Islam
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 561 times
- Been thanked: 818 times
- Status: Offline
Re: Islam
ja al prvo ahlak prema Bogu, roditeljima, djeci, zeni/muzu, pa onda ostalo, ako je Muhamed bolji od Marka prema Bogu i porodici onda Muhamed opet ima bolji ahlak samo je los komsija
- Zana
- Gospođetina
- Has thanked: 9159 times
- Been thanked: 9006 times
tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 19:54 ja al prvo ahlak prema Bogu, roditeljima, djeci, zeni/muzu, pa onda ostalo, ako je Muhamed bolji od Marka prema Bogu i porodici onda Muhamed opet ima bolji ahlak samo je los komsija
Kako "samo"? Šta mene briga kakav je prema svojoj ženi, djeci, kakav ima odnos sa Bogom, ako je meni loš komšija?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- tuzlak1212
- Inventar foruma
ma znam to nego se vracam na hodzino da je vjera ahlakZana wrote: 01 May 2025, 19:59tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 19:54 ja al prvo ahlak prema Bogu, roditeljima, djeci, zeni/muzu, pa onda ostalo, ako je Muhamed bolji od Marka prema Bogu i porodici onda Muhamed opet ima bolji ahlak samo je los komsija
Kako "samo"? Šta mene briga kakav je prema svojoj ženi, djeci, kakav ima odnos sa Bogom, ako je meni loš komšija?
ahlak je sirok pojam nije samo komsiluk a problem u komsiluku je i lakse sasjec nego u kuci
u mom gore primjeru bil udala kcer za Muhameda a da im je komsija Marko il bi udala je za Marka a komsija im Muhamed
- Zana
- Gospođetina
tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 20:02ma znam to nego se vracam na hodzino da je vjera ahlakZana wrote: 01 May 2025, 19:59
ahlak je sirok pojam nije samo komsiluk a problem u komsiluku je i lakse sasjec nego u kuci
u mom gore primjeru bil udala kcer za Muhameda a da im je komsija Marko il bi udala je za Marka a komsija im Muhamed
Hm, zanimljivo. Sad gledamo istu osobu iz druge perspektive. Iskustvo i logika mi kažu da loš komšija najčešće znači loš čovjek, dakle loš muž pa i loš otac. Dakle Marko, moj konačan odgovor

- tuzlak1212
- Inventar foruma
nezz meni iz iskustva nista nije crno bijelo, ne vjerujem nesto pretjerano u lose ljude koliko u losa djelaZana wrote: 01 May 2025, 20:08tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 20:02
ma znam to nego se vracam na hodzino da je vjera ahlak
Hm, zanimljivo. Sad gledamo istu osobu iz druge perspektive. Iskustvo i logika mi kažu da loš komšija najčešće znači loš čovjek, dakle loš muž pa i loš otac. Dakle Marko, moj konačan odgovor![]()
a isto tako, znam jednog siledziju u onako daljoj familiji kojeg bi na ranu ko melem metala kako je fin izvan kuce

- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2468 times
- Been thanked: 4290 times
Ja se isto ponasam prema svima.
Naravno, bliskim ljudima dajem vise njeznosti, paznje, vise trosim vremena i novca na njih, ali valjda sve oko sebe tretiras sa duznim postovanjem.
Mene je mama, upravo zbog svoje vjere ucila, da pomognem komsiji, da donesem kese iz granapa, da djeci djelim slatkise, da hranim lutalice.
Meni nije jasno kako neko moze podjelit, prema djeci se ponasam ovako, prema zeni ovako, prema komsijama i random ljudima sam bezobrazan, prznim po tudjim dvoristima, uznemiravam druge, i to djelim na neke levele ko koliko zasluzuje od mene.
Efendija prvenstveno govori iz licnog ugla, za druge osobe, vas namaz i post, nista ne znaci, zato nemojte se iznenadit kad komsija musliman nece da se druzi s vama poslije dzume, ako ste rdjav covjek mimo dzamije.
Naravno, bliskim ljudima dajem vise njeznosti, paznje, vise trosim vremena i novca na njih, ali valjda sve oko sebe tretiras sa duznim postovanjem.
Mene je mama, upravo zbog svoje vjere ucila, da pomognem komsiji, da donesem kese iz granapa, da djeci djelim slatkise, da hranim lutalice.
Meni nije jasno kako neko moze podjelit, prema djeci se ponasam ovako, prema zeni ovako, prema komsijama i random ljudima sam bezobrazan, prznim po tudjim dvoristima, uznemiravam druge, i to djelim na neke levele ko koliko zasluzuje od mene.
Efendija prvenstveno govori iz licnog ugla, za druge osobe, vas namaz i post, nista ne znaci, zato nemojte se iznenadit kad komsija musliman nece da se druzi s vama poslije dzume, ako ste rdjav covjek mimo dzamije.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Zana
- Gospođetina
tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 20:13nezz meni iz iskustva nista nije crno bijelo, ne vjerujem nesto pretjerano u lose ljude koliko u losa djelaZana wrote: 01 May 2025, 20:08
Hm, zanimljivo. Sad gledamo istu osobu iz druge perspektive. Iskustvo i logika mi kažu da loš komšija najčešće znači loš čovjek, dakle loš muž pa i loš otac. Dakle Marko, moj konačan odgovor![]()
a isto tako, znam jednog siledziju u onako daljoj familiji kojeg bi na ranu ko melem metala kako je fin izvan kuce![]()
"Ne vjerujem u loše ljude koliko u loša djela"?
Pa ne čine li upravo djela čovjeka? Zar ne formiramo mišljenje o čovjekovom karakteru na osnovu djela? O namjeri, nijetu, razlogu sudi Bog ali mi vrednujemo ili kažnjavamo čovjeka po djelima.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
Ne znas nikad gdje koga vodi grijeh a gdje vodi dobro dijeloZana wrote: 01 May 2025, 20:19tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 20:13
nezz meni iz iskustva nista nije crno bijelo, ne vjerujem nesto pretjerano u lose ljude koliko u losa djela
a isto tako, znam jednog siledziju u onako daljoj familiji kojeg bi na ranu ko melem metala kako je fin izvan kuce![]()
Pa ne čine li upravo djela čovjeka? Zar ne formiramo mišljenje o čovjekovom karakteru na osnovu djela? O namjeri, nijetu, razlogu sudi Bog ali mi vrednujemo ili kažnjavamo čovjeka po djelima.
Ja se vodim da se treba cuvat oholosti i osudjivanja, barem kad sjetim i kad sam pri pameti da razmisljam
Djelo kufra i kafir nisu isto, kamoli manje djelo od kufra
- Zana
- Gospođetina
Nije da osuđujem ljude, trudim se da to ne radim ali mišljenje formiram na osnovu javnog ponašanja, to je valjda ljudski.tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 20:21Ne znas nikad gdje koga vodi grijeh a gdje vodi dobro dijeloZana wrote: 01 May 2025, 20:19
Ja se vodim da se treba cuvat oholosti i osudjivanja, barem kad sjetim i kad sam pri pameti da razmisljam
Djelo kufra i kafir nisu isto, kamoli manje djelo od kufra

Jednom, davno, sam čula razgovor između stare nene i vozača autobusa. Pomenuše nekog čovjeka, veli vozač "Dobar je on". Kaže nena "Možda kod Boga"
Puno je rekla s ovim.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Mozes ti nekog ne osudjivat i u isto vrijeme ne asocirat se s njim. Ja mogu da razumijem da je neko bahat i drzak zato jer sam prolazi kroz neki dever, ali isto tako nisam u obavezi da ga trpim.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
ma ja, ti formiras misljenjeZana wrote: 01 May 2025, 20:32Nije da osuđujem ljude, trudim se da to ne radim ali mišljenje formiram na osnovu javnog ponašanja, to je valjda ljudski.tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 20:21
Ne znas nikad gdje koga vodi grijeh a gdje vodi dobro dijelo
Djelo kufra i kafir nisu isto, kamoli manje djelo od kufra![]()
Jednom, davno, sam čula razgovor između stare nene i vozača autobusa. Pomenuše nekog čovjeka, veli vozač "Dobar je on". Kaže nena "Možda kod Boga"
Puno je rekla s ovim.

ja to rijetko radim, srce je prevrtljivo i vjera uci da ne ocekujemo ni od sebe puno kamoli od drugih, svi smo na dunjaluku besmopocna sirotinja samo jos treba da si zamjerimo radi gresaka koje svi imamo (a nisu za krivicno gonjenje

ima onih hadisa haman, oprastaj i bit ce ti oprosteno, nadji za brata 70 izgovora na gresku prije nego posmislis da ga osudjujes, itd itd
nista ode ovo daleko, ziva bila da se sretnemo u dzennetu aBd

- Zana
- Gospođetina
tuzlak1212 wrote: 01 May 2025, 20:54ma ja, ti formiras misljenjeZana wrote: 01 May 2025, 20:32
Nije da osuđujem ljude, trudim se da to ne radim ali mišljenje formiram na osnovu javnog ponašanja, to je valjda ljudski.![]()
Puno je rekla s ovim.![]()
ja to rijetko radim, srce je prevrtljivo i vjera uci da ne ocekujemo ni od sebe puno kamoli od drugih, svi smo na dunjaluku besmopocna sirotinja samo jos treba da si zamjerimo radi gresaka koje svi imamo (a nisu za krivicno gonjenje)
ima onih hadisa haman, oprastaj i bit ce ti oprosteno, nadji za brata 70 izgovora na gresku prije nego posmislis da ga osudjujes, itd itd
nista ode ovo daleko, ziva bila da se sretnemo u dzennetu aBd![]()
Formiram, štae?

