Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
arzuhal wrote: 26 May 2025, 19:13Džamahirija, odnosno džumhurijja (جمهورية) znači "republika" (kao "Republika Hrvatska, "Republika Srbija", i sl.), pa de da se više ne zajebavamo sa riječima, njihovim značenjem i upotrebom...
U međuvremenu, gledaj ovog "etno-nacionalističko-federalističkog, uzp-ovskog govneta iz Bavarske"
“Struktura Dejtona se mora mijenjati jer BiH treba pripremiti za članstvo u EU. Ne čekajte međunarodnu zajednicu – uradite to sami”, poručio je Schmidt.
i još je mlogo srao...
pa en mu Lazovic poruci
...nek para kazan .....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
arzuhal wrote: 26 May 2025, 19:57
Pa ovo nije ništa.
Šta će Trojka kada za - lupam, heftu-dvije (mjesec-dva), nebitno - Trumpova administracija objavi da skida s crne liste Dodika i ostalu četničku žgadiju? Pošto vidimo da "crnolistašica" Cvijanović posjećuje (ne samo UN, što je ok) i šparta SAD-om, sreće se i razgovara sa kongresmenima (koji bi valjda trebali da poštuju odluke vlastite države)?
Ako Trump odluči da ima susret sa čovjekom koji je bio u al-Qaidi i američkom zatvoru, pa odmah sutradan ukine sankcije Siriji - zato što je Ahmed al-Shara'a pozvao Ameriku da ulaže u Siriju, da eksploatiše njihova rudna bogatstva i minerale (a priznat će i Izrael, i sve što treba),
zašto Trumpu ne bi javili niži nivoi da ima naka seljačina, u nekoj BiH, koji je spreman da Americi prepusti iskopavanje litija u Loparama i ostala bogatstva?
Pa Trump odmah naloži da mu se ukinu sankcije?
Pa onda neki reknu kako još nije riješeno pitanje državne imovine (zbog iskopavanja ruda i to), pa Trumpova administracija "pogura" da se imovina podijeli entitetima, a nešto da zapadne i državu?
Ja znam šta će Trojka uradit
Mislim da možemo biti mirni što se toga tiče.
Kvaka je u tome, da niko živi ne zna koje su rezerve tog litija na Majevici.
Sam Dodik je prije manje od godinu dana, govorio da ukupna mineralna bogatstva u GT vrijede 15 milijardi dolara, a to ti je za Amerikance neka sića raštrkana na cca 20.000 km^2
Sve ovo sto nam se desava je rezultat nakaradnog DMS.
Pa kazu, dogovorite se. Mi da smo se mogli dogovoriti ne bi ratovali.
Nama se trebao nametnuti ustav da zemlja moze da funkcionise a ne napola a ostalo vi.
Ko vi? Pola BiH ratovalo da je nema i sada ce pristati da ona zazivi. Ma dajte.
Valja nam se jos neko vrijeme muciti da bi zemlja sama funkcionisala bez obzira ko je na vlasti. Ko dozivi.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
amidza idriz wrote: 29 May 2025, 22:32
Sve ovo sto nam se desava je rezultat nakaradnog DMS.
Pa kazu, dogovorite se. Mi da smo se mogli dogovoriti ne bi ratovali.
Nama se trebao nametnuti ustav da zemlja moze da funkcionise a ne napola a ostalo vi.
Ko vi? Pola BiH ratovalo da je nema i sada ce pristati da ona zazivi. Ma dajte.
Valja nam se jos neko vrijeme muciti da bi zemlja sama funkcionisala bez obzira ko je na vlasti. Ko dozivi.
Iako mi se DMS gadi za mene se tvoja prva rečenica u suprotnosti sa tvojom drugom rečenicom.
U Daytonu ne piše “dogovorite se” i zato je Bosna i Hercegovina 10-15 godina nakon rata funkcionisala kao država, jer su visoki predstavnik i OHR radili svoj posao pošto su znali da se ne možemo dogovoriti.
Imali smo isto uređenje kada su bili Ashdown i Petritsch.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Više sam alergičan na izlizane i otrcane fraze MZ...
Sve se mora dogovarati između etničkih grupa, iako je svima jasno da su ti "dogovori" unaprijed osuđeni na propast. Dijalog, kompromis nikada neće biti postignut.
Naš ustav nije zasnovan na savremenim demokratskim principima – on je zasnovan na etničkim vetima i strahu. Umjesto da podstiče jedinstvo, on institucionalizira podjele i daje nacionalistima trajnu moć tako što postavlja etničku pripadnost kao osnovu političkog sistema. To je sistem koji nagrađuje opstrukciju, a ne saradnju.
Još gore, OHR, koji je trebao biti međunarodni garant mira i reformi, postao je pasivan – posmatrač koji gleda kako zemlja stagnira. Kada su ključne institucije blokirane, kada se održavaju rasističke politike i kada srpske političke elite otvoreno negiraju državu (a hrvatske ćute na to i traže mijenjanje svega i svačega) – OHR ne reaguje. Jasno je da naši političari nikada neće postići dogovor o ključnim pitanjima poput ustavne reforme ili funkcionalnosti države – i očekivati to od njih je ili naivno ili cinično.
Ako međunarodna zajednica zaista brine o stabilnosti i demokratiji u Bosni, mora prestati da se krije iza "lokalnog vlasništva" kada dobro zna da sistem ne funkcioniše. Ili neka pomognu da se popravi, ili neka otvoreno priznaju da su nas ostavili u zarobljenom sistemu koji nas drži u devedesetim i puste da bude šta će biti.