Nije to ni stvar izbora ni potrebe, nego prisile, moranja i nevolje, crnog jadanavika wrote:Imas toliko mnogo ljudi koji provode i po 60 sati sedmicno, na poslu, pa i vise. Mnogim to nije stvar izbora, vec potrebe. Jednostavno s mnogo vecim satnicama sada, vec godinama unazad, ljudi nose kuci manje para. Neke ih stvari "jedu" s nogu. Imas ljude kojima cetvrtina njihove plate godisnje odlazi samo na zdravstvena osiguranja i lijecenje, nekim cak i vise.
AMERIKA
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
- Status: Offline
Re: A ko je ta da prostiš Amerika?
rethna wrote:Vecina tih ljudi se nisti jer samo hoce jos,jos.Nije im dovoljan standard.Spremni su zrtvovati vrijeme s porodicom i uskratiti si neke uzitke zarad vise sati rada i bolju platu.Nije im neophodno ali jednostavno gladne oci.To je njihov metalitet.Slicno nekim zemljama u Evropi.
- Mohr
- Inventar foruma

SPINERKA wrote:rethna wrote:Vecina tih ljudi se nisti jer samo hoce jos,jos.Nije im dovoljan standard.Spremni su zrtvovati vrijeme s porodicom i uskratiti si neke uzitke zarad vise sati rada i bolju platu.Nije im neophodno ali jednostavno gladne oci.To je njihov metalitet.Slicno nekim zemljama u Evropi.
za razliku od Bosanaca, koji bi zrtvovali sav rad da bi bili sa porodicom, a o gladnim , zavidnim ocima da ne govorim.

Sorry mnogo si ti meni u krivu.SPINERKA wrote:rethna wrote:Vecina tih ljudi se nisti jer samo hoce jos,jos.Nije im dovoljan standard.Spremni su zrtvovati vrijeme s porodicom i uskratiti si neke uzitke zarad vise sati rada i bolju platu.Nije im neophodno ali jednostavno gladne oci.To je njihov metalitet.Slicno nekim zemljama u Evropi.
za razliku od Bosanaca, koji bi zrtvovali sav rad da bi bili sa porodicom, a o gladnim , zavidnim ocima da ne govorim.
Question everything.
rethna wrote:Sorry mnogo si ti meni u krivu.SPINERKA wrote:rethna wrote:Vecina tih ljudi se nisti jer samo hoce jos,jos.Nije im dovoljan standard.Spremni su zrtvovati vrijeme s porodicom i uskratiti si neke uzitke zarad vise sati rada i bolju platu.Nije im neophodno ali jednostavno gladne oci.To je njihov metalitet.Slicno nekim zemljama u Evropi.
Tvoj post i primjer se moze samo ciganima pripisati i nikome vise(osim mozda par pojedinih ljencuga nasih,no takvih se moze svugdje naci)
Ne bih zrtvovao 2-3 sata na poslu i uskratio to vrijeme porodici,osim ako ne moram.
Ko je spominjao zavist?
a, sa cime ima veze.Mohr wrote:nisu li ti možda ti experti pojasnili da stopa nezaposlenosti nema ama baš nikakve veze s ljenošćukad ti već samoj to ne pada na pamet...
kako vrijedan narod moze da ima 44 % ''ne zaposlenih''
- Mohr
- Inventar foruma

