Ustanove za brigu
Moderator: Krokodil Behko
-
- Na probnom
- Mood:
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Ustanove za brigu
Nisam ni sam siguran sta trazim, pa se nadam da li neko od vas zna. Naime otac mi prati od Demencije a mama koja je krhkog zdravlja se brine o njemu. Ja zivim vec 30ak godina van zemlje i razmatram da Oca smjestim u neku ustanovu koja bi mogla da se bolje brine o njemu. Kad sam zadnji put bio u Bosni neke informacije do kojih sam dosao je da mnoge Ustanove za starija lice ne primaju starije osobe sa demencijom.
Da li neko zna gdje u Bosni ima ustanova koja prima osobe sa
demencijom? Otac zivi u okolini Banja Luke
Hvala
Hvala
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 8824 times
- Been thanked: 7647 times
Re: Ustanove za brigu
Mnogi domovi za stare primaju i osobe sa demencijom. Pošalji im upit, tako ćeš najbolje saznati.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 8965 times
- Been thanked: 10647 times
Gunter007 wrote: 26 Apr 2025, 23:24 Nisam ni sam siguran sta trazim, pa se nadam da li neko od vas zna. Naime otac mi prati od Demencije a mama koja je krhkog zdravlja se brine o njemu. Ja zivim vec 30ak godina van zemlje i razmatram da Oca smjestim u neku ustanovu koja bi mogla da se bolje brine o njemu. Kad sam zadnji put bio u Bosni neke informacije do kojih sam dosao je da mnoge Ustanove za starija lice ne primaju starije osobe sa demencijom.
Hvala
Mislim da primaju. Čini mi se da postoje i privatne ustanove za sve vrste bolesnih.
Ukoliko ipak ne nađeš, nema ti druge nego da driješiš kesu i dovedeš žensku osobu u kuću da brine o njemu. Pogledaj na OLX oglase, trebalo bi da ima takvih koji bi brinuli o bolesniku, uz riješen smještaj i novčanu nadoknadu
- Quds
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2332 times
- Been thanked: 870 times
Ja bi se složio sa Behkom, ako ne uspiješ naći ustanovu koja prima i lica sa demencijom (da si okolina Doboja, Gračanice, ja znam za dvije ustanove, obje primaju starija lica sa demencijom, čak i sa mnogim drugim medicinskim potrebama jer imaju doktora i med. tehničare).
Ovo što Behko pominje je jako dobra alternativa, pogotovo što je još i individualnija pažnja. Naravno, i to košta i treba pripaziti koga ćeš odabrati. Mnogo ih je sa provjerenim rezimeom i uz potvrđene preporuke. Meni lično bi ta odluka bila lakša, ukoliko bih se našao u toj situaciji, pošto ipak ne bi napustio ni kuću (u tvom slučaju i majku).
Pokušaj potražiti.
Ovo što Behko pominje je jako dobra alternativa, pogotovo što je još i individualnija pažnja. Naravno, i to košta i treba pripaziti koga ćeš odabrati. Mnogo ih je sa provjerenim rezimeom i uz potvrđene preporuke. Meni lično bi ta odluka bila lakša, ukoliko bih se našao u toj situaciji, pošto ipak ne bi napustio ni kuću (u tvom slučaju i majku).
Pokušaj potražiti.
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2582 times
- Been thanked: 21486 times
Primaju ali nema ih puno i obicno ima poseban dio za dementne osobe ali je tesko naci slobodno mjesto.Znam za 2,3 u sarajevu koja primaju i za jedan na palama.Cijena ti je od 1800 do 2400 km mjesecno sve zavisi od stanja i potreba.Za banja luku ne znam.Ne znam koja je faza bolesti ali jako jako tesko za brinuti i njegovati.Jos ako je bliski rod nek mu je bog na pomoci.Kao sto mi je doktor rekao zeni vrlo cesto onaj ko njeguje i brine o tim osobama bukvalno oboli.To je bolest za profesionalnu njegu.Moja zena nije to htjela prepustiti drugom ali boba je falila da ona oboli.I sada ima posljedice od tih 5 godina njege.Kontaktiraj doktore,ljude,neko mora znati gdje to ima i moze.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2505 times
- Been thanked: 7684 times
- Status: Online
U slucaju kucne njege, mnogo bolja opcija je naci dvije osobe koje bi se mijenjale po mjesec, dva ili maksimalno tri. Sve preko, za tu osobu, je skoro neizdrzivo a samim time i pacijent onda nece dobiti šta treba.
