Potvrđen danas...
IMENOVANJE Slavena Bilića za novog trenera West Hama nije pretjerano šokiralo navijače istog kluba, kao ni engleske novinare koji su danima najavljivali njegov dolazak.
> Bilić je novi trener West Hama: Vratio sam se kući, u veliki, kultni klub!
Engleski mediji opisuju Bilića kao mladog stručnjaka, koji je najveće uspjehe u trenerskoj karijeri postigao kao izbornik Hrvatske. Na Otoku se, naravno, sjećaju one kobne večeri na Wembleyu kada je Bilić potopio njihovu reprezentaciju u europskim kvalifikacijama, a kao najveći minus ističu neslavno razdoblje na klupi Lokomotiva. Navijači, pak, pozdravljaju povratak klupske legende, ali postoje i oni koji nisu zadovoljni, jer je Biliću ovo tek prvi angažman u Premiershipu.
"Bilić je bio jedini pravi izbor"
Bivši engleski reprezentativac i član West Hama, Tony Cottee, rekao je u intervjuu kako je dolazak Bilića sjajna vijest, bez obzira što nikada u karijeri nije vodio jednog engleskog prvoligaša.
"Odličan posao uprave. Mislim da je to pametan potez, jer je Bilić bio jedini pravi izbor i sretan sam što je dobio priliku. Ljudi govore kako "nema iskustva u vođenju engleskih klubova", ali smatram da mu treba pružiti priliku. Uvjeren sam da je West Ham dobio sjajnog trenera", poručio je Cotte u razgovoru za Talk Sport. Isti portal donosi neke zanimljive reakcije navijača.
"Napokon! Slaven Bilić je novi menadžer West Hama. Nadam se da će dugo vladati, uvjeren sam kako je on pravi izbor", napisao je na Twitteru jedan navijač, dok je drugi bio apsolutno zgrožen.
"Dali ste otkaz Samu (Allardyceu) kako biste doveli velikog stručnjaka za iduću sezonu, a onda potpišete Slaven Bilića. Na što je ovaj svijet spao? Šokiran sam".
U priču su se uključili i turski navijači, koji su na službenom Facebooku West Hama opisali Bilića kao odličnog trenera.
Telegraph: Riskantan potez West Hama
Telegraph je u svojoj kolumni možda i najbolje sažeo osjećaje i razmišljanja navijača West Hama: "Bilićev dolazak u West Ham mogao bi se pokazati kao pun pogodak, ali riječ je o riskantnom potezu u vrlo delikatnom razdoblju za klub".
Telegraph opisuje hrvatskog stručnjaka kao trenera koji sigurno ima karizmu, ali postavlja se pitanje je li on prava osoba za klub pred kojim je uzbudljivo razdoblje.
"Novi trener West Hama mora podići klub na viši nivo. On mora biti ambiciozan, predan cilju, mora vjerovati da može osvojiti trofej i mora razumijeti navijače", stoji u tekstu.
"West Ham je bio uvjeren da će izgradnja novog olimpijskog stadiona kapaciteta od 54 tisuće mjesta privući velika trenerska imena. Zato je klupa West Hama proglašena najuzbudljivijim trenerskim poslom u Premiershipu. Nije bilo suludo ni to što su pokušali dovesti Beniteza, Ancelottija i Kloppa, koje očito taj poziv nije privukao. Pokušali su dovesti i Moyesa, Emeryja, Laudrupa i Bielsu, ali ni oni nisu bili zainteresirani. Tako je izbor pao na Bilića", objašnjava Telegraph, koji piše o Bilićevom sjajnom periodu u hrvatskoj reprezentaciji, ali i onom katastrofalnom na klupi Lokomotiva. Bilić je s moskovskim klubom ostvario najlošiji rezultat u povijesti kluba još od osnutka ruskog prvenstva.
Bilić je dobio šansu, sada je sve na njemu
Tri su, dakle, pretpostavke prema kojima bi Bilić trebao napraviti dobar posao u West Hamu.
"Kao prvo, klub će dobiti novi stadion zbog kojeg će više i zaraditi, što znači da će biti više novca za pojačanja. Drugo, Bilić je uvijek imao dobar odnos s igračima, koji su na njega gledali kao na starijeg brata. Osim toga, igrači West Hama neće imati problema s Bilićevom nogometnom filozofijom i taktičkim idejama. I treće, navijači se nikada nisu uspjeli povezali s bivšim trenerom Allardyceom i njegovim stilom igre", stoji dalje u tekstu.
Da Bilić pod hitno mora promijeniti stil igre West Hama smatra i bivši igrač Tony Gale.
"Navijači žele gledati uzbudljiv nogomet. Mislim da će Slavenu biti teško, jer osim izazova u engleskom prvenstvu čeka ga i igranje u Europa ligi. To bi mogli biti previše za njegove igrače. Mislim da bi veliki uspjeh bio ako bi West Ham iduću sezonu završio među 10 najboljih", rekao je Gale za Sky Sports.
"Vjerujem da Slaven može zapaliti iskru", nadovezao se Bilićev bivši suigrač u West Hamu, Iain Dowie. "Međutim, moram biti iskren, čeka ga težak posao".
Independent: Pet ključnih uvjeta koje Bilić mora zadovoljiti
Independent je sažeo pet ključnih stvari koje Bilić mora napraviti kako bi opstao u West Hamu.
"Kao prvo, nemoj ispasti iz lige. Klub gradi ogroman stadion i jednostavno si ne smije dopustiti ispadanje iz lige. Kao drugo, dovedi momčad u red. S obzirom da West Ham ranije kreće u sezonu zbog kvalifikacija za ulazak u Europsku ligu, momčad fizički mora biti sjajno pripremljena. Treće, Bilić je kao igrač oduševio navijače West Hama, ali postavlja se pitanje kako će isti ti navijači reagirati na Bilića trenera ako stvari krenu po zlu. Stoga, moraš stvoriti snažnu vezu s navijačima. Četvrto, moraš pronaći način kako razigrati Andyja Carrolla. Peto, moraš biti mirne glave dok vodiš utakmicu".
Sve u svemu, navijači su spremni pružiti podršku Biliću, ali sigurno neće imati previše strpljenja ako stvari krenu nizbrdo.