S (osobito državnim) kriminalom, recimo npr. U BiH masa ljudi radi nacrno, i sa time niko nema nikakvih problema. Ovdašnje firme rade s državom, dakle preko (javnih) tendera, s neprijavljenim radnicima. Da li je normalno da država daje poslove firmama koje nije provjerila? Konkretan slučaj: Jedna ovdašnja firma 90% svojih poslova obavlja za vladu, pritom ima dva zaposlena, direktora i jednog radnika, i radi poslove vrijedne desetine tisuća maraka... Ta ista firma je radila rekonstrukciju krova zgrade u kojoj su smještene sve inspekcijske službe, bez ikakvih problema. Država i u tom slučaju izlazi ususret vrijednim i poštenim poduzetnicima: omogućuje im da za takve poslove angažuju radnike na mjesec-dva ili kol'ko je potrebno vremena da se pos'o obavi. I kod takvih poslova su vladini nadzorni organi svakodnevno prisutni kod izvođenja radova, ali nikad niko nije postavio pitanje... I koliko je takvih...SPINERKA wrote:a, sa cime ima veze.Mohr wrote:nisu li ti možda ti experti pojasnili da stopa nezaposlenosti nema ama baš nikakve veze s ljenošćukad ti već samoj to ne pada na pamet...
Stoga, ne trućati koješta, ljudi u Bosni (kao i svugdje) su vrijedni, rade (neki manje neki više, svejedno, neka radi koliko ko hoće i može, ali je važno da je ljudima omogućeno da rade). Znam ljude koji već 15 i više godina tako rade neprijavljeni, vrlo teške i vrlo opasne poslove...
Je l' sad malo jasnije s čime ima veze
Privatni sektor u BiH je bezmalo zločinačka organizacija (pod pokroviteljstvom države, dakako); osim što tako izrabljuje ljude,
------
JESTE . pod pokroviteljstvom drzave i NARODA(izrabljeni ljudi), saucesnici, svjesno ili nesvjesno.
imam prijateljicu koja radi -neprijavljena -ispekcija kazni gazdu sbog toga, ali je i dalje ne prijavljuje a i njoj to ne smeta jer je ''dobro placa''. Rado bi ona ''penziju ''jednog dana , ali ne rado bi da uplacuje u taj fond. PA, GDJE JE TO DRVO GDJE PADAJU KM, SAMO DRZAVI.
ja taj narod ne bih nazvala --izrabljeni--nego indolentni
------
JESTE . pod pokroviteljstvom drzave i NARODA(izrabljeni ljudi), saucesnici, svjesno ili nesvjesno.
imam prijateljicu koja radi -neprijavljena -ispekcija kazni gazdu sbog toga, ali je i dalje ne prijavljuje a i njoj to ne smeta jer je ''dobro placa''. Rado bi ona ''penziju ''jednog dana , ali ne rado bi da uplacuje u taj fond. PA, GDJE JE TO DRVO GDJE PADAJU KM, SAMO DRZAVI.
Nesto mi govori da si dosla da zajebavas?SPINERKA wrote:a, sa cime ima veze.Mohr wrote:nisu li ti možda ti experti pojasnili da stopa nezaposlenosti nema ama baš nikakve veze s ljenošćukad ti već samoj to ne pada na pamet...
Question everything.
rethna wrote:Nesto mi govori da si dosla da zajebavas?SPINERKA wrote:a, sa cime ima veze.Mohr wrote:nisu li ti možda ti experti pojasnili da stopa nezaposlenosti nema ama baš nikakve veze s ljenošćukad ti već samoj to ne pada na pamet...
iznosim svoje vidjenje.
koje je Tvoje?
- Mohr
- Inventar foruma

SPINERKA wrote:Privatni sektor u BiH je bezmalo zločinačka organizacija (pod pokroviteljstvom države, dakako); osim što tako izrabljuje ljude,
------
E pa da, "dobro je plaća" zato što zakida državu, jer ovdje privatnici prijavljuju samo na minimalac. Svi su, od čistačice do direktora prijavljeni na istu platu...
A da nisi mozda iz Srbije ili malo vise istocni/sjeverni dio Bosne?SPINERKA wrote:rethna wrote:Nesto mi govori da si dosla da zajebavas?SPINERKA wrote:a, sa cime ima veze.Mohr wrote:nisu li ti možda ti experti pojasnili da stopa nezaposlenosti nema ama baš nikakve veze s ljenošćukad ti već samoj to ne pada na pamet...
NE
iznosim svoje vidjenje.
koje je Tvoje?
Last edited by rethna on 18 Oct 2015, 22:40, edited 1 time in total.
Question everything.
- Mohr
- Inventar foruma

Nije Spiny zahebant(ica)
samo 'nako malo... trućalica
Da, indolencija je ogroman problem ovdašnjeg življa, i direktna je posljedica izrabljenosti kojoj je prethodila krvava bajka. Dakle, svaki izrabljen čovjek je uglavnom indolentan, sklon fatalizmu i kvijetizmu, indisponiran, obeshrabren... No, ne može ni t(ak)o dovijeka... There will be blood

Da, indolencija je ogroman problem ovdašnjeg življa, i direktna je posljedica izrabljenosti kojoj je prethodila krvava bajka. Dakle, svaki izrabljen čovjek je uglavnom indolentan, sklon fatalizmu i kvijetizmu, indisponiran, obeshrabren... No, ne može ni t(ak)o dovijeka... There will be blood
@rethna
A da nisi mozda iz Srbije ili malo vise istocni/sjeverni dio Bosne?
daj svoje misljenje, zar je bitno odakle je ko.
A da nisi mozda iz Srbije ili malo vise istocni/sjeverni dio Bosne?
Cijelu Bosnu volimPodrinjac wrote:Sta imas protiv istocnog dijela Bosne?
Nego sta bi se desavalo i da imam sta
Question everything.
Evo necu ti reci da nisi u pravu, ljudi to ne vole cutirethna wrote:Vecina tih ljudi se nisti jer samo hoce jos,jos.Nije im dovoljan standard.Spremni su zrtvovati vrijeme s porodicom i uskratiti si neke uzitke zarad vise sati rada i bolju platu.Nije im neophodno ali jednostavno gladne oci.To je njihov metalitet.Slicno nekim zemljama u Evropi.
Ali imas i ljude koji mogu, ali hoce da i ostvare nesto. Ako radis vise s namjerom da isplatis kucu i rijesis se kamate, i rate od trideset god. ne znaci da si materijalista i sl. Moze se to gledati s druge strane, npr. zrtvujes se sad da bi ti kasnije bilo lakse, ili eventualno da bi bilo lakse tvojoj djeci.
Mnogo bih mogla pisat na ovoj temi, ali zakaj