Preporucio bih dobrog psihologa koji bi narikto potrebne lijekove da se ta demencija nekako u što blazem obliku ispoljava, koliko je to moguce. Pogotovo ako osoba ima neke agresivne epizode ili ako nocu ne spava.
Preporucio bih dobrog psihologa koji bi narikto potrebne lijekove da se ta demencija nekako u što blazem obliku ispoljava, koliko je to moguce. Pogotovo ako osoba ima neke agresivne epizode ili ako nocu ne spava.
- HAVANA
- Pituljica
Ma ne znas sta je gore kod te bolesti.Te epizode agresije pa prodju,pa halucinacija nekakvih,pa ne zna ko si,pa zna…Il kad skroz padne na postelju,zaboravi gutat,rane,proljevi,il nema stolice,il se gusi u vlastitom sekretu,ne mozes hranu dati…Cuj ne zna gutat,nisam ni znao da i to ima.Pa spricom nesta daji…Ma ludilo totalno i za tu osobu i njegovatelja.A za bliznje je najteze ako njeguju.Tu su epizode maltretiranja jos vece…Bolest za profesionalnu njegu definitivno.Tesko tu svom mozes pomoc ako sam njegujes.Samo i sebe mozes razbolit.A pomoci nema ,koliko god se ti trudio dodje na isto.
- HAVANA
- Pituljica
I ovo sto duminjo kaze kod psihologa obavezno da propise lijekove.Pogotovo u fazi agresije,galame…Bas pomogne.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2126 times
- Been thanked: 3768 times
Psihijatra ljudi, kod psihijatraHAVANA wrote: 16 May 2025, 07:21 I ovo sto duminjo kaze kod psihologa obavezno da propise lijekove.Pogotovo u fazi agresije,galame…Bas pomogne.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Duminjo
- Urednik foruma
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Jako je teško brinuti o dementnom pacijentu.
Taj neko ko bi se primio oko toga, mora imati riješen dotok novca (penzija, ušteđevina, penzija pacijentice, tuđa njega, pomoć ostalih članova porodice, itd)
To je posao koji se obavlja 24/7/365. To je posao koji i najjednostavnije ostale obaveze, čini kompliciranim, jer je nužno planiranje odsustva iz kuće, pomoć njegovateljice, prijevoz, i ostale stvari.
U zavisnosti od težine i tipa demencije, pacijenti se različito ponašaju. Moja je majka samo besciljno tumarala po kući godinama, pa je bilo nužno izraditi "bezbjednu trasu", da ne zapne i ne padne negdje.
Pacijenti mogu zaboraviti kako se koristi pribor za jelo pa tako da se prelazi na "pitanje pacijenta", tri puta na dan, plus kafa, mlijeko, čaj, voda, sokovi. itd. Bekunis čaj za stolicu, jabuka na rende svaki dan, da se ne bi slučajno zadavila komadom voća. Meso samo mljeveno, iz istih razloga. Njegovateljica oko pelena i kupanja i pravi bezbroj drugih stvari.
Treba istaći, da u FBiH preko zdravstvenog se mogu ostvarivati besplatne pelene i tuđa njega koja sada vjerovatno iznosi oko 500 maraka mjesečno. Pelene je najbolje uzeti u državnoj apoteci, jer privatnici imaju običaj da uvezu pekene ispod standarda, ultra jeftine i isto toliko loše, a od ZZO naplate dvostruko.
itd.itd. itd
Taj neko ko bi se primio oko toga, mora imati riješen dotok novca (penzija, ušteđevina, penzija pacijentice, tuđa njega, pomoć ostalih članova porodice, itd)
To je posao koji se obavlja 24/7/365. To je posao koji i najjednostavnije ostale obaveze, čini kompliciranim, jer je nužno planiranje odsustva iz kuće, pomoć njegovateljice, prijevoz, i ostale stvari.
