Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times
Status: Offline

Re: Islam

30 Mar 2015, 23:58

Da mi bi mozak od Podrinjca samo dva dana...da se odmorim.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

31 Mar 2015, 00:00

Radoh ću ti ga dati. Ako se možeš nositi sa termodinamikom, mehanikom fluida i sa svakavim CNC programiranjima, dao bih ti ga rado. Ako misliš da će te odmoriti.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Mar 2015, 00:02

Ma dajte ljudi...pa svi smo razujeli sta mister_sa kaze.Tako i mnogi katolici idu u crkvu samo na Bozic i Uskrs i vise se brinu da trpeza bude prepuna izbina nego duša dobrote.Ne zelim braniti Podrinjca ali ja nemam dojam da on meni nesto namece.Pa ja zapravo o sebi i vjeri nikome ne pametujem jer ja bas i kad bih htjela, nemam to pravo nimalo.Samo nesto bih dodala kad su molitve u pitanju.Cesto cujem kako ljudi Boga mole _- Daj mi Boze to i to.. a neki i Boga mole da nekome da zlo, mos mislit molitve!!! Ja molim samo - daj Boze zivi i zdravi budemo i snage...A prava molitva je kad kazes - Hvala ti Boze moj... :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

31 Mar 2015, 00:18

Biba wrote:Ma dajte ljudi...pa svi smo razujeli sta mister_sa kaze.Tako i mnogi katolici idu u crkvu samo na Bozic i Uskrs i vise se brinu da trpeza bude prepuna izbina nego duša dobrote.Ne zelim braniti Podrinjca ali ja nemam dojam da on meni nesto namece.Pa ja zapravo o sebi i vjeri nikome ne pametujem jer ja bas i kad bih htjela, nemam to pravo nimalo.Samo nesto bih dodala kad su molitve u pitanju.Cesto cujem kako ljudi Boga mole _- Daj mi Boze to i to.. a neki i Boga mole da nekome da zlo, mos mislit molitve!!! Ja molim samo - daj Boze zivi i zdravi budemo i snage...A prava molitva je kad kazes - Hvala ti Boze moj... :pusi
Ti si jedna prekrasna duša. Rijetke kvalitete posjeduješ. Lijepo si napomenula kako mnogi koji sebe smatraju vjernicima zaborave biti zahvalni kad im ide dobro a tek kad im krene loše onda utjehu i pomoć traže u vjeri. A ja svejedno moram reći da je REMB u svom zadnjem postu ovdje u jednoj rečenici napisao više nego ja u cijelom tekstu pa kom milo kom drago. Negoooo, iz poštovanja prema našim dragim gostima, forumašima i nadasve uredništvu, želio bih naglasiti da smo skrenuli ovdje sa zadane teme ne želeći time nikoga dodatno povrijediti. Tema je Islam.
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4123 times
Been thanked: 3091 times

03 Apr 2015, 15:23

[ytube][/ytube]

Svi ste vi pastiri, i svi cete biti pitani za svoje stado.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

30 Apr 2015, 10:00

Hazreti Alija, radijallajhu anhu, je rekao:
"Kad se pojave crne zastave i kad ih vidite, sjedite i ne mičite se s mjesta, nemojte mahati rukama, ni hodati nogama. Pojavit će se slabi i neugledni ljudi, koji nikome neće biti dragi zato što su im srca tvrda i osora poput gvozdene opruge. Proglasit će svoju državu, koja neće poštivati nikakve obaveze, dogovore i ugovore. Ugonit će ljude u istinu, ali oni sami neće biti ni istina, niti će se držati istine. Davat će sebi razne nadimke (npr. Ebu Hamza, Ebu Džihad), a prezimena će im biti po mjestima njihovog rođenja (npr. al-Bagdadi, al-Masri). Imat će opuštene i duge kose kao kod žena. Tako će biti sve dok se oni međusobno ne zavade i podijele te razbježe kud koji… nakon toga Allah će dati istinu onome kome hoće!"
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Apr 2015, 22:15

