Docekivanje Bajrama i bajramski obicaji
Re: Docekivanje Bajrama i bajramski obicaji
Tako i moj otac kaze da je u redu da je Bajram tek kad se klanja u Meki ali mu krivo što je tako ispalo "kako me bilo sramota, brete" 
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14685 times
- Been thanked: 10192 times
- Status: Offline
Prije se znalo-skupimo se svi kod majke (mamina mama) na rucak, puna kuca, i nama djeci napokon douste da sjedimo u "sobi" , a ne sa odraslima u dnevnom i kuhinji (dnevni boravak sa nishom) . "Soba" je bila lijepo uredjena prostorija kod majke, u kojoj se nije sjedilo, lijep namjestaj, sredjeno sve, i samo se prolazilo kroz nju kad se islo na spavanje. Naravno, jelo se,pilo se... Onda se druzilo. Popodne se islo kod druge majke i djeda(tatini roditelji), eh, ta majka je pravila najbolju baklavu na svijetu.Sta je i kako ju je pravila nikad necu saznati, rahmet joj dusi. Sada? Puno nas je manje, rasuti smo na sve strane, nekih vise i nema s nama, pa je Bajram sve tuzniji i tuzniji, nekako.
Juce sam nazvala mamu, majku, dajzu, tetku u Austriji, cestitala... Sve je to trajalo najduze pola sata... I onda sam bila sama. Kao i svaki dan
I opet skontam koliko mi svi nedostaju 
Juce sam nazvala mamu, majku, dajzu, tetku u Austriji, cestitala... Sve je to trajalo najduze pola sata... I onda sam bila sama. Kao i svaki dan
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Maloprije ispratih goste. Nekako, ubrzo kako stigose, nazva me tetka (ona sto ne zna za ukratko); uh, cim sam joj cula glas, k'o da mi se zarumeni lice - ni na kraj pameti mi nije bila
Juce, prvi dan bajrama, radila sam. Po dolasku s posla uslijedilo je kuhanje pitAaaa. Znala sam za dolazak samo jednog, sigurnog gosta; jedan mladji bracni par se najavio za danas. A naspremala sam hrane i slatka da cu biti mirna tokom sva cetiri bajramska dana
Umjesto kupovnih sokova, danas, gostima iznesem limunadu. Gost pita jel to takav obicaj, otkud limunada, kao ... ma nije da je obicaj, a nije ni da nije, kazem - za bajram se obicno priprema nesto sto nije svakidasnje, pa eto, i limun se ne cijedi svaki dan, neka i limun ucini svoje hehee
Da se vratim na tetku - i tako, ona mi ni na kraj pameti
E sad, ona je nazvala, ne ide da joj uz Sellam zbrzam i Bajram barecula, cupkam nogom i cekam - cekam kad ce s kritikom
I ne cekah dugo, odmah nakon sto mi cestita bajram, usu:" Pa 'dje si ti, jesil to ti zaboravila na svoju tetku, pa ni da nazoves ni na bajram ..."
"Ma nisam zaboravila (lazem
), al' vjeruj da nemam kad; nazvala bih te u ovo dan-dva, sigurno, da ti nisi nazvala" -lazem ju i nimalo me nije sramota znajuci da se ona ubija od dosade dok ja dosadu jos ni spoznala nisam, a nastavi li se ovim tempom, i necu.
Eto, da u temu ubacim i limunadu, ja ubacih i tetku i njenu kritiku koja me nije dotakla.
Zivotni tempo je sve brzi, a 24 sata je premalo za sve sto bismo htjeli, trebali, zeljeli, ... a i naspavali se.
Juce, prvi dan bajrama, radila sam. Po dolasku s posla uslijedilo je kuhanje pitAaaa. Znala sam za dolazak samo jednog, sigurnog gosta; jedan mladji bracni par se najavio za danas. A naspremala sam hrane i slatka da cu biti mirna tokom sva cetiri bajramska dana
Umjesto kupovnih sokova, danas, gostima iznesem limunadu. Gost pita jel to takav obicaj, otkud limunada, kao ... ma nije da je obicaj, a nije ni da nije, kazem - za bajram se obicno priprema nesto sto nije svakidasnje, pa eto, i limun se ne cijedi svaki dan, neka i limun ucini svoje hehee
Da se vratim na tetku - i tako, ona mi ni na kraj pameti
E sad, ona je nazvala, ne ide da joj uz Sellam zbrzam i Bajram barecula, cupkam nogom i cekam - cekam kad ce s kritikom
I ne cekah dugo, odmah nakon sto mi cestita bajram, usu:" Pa 'dje si ti, jesil to ti zaboravila na svoju tetku, pa ni da nazoves ni na bajram ..."
"Ma nisam zaboravila (lazem
Eto, da u temu ubacim i limunadu, ja ubacih i tetku i njenu kritiku koja me nije dotakla.
Zivotni tempo je sve brzi, a 24 sata je premalo za sve sto bismo htjeli, trebali, zeljeli, ... a i naspavali se.
E sad necu ni kako ja hocu
-
Ruana
Kod nas nije bio obicaj da se kupuju pokloni za Bajram, djeci se davao po koji "novcic" i slatkisi.
Ali sam ovdje promjenila obicaj. Kada si okruzen ljudima koji ne slave Bajram onda ga moras nekako sam obiljeziti osim baklavom i kolacima. Sama sam uvela "obicaj" kupim najblizima poklone, djeci obavezno nesto sto vole, jer kako kazu "kako posijes tako ces i poznjeti" zelim da znaju da je taj dan nesto posebno i veliko.
Za Bajram nikada ne radim niti djecu saljem u skolu.
Ali sam ovdje promjenila obicaj. Kada si okruzen ljudima koji ne slave Bajram onda ga moras nekako sam obiljeziti osim baklavom i kolacima. Sama sam uvela "obicaj" kupim najblizima poklone, djeci obavezno nesto sto vole, jer kako kazu "kako posijes tako ces i poznjeti" zelim da znaju da je taj dan nesto posebno i veliko.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8146 times
- Been thanked: 19165 times
Tako i trebaRuana wrote:Kod nas nije bio obicaj da se kupuju pokloni za Bajram, djeci se davao po koji "novcic" i slatkisi.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41358 times
- Been thanked: 28120 times
[ytube][/ytube] Vidi nje 
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9925 times
- Been thanked: 11767 times
Stari i novi bajramski običaji

Nakon mjeseca ramazana tokom kojeg su postili i suzdržavali se kako od hrane i pića tako i loših misli i riječi, islamski vjernici sutra će obilježiti prvi dan Ramazanskog bajrama.
Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana jest i post koji se provodi u ovom mjesecu. Po isteku ramazana slijedi ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u islamu, Ramazanski bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu).
Bajrami su propisani hadisom Muhammeda a.s. a prenosi ga Enes ibn Malik, r.a.
Hadis glasi ovako: "Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., stigao u Medinu njezini stanovnici imali su svoja dva dana u kojima su igrali i zabavljali se. Upitao je: "Koji su ovo dani", pa su mu rekli: "Mi smo ih proslavljali u džahilijjetu (predislamskom periodu)." Allahov Poslanik, s.a.v.s., im tada reče: "Zaista vam je Allah zamijenio te dane boljim: danima Kurban-bajrama i Ramazanskog bajrama".
Neki od običaja koji se vežu za Bajram su i davanje vitri čime se čisti post te zekata da bi se zaštitila imovina.
Običaj je za Bajram i posebno se lijepo obući. Nekad su se za Bajram kupovala nova odijela. Danas je sve manje onih koji to sebi mogu priuštiti, ali ostaje običaj da se za Bajram odlazi na namaz tako i rodbini.
Kad se ide na bajram-namaz običaj je da se u džamiju ode jednim a vrati drugim putem. U toku klanjanja bajram-namaza u džamiji se uče tekbiri.
Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.
Također u nekim krajevima nekad je postojao i tzv. ženski bajram. On bi nastupio nakon što su završena bajramska slavlja tj. prva tri dana Bajrama kao nezvanični četvrti dan. Tad su žene koje su tri dana Bajrama dočekivale goste pronalazile vrijeme za sebe.
Jedan od običaja koji najviše vole najmlađi je tzv. bajram banka ili bajramluk koji bi djeca dobijala nakon što bi čestitali Bajram odraslima.
Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se zaborave svađe.
Osim spomenutih običaja za prvi dan Bajrama mladi, ali i oni stariji nakon što završe porodično okupljanje otići će negdje na koncert ili u kafanu.
Tako Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizuje bajramski koncert.
Ali osim tog koncerta i sarajevski lokali su „priredili prigodne programe“ na kojima nastupaju turbo folk „zvijezde“. Ovaj prvi dan Bajrama nerijetko je onima koji su se suzdržavali od alkohola tokom ramazana prilika da to nadoknade.
Samo ovaj dio proslave kao i onaj koji nude vlasnici lokala, te običaj da se puca na dan Bajrama svakako nisu dio one lijepe tradicije, koje je sve manje.
