Doznake/roba iz dijaspore

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15049 times
Been thanked: 14783 times
Status: Offline

Re: Doznake/roba iz dijaspore

17 Dec 2023, 17:29

:plavi
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 232 times
Been thanked: 647 times

17 Dec 2023, 17:31

tako a ne ko politicari da lazes dijasporu

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8970 times
Been thanked: 10658 times

24 Apr 2025, 10:26

STIŽU MILIJARDE: Dijaspora spašava Bosnu i Hercegovinu

Image

Dijaspora ima ključnu ulogu u ekonomiji Bosne i Hercegovine. Bilježi se konstantan rast novčanih doznaka. U prošloj godini dostigle su rekornih 4,16 milijardi konvertibilnih maraka. Zahvaljući tom novcu, domaće stanovništvo uspijeva da održi kupovnu moć i krajnju potrošnju.

Daleko od svog rodnog mjesta u inostranstvu, procjenjuje se, živi 2,2 miliona ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Razlozi odlaska su brojni. Neko odlazi zbog ekonomskih razloga, neko u potrazi za promjenama. Jelena Koljančić iz Banjaluke koja u Njemačkoj živi dvije i po godine. Za BHRT, između ostalog, kaže...

-Ne bih se složila da su troškovi života ovdje viši. To nije istina. Ja ne bih rekla da je to tako. Može se sasvim solidno živjeti. Može se uštediti. Može se otići na godišnji odmor. Sve to sa svojom platom. Ja radim sama. I ja od te svoje plate sasvim solidno živim, kazala je.

Život u Bosni i Hercegovini od jedne plate nije jednostavan. Pomoć je potrebna. Naša dijaspora iz godine u godinu šalje sve više novca. Novčane doznake su više za 370 miliona KM. To pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine.

-Ukupni tekući transferi iz inostranstva u 2024. godini iznosili su 5,69 milijardi maraka i za 425 miliona KM su veći u odnosu na 2023. godinu. Trend rasta ostvaren je i kod novčanih doznaka iz inostranstva. Po tom osnovu priliv je prošle godine bio viši za 370 miliona KM u odnosu na godinu ranije, poručuju iz Centralne banke BiH.

Taj novac čini oko 11 posto našeg BDP-a. Međutim, na novac koji se uplaćuje putem banaka neophodno je i dodati novac koji dijaspora donese prilikom dolaska kući. Iznos se samo može procjenjivati.

-Prvo i osnovno povećava se taj broj ljudi koji odlaze. Drugo da je kod nas sve teža situacija dok su doznake veće i novac se šalje rodbini, prijateljima, da je situacija mnogo teža kod nas i da mi nemamo više dovoljno radne snage i onu kritičnu masu radne snage da naša privreda postane efikasna i konkurentna, kazao je ekonomist Aleksandar Ljuboja.

Koliku ulogu igra dijaspora, objašnjava i podatak da godišnje pošalje dvostruko više novca nego što je u 2023. godini zabilježeno direktnih stranih investicija u BiH. Čuva li darežljivost prema zavičaju socijalni mir u Bosni i Hercegovini?

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 22672 times
Been thanked: 23240 times

24 Apr 2025, 10:28

Koliko porodica je razdvojeno.
Jedan supruznik vani ostatak porodice tu.
Ne salje se novac zbog patriotizma nego zivot..
Davno sam pisao,dijaspora i opcenito nasi ljudi koji rade vani su kljucni za ekonomiju ovdje..ili barem jedan od kljucnih tockica.
dream of spring.

Charlie S
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

09 Jun 2025, 22:21

Da nema priliva iz dijaspore tanko bi kakili. Mislim da su i naši političari toga svjesni pa ne oporezivaju takav priliv novca. Barem ne koliko ja znam.
Imam članove obitelji koji redovno šalju, što starcima, što za razne obveze i ulaganja u BiH. znam da taj novac lako dođe i nema pitanja šta sa porezom i slično. Čak na slanje novca oni ostvare i povrat poreza vani. https://odlazak.info/u-njemacku/kako-na ... cke-u-bih/
Jedno vrijeme brat je slao za plaćanje kredita u BiH. Završio je sa tim. Ali znam da je sve što je slao redovno prijavio i tražio povrat poreza koji je i dobio.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2348 times
Been thanked: 874 times

10 Jun 2025, 01:21

Charlie S wrote: 09 Jun 2025, 22:21 Da nema priliva iz dijaspore tanko bi kakili. Mislim da su i naši političari toga svjesni pa ne oporezivaju takav priliv novca. Barem ne koliko ja znam.
Imam članove obitelji koji redovno šalju, što starcima, što za razne obveze i ulaganja u BiH. znam da taj novac lako dođe i nema pitanja šta sa porezom i slično. Čak na slanje novca oni ostvare i povrat poreza vani. https://odlazak.info/u-njemacku/kako-na ... cke-u-bih/
Jedno vrijeme brat je slao za plaćanje kredita u BiH. Završio je sa tim. Ali znam da je sve što je slao redovno prijavio i tražio povrat poreza koji je i dobio.
Znači, digneš kredit u BiH, a onda tražiš da ti dio plati Njemačka? Morgen, je li i ti ovako, digneš u BiH, Srbiji, pa onda Nijemce onda proganjaš? :D.

Charlie S
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

10 Jun 2025, 08:56

Quds wrote: 10 Jun 2025, 01:21
Charlie S wrote: 09 Jun 2025, 22:21 Da nema priliva iz dijaspore tanko bi kakili. Mislim da su i naši političari toga svjesni pa ne oporezivaju takav priliv novca. Barem ne koliko ja znam.
Znači, digneš kredit u BiH, a onda tražiš da ti dio plati Njemačka? Morgen, je li i ti ovako, digneš u BiH, Srbiji, pa onda Nijemce onda proganjaš? :D.
Ili sam se ja nespretno izjasnio, ili si ti pogrešno nešto skužio.

Kredit je kredit, i vraća ga onaj tko ga je i uzeo. Kažem samo, da svaki trošak, uzdržavanje, ulaganje i slično može ići u ukupnu cifru na koju ti kasnije obračunavaju povrat. Neće tebi nitko dati pare koje si vratio za kredit, ali će ta cifra svakako dobro doći na prijavi kada apliciraš za povrat poreza.

Kod njih se gledaju svakakve sitnice za to. Moj brat npr, prijavi da radi na terenu i da ima radno odijelo. On ga kući opere svaki vikend. On troši svoju struju, vodu, napor da opere radno odijelo koje mu služi za posao. Na takvu sitnicu dobije dio povrata. Razumiješ li ?? Ako ne, dam ti još primjera...

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2348 times
Been thanked: 874 times

10 Jun 2025, 12:35

Charlie S wrote: 10 Jun 2025, 08:56
Quds wrote: 10 Jun 2025, 01:21

Ili sam se ja nespretno izjasnio, ili si ti pogrešno nešto skužio.

Kredit je kredit, i vraća ga onaj tko ga je i uzeo. Kažem samo, da svaki trošak, uzdržavanje, ulaganje i slično može ići u ukupnu cifru na koju ti kasnije obračunavaju povrat. Neće tebi nitko dati pare koje si vratio za kredit, ali će ta cifra svakako dobro doći na prijavi kada apliciraš za povrat poreza.

Kod njih se gledaju svakakve sitnice za to. Moj brat npr, prijavi da radi na terenu i da ima radno odijelo. On ga kući opere svaki vikend. On troši svoju struju, vodu, napor da opere radno odijelo koje mu služi za posao. Na takvu sitnicu dobije dio povrata. Razumiješ li ?? Ako ne, dam ti još primjera...
Ma sve to ostalo kontam, ali mi nije logično da priznaju išta na otplatu ličnog kredita. Ali, ne živim tamo, pa ne tvrdim da ne može.

Post Reply

Return to “Dijaspora”