Žao mi jeMatan wrote: 16 Oct 2024, 20:43Ne znam, tesko...Nice wrote: 16 Oct 2024, 20:30 Žao mi je djevojke, Matane. Teška je i smrt, ali patnja zbog bolesti i gledati svoje dijete, ne znam
Ima li nade za liječenje, oporavak?
prije sest godina otisli u Njemacku, dva sina, 12 i 7 godina..
otisli na more ovog ljeta, dosli dole, kaze ledja je bole..
u Zenicu na pregled,rak na kicmi..
odmah za Njemacku i u bolnicu..
otad se prosirio, ne moze na noge..
daj Boze da se oporavi..
ne znam, nije bas vedro..
nadati je se..
Jesu li zdravstvene usluge u BiH kvalitetne?
Moderator: Krokodil Behko
- Nice
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 24500 times
- Been thanked: 10641 times
- Status: Offline
Re: SARAJEVO: Tinejdžerka preminula nakon vađenja zuba
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Pa meni je se nešto slučno desilo prije mjesec dana.
Imao jaku zubobolju navečer, kada sam se probudio, kompletna desna strana lica se napuhala, čak počelo da mi zatvara oko.
Otišao hitno zubaru, isjekli zubno meso, istisnuli gnoj, tako išao tri dana za redom, pio jake antibiotike koje sam morao tačno u minutu popiti.
Zub otvorili, nisu smjelu ništa raditi na njemu i zakazali termin kada da dođem da ga završe.
Nažalosto, ono šta je ostalo od zuba se okrnjilo i bukvalno se zub raspao u više komada i samo korijen ostao, morali ga na kraju izvaditi.
Imao jaku zubobolju navečer, kada sam se probudio, kompletna desna strana lica se napuhala, čak počelo da mi zatvara oko.
Otišao hitno zubaru, isjekli zubno meso, istisnuli gnoj, tako išao tri dana za redom, pio jake antibiotike koje sam morao tačno u minutu popiti.
Zub otvorili, nisu smjelu ništa raditi na njemu i zakazali termin kada da dođem da ga završe.
Nažalosto, ono šta je ostalo od zuba se okrnjilo i bukvalno se zub raspao u više komada i samo korijen ostao, morali ga na kraju izvaditi.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
- Has thanked: 7065 times
- Been thanked: 5055 times
Nekad treba i pucat.
End after ol jo maj wondervol
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10003 times
- Been thanked: 11893 times
Iz stomatološke ordinacije “Mekić dr. Haris” sada tvrde da je Džejla Drapić njih posjetila 30. septembra, a da je nakon toga liječenje nastavila u drugoj zdravstvenoj ustanovi.
Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.
“Na društvenim mrežama i u drugim medijima, u raznim objavama i komentarima vezanim za smrt šesnaestogodišnje Dž. D., plasiraju se potpuno neprovjerene i neistinite informacije koje se pokušavaju povezati s našom ordinacijom.
Ovim putem izražavamo duboko žaljenje zbog tragičnog gubitka mlade pacijentice te koristimo priliku da njenim roditeljima i najbližima uputimo iskreno saučešće.
Istine radi, želimo pojasniti da je pacijentica 30. septembra 2024. godine posjetila našu ordinaciju zbog zubobolje, gdje joj je pružena neophodna stomatološka usluga. Prema našim saznanjima, pacijentica je naredni dan nastavila liječenje u drugim zdravstvenim ustanovama.
Navodi koji se pojavljuju u javnosti da je u našoj ordinaciji izvršena ekstrakcija (vađenje) zuba, apsolutno su netačni. Medicinski tretman koji je pružen bio je u potpunosti u skladu s važećim medicinskim procedurama u ovakvim slučajevima.
Ova situacija nas je duboko pogodila, te naglašavamo našu potpunu spremnost i opredijeljenost da sarađujemo s nadležnim organima, sve u cilju utvrđivanja istine u vezi ovog slučaja i naše stomatološke ordinacije. Očekujemo da će se slučaj ispitati u potpunosti, to jest cjelokupni tok liječenja i ukupni zdravstveni status pacijentice”, naveli su iz stomatološke ordinacije “Mekić dr. Haris”.
Podsjetimo i to kako je Džejlin otac Muamer rekao za Telegraf da Džejli nije vađen zub, te da je od neadekvatnog stomatološkog liječenja dobila apsces koji joj se slio u pluća, otišao na srce.
“To je taj doktor H.M., ali su dali pogrešnu informaciju da je djetetu izvađen zub… Džejla kod zubara otišla 30. septembra, a u bolnicu je primljena dva dana kasnije, tačnije 2. oktobra. Već dan nakon prijema u bolnicu je imala prvu operaciju, a zatim i drugu”, rekao je otac Muamer.
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
Nasla sam ga na facebooku, to se puca vjerskim citatima,gdje mu je vjera sada kada je uplakao i majku i oca i sve ostale? nadam se da ce propasti i nikada se oporaviti vise nece
zamislite ovo jos kaze da me ne udara se na eksistenciju...koje djubre
zamislite ovo jos kaze da me ne udara se na eksistenciju...koje djubre
- bosnjakinja
- Inventar foruma

inace ja kada sam dobila temperaturu radi zuba, odmah me pozvao ocistio zub,dobila sam antibiotik, i dobila novi dan da ponovo dodjem. Dakle sve se desilo u 1-2 dana, drugi dan sam osjetila nema temperature vise.tako se reaguje
cim je temperatura tu to je alarm tijela da se nesto desava, roditelji nisu medicinari ,taj zubar je u najmanju ruku trebao rici idite u hitnu. Ja kada sam god dobila temperaturu radi neke infekcije bez antiobiotika nije se rijesilo(ne racunam viruse) ,spominjati bapkse obloge je smijesno, i doktor to da spominje
cim je temperatura tu to je alarm tijela da se nesto desava, roditelji nisu medicinari ,taj zubar je u najmanju ruku trebao rici idite u hitnu. Ja kada sam god dobila temperaturu radi neke infekcije bez antiobiotika nije se rijesilo(ne racunam viruse) ,spominjati bapkse obloge je smijesno, i doktor to da spominje
- Dupli_skalp
- Sitna buranija

- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 23 times
ovdje je više stvari zakazalo, od stomatološke ordinacije, porodičnog ljekara, nažalost moram reći i roditelja, te moguće i kcusa. jer dijete se ne liječi preko viber poruka, nego se vodi u hitnu, porodičnu, bolnicu...
sve treba ispitati, ali po informacijama koje su dostupne, ovdje je bio splet više pogrešnih okolnosti.
sve treba ispitati, ali po informacijama koje su dostupne, ovdje je bio splet više pogrešnih okolnosti.
- bosnjakinja
- Inventar foruma

KCUS? otac kaze nadljudski napori su se uradili da se spasi curica,ali dosla je prekasno ..ne mozes njih kriviit tuDupli_skalp wrote: 23 Oct 2024, 09:15 ovdje je više stvari zakazalo, od stomatološke ordinacije, porodičnog ljekara, nažalost moram reći i roditelja, te moguće i kcusa. jer dijete se ne liječi preko viber poruka, nego se vodi u hitnu, porodičnu, bolnicu...
glavni je odgovorni doktor stomatolog Haris
ja da sam roditelj meni doktor nebi trebao da je odvedem jos prvi dan kad sam vidjela temperaturu u hitnu,ali neki roditelji vjeruju doktorima...i takvi se zapravo i vise cijene u hitnoj
- Dupli_skalp
- Sitna buranija

- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 23 times
ako si pažljivo čitala, napisao sam da sve treba ispitati ako se želi doći do pravih saznanja.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10003 times
- Been thanked: 11893 times
Preminula Suada H. K. – teško bolesnu je otpustili iz UKC-a

U večernjim satima 26. maja u tuzlanskom naselju pronađeno je beživotno tijelo ženske osobe. Oko 22 sata, građani su prijavili policiji da na pločniku ispred stambene zgrade u Ulici Rose Hadživuković leži osoba s vidljivim povredama glave, saopšteno je iz Uprave policije MUP-a TK.
