Za početak, da vidimo šta prof. Mustafa Imamović kaže na ovu temu:
Nije tačno da Mehmed paša Sokolović, ima ikakve veze sa obnovom pećke patrijaršije, pošto on u to doba svakako nije ni bio veliki vezir osmanskog carstva. Ta je institucija obnovljenja 1557. godine, a on postaje veliki vezir nekoliko godina kasnije.Turski hronicari, koji su bili veoma obavijesteni o uzoj porodici velikog vezira, znaju da je imao dva brata i njihov zivotni put prate sve do sultanova saraja. Odatle se moze zakljuciti da Makarije nije mogao nikako biti mehmed-pasin sinovac. Nije mu to mogao biti cak ni u prvoj pobocnoj liniji, jer je poznato da je Mehmed-pasin rodjeni stric rano primio islam, pa mu se ne zna cak ni za rodjeno ime. U izvorima se spominje kao Rustem-beg Sokolovic, sa tri sina: Dervis-pasom, Ali-begom i Ferhad-pasom. Prema tome, pravi Mehmed-pasin sinovac bio je Ferhad-pasa, kliski i bosanski sandzak-beg i prvi beglerbeg Bosanskog ejaleta. Sto se tice Makarija, on je mogao biti samo neki dalji Mehmed-pasin rodjak, s obzirom na cinjnicu da je rod Sokolovica bio veoma razgranat.
U toj godini, veliki vezir osmanskog carstva je Rustem Paša Opuković, iz Butmira kod Sarajeva, a kojeg još pronalazimo i pod imenom Rustem paša Hrvat.
Treba imati malo širine u zahvatu, odnosno poznavati kontekst tog vremena, da bi se lakše shvatili neki događaji. Nije nikakvo iznenađenje obnova te patrijaršije, jer pravoslavne zemlje, sve su već bile pokorene i nisu predstavljale ama baš nikakvu opasnost za carstvo, ali zato je odgovaralo da se uspostavi neka lokalna hijerarhija, s ciljem poboljšanja naplate poreza (tipično za Rustem pašu poznatog po tome da je živio kako bi punio carsku kasu), kao i da se oduži dug Vlasima koji su od prvog dana dolaska osmanlija na Balkan, bili upravo na njihovoj strani. Srbija je ionako bila polu-prazna kao i BiH, pa raseljavaju Vlahe po tim zemljama, a oni su u tom kontekstu zaseban etnički element, odnosno ni Bošnjaci ni Srbi nego - Vlasi.
Također, nije tačno ni to što je Zmaj tvrdio, da je Mehmed paša Sokolović gradio crkve. Takvi linkovi ne postoje, nego postoji nešto drugo:
Znači, i on je bio kao i njegov prethodnik Rustem paša, prvenstvenoi carska kasa, pa tek onda ostale gluposti.Godine 1568/69. tada je bila velika nesreća zbog Mehmed-paše i cara Selima. Prodali su hrišćanske crkve, i bio je veliki progon i nesreća kakva nije bila od veka”, pronalazi se u jednom letopisu kako je stvari video srpski monah, savremenik Mehmed-paše Sokolovića.
Da, ali to ga ne svrstava u pravoslavce po rođenju. Obzirom da u Bosni, stotinjak godina prije ovih dešavanja de facto ni nema Srba, a što znamo iz povelja vlastele bosanskog kraljevstva, gdje navode da na njihovom gospodluku (Podrinje) žive uglavnom kmetovi vjere bosanske, latinski trgovci i zanatlije i poneki srbalj, te dosta Vlaha u Humu (Ist. Hercegovina), a pravoslavlje po defaultu, možemo pripisati samo onima koji su i u to doba bili "Srblji".Bijeli badem wrote:Dok je otac Mehmeda Paše Sokolovića i popa Makarija Sokolovića ...Dragutin Nenadić..primio islam.
Nije istina ni to, da je Mehmed bio malo dijete, kad je odveden u janjičare. Imao je više od 14 godina sigurno, a negdje se navodi i da je imao 18 godina, pa tako da nije nikakvo čudo, da je on znao iz kog kraja potiče.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7864 times
- Been thanked: 18599 times
Srbine daj i njima 100 KM da ne raspravljaju više 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pravoslavni pop iz Puračića oduševio region

"Nama su postale atrakcija neke normalne, komšijske stvari. Sad ispade kao da sam se namjerno htio izreklamirati", rekao je Pantelić za "Avazov" portal.

"Bio je jedan od prvih Puračaka koje sam upoznao kada sam se doselio sa porodicom. Zaista, bio je predivan čovjek i ja sam ga ispratio, onako, kao komšiju i nekoga ko mi je bio drag. Bio je čovjek pun vjere i mudrosti od kojeg se moglo dosta toga čuti i naučiti", rekao je Pantelić.

"Nije bila nijedna sahrana u Puračiću na kojoj on nije bio prisutan sa unukom, koji je sadašnji imam džamije ovdje. Sa svih strana zaslužio je da ga poštujem i da se na taj način odužimo pokojniku, da ga ispratimo onako kako to dolikuje. Mrahorovići su kod nas jedna uvažena familija, jako fini ljudi", kazao je Pantelić.

Ističe da je efendiju na onaj svijet ispratio prema pravoslavnim običajima - crkvenim zvonima i uz molitvu Bogu da primi njegovu dušu i oprosti mu grijehe.
"Kolege su me pohvalile zbog ovog akta, a ja se tu i branim jer ne želim da me puno hvale kada za to nema razloga. Uradio sam nešto što je bilo komšijski i ljudski, nije to ništa spektakularno", rekao je Pantelić.
Kaže da se u Puračiću tako i živi, što mnogi i ne znaju, pa im nešto ovako ispadne neobično.
"To ne bi trebalo biti ništa čudno, nego samo sastavni dio naših života, bez obzira gdje živjeli ili kojoj vjeri pipadali", rekao je Pantelić.
Na molbu da, kao vjerski službenik, poruči nešto građanima BiH svih vjera i nacionalnosti, Pantelić je rekao da svaki čovjek treba ostati dostojan i dosljedan sebi, ali i poštovati pravila svoje vjere i tradiciju svog naroda.
"Neka gledaju svoj posao i ne miješaju se puno u politiku i nešto što ih se ne tiče. Tako i ja u svom životu pokušavam biti dobar u poslu kojim se bavim - želim biti dobar sveštenik, a onda se trudim i da budem dobar komšija i prijatelj ljudima pored kojih kojim živim", rekao je Pantelić.
Ugasite televizore
Kazao je da se trebamo truditi da budemo čestiti ljudi i braća jedni drugima.
"Jedan je Bog koji nas je stvorio, prema tome, smo svi na neki način braća i tako se trebamo ponašati jedni prema drugima. Sve ono ružno što nam se dešavalo, trebamo ostaviti po strani radi naše budućnosti", rekao je Pantelić.
Savjetuje građanima da ugase televizore na nekoliko dana.
"Neka građani ugase televizore na nekoliko dana, zatrovaše nas ovi koji, kao, rade u službi nacija, a ustvari rade za samo svoje interese i protiv te nacije", kazao je Pantelić.
Ima želju da građani BiH dođu u Puračić kako bi vidjeli zajednicu koja, kako kaže, možda biti i model drugim mjestima.
"Moj sin Ilija je četvrti razred i jedino je srpsko pravoslavno dijete u školi. Sasvim normalno ide u školu i druži se sa prijateljima i nikada nije imao nikakvih problema", kaže sveštenik Pantelić, a naše želje o ozdravljenju njegove majke prokomentarisao je riječima: "Slava Bogu".
Re: Pravoslavni pop iz Puračića oduševio region
Niko nema nista da kaze
Trebaju nam teme na kojim se mozemo razmimoilazit i svadjati 
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14454 times
- Been thanked: 9999 times
Mislila sam da smo imali ovu temu, a ono je samo bilo na FB
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Ovdje fkt možeš samo stisnuti like 
Habibti, ya nour el - ain...