Zarazne bolesti i vakcinacija

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14402 times
Been thanked: 24160 times
Status: Online

Re: Sarajevo: Raste broj zaraženih od leptospiroze, prijavljena nova tri slučaja

27 May 2025, 13:11

Ne vazi to samo za Sarajevo, vazi za svaki grad, zajednicu u kojoj zivi masa, drzavu, sta god…
Ne mozes se voditi za populistickim budalastinama, ja cu ovo, ja cu ono, obecace ti bizon kule i gradove, a svi znamo da je bizon i ljudi mu opet daju povjerenje.
To je bolan , nesposobno, ne zna, zanemari ideologiju i pmaterine.
Ja sve gledam kad ce i ovdje neka katastrofa, sve su preuzeli lazovi i podlaci, totalni nesposobnjakovici, od vrtica do svih drzavnih agencija.
Kome je ona smlata Sabina ulijevala povjerenje, taj je trebo odmah hodzi da mu rukju prouci.
Sad je kasno, suti i kupaj se sest puta dnevno, ne diraj nista rukama na javnim mjestima, jebajiga.
Dozvolite da se obratimo

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3097 times
Status: Offline

Re: Sarajevo: Raste broj zaraženih od leptospiroze, prijavljena nova tri slučaja

27 May 2025, 13:20

Simptomi leptospiroze:

Većina ljudi (oko 90%) koji dobiju leptospirozu nemaju simptome ili imaju blage simptome slične gripi. Ali neki ljudi se ozbiljno razbole.

Simptomi leptospiroze mogu uključivati: Visoku temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu, bol u trbuhu, mučninu ili proljev, crvenilo u bijelom dijelu očiju, žutilo kože (što može biti teže vidjeti na crnoj ili smeđoj koži) ili bijelom dijelu očiju (žutica)

Većina slučajeva leptospiroze je blaga i spontano se rješava.

(1) rano započinjanje antimikrobne terapije može spriječiti neke pacijente da napreduju do teže bolesti. Penicilin ili tetraciline treba dati u prvih 5 dana od bolesti Terapija za pacijente sa leptospirozom koja je dovoljno ozbiljna da zaslužuje hospitalizaciju obično uključuje intravenski penicilin (1,5 miliona jedinica IV svakih 6 h), ampicilin (0,5-1 g IV svakih 6 h), ceftriakson (1 g IV svaka 24 h) ili cefotaksim (1 g IV svakih 6 h) (1)

Odrasli ambulantni pacijenti sa ranom bolešću trebaju primati ili doksiciklin 100 mg oralno dva puta dnevno ili azitromicin 500 mg oralno jednom dnevno

(1) Daljnje lijecenje je podržavajuće s posebnom pažnjom na ravnotežu tečnosti i moguću potrebu za bubrežnom nadomjesnom terapijom. Doksiciklin je korisna profilaksa koja se može dati visokorizičnim grupama.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41468 times
Been thanked: 28260 times

27 May 2025, 13:44

Pune su kuce pascadi danas ,zivorinja nije cudo da se pojave klice pa ja ,sve su one meni drage ali van kuce pa ja
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

27 May 2025, 13:45

Zna se gdje im je mjesto , na mojoj seciji i tepihu jok
s takvom lakoćom

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22755 times
Been thanked: 20837 times

27 May 2025, 14:24

Rum wrote: 27 May 2025, 13:44 Pune su kuce pascadi danas ,zivorinja nije cudo da se pojave klice pa ja ,sve su one meni drage ali van kuce pa ja
Je li to važi i za mačke?

Inače, kao što Fudo reče ovo je veoma ozbiljan problem koji ne pogađa samo Sarajevo. I kod nas i Jala i Solina su na nekim mjestima toliko zapostavljene da u njima čovjek momentalno može dobiti neku bolest samo ako bi zakoračio u rijeke zbog nečeg.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

27 May 2025, 14:29

Masamune wrote: 27 May 2025, 14:24
Rum wrote: 27 May 2025, 13:44 Pune su kuce pascadi danas ,zivorinja nije cudo da se pojave klice pa ja ,sve su one meni drage ali van kuce pa ja
Je li to važi i za mačke?

Inače, kao što Fudo reče ovo je veoma ozbiljan problem koji ne pogađa samo Sarajevo. I kod nas i Jala i Solina su na nekim mjestima toliko zapostavljene da u njima čovjek momentalno može dobiti neku bolest samo ako bi zakoračio u rijeke zbog nečeg.
Dabome puna kuca dlaka
s takvom lakoćom

Post Reply

Return to “Zdravlje”