Eh, da mi je to naučiti. Ne očekivati puno, ni od sebe ni od drugih. A ni sa praštanjem ne stojim najbolje. Uglavnom ja trebam još dosta raditi na sebi očito

Amin Ya Rabbi

- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21013 times
- Been thanked: 18995 times
Sinoć smo se dotakli neke teme na kafi o Bogu generalno, pa smo se dotakli nečeg interesantnog... mogu li ljudi sa sigurnošću tvrditi da je abrahamski Bog samo i isključivo dobronamjeran kad su u pitanju ljudi?
Kako se na ovo gleda u Islamu?
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 559 times
- Been thanked: 1125 times
Ja znam jednu stvar kod sebe, sasvim intimno je moja, pa je ne stavljam na pladanj bilo kakve rasprave i objašnjavanja: ha čujem "abrahamski Bog" ja utrnem televizor i odem pecat bjelicu i škobalje 
I vidi divnog rješenja: hem poštujem sve, hem odem u ribu.

I vidi divnog rješenja: hem poštujem sve, hem odem u ribu.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21013 times
- Been thanked: 18995 times
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40070 times
- Been thanked: 26071 times
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Ne znam detaljno kako je u Islamu, moje licno misljenje je da je pretpostavka da je Bog dobar dobar zajeb.Masamune wrote: 06 May 2025, 07:13 Sinoć smo se dotakli neke teme na kafi o Bogu generalno, pa smo se dotakli nečeg interesantnog... mogu li ljudi sa sigurnošću tvrditi da je abrahamski Bog samo i isključivo dobronamjeran kad su u pitanju ljudi?
- Zana
- Gospođetina
Nora Ibsenova wrote: 06 May 2025, 09:50Ne znam detaljno kako je u Islamu, moje licno misljenje je da je pretpostavka da je Bog dobar dobar zajeb.Masamune wrote: 06 May 2025, 07:13 Sinoć smo se dotakli neke teme na kafi o Bogu generalno, pa smo se dotakli nečeg interesantnog... mogu li ljudi sa sigurnošću tvrditi da je abrahamski Bog samo i isključivo dobronamjeran kad su u pitanju ljudi?
Eto Arze sa veslom

- tuzlak1212
- Inventar foruma
Nezz sta je "Abrahamski bog" u kontekstu teologije, jer ove 3 religije imaju 3 imena za boga i 2 bozija sina a treca kaze da nema bozijeg sine i jedni druge negiraju. Taj koncept Abrahamski bog je filozofski a ne teoloski. Tako da ovo dole nije filozofski tekst al eto da opise kad ljudi imaju glavobolju pa svaljuju na Boga, sta je to ustvariMasamune wrote: 06 May 2025, 07:13 Sinoć smo se dotakli neke teme na kafi o Bogu generalno, pa smo se dotakli nečeg interesantnog... mogu li ljudi sa sigurnošću tvrditi da je abrahamski Bog samo i isključivo dobronamjeran kad su u pitanju ljudi?
Bog je Milostivi, on iz milosti daje ljudima sansu da cine dobro ili grijese ako hoce, da se kaju ako hoce sve dok im odredba smrti ne dodje, sve je pod Njegovom Miloscu i odredbom.
I ljudi i dzini su stvoreni (edit da Bogu ibadet cine) dok su iskusani ovim osobinama i jedni i drugi ce grijehe cinit i uopste nije stvar u grijesima, olaksane su dobre stvari i otezane su lose, pa kad je neko nevjernik on trpi napor da to bude, emotivni, logicki, filozofski, socioloski, mozda i finansijski. Jako je tesko i skupo biti nevjernik i ljudima i dzinima.
Iblisov grijeh je Bozija milost i dobrota prema Iblisu, a Iblisova oholost nakon grijeha je samo njegova, njegovo krivljenje Boga nece proci i nije primljeno. I nece propast na Sudnjem Danu toliko zbog grijeha koliko zbog arogancije i onog sto arogancija nosi sa sobom.
Ademov grijeh je Bozija Milost prema Ademu, a Ademovo pokajanje je ono sto razlikuje vjernika od oholnika, nece Adem bit spasen ni zbog ceg osim sto nije pao u zmaku oholosti i sto je spoznao svoju apsolutnu ovisnost o Bogu.
I ovo je fundamentalna razlika vjernika i nevjernika. Ovog gore razmisljanja i ponasanja ima i kod ljudi i kod dzina, ko ovo gore skonta i uvede u zivot vjerovatno ce zavrsit ko vjernik. Ko nastavi trazit krivce u drugima taj je ociti sejtan i nevjernik.
Pitati o dobronamjernosti Boga je cudno i nemoguce pitanje, jer mi njemu ne sudimo, on je istinski neovisan. Ali da on navija za svaku jedinku da mu se svojevoljno okrene, to da definitivno. Bez posrednika, bez nekih tutorijala, svako ko iskreno nasamo mu se obrati i zatrazi, On ce odgovorit.