Treba li zabraniti rad nedjeljom?
Moderator: Krokodil Behko
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

- Has thanked: 4307 times
- Been thanked: 2113 times
- Status: Offline
Re: Treba li zabraniti rad nedjeljom?
Ma ne treba ljudi moji, samo treba biti zakon o radu. Fino smjene idu, svi rade jedan vikend mjesecno, a ostale dane radi se 5 dana sedmicno u smjenama za te vikende. Znaci ako tu neku odredjenu sedmicu radis vikendom, slijedcu radis samo 3 dana u sedmici. Kako radi bolnica, hitna, vatrogasci itd
Mi ne smijemo zausaviti trosenje novca, po bilo koju cijenu samo tako mozmo rasti i napredovati. Raja trose, drugi zaradjuju, oni onda nesto drugo trose, kupuju, presipa se iz supljeg u prazno i tako dalje
Mi ne smijemo zausaviti trosenje novca, po bilo koju cijenu samo tako mozmo rasti i napredovati. Raja trose, drugi zaradjuju, oni onda nesto drugo trose, kupuju, presipa se iz supljeg u prazno i tako dalje
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 58814 times
- Been thanked: 10539 times
- Status: Online
Pa kad skontas ljudi rade tries godina od rata a citav radni vjek krse zakon o radu, rade se sati koji nisu nigdje navedeni i radi se toliko sati da nije zakonom dozvoljeno da se tolko radi svaki mjesec 
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2992 times
- Been thanked: 24751 times
Dobro eto ne smiju.Ne postoji satnica kao pojam.Ok.Zasto ne smije piljara raditi u kojoj rade otac i sin,niko drugi?A smije kladionica,cvjecara…Sa radnicima.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

Triconja u tome i jeste problem, prvo zakon o radu uvesti. Onda se sve moze, samo nece da izglasaju to je banda ista ta koja ima prodavnice i biznise i ekploatise ljude vec 30 godina. Zao mi je reci ali SDA je to bagra.hehe
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Jebali su nas komunisti za sljedecih sto godina, eto stoHAVANA wrote: 05 Jun 2025, 21:46 Dobro eto ne smiju.Ne postoji satnica kao pojam.Ok.Zasto ne smije piljara raditi u kojoj rade otac i sin,niko drugi?A smije kladionica,cvjecara…Sa radnicima.

- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Moremo i ja i ti donjet zakon o radu i kakve koristi od toga kad nemas nacin da nametnes taj zakon. Kazes nek radnici prijave poslodavca koji krsi zakon, pa da par budala fasuje otkaz. Nije niko budala, pa jaKoteljubi_kadnisamtu wrote: 05 Jun 2025, 21:48 Triconja u tome i jeste problem, prvo zakon o radu uvesti. Onda se sve moze, samo nece da izglasaju to je banda ista ta koja ima prodavnice i biznise i ekploatise ljude vec 30 godina. Zao mi je reci ali SDA je to bagra.hehe

- ironman
- sirius

- Has thanked: 27663 times
- Been thanked: 28429 times
Pa jel isto prodavati bananu koja mozd stajati sedam dana i cvijece koje rikne za 12 sati..ako se razumijemo.HAVANA wrote: 05 Jun 2025, 21:46 Dobro eto ne smiju.Ne postoji satnica kao pojam.Ok.Zasto ne smije piljara raditi u kojoj rade otac i sin,niko drugi?A smije kladionica,cvjecara…Sa radnicima.
A ti ocevi i sinovi...ako im posao ovisi o 24h nedjeljom...nije to posao to je patnja.
Mijenjaj djelstnost.
A ako vec pici posao dobro.
Nadji ljude zaposli placaj im obaveze i radi 24h svaki dan
Klinac...to mogu rijetki.
dream of spring...
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2891 times
- Been thanked: 9100 times
Pa teško mi je objasniti jer radim nedjelju i za tu nedjelju budem Slobodan npr u srijedu.ironman wrote: 05 Jun 2025, 21:41a ne ide to tako..vidis onda ti koji su radili ti hipotetski koji bi radili onda moraju odmarati neki od dana u sedmici,,i onda imas poremecaj cijelog sistema..Duminjo wrote: 05 Jun 2025, 21:37
Demokratija je poštivanje i onih 10% ili im makar dati mogucnost.
Dobrovoljan rad nedjeljom uz duplu satnicu radniku i slobodan dan u toku sedmice za tu nedjelju prilicno pošteno izgleda.
Ovih 90% sto nece da rade nedjeljom, neka ne rade.
Zatvaranje ovih ostalih 10%, zbog ovih 90% je cisto izivljavanje i kurcenje iz razloga što rad ovih 10% ni na koji nacin ne utice na ovih 90%
Tesko je objasniti jer vi radite u drugom svijetu po pitanju radnog zakona..
Ovdje ne postoji satnica kao pojam ..
Radim bozic, onda za taj bozic sto sam radio, dobijem slobodno neki drugi dan kao i gore za nedjelju.
Subota mi je placena drugacije, nedjelja drugacije, nocni rad drugacije, bozic drugacije.. i onda sebe saberes i oduzmes, isplaniras i skontaš šta hoces da radis, sta neces i radiš.
I onda ti meni kazes kako to u jednom selu moze, u drugom ne moze.
Najlakše je reci da nešto ne moze. Puno lakše nego se potruditi i organizovati da mogne.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

A dze da se anonimno prijavi, ha ?ElTriconi wrote: 05 Jun 2025, 21:50Moremo i ja i ti donjet zakon o radu i kakve koristi od toga kad nemas nacin da nametnes taj zakon. Kazes nek radnici prijave poslodavca koji krsi zakon, pa da par budala fasuje otkaz. Nije niko budala, pa jaKoteljubi_kadnisamtu wrote: 05 Jun 2025, 21:48 Triconja u tome i jeste problem, prvo zakon o radu uvesti. Onda se sve moze, samo nece da izglasaju to je banda ista ta koja ima prodavnice i biznise i ekploatise ljude vec 30 godina. Zao mi je reci ali SDA je to bagra.hehe![]()
- HAVANA
- Penzioner

Ne kontam ja tebe.Dajuci nekome prava,koja svakako moze imati…Direktno krsis prava onih koji zele da rade a nikog ne opterecuju svojim radom.Jos i vise uprihoduju drzavi a pruze uslugu gradjanima koja im je potrebna.Ako mislis da nije dodji na bilo koju pumpu nedeljom u sarajevu ili otidji do lukavice.Velik je ovo grad.Ne mozes sve zatvoriti,to je suludo.Bas sve.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

Ma dajte studentima da rade nedjeljom, pa valjda ima toliko djece u BIH koja bi htjela da zarade djeparac. I neka sve ide na papire, jest da je to vise admin posla, ali mi moramo raditi vise i dalje i bolje da napredujemo.
- HAVANA
- Penzioner

I to izmedju ostalog.Moja ce prva za duplu dnevnicu a nedelja joj top zbog obaveza.Sve se moze kad se hoce i zna.Al ne bi mi bili mi da sve zivo ne zakomplikujemo.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

I zasto da otac i sin mijenjaju djelatnost, mozda je biti cvjecar jedino sto oni znaju raditi. Moras ljudima obezbijediti sisteme da zarade sebi za zivot. Drzava mora biti majka i gurati svoju djecu a ne kociti ih na svakom koraku.
Last edited by Koteljubi_kadnisamtu on 05 Jun 2025, 22:00, edited 1 time in total.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Ima stara poslovica ni u gori o zlu ne govori, nista nije anonimno, to je ubleha koja se plasira ljudima da se sistem odrzi, da se ne talasa plahoKoteljubi_kadnisamtu wrote: 05 Jun 2025, 21:53A dze da se anonimno prijavi, ha ?ElTriconi wrote: 05 Jun 2025, 21:50
Moremo i ja i ti donjet zakon o radu i kakve koristi od toga kad nemas nacin da nametnes taj zakon. Kazes nek radnici prijave poslodavca koji krsi zakon, pa da par budala fasuje otkaz. Nije niko budala, pa ja![]()

- ironman
- sirius

Jel to nema dragstora u gradu?HAVANA wrote: 05 Jun 2025, 21:54 Ne kontam ja tebe.Dajuci nekome prava,koja svakako moze imati…Direktno krsis prava onih koji zele da rade a nikog ne opterecuju svojim radom.Jos i vise uprihoduju drzavi a pruze uslugu gradjanima koja im je potrebna.Ako mislis da nije dodji na bilo koju pumpu nedeljom u sarajevu ili otidji do lukavice.Velik je ovo grad.Ne mozes sve zatvoriti,to je suludo.Bas sve.
Ja znam za dva...sigurno.
Rade apoteke,benzinske...pa i dragstori..
Zao mi je sto se ne kontamo..uvijek cu tvrdit da je bolje vako.
Nije u parama sve.
I niko ne pati zbog neradne nedjelje.
dream of spring...
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 4163 times
- Been thanked: 1732 times
Meni je veći problem što većina ljudi radi šest dana u sedmici. To treba, ne zabraniti, nego da bude na dobrovoljnoj bazi i da bude plaćeno kao prekovremeno.
- ironman
- sirius

Hoce nedjelju naravno.HAVANA wrote: 05 Jun 2025, 21:59 I to izmedju ostalog.Moja ce prva za duplu dnevnicu a nedelja joj top zbog obaveza.Sve se moze kad se hoce i zna.Al ne bi mi bili mi da sve zivo ne zakomplikujemo.
A u ponedjeljak?
I ostale dane imaju crnci koji zbog porodica i kredita moraju radit jer zivot..
Nije to tako ko sto se misli..
dream of spring...
- ironman
- sirius

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 05 Jun 2025, 21:59 I zasto da otac i sin mijenjaju djelatnost, mozda je biti cvjecar jedino sto oni znaju raditi. Moras ljudima obezbijediti sisteme da zarade sebi za zivot. Drzava mora biti majka i gurati svoju djecu a ne kociti ih na svakom koraku.
Pa cvjecare mogu radit.
Pricamo o ovima sto svercaju bogaoca a glume zrtvu ko porodicne radnje..
Pa bi radili nedjeljom jer niko ne radi pa da usicare..
dream of spring...
- ironman
- sirius

Ja zivim u BiH.Duminjo wrote: 05 Jun 2025, 21:51Pa teško mi je objasniti jer radim nedjelju i za tu nedjelju budem Slobodan npr u srijedu.ironman wrote: 05 Jun 2025, 21:41
a ne ide to tako..vidis onda ti koji su radili ti hipotetski koji bi radili onda moraju odmarati neki od dana u sedmici,,i onda imas poremecaj cijelog sistema..
Tesko je objasniti jer vi radite u drugom svijetu po pitanju radnog zakona..
Ovdje ne postoji satnica kao pojam ..
Radim bozic, onda za taj bozic sto sam radio, dobijem slobodno neki drugi dan kao i gore za nedjelju.
Subota mi je placena drugacije, nedjelja drugacije, nocni rad drugacije, bozic drugacije.. i onda sebe saberes i oduzmes, isplaniras i skontaš šta hoces da radis, sta neces i radiš.
Najlakše je reci da nešto ne moze. Puno lakše nego se potruditi i organizovati da mogne.
Gdje imas opcinu,kanton,federaciju i nivo drzave.
I svaki od njih ima svog serifa.
Vidis ti da se ne mogu dogovorit ministra sigurnosti da izaberu.
A ti bi im pustio da odredjuju ko ce radit a ko ne..
I jos poredis Njemacku i uvjete rada tamo sa ovom dzunglom..
Al vec sam davno trebo stat..
dream of spring...
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2891 times
- Been thanked: 9100 times
Pa što nisi stao?ironman wrote: 05 Jun 2025, 22:09Ja zivim u BiH.Duminjo wrote: 05 Jun 2025, 21:51
Pa teško mi je objasniti jer radim nedjelju i za tu nedjelju budem Slobodan npr u srijedu.
Gdje imas opcinu,kanton,federaciju i nivo drzave.
I svaki od njih ima svog serifa.
Vidis ti da se ne mogu dogovorit ministra sigurnosti da izaberu.
A ti bi im pustio da odredjuju ko ce radit a ko ne..
I jos poredis Njemacku i uvjete rada tamo sa ovom dzunglom..
Al vec sam davno trebo stat..
I ja sam zivio 30 godina u BiH, do jucer.
Konobariso 10 godina u Ferhadiji.. nije baš da lupam.
Neradna nedjelja je populisticka politika trojke i ništa više.
Da se radnik htio zaštiti, moglo se to uraditi na mnoge druge nacine koje ne bi išle na štetu drugih.