Treba li zabraniti rad nedjeljom?

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2412 times
Been thanked: 4211 times
Status: Offline

Re: Treba li zabraniti rad nedjeljom?

Post by Nora Ibsenova » 07 Jun 2025, 22:26

arzuhal wrote: 07 Jun 2025, 22:18
Nora Ibsenova wrote: 07 Jun 2025, 22:14Sjetit cete me se za godinu.
2a50lde.gif
Ne kontam :DD
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 07 Jun 2025, 22:28

Ljudi trebaju razumjet da nema normalnog covjeka medju politicarima. Normalna osoba NEMA PORIV da se bavi politikom. Posten covjek bjezi od tog najprljavijeg zanata.

Znaci, jel ono ima poriv da se bavi politikom - to nije normalno! I to treba bit jasno.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 989 times

Post by amidza idriz » 07 Jun 2025, 22:30

Sve sto rade , rade naopako.
Bolje bi bilo da nista ne rade i da postuju stara pravila do nekih boljih vremena i boljih strucnjaka.
Ovo nije vidjelo ekonomije a vodi pola drzave.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 552 times
Been thanked: 1104 times

Post by arzuhal » 07 Jun 2025, 22:36

Nora Ibsenova wrote: 07 Jun 2025, 22:26
arzuhal wrote: 07 Jun 2025, 22:18

2a50lde.gif
nisam imao bez transparenta, ali mudra nana je bit :D
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 21892 times

Post by HAVANA » 07 Jun 2025, 22:38

Nora Ibsenova wrote: 07 Jun 2025, 22:25
HAVANA wrote: 07 Jun 2025, 22:21 Ne mislim bas da direktno to rade ali jednostavno ne umiju,ostre kurac na nama i sprovode sve u jednom dijelu bih cim stvaraju nelojalnu konkurenciji,razlike u cijeni robe i ulaznoj kalkulaciji,njima je manja,poslovanje je manje optereceno itditd Jednostavno hoce nesto da naprave a samo prave gore…Ne moze mene ista roba kostati vise a prodajemo je na istom trzistu.On moze raditi nedeljom,ja ne mogu,on ne placa taksu ja placam itditd Necu da radim nikako.
Pa hoce da naprave od nicega ekonomiju, to jest, privid ekonomije. A nasi im u tome pomazu, svjesno. Od Kifle pa nadalje.

Ova vlada je sramota, i da nema Dodika oni bi sami uspjeli rasturit drzavu kolko su nesposobni.
Neke stvari se moraju regulisati,nemam ja nista protiv.Ne moze biti kako je bilo.Divlji zapad i oaza za podobne.Ali ovi ocito ne umiju a i realno ne mogu,pusti snovi.Na nivou bih ne mogu a nas pogusise.Lako je zamisliti al haj sprovedi,pravedno i da igramo svi trzisnu utakmicu.Ne dam ba ja 6000 a onaj u grudama 4000 a onaj na gradisci 2800…Sad imas glupu situaciju da svi uzimaju istu robu,kupljenu vani po istoj cijeni…Ovde je uzimaju od njih jer im je jeftinije.Jos mu i nedeljom narod ode,za tu robu je nedelja bitan pazarni dan.Nema ni ekoloske takse itditd Necu ba nikako,cesacu muda.Sto mi treba za fin zivot mogu zaraditi.Avioni i kamioni mi ne trebaju.Mogu jednu sniclu pojest i par piva popit.Ne mogu 4 snicle i 20 piva.Koji ce mi qrac.A i bicu zdraviji.Nek im majka puni budzet.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Jun 2025, 22:39

Nora Ibsenova wrote: 07 Jun 2025, 22:28 Ljudi trebaju razumjet da nema normalnog covjeka medju politicarima. Normalna osoba NEMA PORIV da se bavi politikom. Posten covjek bjezi od tog najprljavijeg zanata.

Znaci, jel ono ima poriv da se bavi politikom - to nije normalno! I to treba bit jasno.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 07 Jun 2025, 22:40

arzuhal wrote: 07 Jun 2025, 22:36
Nora Ibsenova wrote: 07 Jun 2025, 22:26

nisam imao bez transparenta, ali mudra nana je bit :D
Sve kontroverzne istine pocnu kao teorije zavjere ;)

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 07 Jun 2025, 22:42

HAVANA wrote: 07 Jun 2025, 22:38
Nora Ibsenova wrote: 07 Jun 2025, 22:25

Pa hoce da naprave od nicega ekonomiju, to jest, privid ekonomije. A nasi im u tome pomazu, svjesno. Od Kifle pa nadalje.

Ova vlada je sramota, i da nema Dodika oni bi sami uspjeli rasturit drzavu kolko su nesposobni.
Neke stvari se moraju regulisati,nemam ja nista protiv.Ne moze biti kako je bilo.Divlji zapad i oaza za podobne.Ali ovi ocito ne umiju a i realno ne mogu,pusti snovi.Na nivou bih ne mogu a nas pogusise.Lako je zamisliti al haj sprovedi,pravedno i da igramo svi trzisnu utakmicu.Ne dam ba ja 6000 a onaj u grudama 4000 a onaj na gradisci 2800…Sad imas glupu situaciju da svi uzimaju istu robu,kupljenu vani po istoj cijeni…Ovde je uzimaju od njih jer im je jeftinije.Jos mu i nedeljom narod ode,za tu robu je nedelja bitan pazarni dan.Nema ni ekoloske takse itditd Necu ba nikako,cesacu muda.Sto mi treba za fin zivot mogu zaraditi.Avioni i kamioni mi ne trebaju.Mogu jednu sniclu pojest i par piva popit.Ne mogu 4 snicle i 20 piva.Koji ce mi qrac.A i bicu zdraviji.Nek im majka puni budzet.
I nisi jedini, mnogi poduzetnici i manji obrti tako razmisljaju.

Namjerno se radi na slabljenju FBiH a jacanju RSa. Ponavljam se ko papagaj.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Jun 2025, 22:47

Nora Ibsenova wrote: 07 Jun 2025, 22:42
HAVANA wrote: 07 Jun 2025, 22:38

I nisi jedini, mnogi poduzetnici i manji obrti tako razmisljaju.

Namjerno se radi na slabljenju FBiH a jacanju RSa. Ponavljam se ko papagaj.
Ja ne znam sta mi je gore.Od onog zla i vremena sda i seljacina bahatih,gladnih,podlih il ovih retarda koji nesto pokusavaju a prave masakr po federaciji.Pokusas im i objasniti da ne moze samo jedan dio raditi tako a drugi po svom,uzmes advokate,izvadis zakonska uporista za tvrdnje,dokazes na papiru…Nista,samo slijezu ramenima,mora,bice tako,doce vrijeme svi ce…Otac te jebo i da dodje mi smo do tad gotovi…Ma debil do debila.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Jun 2025, 22:52

I kad mi kaze neradna nedelja je zbog radnika.A opet kazem radi kladionica jebena hej i ostali neki,sve sa radnicima.Al ja ne mogu,piljar ne moze,pijaca ne moze sve bez radnika…Ne moze.Pa kako majku mu j.... zar smo toliki debili da ne mozemo to rijesiti,prepisi od pametnijeg ako nista.I opet onaj tamo moze.De ba i njega zamandali.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 07 Jun 2025, 23:00

HAVANA wrote: 07 Jun 2025, 22:52 I kad mi kaze neradna nedelja je zbog radnika.A opet kazem radi kladionica jebena hej i ostali neki,sve sa radnicima.Al ja ne mogu,piljar ne moze,pijaca ne moze sve bez radnika…Ne moze.Pa kako majku mu j.... zar smo toliki debili da ne mozemo to rijesiti,prepisi od pametnijeg ako nista.I opet onaj tamo moze.De ba i njega zamandali.
Ali to je klasicni populizam.
Igranje na emocije radnika, i ljudi koji imaju u porodici trgovacke radnike. Das mu nesto sto zeli, iako znas da to ne radis zbog njegovog zadovoljstva i da mu dugorocno pravis stetu, i ne samo njemu.

Dakle, textbook populizam.

I ne, nije da ne znaju, oni ovo namjerno rade.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Jun 2025, 23:05

Al kako mi je drago sto sam se sklonio uh,rodio sam se.A kaze inspektorica necete vi to uradit,reko ja pisi sta hoces zatvoricu.Ma necete zatvoriti pozitivan doo poslije 23 godine a i trajace bar dvije godine i da zatvarate.Kontam poduvaj ga ti malo svom havancetu,sacu te ja naucit kako sve moze.Prodam firmu,za malo novca,odjavim se i hop na biro.Sacete mi jos i placat godinu dana.I po 50000 sam mjesecno placo godinama pdv,carina itd.Mjesecno!Sad ovaj sto sam mu prodo uzima robu u rs,hercegovini,carinske ispostave ocima nije vidio…Ja ode,imas drugog koji ti drasticno manje placa…Eto ti ga na.Mogu mi se qrca napusit,ja svoje zavrsio.Alahimanet safija. :mah Prije mi one krezube seljacine reket uzimale kroz drzavni sistem al sebi.Sad ovi kroz drzavni sistem uzese sve,srusise sve…Satro boljitak,zakoni,eu norme…Aha,nama.A sta cemo s njima? Kurko.Jeftinije kuci sjedit nego radit.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 989 times

Post by amidza idriz » 07 Jun 2025, 23:16

U jbte, dokle dodjosmo. :(
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Komshija
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 30 times
Been thanked: 25 times

Post by Komshija » 07 Jun 2025, 23:55

Ja nebi nikom nista branio,ko hoce da radi nedeljom nek radi,ko nece nek odmara,siguran sam da ima dosta onih sto bi nedeljom radili a sad ne smiju jer im je nametnuto.

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1361 times
Been thanked: 1319 times

Post by Tokmak » 08 Jun 2025, 01:45

Maja wrote: 07 Jun 2025, 22:07
Krokodil Behko wrote: 05 Jun 2025, 10:24 Da li ovo znači, da će u subotu trgovine raditi?

Bingo radi za bajrame gdje je hrvatska vecina. Gamad.
Uvijek je tako.
A prvi dan Božića je zatvoreno.
Pogledaj u nebo majko, evo sinova...

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23618 times
Been thanked: 24122 times

Post by ironman » 08 Jun 2025, 09:50

Od 2018 sindikat trgovine radio na ovome.
Uspjelo je.
Ljudi dobili slobodnu nedjelju.
Sta to znaci niko ko nije radio svaku nedjelju ne moze shvatiti.
Plus prica o tome nek radi ko hoce...ljudi rekli tj ljudi i zene uposleni u trgovackoj bransi rekli da nece ..ni po koju cijenu .
I sad im to treba ukinut jer rade kladionice ili cvjecare :D.
Par stotina hiljada ljudi treba izgubit svoje tesko steceno pravo zarad par stotina uposlenih u kladionicama il cvjecarama.
Najbolji komentar ubjedljivo mi je onaj lik sto je reko jednom "ekonomskom analiticaru" kojeg placaju zagovornici rada nedjeljom " nek ti mater radi nedjeljom"
:D.
dream of spring...
sign of the times...

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 08 Jun 2025, 10:21

Ja i ti cemo do sudnjeg dana vako. :valja Ok to ali zasto ja ne smijem raditi nedeljom,zelim,nemam radnika a za djelatnost mi jako bitna nedelja.Ili neko drugi a nije kladionica i cvjecara…A oni tamo smiju? Kakva je to drzava i zakoni?

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3603 times
Been thanked: 6588 times
Status: Online

Post by Matan » 08 Jun 2025, 10:29

Nije problem radu Nedeljom, problem je tu nedelju platiti duplo..
u nas u firmi jednom pitali hoceli ko raditi nedeljom..
vecina nece..ali kad su vidjeli koliko se placa, sljedeci put se maltene pobili, svi bi da rade nedelju..
znaci, nedelja radna ko zeli i moze platiti..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23618 times
Been thanked: 24122 times

Post by ironman » 08 Jun 2025, 10:32

Na zapadu da.
Ovdje.
Nije zapad.
Nego divlji zapad.
Zato je jedini nacin bio zabrana rada.
I rekoh gore ljudi su anketirani.
Preko 90% je reklo da ne zeli raditi nedjeljom bez obzira koliko se obeca dnevnica.
dream of spring...
sign of the times...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 08 Jun 2025, 10:35

ironman wrote: 08 Jun 2025, 09:50 Od 2018 sindikat trgovine radio na ovome.
Uspjelo je.
Ljudi dobili slobodnu nedjelju.
Sta to znaci niko ko nije radio svaku nedjelju ne moze shvatiti.
Plus prica o tome nek radi ko hoce...ljudi rekli tj ljudi i zene uposleni u trgovackoj bransi rekli da nece ..ni po koju cijenu .
I sad im to treba ukinut jer rade kladionice ili cvjecare :D.
Par stotina hiljada ljudi treba izgubit svoje tesko steceno pravo zarad par stotina uposlenih u kladionicama il cvjecarama.
Najbolji komentar ubjedljivo mi je onaj lik sto je reko jednom "ekonomskom analiticaru" kojeg placaju zagovornici rada nedjeljom " nek ti mater radi nedjeljom"
:D.
Ti izgleda nikako ne mozes da razumijes da su jedno emocije radnika, a jedno posljedice po drzavu i ekonomiju. Kad ispunjavas zelje, a na stvarnu stetu drzave - to je populizam.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”