Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
fejza wrote: 17 Jun 2025, 15:29
Želio bih da ukratko odgovorim na ove dosadašnje komentare.
Trap je muzički pravac koji je nastao u Americi početkom 2000-ih i postao globalni fenomen. Karakterišu ga elektronski beatovi, teški basovi, specifična produkcija, kao i korišćenje autotunea i efekata na glasu.
Za razliku od klasične muzike gdje je fokus na savršenom pjevanju ili sviranju, trap prenosi atmosferu, emociju i autentičnost iz života, često kroz repetitivne ritmove i drugačiji vokalni izraz koji nekima može djelovati kao mumlanje ili šapat.
Slažem se da je ljepota u izvođenju i emociji, iako se danas izražavamo drugačije nego ranije.
Svaki stil ima svoje mjesto i publiku.
I da dodam — imam 17 godina i sve radim sam, od pisanja, produkcije do promocije.
Hvala.
Ma pusti nas prdonje
Vro je bitno imat kreativni outlet, a ako sa 17 godina si u stanju da napravis neku kompoziciju, i uz to elokventno branis svoj pravac, to je to. Nebitno sto se nama ne svidja.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Predstavljam vam pjesmu iz trap scene: Teret – zajednički projekat dvojice mladih izvođača fejza i Levi. Pjesma nosi snažnu poruku o unutrašnjoj borbi, depresiji, drogi i svakodnevnom pritisku koji mladi osjećaju dok pokušavaju uspjeti u današnjem svijetu.
🎙 Lirika je lična, sirova i mračna, a beat je atmosferičan, sa elementima dark trapa i modernog zvuka. Pjesma je snimana nezavisno.
Refren odražava stanje izgubljenosti i težine koju mnogi nose svakog dana
Pogledajte visual koji prati ovu atmosferu i dodatno pojačava mračnu estetiku:
👁 Ako ste ljubitelj realnog, tamnijeg trapa s autentičnom emocijom, bacite pogled i napišite svoje mišljenje.
Svaka kritika ili podrška znači mnogo
Nije lose...ima isti stil kao ona Muzika koju slusam u BigBalkan FM ( Pare,Droge,Kurve to je Balkan )
Ja volim kontrostranu i rebbelicnu muziku,to je bolje nego oni emotivno medonamazane narodne od Halid Beslica,Semse Suljekovica,Kemala i Dragane.
Njihova vremena su prosli,bolje bi bilo da se igraju sa unucima.
Masamune wrote: 17 Jun 2025, 15:44
Samo što američka trap scena ima vrlo često normalne tekstove kad ljude razumiješ šta pjevaju. Isto tako ne pjevaju svi isto. Još je i engleski u pitanju pa prepoznaš dosta rečenica bez frke od Kanyea do Gucci Mane.
Kod ovog domaćeg je 90% toga isto i baš užasno. Isto kao da sam Jalu Brata i Bubu Corelli pustio, a ne neki tamo levi i fejza ili nekog trećeg koji isto tako pjeva. Nula originalnosti što se vokala tiče.
Jedinu razliku bih mogao pronaći da se pojavi ženski glas s druge strane pa bih rekao da je to žensko i to je to.
Pa pogotovo američka scena nema baš "normalne" tekstove, oni sve većinom kažu bez dlake na jeziku. Ako prepoznaš engleski brže nego maternji onda fer.
Ne ugledaju se svi da budu Jala i Buba - prvi ja eto i ovo je skroz njihova kontra, jer je njihova muzika za klubove a ovo baš i ne.
Mislio sam na prepoznavanje. Trebao sam se bolje izraziti u prvoj rečenici.
Al nejse znam da je ovo popularno danas i da dosta omladine sluša kod nas, tako da sa srećom i da se probiješ što se mene tiče i uzmeš milione.
HAVANA wrote: 17 Jun 2025, 15:06
Ja ne razumijem ovo pa me j....Kakva emocija stvori ovo,sta je izazove i zasto je na ovaj nacin prenose? Kakvi su ovo vokali,zasto,zbog cega,cemu?
Jok, trebaju djeca sa 15 godina slušati Indexe i Azru.
Što mi nismo slušali u mladosti starogradske, sevdalinke i Behku i Ljucu već Divlje Jagode i Riblju Čorbu.
Ko god misli da se naši djedovi i nene nisu zgražavali nad Bebekom i Tifom, od izgleda pa do tekstova, kao što se današnji stariji zgražavaju nad današnjom muzikom i tekstovima, taj se vara i živi u svom svijetu nostalgije.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Remzudin wrote: 17 Jun 2025, 16:36
Ja volim kontrostranu i rebbelicnu muziku,to je bolje nego oni emotivno medonamazane narodne od Halid Beslica,Semse Suljekovica,Kemala i Dragane.
Njihova vremena su prosli,bolje bi bilo da se igraju sa unucima.
