Politika zaduživanja u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9333 times
- Been thanked: 11081 times
- Status: Offline
Re: Ukupna zaduženost BiH je skoro 12 milijardi KM
Polovina duga pripada RS, mada je duplo više novca u Federaciji, a to znači da je RS duplo zaduženija.
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3867 times
- Been thanked: 2909 times
...haman godisnje posiljke,i iznos koji procirkulise na crnoKrokodil Behko wrote:Polovina duga pripada RS, mada je duplo više novca u Federaciji, a to znači da je RS duplo zaduženija.
za godinu dana iz iseljenistva.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Srecom.laganini wrote:..relativno mali dug u odnos na bdp ali i logičan jer se zbog nesigurnog teritorija krediti išli na kapaljku..

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Stiže ruski keš direktno u entitete

Pismom je izražena spremnost Ruske Federacije da obaveze po osnovu klirinškog duga prema našoj zemlji, u iznosu od 125,2 miliona dolara, umjesto razmjenom roba, izmiri u novčanoj formi.
Vlada FBiH smatra da predložena inicijativa predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora s Ruskom Federacijom s ciljem zaključivanja međunarodnog sporazuma.
Današnji zaključak bit će dostavljen Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure.
Podsjećamo, ruski prijedlog podrazumijeva da novac bude isplaćen u gotovini i to 33,3 RS-u a 66,6 posto FBiH i novac bi bio uplaćen direktno entitetima a ne državi.
(klix)
Re: Stiže ruski keš direktno u entitete
Čudi me da nude keš....slovencima su uvalili neke helikoptere i jedan patrolni čamac 
dobar deal

dobar deal

Habibti, ya nour el - ain... 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Podrška Dodiku.storm wrote:Čudi me da nude keš....slovencima su uvalili neke helikoptere i jedan patrolni čamac
dobar deal
Tih 30 i kusur miliona dolara, čiste su mu pare, dok FBiH, iako dobiva duplo više, u minusu je za oko 40 miliona, zbog računa za potrošnju ruskog gasa u ratu, a Sarajevo ga nije ni vidjelo, kao što znamo. Srbi sve potrošili, a po nekim čudnim kriterijima, račun poslat u Sarajevo.
Ja ovo ne bih prihvatio, a ne bih ni Rusima platio gas. Nek zavrnu divljaci, ko ih ebe sve redom.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Pa ne kažem da ga je bilo konstantno (jer se koristio kao sredstvo ucjene), al' ne mogu reći da ga nije bilo. Koliko sam samo knjiga pročitao uz onaj gorionik.
A uopšte ne sumnjam da ga se kralo usput kako je ko stigao. Ali isto tako ne raspolažem podacima o količinama koje su stvarno potrošene niti koliko nas Rusija tereti. Osim da povremeno dođe na računu obavijest da se taj i taj mjesec plaća dodatno neka sića za ratni dug.
Činjenica je da, kada ga je bilo, da se trošilo nemilice, koliko je ko mogao, kao da nikad neće doći na naplatu. Al' kamo sreće da je sva šteta u tome.
Po okolnim naseljima je bilo masa improvizovanih agregata napravljenih od automobilskih motora a koji su radili na plin, itd. Ih kad se one žice zapale pa počne vatromet. 
A uopšte ne sumnjam da ga se kralo usput kako je ko stigao. Ali isto tako ne raspolažem podacima o količinama koje su stvarno potrošene niti koliko nas Rusija tereti. Osim da povremeno dođe na računu obavijest da se taj i taj mjesec plaća dodatno neka sića za ratni dug.
Činjenica je da, kada ga je bilo, da se trošilo nemilice, koliko je ko mogao, kao da nikad neće doći na naplatu. Al' kamo sreće da je sva šteta u tome.

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

bravoKrokodil Behko wrote:
Podrška Dodiku.
Opca podvala
E sad necu ni kako ja hocu
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Moja je rodbina u SA, koristila neku kao rešetku, za trošenje gasa, sa nekih 20 plamenova minimumBla wrote:Pa ne kažem da ga je bilo konstantno (jer se koristio kao sredstvo ucjene), al' ne mogu reći da ga nije bilo. Koliko sam samo knjiga pročitao uz onaj gorionik.
Činjenica je da, kada ga je bilo, da se trošilo nemilice, koliko je ko mogao, kao da nikad neće doći na naplatu. Al' kamo sreće da je sva šteta u tome.Po okolnim naseljima je bilo masa improvizovanih agregata napravljenih od automobilskih motora a koji su radili na plin, itd. Ih kad se one žice zapale pa počne vatromet.