Salahuddin wrote:
KOMESAR wrote:Hazreti Alija, radijallajhu anhu, je rekao:
"Kad se pojave crne zastave i kad ih vidite, sjedite i ne mičite se s mjesta, nemojte mahati rukama, ni hodati nogama. Pojavit će se slabi i neugledni ljudi, koji nikome neće biti dragi zato što su im srca tvrda i osora poput gvozdene opruge. Proglasit će svoju državu, koja neće poštivati nikakve obaveze, dogovore i ugovore. Ugonit će ljude u istinu, ali oni sami neće biti ni istina, niti će se držati istine. Davat će sebi razne nadimke (npr. Ebu Hamza, Ebu Džihad), a prezimena će im biti po mjestima njihovog rođenja (npr. al-Bagdadi, al-Masri). Imat će opuštene i duge kose kao kod žena. Tako će biti sve dok se oni međusobno ne zavade i podijele te razbježe kud koji… nakon toga Allah će dati istinu onome kome hoće!"
Za ovu predjau sam cuo podavno...ali sa pojavom Al-Kaide sam mislio da je to to. Sada nisam siguran. Problem sa predajom je i taj sto ne dolazi od Poslanika a jedino njemu je od Allaha s.w.t moglo biti preneseno sta ce biti u buducnosti. Alija nije imao ulogu Poslanika, pa mi sve nekako ide da su ovo slozili si'iti koji Aliju r.a drze tik do Allaha s.w.t. A Allah najbolje zna.
Šiti Aliju r.a.veličaju ,možda ,preko mjere,ali ne idu baš toliko daleko da bi zanijekali poslanika.Međutim,mnogi koji ne vole šije pripisuju im i ono što ne stoji.

p,s,
Alija r.a. je bio samo zet poslanika i četvrti halifa,ako se ne varam.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

01 May 2015, 18:08

Salahuddin wrote:
KOMESAR wrote:
Salahuddin wrote:
KOMESAR wrote:Hazreti Alija, radijallajhu anhu, je rekao:
Za ovu predjau sam cuo podavno...ali sa pojavom Al-Kaide sam mislio da je to to. Sada nisam siguran. Problem sa predajom je i taj sto ne dolazi od Poslanika a jedino njemu je od Allaha s.w.t moglo biti preneseno sta ce biti u buducnosti. Alija nije imao ulogu Poslanika, pa mi sve nekako ide da su ovo slozili si'iti koji Aliju r.a drze tik do Allaha s.w.t. A Allah najbolje zna.
Šiti Aliju r.a.veličaju ,možda ,preko mjere,ali ne idu baš toliko daleko da bi zanijekali poslanika.Međutim,mnogi koji ne vole šije pripisuju im i ono što ne stoji.

p,s,
Alija r.a. je bio samo zet poslanika i četvrti halifa,ako se ne varam.
Ma slazem se. Nije meni uopste problem kako vide Hazreti Aliju r.a, ali ja se pitam kako je Alija mogao napraviti ovakvo predskazanje, znajuci da on nije bio Poslanik. Kada bi mi neko rekao kako je on dosao do ovog saznanja, onda ne bih imao problema vjerovati ako se ne kosi sa osnovama islama. Mozda je cuo od Muhameda s.a.w.s, u kom slucaju bi to bilo validno. Svakako drugacije, ulazi se u u predskazanje buducnosti, sto nije odlika obicnih ljudi, pa makar oni bili i najbolji od nas. Buducnost mogu samo predskazivati oni kojima je Allah podario znanje o tome. A Allah s.w.t je zavrsio sa slanjem Poslanika i Objava ljudima.

Stoga moja sumnjicavost oko ovoga. Ali ako bi mi se predocio dokaz da je to cuo od svog amidzica, Poslanika Muhameda s.a.w.s, onda bi moje sumnje nestale.

Svakako, slazem se. Alija r.a. je bio to sto tvrdis. I bio je i amidzic Poslanika s.a.w.s.
Poslanik a.s. je imao bliže rodbine koji uopšte nisu prešli na islam nego su ostali u svom vjerovanju.To što mu je Alija r.a. bio amidžić ništa ne znači.
Ako je istina da je ovo gore rečeno rekao Alija r.a. onda postoji mogućnost da je to čuo od Aiše r.a., a ona od oca.
Naravno ,šije će to prešutjeti.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

16 May 2015, 23:57

:ovaj Valjda sad neću fulati temu...

Tako su u Zagrebačkoj džamiji u dva dana nastupili najbolji hafizi, najbolji europski učači Kur’ana, koji su se natjecali u nekoliko kategorija. Najzahtjevnija i najcjenjenija kategorija bila je u hifzu cijelog Kur’ana. Svaki od kandidata izvlačio je kovertu sa 5 pitanja odnosno 5 stranica koje je pred šestočlanom ocjenjivačkom komisijom i pred prisutnim slušateljima morao proučiti sa što manje pogrešaka i uz primjenu zahtjevnih pravila izgovora svakog slova/harfa koja propisuje nauka zvana Tedžvid. Svi su kandidati pokazali zavidno znanje, kako i dolikuje jedinom europskom natjecanju učača Kur’ana, no jedan je, među 70 prijavljenih, na sebe privukao posebnu pažnju. Riječ je o hafizu Ahmetu Sarikayu iz Istambula. Proučivši pred ocjenjivačkom komisijom 5 stranica bez ijedne veće pogreške, svojim je milozvučnim glasom, svojom sigurnošću i svojim znanjem, izmamio suze kod prisutnih slušatelja. Prisutni su bili dodatno oduševljeni kada ga je Komisija na kraju natjecanja proglasila pobjednikom u najtežoj kategoriji, a time i sveukupnim pobjednikom 20. europskog natjecanja učača Kur’ana. Naravno, bilo je i drugih učača koji su briljirali, kako u navedenoj tako i u drugim kategorijama, i ništa u tome ne bi bilo čudno, niti čudo, da spomenuti hafiz nije slijep od rođenja.

