Da li biste radije bili rob ili robovlasnik?

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23971 times
Been thanked: 24431 times
Status: Offline

Re: Da li biste radije bili rob ili robovlasnik?

01 Jun 2025, 14:53

Bio bih Django🙈
dream of spring...
sign of the times...

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 559 times
Been thanked: 1125 times

01 Jun 2025, 14:56

jedino bih, možda, pristao da budem ropče koje potiče iz plemena starih Azra...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3607 times
Been thanked: 6618 times

01 Jun 2025, 15:09

Meni je najbolje kad kaze, ja sam rob samo Allahov ili Boziji..
onda se zapitam. kakav je to Bog kome trebaju robovi..ili sluge..
znaci, obicni robovlasnik..
a tema ko stvorena za ljudsku prevrtljivost..
svi smo fini i pravedni, kao i ovaj svijet sto ga cinimo..svijet je zasnovan na lancu ishrane i zakonima prezivljavanja..
ubij, da bi prezivio..jer nije ubijanje, samo ako ubijes svoju vrstu...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

medvjed23
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 984 times
Been thanked: 839 times

01 Jun 2025, 15:29

ironman wrote: 01 Jun 2025, 14:26 Robovlasnik ne bih mogao bit.
Preostaje rob ...s ovom pameti bi vjerovatno pokusao umaknut.
Pa il bi bio slobodan il mrtav..
Ja bih razbarušio obrve i brkove, pa mrko pogledao čuvara te zagrmio: makse, hoš da prođem krozate!

Pa kud puklo...
too dark for finding my ground.. and trees.. shiver and sway..

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

01 Jun 2025, 16:10

Quds wrote: 01 Jun 2025, 14:24
arzuhal wrote: 30 May 2025, 21:32 Čudan je naš narod... Postaviš mu pitanje onako iz ničeg, bez ikakvog obrazloženja (a time i bez nekog posebnog smisla), a on se satra objašnjavajući i gradeći taj nepostojeći kontekst, ta obrazloženja koja sam postavljač nije uradio... Ispadam baš nakav namćor, al' hebeš ga kad je materijala okolo k'o blata, haj odoli...

Inače, cijenim @Bla, ovo nije na njegov račun, šta ga briga...

Recimo, pitanje nije: da li biste voljeli biti robovlasnik (tu i tu) ili rob, u srednjem vijeku? Tada je to bilo sasvim ok, politički korektno, moralno ispravno, itd. U tom slučaju: što bi iko volio biti rob i na kakve to "konsekvence" misli postavljač teme "koje idu uz to"? Ne idu nikakve, barem ne konsekvence našeg doba. Naravno da bih bio robovlasnik, pa nisam budala.

Danas - barem zvanično, legalno, zakonito i formalno - na globalnom nivou nema takvog robovlasništva i robova. Evo, nema u BiH. Znači danas ga NEMA. Čemu pitanja oko nečeg čega više NEMA? :D.

Nekada si mogao izaći na pijacu robova i reklamirati svoje robove:"Jaooooo, viidi što je ovaj jaaaaak, ima sve zubeeee, noge mu jaake, dobaaar za kamenolomaaa" - sasvim legalno, kao danas nove igraće konzole.

S druge strane, postavljač teme je mogao malo zakuhati sa, recimo, čuvenom Hegelovom dijalektikom Gospodara i Sluge, hajmo je malo poseljančit za potrebe forumskih zajebancija:

Kada se sretnu Dvojica, onaj od njih dvojice koji je spreman da žrtvuje i svoj Život da bi bio slobodan - taj postaje Gospodar. Onaj drugi, koji je spreman da žrtvuje svoju Slobodu samo da bi sačuvao Život - taj postaje Sluga (kasnije, međutim, taj Sluga, kroz dijalketiku sa Svijetom kojeg obrađuje sa svog Gospodara, zauzima jednu drugu poziciju, bolju poziciju, ali takva je dijalektika, nepredvidljiva.. :DD )

Na ovu temu je dobra Fromova knjiga "Bjekstvo od slobode" - društva se, u strahu od države i vlasti, odriču svojih ljudskih prava prve generacije (poilitičkih prava, slobode prije svega), zarad prava druge generacije - da imaju osigurano zdravstvo, da imaju šta da jedu, da idu u školu i da smiju spavat na klupi u parku.

Kada su britanske obavještajne službe ložile Jugoslavene da ustanu protiv Trojnog pakta i protiv nacista, organizovali su u Beogradu proteste i uvalili ljudima u ruke transparente na kojima je pisalo:"BOLJE GROB NEGO ROB!" Biva, radije će umrijeti u borbi protiv nacista, nego da živim u nacističkoj državi (i možda preživim, pa nastavim živit još 40 godina nakon toga, al yebe se toga Engleze... Možda budem Nobelovac, hebote!)

Ovo su samo moje neobavezne, akšamske opservacije... Aferdosun.
Pitanje – "rob ili robovlasnik" u ovoj temi možda nije baš da bi se vidio naš lični izbor, možda je više način da se otvori priča o moći, moralu i tome koliko smo udaljeni od tih vremena. Ako gledaš praktično, većina bi birala robovlasnika – jer donosi prednost, sigurnost, kontrolu. Ali prava nelagoda dolazi iz toga koliko lako oupšte možemo sebe zamisliti u ulozi onog ko tlači, sve dok nismo na gubitničkoj strani.

Zanimljivo je to što uopšte možemo voditi ovu vrstu rasprave s nekom dozom distance, kao da se radi o hipotetičkoj igri. To pokazuje koliko smo danas odmakli – ili bar mislimo da jesmo. A istina je da i dalje postoje slični odnosi, samo ih zovemo drugačije – kroz radne odnose, klasne razlike, društvene privilegije. Pa se pravo pitanje možda ne tiče prošlosti, nego sadašnjosti: na koji način danas učestvujemo u sličnim strukturama, i koju ulogu biramo?

U ovom konkretnom pitanju, "izabrao" sam da budem robovlasnik – ne zato što je to moralno ispravno, nego zato što bih makar imao izbor kako se ponašam prema drugima. A i pitanje je postavljeno bez puno konteksta i prostora za nijanse, pa ostaješ na grubom izboru između dvije krajnosti.
Pa pitanje je trik, naizgled bezazleno i samim tim savršeno da otkrijemo svoj moralni kompas. Ti se samo tjesis da bi imao izbor, već sam pisala Morgen

Robovi bi se po prirodi stvari borili protiv tebe i dizali pobune. Tada bi imao 2 izbora; ili da te oni savladaju ili da ti savladas njih.

Cim postoji hijerarhija, postoji i sila (u sadašnje vrijeme brižljivo upakovana u sjajne celofane konstruktivne kritike i sličnog BS). Na tržištu rada si rob(a), sto je na korak od roba. Upitaj one sa nekoliko kredita, ili one u daleko težoj situaciji, o čemu sam pisala na jednoj od prethodnih stranica.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40083 times
Been thanked: 26094 times

01 Jun 2025, 16:39

Lavlje je rob foruma
Ljubav je svuda, pa i u guzu.

Matan
Sila nečista
Sila nečista

01 Jun 2025, 16:40

Rum wrote: 01 Jun 2025, 16:39 Lavlje je rob foruma
:D.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

01 Jun 2025, 18:17

Rum wrote: 01 Jun 2025, 16:39 Lavlje je rob foruma
Dosadan si. Plus je neko ovdje od prvog dana, a to nisam ja. Plus redovno pauziram od foruma, najduža pauza mi je bila par godina. Ti si tu svakodnevno jedno minimum 15 godina. I ko je rob? :kafa
Memento Mori

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 22018 times

01 Jun 2025, 18:22

Ja ne pauziram :mogul Forum ne smije trpit.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

01 Jun 2025, 18:22

A i bolje nego da pratim politiku.Prije foruma sam sve novine cito i gledo dnevnik pa se sekiro.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

01 Jun 2025, 18:23

Sad gledam outfite i obline od forumasica.Pa ja.Sram me bilo.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3436 times
Been thanked: 1358 times

01 Jun 2025, 19:18

Lavlje_srce wrote: 01 Jun 2025, 16:10
Quds wrote: 01 Jun 2025, 14:24

Pitanje – "rob ili robovlasnik" u ovoj temi možda nije baš da bi se vidio naš lični izbor, možda je više način da se otvori priča o moći, moralu i tome koliko smo udaljeni od tih vremena. Ako gledaš praktično, većina bi birala robovlasnika – jer donosi prednost, sigurnost, kontrolu. Ali prava nelagoda dolazi iz toga koliko lako oupšte možemo sebe zamisliti u ulozi onog ko tlači, sve dok nismo na gubitničkoj strani.

Zanimljivo je to što uopšte možemo voditi ovu vrstu rasprave s nekom dozom distance, kao da se radi o hipotetičkoj igri. To pokazuje koliko smo danas odmakli – ili bar mislimo da jesmo. A istina je da i dalje postoje slični odnosi, samo ih zovemo drugačije – kroz radne odnose, klasne razlike, društvene privilegije. Pa se pravo pitanje možda ne tiče prošlosti, nego sadašnjosti: na koji način danas učestvujemo u sličnim strukturama, i koju ulogu biramo?

U ovom konkretnom pitanju, "izabrao" sam da budem robovlasnik – ne zato što je to moralno ispravno, nego zato što bih makar imao izbor kako se ponašam prema drugima. A i pitanje je postavljeno bez puno konteksta i prostora za nijanse, pa ostaješ na grubom izboru između dvije krajnosti.
Pa pitanje je trik, naizgled bezazleno i samim tim savršeno da otkrijemo svoj moralni kompas. Ti se samo tjesis da bi imao izbor, već sam pisala Morgen

Robovi bi se po prirodi stvari borili protiv tebe i dizali pobune. Tada bi imao 2 izbora; ili da te oni savladaju ili da ti savladas njih.

Cim postoji hijerarhija, postoji i sila (u sadašnje vrijeme brižljivo upakovana u sjajne celofane konstruktivne kritike i sličnog BS). Na tržištu rada si rob(a), sto je na korak od roba. Upitaj one sa nekoliko kredita, ili one u daleko težoj situaciji, o čemu sam pisala na jednoj od prethodnih stranica.
I kad mi kaže, "ti si nekad pisao na ozbiljnim temama". Evo zašto neću. Nikad kraja filozifiji i naguravanju. :valja Ha ja. Odoh ja na outfite da vidim je li Fuddo tamo, od sada samo njega pratim. :ooo

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

01 Jun 2025, 19:22

Matan wrote: 01 Jun 2025, 15:09 Meni je najbolje kad kaze, ja sam rob samo Allahov ili Boziji..
svi smo fini i pravedni, kao i ovaj svijet sto ga cinimo..svijet je zasnovan na lancu ishrane i zakonima prezivljavanja..
Matane, to je nešto drugačiji odnos, i još imaš i izbor. Možeš robovati kome hoćeš ili ne pristati da robuješ nikome, do tebe je. Samo mi nemoj sad početi o konzekvencama. :valja

Matan
Sila nečista
Sila nečista

01 Jun 2025, 19:27

Quds wrote: 01 Jun 2025, 19:22
Matan wrote: 01 Jun 2025, 15:09 Meni je najbolje kad kaze, ja sam rob samo Allahov ili Boziji..
Matane, to je nešto drugačiji odnos, i još imaš i izbor. Možeš robovati kome hoćeš ili ne pristati da robuješ nikome, do tebe je. Samo mi nemoj sad početi o konzekvencama. :valja
Fino je biti nekome prijatelj..
ali mi ne trebaju gospodari, dovoljna je drzava, jer ni sama anarhija ne vodi nicemu..
alo ja zamisljam Boga kao prijatelja, a ne Gospodara, ali covjeku treba gospodar, jer bez gospodara
je izgubljen slucaj, jer nije ni cudo da masi treba Bog, ili ateistima, Tito ili Lenjin ili sta znam ko vec..
u covjecjem genu je da ima gospodara, jer bez gospodara se pogubi..
otud i religija..

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 559 times
Been thanked: 1125 times

01 Jun 2025, 19:34

medvjed23 wrote: 01 Jun 2025, 15:29
ironman wrote: 01 Jun 2025, 14:26 Robovlasnik ne bih mogao bit.
Preostaje rob ...s ovom pameti bi vjerovatno pokusao umaknut.
Pa il bi bio slobodan il mrtav..
Ja bih razbarušio obrve i brkove, pa mrko pogledao čuvara te zagrmio: makse, hoš da prođem krozate!

Pa kud puklo...
'naš ti dobro kud bi puklo, nego, pjesniče, vitlaš omiljenim oružjem... :srce
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

01 Jun 2025, 21:53

Quds wrote: 01 Jun 2025, 19:18
Lavlje_srce wrote: 01 Jun 2025, 16:10

I kad mi kaže, "ti si nekad pisao na ozbiljnim temama". Evo zašto neću. Nikad kraja filozifiji i naguravanju. :valja Ha ja. Odoh ja na outfite da vidim je li Fuddo tamo, od sada samo njega pratim. :ooo
Los pokušaj eskiviranja u nedostatku argumenata.

Da postoji opcija, dobio bi dislajk.

Možeš slobodno pratiti Fuddu, ja sam s outfitima završila na forumu. I ti si doprinijeo trolanju, hvala.
Memento Mori

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

01 Jun 2025, 22:03

Lavlje_srce wrote: 01 Jun 2025, 21:53
Quds wrote: 01 Jun 2025, 19:18

Možeš slobodno pratiti Fuddu, ja sam s outfitima završila na forumu. I ti si doprinijeo trolanju, hvala.
Daj, molim te. Čemu odmah ta "nuklearna" opcija? Nisam ti ništa ružno rekao, a ako misliš da jesam, evo, izvinjavam se. Neće se zasigurno ponoviti, gledaću da ti ne smetam.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46693 times
Been thanked: 8365 times

01 Jun 2025, 22:11

Pajdo to u vezi roba je da se poslaniku ne pripisuju nadnaravne sposobnosti, da ga se ne obozava, isti covjek ko i ostali. Cak u onome sto treba reci da postanes musliman stoji da je boziji rob i poslanik. Odatle sav taj fazon samo bogu robujem i to 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

02 Jun 2025, 10:25

Quds wrote: 01 Jun 2025, 22:03
Lavlje_srce wrote: 01 Jun 2025, 21:53

Daj, molim te. Čemu odmah ta "nuklearna" opcija? Nisam ti ništa ružno rekao, a ako misliš da jesam, evo, izvinjavam se. Neće se zasigurno ponoviti, gledaću da ti ne smetam.
Tako je, sve si u pravu. Nisi ti spamao različite teme pričom o outfitu, nisam ti strpljivo odgovarala i nisi nastavio bez obzira na to. Do moje reakcije je.:kafa

Uspostavljanje granica nije ljutnja. Ovo je tema o tome da li bi neko radije bio rob ili robovlasnik.
Memento Mori

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

02 Jun 2025, 13:50

Lavlje_srce wrote: 02 Jun 2025, 10:25
Quds wrote: 01 Jun 2025, 22:03

Tako je, sve si u pravu. Nisi ti spamao različite teme pričom o outfitu, nisam ti strpljivo odgovarala i nisi nastavio bez obzira na to. Do moje reakcije je.:kafa

Uspostavljanje granica nije ljutnja. Ovo je tema o tome da li bi neko radije bio rob ili robovlasnik.
Ma ja ba, ja sam toliko spamovao, da ti moraš uspostavljati granice. E, pa Bože. :D.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”