Jena verzija prilesnaca o kojoj ti zboris bi mogla biti ova:amidza idriz wrote: 13 Jun 2025, 15:21Nije samo to, ovo sto je Maja pobrojala ima tu svega od kukuruznog brasna do sira i bijelog luka.Matan wrote: 13 Jun 2025, 15:08 To ti je ono..
imas brasna i krompira, pa izmisljaj za jedno jelo sto naziva..
U pravu si da su nase nane/bake bile primorane od malo sastojaka praviti tri obroka.
Skoro sjedim sa bratom i malo se zezamo kada mi on kaze ''znas li ti da su nase nane od jednog pileta pravile pet jela''.
I tacno je tako.
Prijesnac/presmac(ako mislimo na isto jelo) je neki uljevak u jufci. Prvo se u tepsiju stavi jufka koja prelazi preko ivica a onda se izlije smjesa od sira, jaja, kuruzno brasno...ma svega. Zatim se vrate one kore sto su preko tepsije u tepsiju i tako se pece.
PRIJESNAC SA ŽAROM (KOPRIVOM)
Rasuču se jufke. Vrhovi koprive se naberu, operu, isijeku, posole, a zatim omlive kukuruznim brašnom.
Tepsija se pomasti, prekrije jufkom, pomasti, te tako nekoliko
puta. Zatim se razastre punjevina, dobro začini (pomasti), prekrije opet sa nekoliko jufki, a svaka jufka pomasti. Prijesnac se izreže, pomasti i peče.
Servira se uz dodatak kiselog mlijeka.
Priijesnac na kome sam ja odrastao (deda mi bijase pcelar a i osoba od koje je maznut recept mi je ''izvanja rodica''

PRIJESNAC-PITA*
Dvije jufke (oko 2 m2 lisnatog tijesta, u jufku staviti 1 jaje), 1/4 I kiselog mlijeka, 1/4 I slatkog mlijeka, 10-20 dkg kajmaka, 4-jaja, 25 dkg bijelog brašna (nule), kopar (malo lišća), meda 12-15 dkg, 15- 25 dkg slatkog kajmaka (skorupa) ili mladog meda u saću.
Mlijeko i jaja se umute (ulupaju), doda kajmak,brašno i na kraju izrezani kopar. Sve se to dobro zamijesi, ali da ne bude gusto, da se može rasporediti (razliti) po tepsiji.
Pomašćena tepsija se prekrije jufkom, začini i prekrije još jednom.
Izlije se i jednako rasporedi nadjev (fil). Zatim se začini rastopljenom masnoćom, pa opet prekrije sa nekoliko jufki i svaka se začini masnoćom.
Ispečen prijesnac se izreže na
kvadratiće ili pravougaonike i postavlja na sofru, ili eventualno u tanjirima, ovalu, lengeru ili sličnoj zdjeli.
Uz prijesnac se servira na odgovarajući način med (u tacnice
ili zdjelice sa kašičicom). Konzumira se nataj način što se prijesnac namaže medom ili poslije svakog komada prijesnaca konzumira se kašičie a meda saslatkim kajmakom, a može i bez slatkog kajmaka.
Ako jemladi med usaću, onda se nasred tepsije postavi sahančić (tanjirić) sa medom u saću, te tako servira skupa sa tepsijom pite. Konzumira se skupa med sa voskom i prijesnacem.