Moze li religija biti opasna

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Moze li religija biti opasna

Post by komsija »

Religija itekako moze biti opsana jer danas je svako sebi uzeo za pravo da je tumaci onako kako njemu odgovara
Religija sve vise prelazi u fanatizam a od fanatizma do zlocina je samo jedan korak
Citam poslednjih dana o pogibijama muslimana sirom svijeta od postavljenih bombi u dzamijama, pijacama ili na nekim drugim mjestima
samo se pitam kako se taj moze nazvati vjernikom a ubija ostale vjernike i to u mjesecu Ramazana
Strasno je to
Nazalost religija je postala opijum za narod a mocnicima sredstvo da zaglupljuju narod da bi lakse upravljali s njim
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

Ma ne mozeeeeeee ko ti je to rekao... ahahaha
to ti je isto kao da pitas moze li Sunce u podne biti na sredini neba ????

Izuzmemo li slucaj da se 99 % ratova vodi zbog religije....
Da su sva veca teroristicka djela povezana za religiju..
da je rat u BiH proizvela religija...... Ne moze biti opasna ;)))
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

sancho_no1 wrote:Ma ne mozeeeeeee ko ti je to rekao... ahahaha
to ti je isto kao da pitas moze li Sunce u podne biti na sredini neba ????

Izuzmemo li slucaj da se 99 % ratova vodi zbog religije....
Da su sva veca teroristicka djela povezana za religiju..
da je rat u BiH proizvela religija...... Ne moze biti opasna ;)))
Kako to da je religija "proizvela rat u BiH"? Zar nisu glavni akteri i pokretači rata bili ,osim što su bili nacionalisti i bivši komunisti-ateisti?Tudjman i Milošević
To da se 99% ratova vodilo zboh religija je čisti falsifikat ?Najveći ratovi su vodjeni zbog teritorija i ekonomske prevlasti i to još od prvih zapisa egipatskih i grčkih ratova pa do današnjih za energiju i sirovine poput nafte.Ne znam odakle izvlačiš te lažne podatke :lupa
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

]Kako to da je religija "proizvela rat u BiH"? Zar nisu glavni akteri i pokretači rata bili ,osim što su bili nacionalisti i bivši komunisti-ateisti?Tudjman i Milošević
To da se 99% ratova vodilo zboh religija je čisti falsifikat ?Najveći ratovi su vodjeni zbog teritorija i ekonomske prevlasti i to još od prvih zapisa egipatskih i grčkih ratova pa do današnjih za energiju i sirovine poput nafte.Ne znam odakle izvlačiš te lažne podatke :lupa
Inače ne odgovaram na ovakve gluposti ali----
Ja barem kad ne bih imao sta napisati ne bih nista ni pisao ...
Knjiga koju je napisao profesor Dino Abazović „Za naciju i Boga“, Sarajevo, 2006. godina govori o religijskom nacionalizmu i sukobima u BiH. Znaci tema je zloupotreba reliligija ovdje imas sve detaljno potvrđeno kako je religija jedan od glavnih uzrocnika sukoba.
Kad procitas barem nesto od ovakve litaerature a ne budes donosio zakljucke iz glave inace vjerovatno samo tebi stvarne dodji i onda cemo raspravljati..
Jos bih pored milion ratova i sukoba gdje religija imala veliki upliv spomenuo samo
Krstaske ratove, kao i ratove koje su Osmanlije vodile kako bi ŠIRILE ISLAM!!!!
zato se informisi sledeci put prije nego sto bilo sta napises...
ajd sad cao i procitaj nesto korisnije osim knjiga o teorijama zavjere itd....
Last edited by sancho_no1 on 21 Aug 2011, 23:50, edited 1 time in total.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9542 times
Been thanked: 11282 times

Post by Krokodil Behko »

sancho_no1 wrote: Znaci tema je zloupotreba reliligija ovdje imas sve detaljno potvrđeno kako je religija jedan od glavnih uzrocnika sukoba.
Mozel sad pojasnjenje,koje je od ovo dvoje,posto to nije isto.,. :hm
A strpao si to u istu recenicu.. Sad ces ti reci da je ovo uvreda :D.
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

Krokodil Behko wrote:
sancho_no1 wrote: Znaci tema je zloupotreba reliligija ovdje imas sve detaljno potvrđeno kako je religija jedan od glavnih uzrocnika sukoba.
Mozel sad pojasnjenje,koje je od ovo dvoje,posto to nije isto.,. :hm
A strpao si to u istu recenicu.. Sad ces ti reci da je ovo uvreda :D.
Naravno da moze rekao sam jedan od glavnih sto znaci da ih je bilo jos..
a tema jeste moze li religija biti opasna.. Ja sam rekao da moze i da je religija u mnogim sukobima Od onih Krstaskih vdjenih protiv Islama pa do onih osmanskih vodjenih za Islam Pa i u konfliktu u BiH bila kljucni faktor "rasparivač"

A ti i dalje nastavi traziti moje gramaticke greske ( i tamo gdje ih nema) po običaju ne citaj tekst jer si navikao samo na svoje misljenje
jednom sam rekao sad cu ti ponoviti da necu odgovarati na tvoje neutemeljene provokacije...
ti si jedan lik jedan krokodil koji ne prima ni cije drugo misljenje osim svoga..
i da odgovorim ovom iznad da KOMUNISTI nikad nisu bili i nikada nece biti Nacionalisti Tudjman i Milosević i Alija su bili ljudi poput vas. "Ljudi" (zivotinje je mozda adekvatniji naziv ali ne bih da vrijedjam ta divna stvorenja) skloni nekrofiliji, odnosno ljudi opsjednuti mrtvima (pobijeno preko pola miliona ljudi), a sve to fino ucelofanili religijom.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

sancho_no1 wrote:
jednom sam rekao sad cu ti ponoviti da necu odgovarati na tvoje neutemeljene provokacije...
ti si jedan lik jedan krokodil koji ne prima ni cije drugo misljenje osim svoga..
Eto... Znaci nisi ni odgovorio nista konkretno,pitanje je bilo malo zeznuto i branis se izmisljanjem provokacija..

Zamolio bih te da mi citiras provokaciju iz mog prethodnog posta

Druga recenica,valjda zato sto nikako da nadbijes,pa me konstantno proglasavas za nekog ko ne uvazava tudje misljenje.. de ti to misljenje makar jednom utemelji na necemu pa cu razmisliti..
Sto se ticce pravopisnih gresaka,nemam vremena sad da ih prebrojim.. :kafa
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

Druga recenica,valjda zato sto nikako da nadbijes,pa me konstantno proglasavas za nekog ko ne uvazava tudje misljenje.. de ti to misljenje makar
jednom utemelji na necemu
pa cu razmisliti..
Sto se ticce pravopisnih gresaka,nemam vremena sad da ih prebrojim.. :kafa[/quote]

ne znam sta da ti potvrdim.. zar se , činjenice mogu potvrditi
PA RELIGIJA JE OPASNA CIM SE NEKO KAO TI BAVI NJOME
Tvrdoglavost i nije tako zeznuta bolest da se ne moze lijecti.......
za početak procitaj barem jednu knjigu o religiji sa sociološkog aspekta pa dodji da diskutujemo...
imaš tu knjigu gore od Dine Abazovica " za naciju i boga" .. ali znam ja da je to tebi tesko. ali tezak je svaki pocetak. Put do znanja je popločan trnjem što bi rekli
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Sančo,nemam ja sta citati.. takvu literaturumcitao sam prije 20 godina,pa te zato i razumijem.. :sjedi
Dakle,eventualno si ti tu na pocetku.. A to sto se ja bavim religijom,sta ja znam..
Na susjednoj temi "vjerski sluzbenici" postavio sam mozda i 10 postova za redom o tome,
da pedofilija i silovanje,na zalost,nisu rijetkost u katolickoj crkvi.. I ti iza 10 takvih postova,koji su zapravo cinjenice prenesene iz medija dodjes i kazes "prema nepotvrdjenim informacijama,reis hoce da pravi stranku.. Previdio si onolike postove i ponovo po Islamu.. Duzan sam ti reci,nemam ni ja lijepo misljenje o reisu,ali to nema veze sa Islamom.. Nisi nikakva avangarda sa takvim stavovima.. Vec imamo jednog takvog.. Nemam dakle nista protiv kritike ali ako ona ide samo na jednu stranu dok druge,mozda i vise ogrezle u lose stvari,ostaju postedjene.. Ovo nije nikakav obracun.. samo sugestija,da treba biti objektivan. Kad kazem objektivan,onda mislim u svemu.. I jos nesto,nije na forumima sve oko politike i vjere.. :cvike
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

Krokodil Behko wrote:Sančo,nemam ja sta citati.. takvu literaturumcitao sam prije 20 godina,pa te zato i razumijem.. :sjedi
Dakle,eventualno si ti tu na pocetku.. A to sto se ja bavim religijom,sta ja znam..
Na susjednoj temi "vjerski sluzbenici" postavio sam mozda i 10 postova za redom o tome,
da pedofilija i silovanje,na zalost,nisu rijetkost u katolickoj crkvi.. I ti iza 10 takvih postova,koji su zapravo cinjenice prenesene iz medija dodjes i kazes "prema nepotvrdjenim informacijama,reis hoce da pravi stranku.. Previdio si onolike postove i ponovo po Islamu.. Duzan sam ti reci,nemam ni ja lijepo misljenje o reisu,ali to nema veze sa Islamom.. Nisi nikakva avangarda sa takvim stavovima.. Vec imamo jednog takvog.. Nemam dakle nista protiv kritike ali ako ona ide samo na jednu stranu dok druge,mozda i vise ogrezle u lose stvari,ostaju postedjene.. Ovo nije nikakav obracun.. samo sugestija,da treba biti objektivan. Kad kazem objektivan,onda mislim u svemu.. I jos nesto,nije na forumima sve oko politike i vjere.. :cvike

a imate ?? pa gdje jeste li mu to zabranili da zbori??
evo recimo da se slazem
neka svako cisti ispred svojih vrata, ja cu ispred svojih. sto znaci da ja ako kritikujem ove dzamijske pedofile ne znaci da podrzavam ove crkvene naprotiv nego ocekujem od nekoga ko bolje poznaje to katolicanstvo (da ne kazem neki katolik i sl) neka on to radi....
ne potvrđene informacija(carsijske pridike) jaa naglasim kad je nesto ne potvrdjeno to jest nesto sto se prica,Vrlo moguce da se ispipava puls ljudi
ps:ako sam ja na pocetku da li to znaci da si ti na kraju ili??
Veliki pozdrav
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

sancho_no1 wrote: Put do znanja je popločan trnjem što bi rekli
a ti se ocito prilicno slabo snalazis sa trnjem :D.

zasto covjeku ne odgovoris na pitanje? sto komplikujes stvari bezze.

ti jos mnogo toga moras proci da bi dostigao Behkin nivo znanja i iskustva.

tvoj problem jeste sto ne znas, niti zelis diferencirati stvari.

reci ti meni - ako si ti npr. svoje dijete lijepo odgojio, naucio ga i posavjetovao dobru, znaci postavio smjernice kako treba - a ono ipak na kraju izabralo put koji ne valja i koji je los. ko je za to kriv?
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

sancho_no1 wrote:

a imate ?? pa gdje jeste li mu to zabranili da zbori??
evo recimo da se slazem
neka svako cisti ispred svojih vrata, ja cu ispred svojih. sto znaci da ja ako kritikujem ove dzamijske pedofile ne znaci da podrzavam ove crkvene naprotiv nego ocekujem od nekoga ko bolje poznaje to katolicanstvo (da ne kazem neki katolik i sl) neka on to radi....
ne potvrđene informacija(carsijske pridike)
Pojma nemam gdje je.. zadnje sto je bilo,dosao je da kaze da sam u pravu,glede kritike reisa..
Potesko nalazi istomisljenike pa vjerovatno trazi nove "argumente" za svoje tvrdnje..

Ipak,mislim da nije u redu,zbog jednog jedinog slucaja pedofilije,dokazanog unutar IVZ,nazvati tu vjersku organizaciju pedofilskom.. Dakle,mozda ima jos takvih slucajeva ali to ne moze biti predmet razmatranja dok se ne dokaze.
U protivnom,takvo imenovanje vjerske zajednice,takodjer,moze biti tretirano kao zloupotreba vjere i to u negativnom kontekstu.. Naravno da necu sutiti ako se dokaze neki takav slucaj ali do tada .......
jaa naglasim kad je nesto ne potvrdjeno to jest nesto sto se prica,Vrlo moguce da se ispipava puls ljudi
Moguce,bas kao sto i sam milsim,da je avaz pustio probni balon u vezi imenovanja predmetnog reisa,na dozivotnu funkciju.. Medjutim,to je moje misljenje. Za takvo sto,nema dokaza.. Kao sto vidis,nije tacno da obozavamo tog reisa. Bar ja,trudiim se biti realan u tome. Mozda bi trebao rasporediti svoje gradjanske kritike,na sve vjerske zajednice i politicare zajedno.. Vjerujem da bi bilo puno zapazenije. Ovako,kad prasis samo po jednoj vjeri i jednom narodu ljudi to dozive kao nerealno i nedobronamjerno.. Nije ovo nikakvo pametovanje nego pojasnjavanje "komplikovanih situacija" :)
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

Izvjestaj:
Sinoć je u Živinicama prilikom obavljanja zadatka napadnuta novinarska ekipa Federalne televizije.
Novinara Omera Hasanovića i snimatelja Emira Hrnčića u Islamskom centru u Živinicama verbalno je napalo 10-ak osoba na čelu s Mehmedom Butkovićem, suspendiranim glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Živinice, koji je inače pravomoćno osuđen na pet mjeseci uvjetno zbog kaznenog djela bludne radnje nad E. H., suprugom svoga kolege koja je bila zaposlena u Islamskom centru Živinice.
Upravo je Butkovićev rad pod suspenzijom bio tema novinarskog zadatka. Osim verbalnih napada, ekipi FTV-a je oduzeta i oprema za snimanje, prenosi RTV FBiH.
Intervenisala je i policija, nakon čega je kamera vraćena, a prilog Hasanovića i Hrnčića gledaoci FTV-a moći će vidjeti danas u Dnevniku 2.
poveznica za tekst:

Kako onda nazvati zajednicu gdje dvojica imama osudjena za blud samo na uslovne kazne?? Iza njih stoji citava institucija znaci na stotine ljudi koji podrzavaju tu dvojicu. Logicno da onda ima mjesta da se nazivaju pedofilskom organizacijom u novinarskim tekstovima. ps: pedofilska org nije moja rijec nego sam to prenio iz jednog teksta objavljenog na jednom portalu gdje covjek fino kaze ko i kako stoji iza njih. Uostalom ta Islamska zajednica naziva svakoga ISLAMOFOBOM ko ne ide po vlastito misljenje na noge samozvanom zastitniku muslimana u evropi
Bice svavako zanimljivo pogledati dnevnik FTV veceras
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

sancho_no1 wrote:
Kako onda nazvati zajednicu gdje dvojica imama osudjena za blud samo na uslovne kazne?? Iza njih stoji citava institucija znaci na stotine ljudi koji podrzavaju tu dvojicu.
Zapravo,nema se bogzna sta ni komentarisati...
Pominjes zajednicu ??
Hajd malo proste matematike.. Koliko je aktivnih sluzbenika u IVZ a koliko je takvih izgrednika?
Odgovor bi bio: sluzbenika je na hiljade a izgrednika,za sada na prste jedne ruke..
Pa bi sad trebalo postaviti pitanje: Kako nazvati ljude,koji tu stavljaju znak jednakosti? Relanim ili nerealnim?
A sto se tice uslovnih kazni,mislim da IVZ ne dijeli kazne nego sud.. Koliko ja znam,taj je imam,suspenfovan i vjerovatno ce biti iskljucen.. Neko je sinoc-preksinoc,zapitao,nije li logicnije,vjerovati da je tih seksualnih izgrednika,puno vise ipak,nego u redovima bilo koje vjerske organizacije? Trebao bi o tome razmisliti.. A ja dnevnike,ne gledam bas redovno.. Radije izadjem pa gledam zenske ili ih bar gledam na internetu... :cvike
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

Krokodil Behko wrote:
sancho_no1 wrote:
Kako onda nazvati zajednicu gdje dvojica imama osudjena za blud samo na uslovne kazne?? Iza njih stoji citava institucija znaci na stotine ljudi koji podrzavaju tu dvojicu.
Zapravo,nema se bogzna sta ni komentarisati...
Pominjes zajednicu ??
Hajd malo proste matematike.. Koliko je aktivnih sluzbenika u IVZ a koliko je takvih izgrednika?
Odgovor bi bio: sluzbenika je na hiljade a izgrednika,za sada na prste jedne ruke..
Pa bi sad trebalo postaviti pitanje: Kako nazvati ljude,koji tu stavljaju znak jednakosti? Relanim ili nerealnim?
A sto se tice uslovnih kazni,mislim da IVZ ne dijeli kazne nego sud.. Koliko ja znam,taj je imam,suspenfovan i vjerovatno ce biti iskljucen.. Neko je sinoc-preksinoc,zapitao,nije li logicnije,vjerovati da je tih seksualnih izgrednika,puno vise ipak,nego u redovima bilo koje vjerske organizacije? Trebao bi o tome razmisliti.. A ja dnevnike,ne gledam bas redovno.. Radije izadjem pa gledam zenske ili ih bar gledam na internetu... :cvike
Ja očito moram crtati, rekao sam da tog pedofila podrzava ŠEF, a šefa tj REISA podrzava 95% te zajednice ?? jel ti sada malo jasnije...nisam ni rekao da IZ djeli kazne ne daj boze da je tako svi kriminalci odreda( Gaši i sl) koji su nekada dali donaciju za gradnju centra bi bili AMNESTIRANI
u ostalom opet kazem hvala bogu pa ne djele, mogli su se barem ograditi od tog gluhobukovičaka a ne s njim kroz grad hodati.. daj moliim te
hbemu pa ti ko da si dijasporac pa ne shvacas neke stvari..
nekako ne mogu da popustim na ovo provlačenje priče o svečarenju IZ krijuci se iza price ne podrzavanja reisa i ako kazu da pametniji uvjek popustaju ne bih se slozio obziom da su njihovim popustanjem budale svijetom zavladale..
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

paparaci wrote:
sancho_no1 wrote: Put do znanja je popločan trnjem što bi rekli
a ti se ocito prilicno slabo snalazis sa trnjem :D.
obzirom da je forum pun trnja , ne mogu se zaliti :D.
zasto covjeku ne odgovoris na pitanje? sto komplikujes stvari bezze.
a šta to ttreba da odgovorim?? obzirom da ako procitas moje postove vezane za temu sve je jasno
ti jos mnogo toga moras proci da bi dostigao Behkin nivo znanja i iskustva.
ne treba trud da bi se doseglo znanje desnice
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

hajd bolan. mani suplje price. osvrni se na vazne stvari. sto ne dovrsi citiranje? nije tu kraj mom postu bio decko ;)

eto, za pocetak se potrudi ispravno citirati.
NeK pUkNu DuSmAnI...

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

ukoliko se ti potrudis da postavis jasno pitanje. Za početak, prestanes se kriti iza tuđih postova. I procitas nešto.. Onda dodji i biti će mi drago da diskutujemo.. pozzzzzzzzzz
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Jednom davno-pradavno..negdje pred rat,diskutovali pred kamerama,dva poznata bosnjacka intelektualca.. Muhamed Filipovic-Tunjo i Abdulah Sidran.. Sidran je u to doba,bio dobrano,ateisticki nastrojen.. I sav zapjenusan u raspravi,mlatio je svasta,sa sve povisenijim i povisenijim tonom.. Lukavi Tunjo,cekao je pravi trenutak.. i u momentu,dok je Sidran,mlatio olovkom kroz zrak,Tunjo mu rece: Ali Avdo,Bog je ne samo vjera,nego i kulturna cinjenica..

Da pojasnim sta je Tunjo rekao zapravo: Covjek od svojih pocetaka,zivi sa religijom. Sve bas sve sto je ljudsko,vezano je za ovu ili onu religiju. Dakako da se to odnosi i na umjetnost.. Mi zivimo po religijskim nacelima,jedemo po istim nacelima,pricamo po istim nacelima,cak i mislimo po tim nacelima. To se odnosi i na ateiste.. Ateisti,kao sto je poznato,niti imaju bilo kakav vid kulture niti umjetnicki izraz.. Ukoliko tu ne racunamo,soc-realisticke slike i parole..

U tom momentu,Sidran je po vlastitom priznanju,zanijemio i nije vise progovorio nijedne..
Dakle,Bog je nezaobilazna cinjenica u zivotima svih ljudi.. Neki je priznaju ili ne,ali ona postoji makar onako,kako je to Tunjo rekao "Kulturna cinjenica"
Valjda bi trebalo,da svako ko misli i zeli imati neki neekstremni sud o ovome,da je i shvatio sta su ta dva intelektualca rekli.. :cvike
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

sancho_no1 wrote:ukoliko se ti potrudis da postavis jasno pitanje. Za početak, prestanes se kriti iza tuđih postova. I procitas nešto.. Onda dodji i biti će mi drago da diskutujemo.. pozzzzzzzzzz

ne znam dragi magistre sta ti nije jasno?! vise mi lici kao da podvlacis rep, pa lupetas bezze. ne krijem se ja iza niceg, niti iza bilo koga.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Post Reply

Return to “Religija”