(Fena)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8146 times
- Been thanked: 19165 times
Re: Stari i novi bajramski običaji
Od ovih novotarija jedino mi nije mrsko pucanje iz pištolja 
Možda je malo krkansi ali sjećam se i kao dijete kad bi se klanjao Bajram da bi se po povratku kući obavezno ispalio koji metak. Skoro iz svake kuće bi se začuo pucanj iz pištolja kojeg su glave porodice brižljivo čuvale daleko od očiju nas djece.
Sad ne smiješ ni pucati jer malo ko ima pištolj u kući, što je pozitivno. Samo još rođak koji je u vojsci opali koji.
Možda je malo krkansi ali sjećam se i kao dijete kad bi se klanjao Bajram da bi se po povratku kući obavezno ispalio koji metak. Skoro iz svake kuće bi se začuo pucanj iz pištolja kojeg su glave porodice brižljivo čuvale daleko od očiju nas djece.
Sad ne smiješ ni pucati jer malo ko ima pištolj u kući, što je pozitivno. Samo još rođak koji je u vojsci opali koji.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9925 times
- Been thanked: 11767 times
Aziz Šehović obišao brčanske mahale i počastio djecu

Poznati fijekerista Aziz Šehović, koji se prije nekoliko godina vratio u Brčko, tradicionalno bajramsko jutro nakon Bajram namaza u Bijeloj džamiji, započinje vožnjom prijatelja i djece fijakerom kroz brčanske mahale, dok zvuci sa starog radija, šire iuljepšavaju bajramsko jutro ilahijama i sevdalinkima, poznatog pjevača rahmetli Safeta Isovića.
„Ovo je moje najveće bogatstvo, doživjeti Bajram u svojoj Bosni, to se ne može platiti i iako sam njemački državljanin i mogu kad hoću otići odavde, ja ostajem u Brčkom i širim pozitivne vibracije i trudim se da spram svojih mogućnosti obradujem naše Brčake“, kaže Aziz.
A njegovoj velikodušnosti jutros su se najviše obradovala djeca koja su gasačekivala u brčanskim mahalama i čekala „bajram marku“.
„Fala Allahu, pa sam u prilici da pomažem i da obradujem druge, i sreća u njihovim očima i srcima zamene je najveće bogatstvo“.
Šehović će Bajram kaže u nastavku dana provesti u krugu porodice i prijatelja, a sutra ponovo slijede besplatne vožnje fijakerom kroz Brčko, kojima se posebno raduju Brčaci iz dijaspore, koji su trenutno na odmoru kod svojih kuća.
TRADICIJA U KUĆI GRAČANIČKOG DRVOREZBARA ALIJE DERVIŠEVIĆA
Sa sinovima Mustafom i Abdulahom za Bajram u narodnoj nošnji

Jutros je u gračaničkoj prepunoj Bijeloj džamiji, Bajram- namaz sa sinovima Mustafom i Abdulahom klanjao i gračanički drvorezbar Alija Dervišević sa sinovima Mustafom i Abdulahom.
Sva trojica su bili obućeni u tradicionalne muslimanske nošnje, sa šarvalama, jelecima, bijelim košuljama i fesovima i plijenili su pažnju okupljenih vjernika.
Nakon toga, otišli su svojoj kući, pa supruzi, odnosno majci Ramizi i kćerki i sestri Amini čestitali Bajram. Popili su kahvu i poslužili se ukusnom baklavom.
- Danas ćemo posjetiti i naše drage komšije, a sutra i porodicu u Lukavici kod Gračanice. Obići ćemo i šehidska mezarja i našim palim braniteljima proučiti Fatihu - kaža glava porodice Alija.
Inače, poznati gračanički drvorezbar Alija Dervušević, izrađuje i levhe i rezbareni namještaj, drvo je za njega naplemenitiji materijal.
Svoju djecu odgojio je u svojoj vjeri i tradiciji i to mu je kako kaže najveće bogatstvo.

Poznati fijekerista Aziz Šehović, koji se prije nekoliko godina vratio u Brčko, tradicionalno bajramsko jutro nakon Bajram namaza u Bijeloj džamiji, započinje vožnjom prijatelja i djece fijakerom kroz brčanske mahale, dok zvuci sa starog radija, šire iuljepšavaju bajramsko jutro ilahijama i sevdalinkima, poznatog pjevača rahmetli Safeta Isovića.
„Ovo je moje najveće bogatstvo, doživjeti Bajram u svojoj Bosni, to se ne može platiti i iako sam njemački državljanin i mogu kad hoću otići odavde, ja ostajem u Brčkom i širim pozitivne vibracije i trudim se da spram svojih mogućnosti obradujem naše Brčake“, kaže Aziz.
A njegovoj velikodušnosti jutros su se najviše obradovala djeca koja su gasačekivala u brčanskim mahalama i čekala „bajram marku“.
„Fala Allahu, pa sam u prilici da pomažem i da obradujem druge, i sreća u njihovim očima i srcima zamene je najveće bogatstvo“.
Šehović će Bajram kaže u nastavku dana provesti u krugu porodice i prijatelja, a sutra ponovo slijede besplatne vožnje fijakerom kroz Brčko, kojima se posebno raduju Brčaci iz dijaspore, koji su trenutno na odmoru kod svojih kuća.
TRADICIJA U KUĆI GRAČANIČKOG DRVOREZBARA ALIJE DERVIŠEVIĆA
Sa sinovima Mustafom i Abdulahom za Bajram u narodnoj nošnji

Jutros je u gračaničkoj prepunoj Bijeloj džamiji, Bajram- namaz sa sinovima Mustafom i Abdulahom klanjao i gračanički drvorezbar Alija Dervišević sa sinovima Mustafom i Abdulahom.
Sva trojica su bili obućeni u tradicionalne muslimanske nošnje, sa šarvalama, jelecima, bijelim košuljama i fesovima i plijenili su pažnju okupljenih vjernika.
Nakon toga, otišli su svojoj kući, pa supruzi, odnosno majci Ramizi i kćerki i sestri Amini čestitali Bajram. Popili su kahvu i poslužili se ukusnom baklavom.
- Danas ćemo posjetiti i naše drage komšije, a sutra i porodicu u Lukavici kod Gračanice. Obići ćemo i šehidska mezarja i našim palim braniteljima proučiti Fatihu - kaža glava porodice Alija.
Inače, poznati gračanički drvorezbar Alija Dervušević, izrađuje i levhe i rezbareni namještaj, drvo je za njega naplemenitiji materijal.
Svoju djecu odgojio je u svojoj vjeri i tradiciji i to mu je kako kaže najveće bogatstvo.
Poklanjanje vitri nije obicaj vec je obavezaNeki od običaja koji se vežu za Bajram su i davanje vitri čime se čisti post te zekata da bi se zaštitila imovina.
E sad necu ni kako ja hocu
Najvise mi se svidjao obicaj bajram-banke 
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
-
Blackhawk
IM_ex wrote:Poklanjanje vitri nije obicaj vec je obavezaNeki od običaja koji se vežu za Bajram su i davanje vitri čime se čisti post te zekata da bi se zaštitila imovina.
Vitre nisu obicaj bajrama, i one se moraju dati u Ramazanu, zadnji rok do prije klanjanja bajrama.. Sve poslije sto se da nisu vitre nego obicna sadaka..
Najveci i nadrazi obicaj jeste poklanjanje djeci poklone ili pare..
Kod mene ih je bilo ovaj Bajram hrpa (mislim djece)
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Svaka čast ovom čovjeku za ovo sto obraduje djecu poklonima......jedino u njegovoj priči što mi se ne sviđa jeste:eto ja imam njemačko državljanstvo i mogu otići kad hoću,ali neću
garant ima njemačku penziju,pa ne vidim zasto bi isao ikuda,da mu se zapne isao bi jos kako,kao sto je i prvi put otisao iz ove zemlje,kao sto su i mnogi radi vlastitog spasa,interesa,kako god,i vec mi je muka kad cujem tu recenicu,u krajnjem slucaju svi mi mozemo svugdje,nije to aman Bozije cudo.....
garant ima njemačku penziju,pa ne vidim zasto bi isao ikuda,da mu se zapne isao bi jos kako,kao sto je i prvi put otisao iz ove zemlje,kao sto su i mnogi radi vlastitog spasa,interesa,kako god,i vec mi je muka kad cujem tu recenicu,u krajnjem slucaju svi mi mozemo svugdje,nije to aman Bozije cudo.....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Ledena
- Ange Ou Demon

- Mood:
- Has thanked: 1368 times
- Been thanked: 4695 times
Bice.meni ovako danas 
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!
Budi ekser!
Kod nas nece djeca ici u skolu ....i ucitelji koji slave....hodza uvijek casti...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3929 times
- Been thanked: 2962 times
...bujrum..... 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
dobra pasaga 
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
Volim onaj osjecaj u zraku.....
Mada...kad sam bila dijete ...sve je ..cini mi se bilo ljepse...
I moja baklava gotova...napravila mi julkina mama
Mada...kad sam bila dijete ...sve je ..cini mi se bilo ljepse...
I moja baklava gotova...napravila mi julkina mama
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.