Kur’an je najveće čudo islama

I to je dokaz Božanskog porijekla Kur’ana kojeg želim potencirati u ovom tekstu. Hafiz Ahmet nikada nije vidio svijet oko sebe, nikada nije čitao gledajući u slova u harfove, ali Kur’an, Allahov Govor, naučio je napamet. Zapamtiti više od 600 stranica Božje Knjige te biti spreman u svakom trenutku citirati ih naizust bez ijedne veće pogreške predstavlja ČUDO samo po sebi koje nadilazi sva druga materijalna čuda s kojima su Poslanici prije Muhammeda, a.s., morali dokazivati svoje poslanstvo. (Tako je Isa, a.s./Isus Krist morao izliječiti slijepog od rođenja ili oživiti umrlog; da bi mu njegov židovski narod povjerovao da je poslan od Boga – i opet, nažalost, to nisu učinili!?) Zar treba veći dokaz da je Kur’an od Boga, a ne od čovjeka, nego je primjer hafiza Ahmeta Sarakoya!?
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8065 times
Been thanked: 19073 times
Status: Online

Desetogodišnji Abdurahman je najmlađi hafiz u BiH

24 Sep 2015, 23:48

Image
Deset godina i deset dana. Tačno toliko imao je Abdurahman Tabaković kada je krajem augusta pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH proučio posljednje dijelove Kur'ana i time stekao časnu titulu hafiza. Abdurahaman je time i zvanično postao najmlađi hafiz u BiH.

Abdurahman, najmlađi od troje djece u porodici Tabaković, hifz je počeo učiti prije nepune tri godine. Imao je tada sedam godina i bio učenik drugog razreda Osnovne škole "Hašim Spahić" u Ilijašu. Ustvari, kako priča Abdurahman za Klix.ba, teško je odrediti kada je tačno počeo proces učenja hifza.

Sve je krenulo nekako neplanirano. Učeći kod kuće, Abdurahman je kao sedmogodišnji dječak već znao prvih trideset stranica Kur'ana. Tek tada, zajedno s roditeljima, odlučuje da proba učiti hifz.
Image

Učenje je lako, problem je ponavljanje

"U mekteb sam krenuo kod Šerif ef. Ćatića ovdje u Ilijašu. Dodatno sam u Vogošću išao gdje su se održavale mukabele kod hafiza Amera Džeke. Tu se rodila ideja da probam učiti hifz. Hafiz mi je rekao da naučim dva ajeta pa da probamo", priča desetogodišnji Abdurahman.

A prva dva ajeta (rečenice) koje je Abdurahman trebao da nauči su oni koje ćete naći ako otvorite 30. stranicu Kur'ana. Tad je već znao prvih 30 stranica ali je tek pred njim bio put prepun iskušenja, odricanja ali i slasti koju donosi krajnji ishod.

Na početku je učio dva dana tri stranice. A kasnije? Abdurahmanov otac Hamzalija kaže kako mu je kasnije trebalo tek nekoliko sati da nauči novu stranicu. Kako je učenje novih stranica išlo brže valjalo je izdvajati vrijeme za ponavljanje naučenih i tako do konačnog ispita pred komisijom.

"To nekako na početku i ne izgleda tako teško, sve dok se uče nove stranice. Tek kad se dođe do faze kad se uče i nove i ponavljaju stare shvatite kako je to jedan ozbiljan proces. Kad za jedan dan treba naučiti jednu novu i ponoviti 20 starih vidite da je to teško", navodi Hamzalija.

Pa kako, bolan, hafize?

Abdurahman kaže da je u procesu učenja bilo poteškoća, da se pojedini dijelovi teže uče, traže više vremena.

"Sve to zavisi od hafiza do hafiza. Meni je bio težak 25. džuz, ali i sedmi i osmi, 17. i 18.", pojašnjava Abdurahman.

A koji je najlakši za naučiti, pitamo Abdurahmana. "Pa posljednji jer sam ga skoro cijelog već znao", odgovara šaleći se Abdurahman.

Dok razgovarate s hafizom koji ima tek deset godina, skoro sve što biste priupitali počinje sa "kako".

Pa kako si Abdurahmane, uspijevao učiti hifz i ići u školu i biti odličan učenik?

"Nemoj zaboraviti karate", prije odgovora napominje Abdurahman. "Podijeli se vrijeme, u jedno vrijeme se spremaš za školu, poslije učiš hifz, a imaš vala vremena i za karate", kaže najmlađi hafiz u BiH.

Hafiz, odličan učenik i, uvijek će napomenuti Abdurahman, karatista. "Imam plavi pojas, treniram tu u sportskoj dvorani u klubu Rašid Buća. Još nisam išao na takmičenja, ali volim karate", priča Abdurahman.
Image

Ne možeš polagati hifz jer nemaš ličnu kartu

Abdurahmanov muhafiz bio je hafiz Omer ef. Zulić, imam i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi. Iako hafiz Omer živi na Grbavici, a Abdurahman u Ilijašu, obostrana želja je bila da sarađuju.

"Mi smo za Omera efendiju saznali preko preporuke i tako smo i došli u kontakt. Bio je to jedan vrlo lijep odnos. Ja sam Abdurahmana svaki dan vozio na Grbavicu gdje je on pred muhafizom polagao stranice", kaže Hamzalija.

Abdurahman na to dodaje da hafiz Omer nije bio strog muhafiz te da mu je pomogao da sve naučeno dobro "složi" prije izlaska pred komisiju. "Bio mi je jaran", kaže Abdurahman.

U komisiji su bili neki od najistaknutijih bh. hafiza, a predsjedavao je hafiz Ismet ef. Spahić.

"Kada smo prvi dan došli, hafiz Mensur Malkić se našalio sa Abdurahmanom pa mu je rekao da on ne može polagati hifz jer nema lične karte a oni ne mogu utvrditi identitet bez lične karte", priča Hamzalija.

Olakšanje ali i obaveza

"Bilo je malo straha na početku. Ali svi iz komisije su bili vrlo fini, a posebno hafiz Ismet ef. Spahić", dodaje Abdurahman.

Svečanost povodom položenog hifza te hafiska dova hafizu Abdurahmanu proučena je u njegovoj mjesnoj džamiji u Ilijašu.

"To je neko i olakšanje kad se sve završi. Ali je ujedno i obaveza, posebno za onoga ko je svjestan toga. Sad on ima emanet da ne zaboravi ono što je naučio", kaže Abdurahmanov otac. Svakog dana Abdurahman ponavlja dva džuza, odnosno 30 stranica.

Iako je tek peti razred, Abdurahman kaže da bi volio da bude doktor islamskih nauka.

klix.ba

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14601 times
Been thanked: 10087 times

Re: Desetogodišnji Abdurahman je najmlađi hafiz u BiH

25 Sep 2015, 09:56

svaka cast,dijete drago
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

25 Sep 2015, 16:54

Skidam kapu :naklon
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Sep 2015, 17:10

da si u tom uzrastu postao matematičar ili fizičar, ljudi bi se oduševljavali. A ovako se samo oduševljavaju pripadnici islamske vjeroispovjesti.

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

25 Sep 2015, 17:20

Disciplina zesca. Bravo.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

25 Sep 2015, 17:22

Podrinjac wrote:da si u tom uzrastu postao matematičar ili fizičar, ljudi bi se oduševljavali. A ovako se samo oduševljavaju pripadnici islamske vjeroispovjesti.
Jesi naporan isto srav.

on: svaka čast malac. :ok
Samo sabura

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Sep 2015, 18:09

Podrinjac wrote:da si u tom uzrastu postao matematičar ili fizičar, ljudi bi se oduševljavali. A ovako se samo oduševljavaju pripadnici islamske vjeroispovjesti.
Djecace, da ti napamet naucis Kapital odusevio bi me... Sta cekas? Knjigu u sake i pokazi da si bolji ... cekam... :kafa

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Sep 2015, 20:48

Julia-Klara wrote:
Djecace, da ti napamet naucis Kapital odusevio bi me... Sta cekas? Knjigu u sake i pokazi da si bolji ... cekam... :kafa
od religijskih knjiga će svijet i te kako imati koristi.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Sep 2015, 20:50

greeneyes wrote:
Jesi naporan isto srav.

on: svaka čast malac. :ok
ooohhhh yyyeeeaaa

aa šta je srav ? TO neka vaša lokalna, zenička terminologija koja znači šta ... ?

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Sep 2015, 20:53

Podrinjac wrote:
Julia-Klara wrote:
od religijskih knjiga će svijet i te kako imati koristi.
eto Kapital nije religijska knjiga - hoces li je nauciti napamet?
meni recimo ne znaci nista, ali je fascinantno da je ovako mali djecak NAPAMET naucio Kur'an... Mogla je to biti i Biblija, svejedno, i li spomenuti Kapital - NAPAMET!!!

A ti?

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

25 Sep 2015, 20:54

Sto stenjes sinko?
Ne mogu ti reci toliko ima lijepo znacenje, al svejedno te lijepo opisuje. :oo