Islam - Pitanja i odgovori

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3065 times
Status: Offline

Re: Islam - Pitanja i odgovori

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 11:14

Quds wrote: 31 May 2025, 10:57
Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 10:53

E pa ne znam, meni ima logike. Bila sam na serijatskom vjenčanju gdje se klanjao namaz, obavila procedura vjenčanja, pa se opet klanjalo 2 rekata. Ne znam kako zamisljas da to uradi mlada koja nije i ne želi mijenjati vjeru. S druge strane, i sama procedura se razlikuje (valjda od imama do imama:grana).
Ma OK, razumijem ja sve to, živimo u takvoj sredini. Ali, namaz nije nužan za sklapanje šerijatskog braka i ne mora biti u džamiji. Ali, nekako će već naći načina. Ljubav čuda radi.
Ne razumijem kakve to veze ima sa sredinom. Nijedan imam se ne smije usprotiviti fetvi.

Doduše kod Bosnja svašta moRe; kao kad je došao onaj luđak iz Švicarske, rastavio se od svoje žene, ukrao tuđu i onda se s njom 'šerijatski' vjenčao pred fejk imamom i nekom curom.:grana
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 11:18

Jahja83 wrote: 31 May 2025, 11:12 Ja ne preporucivam brak izmedju muslimana i nemuslimanke....osim da ona hoce da bude vjernica i da zivi islamski zivot.....jer ne budu li kao jedno....to ce nuzno doci do kolizije kad tad , il ice se on njoj prikloniti ili ce se ona prikloniti njemu
Ili se niko nikome neće prikloniti. Samo, nema garancija ni za koga, cak i kad su navodno potpuno 'kompatibilni'. Ja sam za to da svako radi ono sto misli da je najbolje za njega. U to se ne bih petljala.
Memento Mori

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8960 times
Been thanked: 10622 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 31 May 2025, 11:20

Jahja83 wrote: 31 May 2025, 11:12 Ja ne preporucivam brak izmedju muslimana i nemuslimanke....osim da ona hoce da bude vjernica i da zivi islamski zivot.....jer ne budu li kao jedno....to ce nuzno doci do kolizije kad tad , il ice se on njoj prikloniti ili ce se ona prikloniti njemu

On će se njojzi prikloniti, a i dječurlija.
To smo naučno dokazali na 1500 postova ove teme OVDJE

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2209 times
Been thanked: 827 times

Post by Quds » 31 May 2025, 11:20

Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 11:14
Quds wrote: 31 May 2025, 10:57

Ma OK, razumijem ja sve to, živimo u takvoj sredini. Ali, namaz nije nužan za sklapanje šerijatskog braka i ne mora biti u džamiji. Ali, nekako će već naći načina. Ljubav čuda radi.
Ne razumijem kakve to veze ima sa sredinom. Nijedan imam se ne smije usprotiviti fetvi.

Doduše kod Bosnja svašta moRe; kao kad je došao onaj luđak iz Švicarske, rastavio se od svoje žene, ukrao tuđu i onda se s njom 'šerijatski' vjenčao pred fejk imamom i nekom curom.:grana
Ovaj primjer koji navodiš je zloupotreba, ne samo vjere... Ni imam nije potreban za vjenčanje (nemoj samo po glavi da me tučeš, nešto me od jutros ionako boli :valja).

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 12:14

Quds wrote: 31 May 2025, 11:20
Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 11:14

Ovaj primjer koji navodiš je zloupotreba, ne samo vjere... Ni imam nije potreban za vjenčanje (nemoj samo po glavi da me tučeš, nešto me od jutros ionako boli :valja).
Vidiš nisam znala da se šerijatsko vjenčanje može obaviti i bez imama, ali provjerila sam i u pravu si. Ipak se i na forumu nešto može naučiti.

Ali opet nema nikakvog smisla da se nemuslimanka vjencava u ime i radi Allaha u kog ne vjeruje, plus bi to bilo etički upitno ako bi neko i pristao da ih ovako vjenča.
Memento Mori

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 304 times
Been thanked: 658 times

Post by arzuhal » 31 May 2025, 12:20

Šerijatsko vjenčanje danas je simbolika i za dvoje muslimana koje se uzimaju. Mislim u BiH.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 12:29

To je toliko individualno da se apsolutno ne može generalizirati. Osim ako nemamo nakanu tumačiti tuđa srca.
Memento Mori

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 31 May 2025, 12:35

Sta je individualno?

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 12:41

Razlozi zbog koji parovi stupaju u serijatske brakove. Oni kod kojih bi to bila (samo) simbolika, u to i ne ulaze. Većina ljudi ima jasno determinirane stavove po pitanju vjere.
Memento Mori

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 46 times
Been thanked: 106 times

Post by Jahja83 » 31 May 2025, 12:51

Cvijet se bere iz svoje baste.....mislim da sa ovim dovoljno rekao :)

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 12:56

Jahja83 wrote: 31 May 2025, 12:51 Cvijet se bere iz svoje baste.....mislim da sa ovim dovoljno rekao :)
Eh, ali basta nekad puna korova, a i ne možeš srcem bas lahko upravljati. On bi volio da je ona njegove vjere, a i obratno.
Memento Mori

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 31 May 2025, 13:01

Moja rečenica može se čitati i razumjeti i tako, iz ugla dvoje koje ulaze u šerijatski brak, kako oni to doživljavaju. Ali nisam na to mislio, na to koliko samo šerijatsko vjenčanje znači za dvoje vjernika (svakako da znači), nego o realnoj, pravnoj težini takvog braka.

Sklapanje šerijatskog braka u BiH - koja nije šerijatska zemlja, odnosno brak čije uvjete ne štiti država (a po šerijatu upravo država treba da štiti takav brak) - čin je više simbolične naravi. I poštivanje uvjeta šerijatskog braka ostaje samo na dvoje supružnika i njihovoj iskrenosti i vjeri, bez zaštite države. Time je simbolika zaokružena.

Stvarni, realni brak u BiH je onaj koji se sklopi pred matičarem, jer iza njega stoji država, zakoni, represivni aparat.

Prema jednom od četiri sunijska mezheba - hanbelijskom ili šafijskom - najvažnije je od svega je da neko razglasi da su se taj i ta uzeli, da su u braku, pa da to bude valjan brak (ovo sad otvara pitanje tajnih šerijatskih brakova koji se sklope u nakoj sobici, a da niko ne zna da su se dvoje uzeli, nego eto oni kontaju kako su "pred Allahom ozakonili svoj brak, a narod ne mora znat"). Ovo zvuči ekstremno - naravno da će se obaviti i formalno vjenčanje, ali suština sklapanja braka da selo, čaršija, narod zna da su to dvoje u braku, u vezi, i da se razglasi.

A to radi i vjenčanje u općini.

Sam sadržaj šerijatskog braka država zasad ne brani i ne štiti, samo ono što je propisano zakonom.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 524 times
Been thanked: 760 times

Post by tuzlak1212 » 31 May 2025, 13:05

Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 12:14
Quds wrote: 31 May 2025, 11:20

Vidiš nisam znala da se šerijatsko vjenčanje može obaviti i bez imama, ali provjerila sam i u pravu si. Ipak se i na forumu nešto može naučiti.

Ali opet nema nikakvog smisla da se nemuslimanka vjencava u ime i radi Allaha u kog ne vjeruje, plus bi to bilo etički upitno ako bi neko i pristao da ih ovako vjenča.
prije je postojao "serijatski maticar" ili kadija
ovo sto je kod nas danas u dzamijama je stvar post-komunjarske sredine

akt vjerskog vjencanja je jednsotavno da pred svjedocima mladenci jedno drugom ponude i prihvate brak i to je to, nema nista ni prije ni poslije u samom aktu vjencanja

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 13:08

Ok, nismo se razumjeli @arzuhal. Meni npr. (mislim da je tako i kod ovog budućeg mladoženje) općinsko vjenčanje ne znaci bas nista, a šerijatsko vjenčanje mi je neusporediva prica po važnosti, neovisno o zakonima bilo koje države. Mislim neću ni u kakvu 'državu' preseliti jednog dana.
Memento Mori

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 31 May 2025, 13:25

Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 13:08 Ok, nismo se razumjeli @arzuhal. Meni npr. (mislim da je tako i kod ovog budućeg mladoženje) općinsko vjenčanje ne znaci bas nista, a šerijatsko vjenčanje mi je neusporediva prica po važnosti, neovisno o zakonima bilo koje države. Mislim neću ni u kakvu 'državu' preseliti jednog dana.
Razumijem.

Meni ne znače ništa ni šerijatsko, ni vjenčanje pred matičarem, meni isključivo znači da Allahovi propisi budu ispoštovani.

Najveći ajet u Kur'anu - zauzima cijelu stranicu u suri el-Bekara, poznat je kao ajetu dejn - govori o ugovoru i važnosti ugovora, svjedoka, potpisa i sl. Dakle, govori o važnosti ugovaranja između dvije stranke, nevezano za to da li one imaju iman u srcu koji obuhvata Zemlju i nebesa - za ugovor je nečija srčana niša potpuno nebitna, gleda se samo i strogo poštivanje prava i obaveza. I to nije, da ponovim, ostavljeno na izbor i "dobru vjeru" ugovornih strana, nego država svojim pravosuđem i represivnim aparatom garantuje da će taj ugovor biti ispoštovan ili slijede sankcije i kazne.

Ako neko dvoje obave isključivo šerijatsko vjenčanje, a onda jedno od njih ili oboje prekrše prava i obaveze koje Allah traži da se ispoštuju - nema te šerijatske države u BiH koja bi prisilila jedno ili oboje da ispoštuju taj brak. I ono što je veoma bitno - u šerijatski sklopljenom braku, bez države koja stoji iza tog braka, najvjerovatnija, odnosno najizglednija žrtva će biti - žena.

Ako brak sklopljen pred matičarem jedne nešerijatske države štiti prava dvoje supružnika, ne ostavlja ih samo na "dobroj vjeri" supružnika, nego će i silom natjerat da ispoštuju svoje bračne obaveze i osigurati njihova prava, onda taj brak pred matičarem više ispunjava, provodi i štiti Allahove propise, nego šerijatski brak kojeg će obaviti neki imam iz IZ BiH, u prelijepom ambijentu neke bosanske džamije, sa mladom u očaravajućem hidžabu, uz mektebski hor možda i sl.

O tome pričam.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 13:34

Ima smisla (a i zloupotrebe šerijatskog braka u BiH od strane sto Arapa koji imaju žene tamo negdje, a i naših idi mi-dodji mi 'muslimana').

Ali odmakli smo se od pitanja. Sta ti misliš može li se nemuslimanka šerijatski vjenčati s muslimanom?
Memento Mori

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 31 May 2025, 13:44

Pa vidi, ako šerijat generalno dopušta muslimanu da se oženi nemuslimankom (iskljucivo sljedbenicom Knjige), onda svakako da je moguće da se obavi i sam čin sklapanja braka između njih dvoje - bez da ona tokom ceremonije mijenja svoju vjeru. To mi se čini kao čvrsta logika.

Jer to je čin sklapanja braka između dvoje, ne čin nevjestinog prelaska na islam.

Kadiju će zanimati samo da ona triput kaže da uzima njega za muža, i to je to. Ne mora izgovoriti šehadet. Mada bi bilo lijepo :rumenko

Znam i da se džaferijska pravna škola, kao i bosanska škola mišljenja ( :DD ) protive vjenčanju muslimana sa sljedbenicom Knjige, sve dok ima ijedna živa muslimanka. Ali to je druga priča... :plavi

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 13:52

Ima nekih mišljenja i da je važno da ta pripadnica Knjige živi u skladu s njenim vjerskim propisima, ono da nije nevjernica vulgaris. Uz to mora biti svjesna da ce musliman vjernik insistirati da se djeca odgajaju u skladu sa Islamom, pa je to nešto o čemu trebaju detaljno razgovarati prije braka po mom mišljenju.

Hvala svima na odgovorima. :ok
Memento Mori

Post Reply

Return to “Religija”