Aman jeste dosadniLaser wrote: 18 Apr 2025, 19:27Fethija. Prvobitno crkva, pa smo joj u neka doba promijenili namjenu.

Znam, bila ispred, obisla, procitala natpisne ploce ispred, slikala, ubila vremena kolko traje namaz

Aman jeste dosadniLaser wrote: 18 Apr 2025, 19:27Fethija. Prvobitno crkva, pa smo joj u neka doba promijenili namjenu.
Daj ba kakva kamen, eno kod mene stara kuća bila 40 godina djed zidao jedan sprat od kamena, po selu ima još kamenih kuća samo što su fasade urađenetuzlak1212 wrote: 19 Apr 2025, 22:05 joj vi pricate ko da svugdje ima dobrog kamena ko u Hercegovini
restauriranje bi bilo 10-20x skuplje, otkud pare za to, cudim se sto su i ovo odradili
a moralo je bit klimatizirano, ova dzamija je 20m od sjedista islamske zajednice![]()
stoji stoji samo nemoj vamo, nemoj tamo, nemoj unutra, nemoj napoljeMutevelija wrote: 19 Apr 2025, 22:09Daj ba kakva kamen, eno kod mene stara kuća bila 40 godina djed zidao jedan sprat od kamena, po selu ima još kamenih kuća samo što su fasade urađenetuzlak1212 wrote: 19 Apr 2025, 22:05 joj vi pricate ko da svugdje ima dobrog kamena ko u Hercegovini
restauriranje bi bilo 10-20x skuplje, otkud pare za to, cudim se sto su i ovo odradili
a moralo je bit klimatizirano, ova dzamija je 20m od sjedista islamske zajednice![]()
Kao da je teško zidati i nabaviti kamen, tu su problem ruke.
Eno kod nas u gradu novu dzamiju napravili sva od betona
Znači sve betonirani od zidova dzamije samo munaru nisu izbetonirali.
Brže tako im bilo sfušeriti, nego kamen po kamen.
Šta je Bosna drugačija od Hercegovine po kamenu, eno kod nas gradina više od 700 godina stoji, nije niko išao u Hercegovinu po kamen.
To je zbog tvoje sigurnosti.tuzlak1212 wrote: 19 Apr 2025, 22:10stoji stoji samo nemoj vamo, nemoj tamo, nemoj unutra, nemoj napoljeMutevelija wrote: 19 Apr 2025, 22:09
Daj ba kakva kamen, eno kod mene stara kuća bila 40 godina djed zidao jedan sprat od kamena, po selu ima još kamenih kuća samo što su fasade urađene
Kao da je teško zidati i nabaviti kamen, tu su problem ruke.
Šta je Bosna drugačija od Hercegovine po kamenu, eno kod nas gradina više od 700 godina stoji, nije niko išao u Hercegovinu po kamen.![]()
Jest, ovdje su dzamiju izlili za hevtu a po hercegovini pravili po dvjesta godina. Krenu od hercegovine prema sarajevu sverceri skije, natovare na magarca des kila duhana i jedan kamen i poistilaha, stoMutevelija wrote: 19 Apr 2025, 22:09Daj ba kakva kamen, eno kod mene stara kuća bila 40 godina djed zidao jedan sprat od kamena, po selu ima još kamenih kuća samo što su fasade urađenetuzlak1212 wrote: 19 Apr 2025, 22:05 joj vi pricate ko da svugdje ima dobrog kamena ko u Hercegovini
Kao da je teško zidati i nabaviti kamen, tu su problem ruke i navi majstora i dugo vremena treba x sporo , ručno.
Šta je Bosna drugačija od Hercegovine po kamenu, eno kod nas gradina više od 700 godina stoji, nije niko išao u Hercegovinu po kamen.
Koja je razlika između našeg i hercegovačkog kamena osim što kod njih ga ima višeElTriconi wrote: 20 Apr 2025, 11:24Jest, ovdje su dzamiju izlili za hevtu a po hercegovini pravili po dvjesta godina. Krenu od hercegovine prema sarajevu sverceri skije, natovare na magarca des kila duhana i jedan kamen i poistilaha, stoMutevelija wrote: 19 Apr 2025, 22:09
Daj ba kakva kamen, eno kod mene stara kuća bila 40 godina djed zidao jedan sprat od kamena, po selu ima još kamenih kuća samo što su fasade urađene
Kao da je teško zidati i nabaviti kamen, tu su problem ruke i navi majstora i dugo vremena treba x sporo , ručno.
Šta je Bosna drugačija od Hercegovine po kamenu, eno kod nas gradina više od 700 godina stoji, nije niko išao u Hercegovinu po kamen.![]()
Jeste.
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests