Matan wrote: 18 Jun 2025, 08:49
arzuhal wrote: 18 Jun 2025, 08:41
Francuska je došla da širi svoju kulturu u Alžir i sjevernu Afriku (nasilno), zašto ne bi to (miroljubivo) smjeli i Alžirci, Marokanci, Tunižani u Francuskoj, naprimjer?
Znaš zašto ne bi? Zato što je Evropa bijelog čovjeka orijentalistička, za nju postoji progresivni Zapad i dekadentni Istok, nisu isti, Evropa je civilizovana, napredna, progresivna, moralna, delikatna, istančana, slobodna, itd. za razliku od Istoka kojeg naseljavaju previše tamni ljudi, opasni, nazadni, koji nisu u rangu Evropljana i čije prostore i resurse treba iskoristiti za napredak Evrope.
Danas Izrael obavlja "prljavi posao" za bijelu, nadmoćnu Evropu, što reče Merc.
Pa jebote, ni ja ne pripadam u tu i takvu Evropu... Sad mi to naumpade...
Kako ne pripadas, kad si u Evropi..
i zasto se ti indetificiras sa Alzircom a ne sa Francuzom ili Nijemcom..
objasni mi po cemu je tebi blizi Alzirac a ne Austrijanac kulturoloski..
ili da su barem podjednako daleko kulturoloski, jer indenticni nismo ni ja ni ti sa Nijemcom, ali cemo se lakse uklopiti u +nacin zivota nego neko iz Afrike..
Nisam ja to ni rekao - da mi je kulturološki bliži Alžirac, nego neki Evropljanin (mada bi se i o tome dalo razgovarati - recimo da li su evropskim mediteranski narodima kulturološki bliži narodi Magreba ili evropske Skandinavije).
Ono što mene interesuje u cijeloj priči je - lupus. A vuk je moćno izašao iz šume i pokazao se na migrantskoj krizi, kada je Evropa konačno bila malo iskrena i vodopadno se popišala na svoju čuvenu
Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.
Tada smo svi vidjeli da u Evropi ne postoje nikakva
ljudska prava (jer bi to značilo da smo svi, kao ljudi, jednaki i isti, da imamo istu vrijednost kao jedinke, itd), nego da postoje isključivo njemačka prava, mađarska prava, francuska prava, slovačka prava, itd.
Evropa nam je tada pokazala (i to će biti svojevrsni uvod u ovo što nam je Izrael - na slučaju genocida i svih zala koje čini civilima Gaze - otkrio o kompletnom svijetu u kojem i kakvom živimo, posebno demokratskom Zapadu, te sistemu vrijednosti) da su ljudska prava umrla, da to više ne vrijedi, da su se previše zaigrali posljednjih decenija, da su uvjerili i sebe i svijet da postoje te gluposti kao ljudska prava, humanost...
Toga je uvijek bilo, među običnim ljudima koji su spremni pomoći drugima, bez obzira koliko su drukčiji od njih. Bez obzira na cijenu. Bez obzira jesu li Nijemci, Palestinci, Španci, Srbi... Ljudi su pomagali jedni drugima.
Institucionalno, sasvim je druga priča...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.