Svaka čast Šemsi, Kemalu i ostalim šta su postigli ali kao što su Bee Gees i David Bowie bili uspješni internacionalno, ta muzika ne prolazi danas više i ne “funkcioniše” u 2025.
Treba mlade i njihove generacije pustiti da uživaju i imaju svoj identitet i pravac.
Ta muzika se i ne pravi da bi oni 1975. godište uživali u tome, kao što i Bijelo Dugme i Plavi Orkestar 80-ih nisu pravili pjesme da ih slušaju oni koji su bili 1935. godište.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Matan wrote: 18 Jun 2025, 07:43
I ti Nazife samo da se pise..
bilo sta i samo kontra..
Kakva kontra? Eto roditelji i djedovi i nane naših generacija se nisu zgražavali kada smo izgledali ovako
I tekstova “svaki džukac vidi guzu moje curice”, “na zadnjem sjedištu moga auta” i “ bez milosti me kurva nasukala na sprud”.
I sada kada smo mi postali stare prdonje onda je “poslije mene potop”, glumimo moraliste i pljujemo što mladi slušaju nešto šta mi ne možemo shvatiti kao što moj djed Mustafa nije migao shvatiti Davora Gobca
Masamune wrote: 18 Jun 2025, 07:52
Ne može Nazif ništa da smisli što ima veze sa Jugoslavijom pa mu smeta i sama muzika iz tog vremena.
Kakva Jugoslavija?
Radi se o sukobu generacija, samo je se kod nas potrefilo da je se u međuvremenu Jugoslavija raspala.
Isto bi bilo danas sa starijim i mlađim generacijama da Jugoslavija i danas postoji.
Šta ima Jugoslavija sa time što u Americi neko kome je Frank Sinatra bio pjevač mladosti ne može shvatiti kako neko može slušati Snoop Dogga.
Masamune wrote: 18 Jun 2025, 07:59
Dobro ti znaš da te svrbi Jugoslavija u tome svemu kad je Balkan u pitanju. Pročitan si Nazife davno.
Ciljano spominješ grupe koje su započele svirati i imale svoj vrhunac za vrijeme Juge i onda guraš priču o sukobu generacija.
Što npr. grupu Skroz nisi uzeo kao primjer? Ili Erogene zone?
A sjeti se američkih grupa koje su imale vrhunac u tom periodu kada je slučajno postojala Jugoslavija (koja je apsolutno nerelevantna za američku muzičku scenu) i šta se danas sluša na amričkoj muzičkoj sceni.
Boli današnjeg 15-godišnjaka iz Amerike koji danas sluša trap briga ko su bili Freddie Mercury, Sting, David Bowie i Bruce Springsteen, kao što danas boli briga 15-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine koji sluša isto ko su bili Dražen Ričl, Nele i Saša Lošić.
Jugoslavija nema veze sa tim jer bi se ista diskusija vodila da SFRJ i dalje postoji ili da je Bosna i Hercegovina već bila u 80-im nezavisna.
Masamune wrote: 18 Jun 2025, 07:59
Dobro ti znaš da te svrbi Jugoslavija u tome svemu kad je Balkan u pitanju. Pročitan si Nazife davno.
Ciljano spominješ grupe koje su započele svirati i imale svoj vrhunac za vrijeme Juge i onda guraš priču o sukobu generacija.
Što npr. grupu Skroz nisi uzeo kao primjer? Ili Erogene zone?
A sjeti se američkih grupa koje su imale vrhunac u tom periodu kada je slučajno postojala Jugoslavija (koja je apsolutno nerelevantna za američku muzičku scenu) i šta se danas sluša na amričkoj muzičkoj sceni.
Boli današnjeg 15-godišnjaka iz Amerike koji danas sluša trap briga ko su bili Freddie Mercury, Sting, David Bowie i Bruce Springsteen, kao što danas boli briga 15-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine koji sluša isto ko su bili Dražen Ričl, Nele i Saša Lošić.
Jugoslavija nema veze sa tim jer bi se ista diskusija vodila da SFRJ i dalje postoji ili da je Bosna i Hercegovina već bila u 80-im nezavisna.
Ne uzimaj sljedeći put kao primjer samo i isključivo grupe koje su imale svoj vrhunac za vrijeme Jugoslavije ako hoćeš da ideš sa tom argumentacijom mada ja ipak stojim iza navedenog da tebi više smeta Jugoslavija u tome svemu i taj mentalitet iz tog doba, pa ne ostaješ dužan ni kad su muzičke grupe iz tog perioda u pitanju.
Znam ja da njih boli briga i meni je to jasno.
Činjenica jeste da je ogromna razlika između kvaliteta muzike između ovog što je postavljeno u prvom postu i npr. Dugmeta, Erogenih zona pa sve do npr. Safeta Isovića, Mehe Puzića, Tome Zdravkovića, Šabana i aktuelne Šejle Zonić. To i muzički laik može vrlo lako prepoznati.