Vjerujem ja tebi, da kad dođe da se trošilo nemilice, ali ne vladam ni ja statistikom a svi, baš SVI na "našoj" strani tvrde kako to nisu velike količine i kako su Srbi sve to potrošili itd...
Mislim da sam se zbunio gore oko maraka i dolara, pa bi mogli biti i u plusu, ako im isplatimo sve to od tih para koje će oni nama dati.
Možda bi nam prioritet trebao biti da mi taj dug očistimo, da skinemo bagru s vrata. Kažem bagra, jar i sam njihov pristup u ovom problemu, s dvostrukim aršinima, u najmanju je ruku sumnjiv.
Jesi li znao da RS ne plaća tu "ratnu taksu" kao Federacija? Znači oni favoriziraju RS na štetu Federacije i po svoj prilici, oni tu nisu dobronamjerni.
Zato i kažem, očistiti dug, a oni ako hoće, nek otpišu dug RS prema njima

Imajući u vidu da je u RS situacija još i mnogo gora, njima ni taj otpis ne bi pomogao ništa.
O kakvom se plinu radi?
Kako vas čitam, rusi su za vrijeme rata isporučivali plin, a nisu naplatili?
Kako vas čitam, rusi su za vrijeme rata isporučivali plin, a nisu naplatili?

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Da. Ne znamo tačno, ali Srbi niti žele niti moraju platiti svoj dio, a Federaciju ucjenjuju.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
Pa recimo da je Sarajevo bilo "najgasifikovanije" područje (a i sada je) u BiH, sa najviše potrošača.
Edit: nisam 100% siguran ali mislim da je u RS-u gasifikovano samo područje Istočnog Sarajeva i Zvornika što je poprilično mali broj potrošača.
Edit: nisam 100% siguran ali mislim da je u RS-u gasifikovano samo područje Istočnog Sarajeva i Zvornika što je poprilično mali broj potrošača.
:

- Bla
- i dva polipa
- Mood:
Malo prosurfah na ovu temu. BH-Gas je preduzeće koje je formirala Federacija, i ono je izgleda jedini uvoznik gasa u BiH.
To me na trenutak zbunilo jer sam mislio da je on na nivou države jer ne znam za neko slično preduzeće u RS-u. (Zato sam i odlučio da se malo više informišem)
RS distributeri kupuju gas od BH-Gasa. Što potvrđuju neki stari novinski članci iz 2006. godine o dugovima zvorničkog preduzeća "Zvornik-stan" prema BH-Gasu. Tako da je prema Rusiji jedini dužnik BH-Gas te Federacija kao njegov osnivač.
Što se tiče dugovanja, problem je merhametli socijalna politika a za dobrobit šire populacije koja je gledala kroz prste dužnicima, kao i neprilagođen sistem grijanja gdje se zaračunava kolektivna potrošnja u velikoj većini domaćinstava (Toplane), pa ne postoji način prinudne naplate odnosno isključivanja neplatiša.
To me na trenutak zbunilo jer sam mislio da je on na nivou države jer ne znam za neko slično preduzeće u RS-u. (Zato sam i odlučio da se malo više informišem)
RS distributeri kupuju gas od BH-Gasa. Što potvrđuju neki stari novinski članci iz 2006. godine o dugovima zvorničkog preduzeća "Zvornik-stan" prema BH-Gasu. Tako da je prema Rusiji jedini dužnik BH-Gas te Federacija kao njegov osnivač.
Što se tiče dugovanja, problem je merhametli socijalna politika a za dobrobit šire populacije koja je gledala kroz prste dužnicima, kao i neprilagođen sistem grijanja gdje se zaračunava kolektivna potrošnja u velikoj većini domaćinstava (Toplane), pa ne postoji način prinudne naplate odnosno isključivanja neplatiša.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:

Znači Toplane su najgori...od sve djece 
Sarajevogas još dobro stoji, s obzirom na potraživanja prema Toplanama...

Sarajevogas još dobro stoji, s obzirom na potraživanja prema Toplanama...

Njih i ne spominjem to je jasno, da od njih i kreće sveBla wrote:Građani, ne toplane.

ali toplane duguju još više sarajevo gasu nego građani njima (8,4 mil razlike)
dok sarajevo gas već upola manje duguje bh gasu nego toplane njima....
to sam htio reći...ok vjerojatno sarajevo gas pokriva tu dubiozu iz drugih poslova
nebitno ustvari

- Bla
- i dva polipa
- Mood:
Stvar je da kantonalna Vlada nikada nije dozvolila Toplanama da rade komercijalno, pa su morali često da idu ispod "nabavne" cijene pa je to jedan od razloga nesrazmjernog duga.
: