Nije bas tako da je olako nekome reci ''ti imas ptsp ili ptss''.
Razlika je u tome sto sam ja jedinka u moru ''normalnih'' pa se lakse podnosi i tolerise.
U BiH je vecina ima. Kod nekih konstatovana kod drugih ne ali je imaju(dijagnozu).
Moderator: Krokodil Behko
Nije bas tako da je olako nekome reci ''ti imas ptsp ili ptss''.
Ma meni su se prvi simptomi počeli javljati tek 2009. Nešto drugo je bilo okidač. Tek 2011 sam dobio dijagnozu PTSP (u USA). Ali hej! Ima i dobra strana toga. Neke detalje i stvari sam bio potpuno zaboravio, dok se neke druge stvari nisu desile. Sad se sjećam baš svega.
amidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:24Nije bas tako da je olako nekome reci ''ti imas ptsp ili ptss''.
Razlika je u tome sto sam ja jedinka u moru ''normalnih'' pa se lakse podnosi i tolerise.
U BiH je vecina ima. Kod nekih konstatovana kod drugih ne ali je imaju(dijagnozu).
Dobra je ovo metoda samo sto bi trebao polako smanjivati dozu.
Zato i kazem.amidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:24Nije bas tako da je olako nekome reci ''ti imas ptsp ili ptss''.
Necu da te pitam kako izgledaju simptomi. Ne bi valjalo. A i mogu to iscitat bilo gdje.Quds wrote: 27 May 2025, 21:25Ma meni su se prvi simptomi počeli javljati tek 2009. Nešto drugo je bilo okidač. Tek 2011 sam dobio dijagnozu PTSP (u USA). Ali hej! Ima i dobra strana toga. Neke detalje i stvari sam bio potpuno zaboravio, dok se neke druge stvari nisu desile. Sad se sjećam baš svega.![]()
Meni je sanval koristio za utonut u San. Kad se probudim onda mogu nastavitamidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:03Ono, smanjivao ga samo onoliko da mi pomogne da mi odrzi san.
Kada dodjem u BiH onda ga probam zamijeniti ''alkoholom''. Popije se malo, taman da te uspava i onda ga preskocim.
Nakon izvjesnog vremena probam bez. Nije lako kada se probudim da nastavim ali borba traje.
Zadovoljan sam.
Totalna miskoncepcija.
Joj... simptomi mogu biti dosta različiti. Jer, PTSP je samo krovni opis. Simptomi kod samo dvije osobe koje su dobile PTSP iz potpuno istih ili sličnih razloga, mogu da budu potpuno drugačiji. Ja sam sa svojima toliko dugo, da tačno znam šta ne bih, ili bih trebao raditi, te tako rijetko i doživim da imam bilo koju situaciju, gdje mi se neki od simptoma pojavi nenadano (osim kad rocko piše o Trumpu).Shadow wrote: 27 May 2025, 21:30
Necu da te pitam kako izgledaju simptomi. Ne bi valjalo. A i mogu to iscitat bilo gdje.
Uglavnom, sretno. Ne daj se.
Pa kompleksna je stvar.amidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:38 Malo to cudno da ti odredjuju terapiju bez dijagnoze.
Ja sam prosao dosta komisija i uvijek isto.
Zbog čega misliš da ti EMDR nije pomogao? Jesi li imao neke predrasude u startu?Quds wrote: 27 May 2025, 21:08Naravno, i to u više navrata (iako, nekako sam slutio da mi neće pomoći, htio sam da budem siguran). Ipak, više mi pomažu terapisti, psiholozi, uz neke jednostavne razgovore. Ali za neke stvari, jednostavno samo benzo uspijeva. Volio bih da nije tako, ali valjda tako mora biti. Ono što je ipak dobro, za sve ove godine, nisam povećavao dozu, što se najčešće svima dogodi. To uspijem tako, što po 2-3 sedmice prestanem potpuno, prođem kroz težak period, ali nakon toga te manje doze ponovo djeluju, bez potrebe za povećanjem.