Na mjesto događaja odmah je upućena patrola Policijske stanice Istok i ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla.
“Nakon bezuspješne reanimacije, dežurni ljekar je konstatovao smrt ženske osobe (1985) iz Tuzle, čiji identitet je utvrđen na mjestu događaja”, rečeno je iz Uprave policije.
Istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK-a obavili su uviđaj. Tijelo je prevezeno u Komemorativni centar, gdje će po nalogu tužioca biti obavljena obdukcija koja bi trebala rasvijetliti uzrok smrti.
Sve daljnje aktivnosti i provjere biće poduzimane prema uputama nadležnog tužioca. Kako su potvrdili iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, danas će biti izdata naredba za obdukciju preminule.
Poznat identitet
Kako saznaje Fokus, radi se o Suadi H. K. koja je imala hroničnu bolest bubrega, te godinama išla na dijalizu u tuzlanski UKC.
O svojoj borbi s teškom bolešću, ali i sa nepravdom i neprijatnostima u bh. zdravstvu s kojim se redovno susretala, pisala je u svojim objavama na društvenim mrežama.
Jednu od njih je imala i prije nekoliko dana kada je objavila kako je dobila otpusnicu iz bolnice kada joj je, kako je navela, trebalo najviše razmijevanja od medicinskog osoblja.
Suada je, kako saznajemo, čekala na doniranje bubrega, ali nažalost, na red nikada nije došla.
Kako tvrdi, otpuštena je kući uz napomenu da “čeka termine”.

“Čekajući nalaz biopsije dojke, uz to sve i hemodijaliza. A mi, visokorizični hemodijalizni pacijenti puštamo se kući. I od kuće da dolazimo za dalje preglede. Državo, zdravstvo, Hipokratova zakletva…. sve je to samo jedna izreka koja nema veze sa realnošću. Vaša sramota”, poručila je u potresnoj objavi.
Oglasio se i njen muž
Nakon tragedije, jutros se oglasio i Suadin suprug Samir H. koji također krivi medicinsko osoblje u UKC-u.
“Sa velikom tugom i bolom u srcu, moram da objavim svoj najveći gubitak u životu, mog anđela, moju suprugu, druga i sve što mi je mogla pružiti.
Nažalost, ovaj sistem države i UKC Tuzla neodgovornošću i aljkavosti, doveli su je do dna i više se nije mogla izboriti sa tim. Uništili su joj mladost i život ne dozvolivši joj da ozdravi na vrijeme, pa makar i negdje vani ako nisu mogli ovdje.
Već kasno, i dugo – predugo ste čekali da se sjetite da joj pomognete bilo kako. Slobodno i sa činjenicama mogu reći da je ubila Nefrologija – UKC Tuzla, nestručan kadar i ne briga za pacijenta. Volim te pike moj do beskonačnosti.
Živim za tebe. Otišla je jedna moja polovica. Srce mi se cjepa na komade.S velikim poštovanjem i uspomenu na tebe, moja voljena”, objavio je na društvenim mrežama.
“Namjerno odugovlače da odete privatno”
Suada je, također, prije nekoliko mjeseci podijelila svoje iskustvo o stanju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.
Istakla je da su pacijenti poput nje, čiji život ovisi o dijaliznim aparatima, suočeni s brojnim izazovima i neadekvatnom podrškom.
