Koje tablete uzimate redovno ili povremeno?

Moderator: Krokodil Behko

Koje tablete uzimate redovno ili povremeno?

tablete razne za glavobolju
11
20%
za pritisak
6
11%
za srce
1
2%
za masnoću
1
2%
za šećer
2
4%
antibiotici razni
2
4%
diuretici i laksativi
2
4%
za želudac
4
7%
za spavanje
1
2%
antidepresivi
5
9%
za smirenje
2
4%
za kosti i reumu
0
No votes
za nervni sistem
0
No votes
neki drugi analgetici
1
2%
minerali
0
No votes
vitamini
2
4%
šumeće tablete
1
2%
bilderske tablete
1
2%
ne koristim ništa posebno
10
19%
zdrav ko dren, pijem samo artan
2
4%

Total votes: 54

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 990 times
Status: Offline

Re: Koje tablete uzimate redovno ili povremeno?

27 May 2025, 21:24

Shadow wrote: 27 May 2025, 21:15 Ptsp ima svako ko je rata vidio..a i oni, olako kace te dijagnoze.
Nije bas tako da je olako nekome reci ''ti imas ptsp ili ptss''.

Razlika je u tome sto sam ja jedinka u moru ''normalnih'' pa se lakse podnosi i tolerise.
U BiH je vecina ima. Kod nekih konstatovana kod drugih ne ali je imaju(dijagnozu).
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3386 times
Been thanked: 1339 times

27 May 2025, 21:25

Shadow wrote: 27 May 2025, 21:15 Ptsp ima svako ko je rata vidio..a i oni, olako kace te dijagnoze.
Ma meni su se prvi simptomi počeli javljati tek 2009. Nešto drugo je bilo okidač. Tek 2011 sam dobio dijagnozu PTSP (u USA). Ali hej! Ima i dobra strana toga. Neke detalje i stvari sam bio potpuno zaboravio, dok se neke druge stvari nisu desile. Sad se sjećam baš svega. :djed

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

27 May 2025, 21:27

amidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:24

Razlika je u tome sto sam ja jedinka u moru ''normalnih'' pa se lakse podnosi i tolerise.
U BiH je vecina ima. Kod nekih konstatovana kod drugih ne ali je imaju(dijagnozu).
:ok

Jako je bitno biti okružen "normalom". Meni to pomaže toliko, da na meni niko nikada neće primijetiti, da imam bilo kakav problem.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

27 May 2025, 21:30

Maja wrote: 27 May 2025, 21:18
Quds wrote: 27 May 2025, 21:08 To uspijem tako, što po 2-3 sedmice prestanem potpuno, prođem kroz težak period, ali nakon toga te manje doze ponovo djeluju, bez potrebe za povećanjem.
Jel ovo neka tvoja tika-taka taktika ili doktori preporucuju
Dobra je ovo metoda samo sto bi trebao polako smanjivati dozu.
Slazem se sa njim. Ako moze bez max.terapije probati a ako ne, uvijek se moze vratiti.
Nakon izvjesnog vremena doziranje se mora povecavati da bi se postigao efekat a to nije bas pozeljno.
Propatis par dana i opet ti ista doza dovoljna.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24217 times
Been thanked: 26314 times

27 May 2025, 21:30

amidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:24

Zato i kazem.
Meni nema logike ni da ti u 15 minuta razgovora nakace dijagnozu.
Quds wrote: 27 May 2025, 21:25
Ma meni su se prvi simptomi počeli javljati tek 2009. Nešto drugo je bilo okidač. Tek 2011 sam dobio dijagnozu PTSP (u USA). Ali hej! Ima i dobra strana toga. Neke detalje i stvari sam bio potpuno zaboravio, dok se neke druge stvari nisu desile. Sad se sjećam baš svega. :djed
Necu da te pitam kako izgledaju simptomi. Ne bi valjalo. A i mogu to iscitat bilo gdje.
Uglavnom, sretno. Ne daj se.
Acta non Verba

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2463 times
Been thanked: 4282 times
Status: Online

27 May 2025, 21:33

amidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:03
Nora Ibsenova wrote: 27 May 2025, 20:55

Vidim da si se kutarisao sanvala, svaka cast
Ono, smanjivao ga samo onoliko da mi pomogne da mi odrzi san.
Kada dodjem u BiH onda ga probam zamijeniti ''alkoholom''. Popije se malo, taman da te uspava i onda ga preskocim.
Nakon izvjesnog vremena probam bez. Nije lako kada se probudim da nastavim ali borba traje.
Zadovoljan sam.
Meni je sanval koristio za utonut u San. Kad se probudim onda mogu nastavit
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

27 May 2025, 21:36

Totalna miskoncepcija.
Nit svako ko je prosao rat ima ptps niti doktori lahko kace F dijagnoze, sem mozda anksioznosti i depresije.

Vecina ljudi godinama bije bitke da dodje do dijagnoze.

Evo i ja, pijem pun kurac tableta a jos se niko od doktora ne usudjuje da to ozvanici dijagnozom nakon 6+ godina hodanja "po doktorima"
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

27 May 2025, 21:38

Malo to cudno da ti odredjuju terapiju bez dijagnoze.
Ja sam prosao dosta komisija i uvijek isto.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

27 May 2025, 21:42

Shadow wrote: 27 May 2025, 21:30

Necu da te pitam kako izgledaju simptomi. Ne bi valjalo. A i mogu to iscitat bilo gdje.
Uglavnom, sretno. Ne daj se.
Joj... simptomi mogu biti dosta različiti. Jer, PTSP je samo krovni opis. Simptomi kod samo dvije osobe koje su dobile PTSP iz potpuno istih ili sličnih razloga, mogu da budu potpuno drugačiji. Ja sam sa svojima toliko dugo, da tačno znam šta ne bih, ili bih trebao raditi, te tako rijetko i doživim da imam bilo koju situaciju, gdje mi se neki od simptoma pojavi nenadano (osim kad rocko piše o Trumpu).

Hvala ti na lijepim željama i podršci.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

27 May 2025, 21:43

amidza idriz wrote: 27 May 2025, 21:38 Malo to cudno da ti odredjuju terapiju bez dijagnoze.
Ja sam prosao dosta komisija i uvijek isto.
Pa kompleksna je stvar.

Imam dijagnozu mjesovito - depresivnog poremecaja koja je konstatovana pri prvoj posjeti psihijatru prije 6 godina. Otuda polazi zabluda da se F dijagnoze lahko kace. Psihijatar ce nekad dat "blagu" dijagnozu da bi mogao na osnovu nje propisivat lijekove, ako lijekovi trebaju, a dalje ce se definisat i kristalisat dijagnoza. Svi lijekovi koje ja pijem se mogu pit i za tu dijagnozu.

6 godina je trebalo da to definisemo kao bipolarni poremecaj. I za njeg se pije ta kombinacija lijekova. No ni to nije prava dijagnoza. Posljednju godinu Dana svaki doktor kojeg sam posjetila i uradjen test kaze da ja imam BPD.

I tu nastaje problem. MNOGO ljudi tu dijagnozu vidi kao strasnu dijagnozu, u rangu sa narcisoidnim poremecajem, antisocijalnim, itd. I doktori ce nastavit izbjegavat da mi je upisu u karton dok god mogu.

A i za BPD ide ista kombinacija lijekova. Tu se samo doze stimaju.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

27 May 2025, 21:53

Malo mi je spor ovaj ali Evo sustine zasto neki ljudi zavrse sa ptspom poslije rata a neki ne

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23702 times
Been thanked: 24202 times

27 May 2025, 21:55

Cinjenica je da niko ko je proveo rat u BiH nije docekao kraj rata u onom stanju u kojemu je bio prije agresije.
Msm na psihu.
dream of spring...
sign of the times...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

27 May 2025, 21:57

A jest, 100%
Neki dan sam se smijala drugarici, imala neku obuku na poslu i govori joj ovaj sto je obucava sve kao ne boj se, polako, smireno
Ja ga kaze gledam I kontam, e jado, mene babo ko dijete ucio preko piste da pretrcim :D.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

27 May 2025, 21:57

Najveci problem bpda :D.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3064 times

27 May 2025, 22:59

Quds wrote: 27 May 2025, 21:08
Lavlje_srce wrote: 27 May 2025, 20:48

Zao mi je. Jesi li pokušao sa EMDR?
Naravno, i to u više navrata (iako, nekako sam slutio da mi neće pomoći, htio sam da budem siguran). Ipak, više mi pomažu terapisti, psiholozi, uz neke jednostavne razgovore. Ali za neke stvari, jednostavno samo benzo uspijeva. Volio bih da nije tako, ali valjda tako mora biti. Ono što je ipak dobro, za sve ove godine, nisam povećavao dozu, što se najčešće svima dogodi. To uspijem tako, što po 2-3 sedmice prestanem potpuno, prođem kroz težak period, ali nakon toga te manje doze ponovo djeluju, bez potrebe za povećanjem.
Zbog čega misliš da ti EMDR nije pomogao? Jesi li imao neke predrasude u startu?

Ako se nečega sjećam u vezi s tobom, to je da si jako ponosan čovjek. Klonazepam nije bezazlena droga, kažem droga jer to u suštini i jeste. Možeš ti bez toga u potpunosti, ubijedjena sam u to.

Osim toga, nije bas preporučljivo naglo prestajati Klonazepam, nego par sedmica uzimati po 3/4 tablete, pa pola, pa 1/4, pa tek onda period potpuno bez te droge.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 25731 times
Been thanked: 29559 times

27 May 2025, 23:34

Eutirox i vitamin c sa bioflavonoidima
Brufen ili nalgesin kad stegne reuma 🤣

Pocela zaboravljat eutirox nekad dan dva i sokirana san kad
vidin kako neki na poslu naglasavaju da moraju popit tabletu prie obroka i drn drn drn po ure prie ka😝🙈

Obogodragi da hoce raditi tako principielno, opcenito soj...

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 May 2025, 02:28

Lavlje_srce wrote: 27 May 2025, 22:59
Quds wrote: 27 May 2025, 21:08

Naravno, i to u više navrata (iako, nekako sam slutio da mi neće pomoći, htio sam da budem siguran). Ipak, više mi pomažu terapisti, psiholozi, uz neke jednostavne razgovore. Ali za neke stvari, jednostavno samo benzo uspijeva. Volio bih da nije tako, ali valjda tako mora biti. Ono što je ipak dobro, za sve ove godine, nisam povećavao dozu, što se najčešće svima dogodi. To uspijem tako, što po 2-3 sedmice prestanem potpuno, prođem kroz težak period, ali nakon toga te manje doze ponovo djeluju, bez potrebe za povećanjem.
Zbog čega misliš da ti EMDR nije pomogao? Jesi li imao neke predrasude u startu?

Ako se nečega sjećam u vezi s tobom, to je da si jako ponosan čovjek. Klonazepam nije bezazlena droga, kažem droga jer to u suštini i jeste. Možeš ti bez toga u potpunosti, ubijedjena sam u to.

Osim toga, nije bas preporučljivo naglo prestajati Klonazepam, nego par sedmica uzimati po 3/4 tablete, pa pola, pa 1/4, pa tek onda period potpuno bez te droge.
Nisam imao predrasude. U najgorem slučaju, nisam vjerovao da će mi pomoći. I nije. :cudi

Što se Klonazepama tiče, jednom sam prošao taj proces, sa svojim doktorom i na moju inicijativu. Mislio sam da imam mnogo drugih stvari u životu, koje će mi dovoljno pomagati, bez tableta. Nakon 3 mjeseca bez ijedne tablete, jedna scena (za većinu ljudi bi to bila sitnica) me je toliko uzydrmala, poremetila moj unutrašnji mir, da mi je bilo zaista teško. Čekao sam da prođe, i dok je to počelo da blijedi, nešto drugo bi imalo sličan efekat i stalno me vraćalo u stanje gdje nikada nisam funkcionisao potpuno. Eh, to apsolutno nije bila opcija, zbog nekih stvari. I tako, nayad na ono što je radilo.

Da je možda samo rat u pitanju bio, vjerovatno bi bilo moguće bez te "nuklearne" opcije. No, to je već sasvim druga i duga priča. Uglavnom, u poređenju sa tim vremenima, mnogo je to manje danas. Sad, hoću li baš biti u stanju da to potpino eliminišem, ne znam, ali znam da ću pokušavati.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7453 times
Been thanked: 17337 times

28 May 2025, 09:41

Mislio sam da imam mnogo drugih stvari u životu, koje će mi dovoljno pomagati, bez tableta. Nakon 3 mjeseca bez ijedne tablete, jedna scena (za većinu ljudi bi to bila sitnica) me je toliko uzydrmala, poremetila moj unutrašnji mir, da mi je bilo zaista teško. Čekao sam da prođe, i dok je to počelo da blijedi, nešto drugo bi imalo sličan efekat i stalno me vraćalo u stanje gdje nikada nisam funkcionisao potpuno.
Da. Tako sam ja bila 8 mjeseci bez sertralina, sve ok bilo. Onda je tata dozivio tezak srcani, 3 bajpasa, 4 stenta i ja sam opet pocela osjecati jak pritisak u prsima. Otisla sam na UZ srca bas da eliminisem mogucnost srcanih problema. Na pregledu sve bilo ok i opet se vratila na sertralin

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3064 times

28 May 2025, 13:33

Quds wrote: 28 May 2025, 02:28
Lavlje_srce wrote: 27 May 2025, 22:59

Nisam imao predrasude. U najgorem slučaju, nisam vjerovao da će mi pomoći. I nije. :cudi

Što se Klonazepama tiče, jednom sam prošao taj proces, sa svojim doktorom i na moju inicijativu. Mislio sam da imam mnogo drugih stvari u životu, koje će mi dovoljno pomagati, bez tableta. Nakon 3 mjeseca bez ijedne tablete, jedna scena (za većinu ljudi bi to bila sitnica) me je toliko uzydrmala, poremetila moj unutrašnji mir, da mi je bilo zaista teško. Čekao sam da prođe, i dok je to počelo da blijedi, nešto drugo bi imalo sličan efekat i stalno me vraćalo u stanje gdje nikada nisam funkcionisao potpuno. Eh, to apsolutno nije bila opcija, zbog nekih stvari. I tako, nazad na ono što je radilo.

Da je možda samo rat u pitanju bio, vjerovatno bi bilo moguće bez te "nuklearne" opcije. No, to je već sasvim druga i duga priča. Uglavnom, u poređenju sa tim vremenima, mnogo je to manje danas. Sad, hoću li baš biti u stanju da to potpino eliminišem, ne znam, ali znam da ću pokušavati.
To sto nisi vjerovao da ce ti pomoći je sigurno utjecalo na to kako si prolazio kroz seanse, ali nebitno.

Opisao si klasičnu neproradjenu traumu. Nešto te trigeriralo i emocionalno/mentalno si se vratio u stanje traume. Tijelo pamti.

Ono sto je meni jako pomoglo oko proradjivanja jedne od trauma je pričanje o tome bas ovdje na forumu, bez obzira na to sto se cak i na toj temi našao trol @insomnia da provocira i banalizira temu. Sve dotad (jako dugo) sam sutila o tome, kriveći se iznutra za nešto u čemu nije bilo ni promil moje krivice. Kad sam vidjela da nisam umrla nakon sto sam to napisala, niti su me drugi forumasi gledali drugim ocima zbog toga, pola tereta je spalo samo od sebe. Doduše, gnjavila sam Maju da to kasnije izbriše, izvini Majo. Sad sam ovo ispisala bez da se bilo sta pomjerilo u meni, mirna kao Buda. To je jedan način.

Drugi način koji mi je pomogao kod nekih drugih trauma je oprost. Istinski, iz dubine duše. Nisi sam. Klonazepam je samo quick fix koji te drži u statusu quo, kao neke alkohol, narkotici ili neka treća 'štaka'.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 4905 times
Been thanked: 6455 times

28 May 2025, 21:06

Rosix combi, za masnoce. Tromjesecna terapija pa onda bude pauza sve dok se opet ne povise masnoce tako da mi zuji u usima 🙄
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Post Reply

Return to “Stare ankete”