U zavisnosti od težine i tipa demencije, pacijenti se različito ponašaju. Moja je majka samo besciljno tumarala po kući godinama, pa je bilo nužno izraditi "bezbjednu trasu", da ne zapne i ne padne negdje.
Pacijenti mogu zaboraviti kako se koristi pribor za jelo pa tako da se prelazi na "pitanje pacijenta", tri puta na dan, plus kafa, mlijeko, čaj, voda, sokovi. itd. Bekunis čaj za stolicu, jabuka na rende svaki dan, da se ne bi slučajno zadavila komadom voća. Meso samo mljeveno, iz istih razloga. Njegovateljica oko pelena i kupanja i pravi bezbroj drugih stvari.
Treba istaći, da u FBiH preko zdravstvenog se mogu ostvarivati besplatne pelene i tuđa njega koja sada vjerovatno iznosi oko 500 maraka mjesečno. Pelene je najbolje uzeti u državnoj apoteci, jer privatnici imaju običaj da uvezu pekene ispod standarda, ultra jeftine i isto toliko loše, a od ZZO naplate dvostruko.
itd.itd. itd
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20520 times
- Been thanked: 18530 times
Da psihijatar. Psiholog nema ovlaštenje da propisuje bilo kakve lijekove. Samo razgovori s njim i to.
- HAVANA
- Pituljica
Prvo smo isli psihologu pa tek onda psihijatru.Prvo je psiholog kroz razgovor nesta ispitivao a i to smo morali lagat,nece…Pa i kad je dobila prospera lijek lagalo se da je za nesta.Ma sve je tu drama.Ne postoji apsolutno nista sto je jednostavno.I sto behko rece ti ne postojis,nebitan si i nista ne mozes,ni u wc kako treba.Svo vrijeme i sva paznja je konstantno na bolesniku i dan i noc.
- Quds
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2332 times
- Been thanked: 870 times
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 4821 times
- Been thanked: 6389 times
U Sarajevu Vitalis nudi usluge za osobe sa demencijom. Mama od prijateljice je tamo, veoma je zadovoljna uslugom.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
- Has thanked: 3992 times
- Been thanked: 1969 times
Vi malo stariji ovdje, znate li da je ova demencija postojala u ovolikoj mjeri tamo negdje 80tih? Mislim govorilo se senilna/ senilan itd, ali ne znam bas da se spominjala kao bolest.
Danas svaki drugi covjek oboli od ovoga pred kraj zivota. U kod mene i babo a i maaaajka bolesni od demencije bili.
Danas svaki drugi covjek oboli od ovoga pred kraj zivota. U kod mene i babo a i maaaajka bolesni od demencije bili.
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.
- HAVANA
- Pituljica
Ma ni blizu.Kao ni ovi silni rakovi…Pogotovo kod mladih.Ishrana,voda,zrak,stres,nacin zivota…Nesta jest razlog…
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Koteljubi_kadnisamtu wrote: 18 May 2025, 00:28 Vi malo stariji ovdje, znate li da je ova demencija postojala u ovolikoj mjeri tamo negdje 80tih? Mislim govorilo se senilna/ senilan itd, ali ne znam bas da se spominjala kao bolest.
To ti je isto kao i autizam.
Kažu krive vakcine što su djeca autistična. A zapravo, medicina je napredovala, civilizacija uopšte i doktori su pristupačniji i brojniji, pa zato ima više dijagnoza nego ranije. Tu je i stil života. Naši su roditelji odrastali u kućama bez frižidera, i brojnih drugih kućnih aparata i ostale tehnike. Način života se toliko promijeino, da oni danas (ako su živi) nemaju nikakav dodir sa stvarima i načinom života u kojem su odrastali. Jednostavno se izgube. Drugo smo mi. Mi smo već imali sve na gotovo po kućama, mi još uvijke držimo vezu sa stilom našeg odrastanja
- Duminjo
- Urednik foruma