“Želim vam ispričati realnu sliku našeg zdravstvenog sistema. Jer svi ćemo mi, prije ili kasnije, zavisiti od tog istog zdravstva. Moram odmah na početku da kažem da smo dotakli dno. Znam ja da vi ne možete ni zamisliti da vam život ovisi od dijaliznog aparata i kad ste na njemu priključeni da izgledate kao robot.
Mnogo me brine situacija, jer se povodom transplantacija u BiH kadeveričnih, a i rijetko sa istom krvnom grupom dešava skoro nikako. Brine me i što nam najbolji doktori odlaze raditi u inostranstvo ili po privatnim klinikama.
Sve je izgubilo smisao. Pregledi, kontrole, zračenja i terapije. Sve se stavlja na čekanje… a kao da ne bi čekali pošalju vas privatno gdje platite i završe vam odmah. Nije to slučajno. To se radi namjerno”, poručila je tada.
(SB)
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 24500 times
- Been thanked: 10641 times
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
- Has thanked: 7065 times
- Been thanked: 5055 times
Re: Preminula Suada H. K. – teško bolesnu je otpustili iz UKC-a
Ukc Tuzla najvece zlo sto postoji posebno gastro odjeljenje.
End after ol jo maj wondervol
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 861 times
- Been thanked: 1291 times
ja sam se vukao po UKC-u nekoliko mjeseci i lezao sam oko 20tak nocenja i mogu reci da je gore mrtva glava a premalo ih ima
a odakle sve svijet lezi jer inace nema svugdje UKC-a a pogotovo full opremljenog poput Sa i Tz, a ljudi iz cijele drzave imaju zdravstveno
premala je ono ustanova da pokriva cca milion dusa, a jos manje osoblja da brine o pacijentima
neces nikad doc gore na red
nama treba za svjeverni dio Bosne jos 3 onakva UKC-a
a odakle sve svijet lezi jer inace nema svugdje UKC-a a pogotovo full opremljenog poput Sa i Tz, a ljudi iz cijele drzave imaju zdravstveno
premala je ono ustanova da pokriva cca milion dusa, a jos manje osoblja da brine o pacijentima
neces nikad doc gore na red
nama treba za svjeverni dio Bosne jos 3 onakva UKC-a
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25323 times
- Been thanked: 6637 times
- Status: Online
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22829 times
- Been thanked: 20925 times
Preopterećeni jesu, ali jedan broj njih istinski radi i posvećeni su pacijentima dok drugi gledaju odakle je vedro.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26187 times
- Been thanked: 26815 times
U ponedjeljak jutro jos sam bio gore porano. Nema mjesta za auto..znaci ni pored na trotoaru da ne pricam za parkinge. Jednostavno i ovo sto tuzlak rece..kanton cijeli gleda na ukc.
Ne pricam o ovom uzasnom slucaju gore..nego o tome da je istina da je centar preoptetecen.
Ne pricam o ovom uzasnom slucaju gore..nego o tome da je istina da je centar preoptetecen.
dream of spring...
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31430 times
- Been thanked: 29167 times
I mene su tako poslali kuci da cekam nalaze iz Berlina sa srcem koje je radilo samo jos 15%. Tek kad sam dosla posle par dana jer sam jedv sastavila tri koraka a da ne padnem u nesvest i kad su saznali ko mi je sef i ciji je on prijtelj na kardiologiji počela je mašinerija da radi. Ektra tretmani, svaki dan poseta profesora kardiologije, ubacili me u neku novu „Studie“ (ne znam prevod) sa najnovijim medikamentima, dobila onaj pojas za reanimaciju (u slucaju da otkaze srce) koji sam nosila 24/7.
A da sam bila obican pacijent, ne bih prezivela.
I uvek sam mislila to je tako na balkanu. Ali nije. Svugde je tako. Pacijenti su samo brojevi. Sve je samo racunica.
Svaki dan u bolnici košta.
Nista vise mi nismo vredni. Mozda sedne jedna medicinska sestra pored tebe i pita te iskreno kako ti je..to je to
(Ovo su moja iskustva i misljenje)
A da sam bila obican pacijent, ne bih prezivela.
I uvek sam mislila to je tako na balkanu. Ali nije. Svugde je tako. Pacijenti su samo brojevi. Sve je samo racunica.
Svaki dan u bolnici košta.
Nista vise mi nismo vredni. Mozda sedne jedna medicinska sestra pored tebe i pita te iskreno kako ti je..to je to
(Ovo su moja iskustva i misljenje)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8237 times
- Been thanked: 19384 times
U Mostaru je dr pustio curu kuci, na putu do kuce umrla. Dok se vodila istraga o tome, istu stvar je uradio jednoj neni. Dvije osobe umrle zbog nemara. Eno ga radi u bolnici a bgm i privatno
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4133 times
- Been thanked: 3098 times
Strašno. Sto članak, sto iskustva.
I ja zamalo nisam umrla jer su mi operaciju akutnog abdomena (hitno sa 3 uskličnika) odgodili za ujutro, dok urade test na moronu jel'te. I još mi tu neki 'pametnjakovici' sole pamet o nevidljivoj bolesti bez ijednog simptoma.
Da se upucas iste sekunde.
Imam još jednu horor priču o zapuštenoj pacijentici koja je naravno na kraju preminula, ali nmg.
I ja zamalo nisam umrla jer su mi operaciju akutnog abdomena (hitno sa 3 uskličnika) odgodili za ujutro, dok urade test na moronu jel'te. I još mi tu neki 'pametnjakovici' sole pamet o nevidljivoj bolesti bez ijednog simptoma.
Imam još jednu horor priču o zapuštenoj pacijentici koja je naravno na kraju preminula, ali nmg.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22829 times
- Been thanked: 20925 times
Pisao sam već o apsurdima našeg zdravstva, ali ponoviću najveći koji sam doživio.
Brat i ja odveli mamu na UKC za štitnu da snimi... sve super primi nas doktorica, pa viče šta ste trebali... rekoh trebama mama da snimi štitnu, kae ona može daću vam termin, ali da znate da se čeka dugo.
Ajd rekoh ne čeka se valjda više od mjesec dva... ne da se čeka više od mjesec dva, nego više od godinu dana... ja kad je nisam zadavio u huji pa rekoh može umrijeti 100 puta dok dobije termin kod vas jeste li vi normalni... ma kakvi ne možeš ti s njima. Prošli kraj sale gdje se snima štitna unutra sjedi doktor puši cigaru nema nikog... govna. Ma samo privatno ako možeš... nekad ćemo valjda moći birati gdje ćemo se liječiti od socijalnog što nam se odbija po automatizmu, a do tad valja nam se snalaziti.
Ne znam kako je u drugim kantonima, ali u TK najbolji doktori masovno napuštaju javno zdravstvo i idu privatno. Tako je unazad 2 godine.
Brat i ja odveli mamu na UKC za štitnu da snimi... sve super primi nas doktorica, pa viče šta ste trebali... rekoh trebama mama da snimi štitnu, kae ona može daću vam termin, ali da znate da se čeka dugo.
Ajd rekoh ne čeka se valjda više od mjesec dva... ne da se čeka više od mjesec dva, nego više od godinu dana... ja kad je nisam zadavio u huji pa rekoh može umrijeti 100 puta dok dobije termin kod vas jeste li vi normalni... ma kakvi ne možeš ti s njima. Prošli kraj sale gdje se snima štitna unutra sjedi doktor puši cigaru nema nikog... govna. Ma samo privatno ako možeš... nekad ćemo valjda moći birati gdje ćemo se liječiti od socijalnog što nam se odbija po automatizmu, a do tad valja nam se snalaziti.
Ne znam kako je u drugim kantonima, ali u TK najbolji doktori masovno napuštaju javno zdravstvo i idu privatno. Tako je unazad 2 godine.