Nisam imao predrasude. U najgorem slučaju, nisam vjerovao da će mi pomoći. I nije.Lavlje_srce wrote: 27 May 2025, 22:59Zbog čega misliš da ti EMDR nije pomogao? Jesi li imao neke predrasude u startu?Quds wrote: 27 May 2025, 21:08
Naravno, i to u više navrata (iako, nekako sam slutio da mi neće pomoći, htio sam da budem siguran). Ipak, više mi pomažu terapisti, psiholozi, uz neke jednostavne razgovore. Ali za neke stvari, jednostavno samo benzo uspijeva. Volio bih da nije tako, ali valjda tako mora biti. Ono što je ipak dobro, za sve ove godine, nisam povećavao dozu, što se najčešće svima dogodi. To uspijem tako, što po 2-3 sedmice prestanem potpuno, prođem kroz težak period, ali nakon toga te manje doze ponovo djeluju, bez potrebe za povećanjem.
Ako se nečega sjećam u vezi s tobom, to je da si jako ponosan čovjek. Klonazepam nije bezazlena droga, kažem droga jer to u suštini i jeste. Možeš ti bez toga u potpunosti, ubijedjena sam u to.
Osim toga, nije bas preporučljivo naglo prestajati Klonazepam, nego par sedmica uzimati po 3/4 tablete, pa pola, pa 1/4, pa tek onda period potpuno bez te droge.
Da. Tako sam ja bila 8 mjeseci bez sertralina, sve ok bilo. Onda je tata dozivio tezak srcani, 3 bajpasa, 4 stenta i ja sam opet pocela osjecati jak pritisak u prsima. Otisla sam na UZ srca bas da eliminisem mogucnost srcanih problema. Na pregledu sve bilo ok i opet se vratila na sertralinMislio sam da imam mnogo drugih stvari u životu, koje će mi dovoljno pomagati, bez tableta. Nakon 3 mjeseca bez ijedne tablete, jedna scena (za većinu ljudi bi to bila sitnica) me je toliko uzydrmala, poremetila moj unutrašnji mir, da mi je bilo zaista teško. Čekao sam da prođe, i dok je to počelo da blijedi, nešto drugo bi imalo sličan efekat i stalno me vraćalo u stanje gdje nikada nisam funkcionisao potpuno.
To sto nisi vjerovao da ce ti pomoći je sigurno utjecalo na to kako si prolazio kroz seanse, ali nebitno.Quds wrote: 28 May 2025, 02:28Nisam imao predrasude. U najgorem slučaju, nisam vjerovao da će mi pomoći. I nije.Lavlje_srce wrote: 27 May 2025, 22:59
Zbog čega misliš da ti EMDR nije pomogao? Jesi li imao neke predrasude u startu?
Ako se nečega sjećam u vezi s tobom, to je da si jako ponosan čovjek. Klonazepam nije bezazlena droga, kažem droga jer to u suštini i jeste. Možeš ti bez toga u potpunosti, ubijedjena sam u to.
Osim toga, nije bas preporučljivo naglo prestajati Klonazepam, nego par sedmica uzimati po 3/4 tablete, pa pola, pa 1/4, pa tek onda period potpuno bez te droge.![]()
Što se Klonazepama tiče, jednom sam prošao taj proces, sa svojim doktorom i na moju inicijativu. Mislio sam da imam mnogo drugih stvari u životu, koje će mi dovoljno pomagati, bez tableta. Nakon 3 mjeseca bez ijedne tablete, jedna scena (za većinu ljudi bi to bila sitnica) me je toliko uzydrmala, poremetila moj unutrašnji mir, da mi je bilo zaista teško. Čekao sam da prođe, i dok je to počelo da blijedi, nešto drugo bi imalo sličan efekat i stalno me vraćalo u stanje gdje nikada nisam funkcionisao potpuno. Eh, to apsolutno nije bila opcija, zbog nekih stvari. I tako, nazad na ono što je radilo.
Da je možda samo rat u pitanju bio, vjerovatno bi bilo moguće bez te "nuklearne" opcije. No, to je već sasvim druga i duga priča. Uglavnom, u poređenju sa tim vremenima, mnogo je to manje danas. Sad, hoću li baš biti u stanju da to potpino eliminišem, ne znam, ali znam da ću pokušavati.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest