Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 13:08
Ok, nismo se razumjeli @arzuhal. Meni npr. (mislim da je tako i kod ovog budućeg mladoženje) općinsko vjenčanje ne znaci bas nista, a šerijatsko vjenčanje mi je neusporediva prica po važnosti, neovisno o zakonima bilo koje države. Mislim neću ni u kakvu 'državu' preseliti jednog dana.
Razumijem.
Meni ne znače ništa ni šerijatsko, ni vjenčanje pred matičarem, meni
isključivo znači da Allahovi propisi budu ispoštovani.
Najveći ajet u Kur'anu - zauzima cijelu stranicu u suri el-Bekara, poznat je kao
ajetu dejn - govori o ugovoru i važnosti ugovora, svjedoka, potpisa i sl. Dakle, govori o važnosti ugovaranja između dvije stranke, nevezano za to da li one imaju iman u srcu koji obuhvata Zemlju i nebesa - za ugovor je nečija srčana niša potpuno nebitna, gleda se samo i strogo poštivanje prava i obaveza. I to nije, da ponovim, ostavljeno na izbor i "dobru vjeru" ugovornih strana, nego država svojim pravosuđem i represivnim aparatom garantuje da će taj ugovor biti ispoštovan ili slijede sankcije i kazne.
Ako neko dvoje obave isključivo šerijatsko vjenčanje, a onda jedno od njih ili oboje prekrše prava i obaveze koje Allah traži da se ispoštuju - nema te šerijatske države u BiH koja bi prisilila jedno ili oboje da ispoštuju taj brak. I ono što je veoma bitno - u šerijatski sklopljenom braku, bez države koja stoji iza tog braka, najvjerovatnija, odnosno najizglednija žrtva će biti - žena.
Ako brak sklopljen pred matičarem jedne nešerijatske države štiti prava dvoje supružnika, ne ostavlja ih samo na "dobroj vjeri" supružnika, nego će i silom natjerat da ispoštuju svoje bračne obaveze i osigurati njihova prava, onda taj brak pred matičarem više ispunjava, provodi i štiti Allahove propise, nego šerijatski brak kojeg će obaviti neki imam iz IZ BiH, u prelijepom ambijentu neke bosanske džamije, sa mladom u očaravajućem hidžabu, uz mektebski hor možda i sl.
O tome pričam.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.