Hoćete li se vakcinisati protiv korone?
Moderator: Krokodil Behko
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 4179 times
- Been thanked: 1736 times
- Status: Offline
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 59835 times
- Been thanked: 10811 times
Re: Hoćete li se vakcinisati protiv korone?
Islamska zajednica po ovom pitanju do sada nije zauzimala službeni stav putem nadležnih tijela/organa. Budući da je ovo prije svega medicinsko/zdravstveno pitanje, mi se u tome općenito oslanjamo na medicinsku i farmaceutsku struku i nauku. Kao i u slučaju drugih bolesti, idemo s povjerenjem ljekaru na pregled i koristimo lijekove koje propiše, tako se trebamo ponašati i kad je riječ o vakcinisanju.
To je reko nakav iz IZ a evo sta je reko i sam rejs na hutbiBudući da se radi o ozbiljnoj prijetnji zdravlju/životima ljudi i normalnom odvijanju važnih društvenih aktivnosti, slučaj pandemije i vakcinisanja kojim se prevenira zaraza, može se podvesti pod načelo nužde. Ukoliko vakcinacija bude zakonski obavezna, nužda je očigledna, a ako bude dobrovoljna, onda će svako procijeniti šta je za njega bolje. Savjetujemo da to bude uz konsultaciju s ljekarom.
Pajdo ja kao clan IZ i onaj koji ponekad ode na dzumu slusam sta vicu i donosim stav na osnovu onog sta se vice.Zato, žalosti me kada čujem glasove i među muslimanima koji potcjenjuju stečeno ljudsko znanje, ne znajući da na taj način dovode u sumnju i samu Objavu.
Zar nam nije objavljeno u Kur’anu: Uči u ime tvoga Gospodara Koji stvara.
Zato, braćo i sestre, koristim se i ovom prilikom da vas još jednom pozovem na vakcinaciju koja može pomoći da se suzbije velika i opaka zaraza COVID-19. Znajte da onaj koji sumnja u znanje koje je Allah dao ljudima, sumnja i u Njegovu Objavu. Ostavite se sumnjičenja bez dokaza, jer je to grijeh.
Nije se moglo ni na hadz 2022 bez vakcinacije
putnik na hadž mora imati primljene dvije doze vakcina protiv COVID-19;
ako je do 30. juna 2022. godine isteklo više od osam mjeseci od primljene druge doze vakcine protiv Covid 19, putnik je obavezan primiti i treću dozu;
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1823 times
- Been thanked: 1589 times
Nikada nećemo saznati koliko ljudi je umrlo zbog komplikacija u vezi sa cijepljenjem nedovoljno istraženim cjepivima protiv korone, raznoraznih proizvođača, hochstaplera.
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Pa i katolicki vjerski lideri su vikali da se vakcinise, pa ja. Nemres pajdo bit malo katolik, il si katolik il nisi 
Pogotovo ako si hrvat, sta se ako nisi veliki katolik razlikujes od ostalih, mores komotno bit i musliman, pa ja
Pogotovo ako si hrvat, sta se ako nisi veliki katolik razlikujes od ostalih, mores komotno bit i musliman, pa ja

- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1823 times
- Been thanked: 1589 times
Ja sam već katolik od Pape, logično... i nisam se cijepio.ElTriconi wrote: 02 Jul 2025, 18:56 Pa i katolicki vjerski lideri su vikali da se vakcinise, pa ja. Nemres pajdo bit malo katolik, il si katolik il nisi
Pogotovo ako si hrvat, sta se ako nisi veliki katolik razlikujes od ostalih, mores komotno bit i musliman, pa ja![]()
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 106 times
kako vrijeme prolazi citam i gledam sve vise negativnih komentara vezano za vakcine,nebih nikog da plasim ali bogami ko se vakciniso neka mu je bog na pomoci.....
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 8936 times
- Been thanked: 7997 times
- Status: Online
Ne znam zasto je nekim (vecinom cijepljenima) tako tesko priznati da je bilo smrti i zbog vakcinisanja i da neka cjepiva sigurno nisu bila dovoljno istrazena prije upotrebe. To je cinjenica i ti zivoti su izgubljeni isto kao i oni od korone i neznam cemu podsmejavanje kad neko o tome pise ili prica, cak je i struka bila podijeljena, to bar svi znamo. Smrti zbog respiratora, nepravilne njege i svasta nesto jos. Mnogo para isplaceno zrtvama i obiteljima onih, koji na zalost to nisu prezivjeli. Ali o tome se ne pise i ne cita.
I najcesce sto se spominjalo i spominje se, je trombocitopenija s trombozom, koju izazivaju vektorska cjepiva (Astra, Johnson). Miokaditis kod mladjih muskaraca, poslije mRNA vakcine itd., itd.. Sve su to dostupni podatci regulatorne agencije EMA i CDC. I sve sto se desilo poslije vakcinisanja, nitko ziv ne moze sa sigurnoscom reci, da je ili nije bilo od cjepiva. I imunizacija o kojoj prica ironman, koju su u samom pocetku prekinuli sa izolacijom i ostalim sranjima koja su nam bila nametnuta. Brojke umrlih za respiratornim bolestima prije korone, i kad je bila korona. Ali se takva fama stvorila oko svega da su mogli ljudima servirat sta su htjeli i ljudi bi to prihvatili od straha od nepoznatog.
Ismijavati nekog ko drugacije misli i razmislja, to je bas djecijeg ponasanja, isto kao sto je bilo ismijavanje svih koji se nisu cijepili. Mobing koji se vrsio, podbadanja, raznorazne prijetnje. A sad vecina tih isti ljudi (pricam iz svog iskustva), razmislja i prica o tome sta li su im dali, nadaju se da je bila fizioloska i slicno.
Naravno da ljudi pretjeruju kad kao Havana sto pise o herniji i svom iskustvu. Nije sve od korone, al na zalost mnogo toga jeste. I sto je najgore, nije samo smrt posljedica vec i druge bolesti i kvaliteta zivota nakon toga.
Svako ima pravo na svoje misljenje i odluku. Nisam se vakcinisala, testirala se dva put dnevno. Kao takva nisam bila prijetnja nikome, dok su npr. moje radne kolegice, vakcinisane, mogle da hodaju bez maske jer su vakcinisane. Nisu trebale da se testiraju jer su vakcinisane i kao takve mogle su svuda (dobra logika, aha). I bilo je toga jos. Ali neka. Meni je drago da se nisam vakcinisala, i opet bi tako postupila. Kasnije mi je i od strane nevrologa savjetovano, da to ne radim.
I najcesce sto se spominjalo i spominje se, je trombocitopenija s trombozom, koju izazivaju vektorska cjepiva (Astra, Johnson). Miokaditis kod mladjih muskaraca, poslije mRNA vakcine itd., itd.. Sve su to dostupni podatci regulatorne agencije EMA i CDC. I sve sto se desilo poslije vakcinisanja, nitko ziv ne moze sa sigurnoscom reci, da je ili nije bilo od cjepiva. I imunizacija o kojoj prica ironman, koju su u samom pocetku prekinuli sa izolacijom i ostalim sranjima koja su nam bila nametnuta. Brojke umrlih za respiratornim bolestima prije korone, i kad je bila korona. Ali se takva fama stvorila oko svega da su mogli ljudima servirat sta su htjeli i ljudi bi to prihvatili od straha od nepoznatog.
Ismijavati nekog ko drugacije misli i razmislja, to je bas djecijeg ponasanja, isto kao sto je bilo ismijavanje svih koji se nisu cijepili. Mobing koji se vrsio, podbadanja, raznorazne prijetnje. A sad vecina tih isti ljudi (pricam iz svog iskustva), razmislja i prica o tome sta li su im dali, nadaju se da je bila fizioloska i slicno.
Naravno da ljudi pretjeruju kad kao Havana sto pise o herniji i svom iskustvu. Nije sve od korone, al na zalost mnogo toga jeste. I sto je najgore, nije samo smrt posljedica vec i druge bolesti i kvaliteta zivota nakon toga.
Svako ima pravo na svoje misljenje i odluku. Nisam se vakcinisala, testirala se dva put dnevno. Kao takva nisam bila prijetnja nikome, dok su npr. moje radne kolegice, vakcinisane, mogle da hodaju bez maske jer su vakcinisane. Nisu trebale da se testiraju jer su vakcinisane i kao takve mogle su svuda (dobra logika, aha). I bilo je toga jos. Ali neka. Meni je drago da se nisam vakcinisala, i opet bi tako postupila. Kasnije mi je i od strane nevrologa savjetovano, da to ne radim.
Ima posla ko hoce da gleda svoja. 
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 27028 times
- Been thanked: 7174 times
draga moja lutka pametna
i ljubim ti potpis 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Ja sam se vakciniso dvaput, nije niko ni znao. Prvenstveno sam to uradio jer kroz poso sam u kontaktu sa starijim ljudima. Nuspojave koje sam imao, glavobolju, to se desi poslije svake vakcine. Kad sam je primio bio sam zdrav, bez ikakvih problema sa misicima, nervima, secerom i pritiskom.
Opet kad se neka bolest pojavi opet cu se vakcinisati dobrovoljno i opet necu nikom nista pametovat
Opet kad se neka bolest pojavi opet cu se vakcinisati dobrovoljno i opet necu nikom nista pametovat

- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Jedan od zadnjih primera sto sam citala u vezi korone i svega, ostavljam tu. Od 35 godina zatvora do slobode.
Pravo izbora, prije svega.Radi se o dr. Michaelu Kirku Mooreu, plastičnom hirurgu iz Midvalea, država Utah (SAD).
On je optužen da je, na zahtjev roditelja, djeci umjesto vakcine protiv covida-19 davao fiziološki rastvor (slanicu), predstavljajući to kao da ih je vakcinisao.
Također je optužen da je uništio vakcine u vrijednosti većoj od 28.000 dolara i dijelio lažne potvrde o vakcinaciji (oko 1.900 komada) u zamjenu za novac ili donacije.
U julu 2025. godine, državna tužiteljica SAD-a Pam Bondi odlučila je da odbaci sve optužbe protiv dr. Moorea. Rekla je da doktor “nije zaslužio zatvorsku kaznu” i da je “omogućio roditeljima izbor koji im federalna vlada nije dala”, posebno kada je riječ o vakcinaciji djece.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
To da si se ti vakcinisao ne smanjuje rizik da tim istim ljudima preneses koronu jer si vakcinom "zastitio" sebe, a ne njih.ElTriconi wrote: 24 Jul 2025, 12:15 Ja sam se vakciniso dvaput, nije niko ni znao. Prvenstveno sam to uradio jer kroz poso sam u kontaktu sa starijim ljudima. Nuspojave koje sam imao, glavobolju, to se desi poslije svake vakcine. Kad sam je primio bio sam zdrav, bez ikakvih problema sa misicima, nervima, secerom i pritiskom.
Opet kad se neka bolest pojavi opet cu se vakcinisati dobrovoljno i opet necu nikom nista pametovat![]()
Ja sam se pridrzavala svih mjera, osim vakcinisanja. Niti sam imala koronu, niti sam nekome prenesla istu. Rekoh vec kako sam se testirala, dok se vakcinisani nisu i vecina je, zbog svih netacnih info koje su pustali u medije, pogresno mislila od pocetka da ne mogu uopste dobiti koronu jer su se vakcinisali. Pa kad su promjenili plocu u medijima, nista se nije promjenilo. Opet ih nisu testirali. Ja zakasljem, 5 njih oko mene da me maltretira iako se testiram redovno, radna kolegica 4 puta fasovala koronu, davi se od kaslja, nitko joj nista ne govori. Poslije sedmicu dolaze nam sefovi Kinezi iz Hisensa, ipak da se testira, korona. Tiho je otpratili kuci, nas ured dezinfikovali da je smrdilo jos 3 dana. Da sam to bila ja, bio bi javni linc.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Ali ja nisam kasljo, to je razlika 

- ironman
- sirius

- Has thanked: 28337 times
- Been thanked: 29265 times
Ovu temu treba zatvorit.
Msm da smo sve rekli.
Msm da smo sve rekli.
dream of spring...
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Sta je tu je, svako za sebe zna.
Ne kazu dzaba zivi i pusti zivjeti.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Mene je socijalna izolacija spasila po ko zna koji put. Slabo se rukujem s narodom, slabo se unosim u facu dok pricam. Zato se slabo i razboljevam, pa ja 

- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Mi asocialci najbolje prolazimo u zivotu.ElTriconi wrote: 24 Jul 2025, 12:33 Mene je socijalna izolacija spasila po ko zna koji put. Slabo se rukujem s narodom, slabo se unosim u facu dok pricam. Zato se slabo i razboljevam, pa ja![]()
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Ne rece mi za gitaru, kakva je gitarauvijek_kontra wrote: 24 Jul 2025, 12:33nisi ozbiljan al nema veze.
Sta je tu je, svako za sebe zna.
Ne kazu dzaba zivi i pusti zivjeti.![]()

- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41976 times
- Been thanked: 28824 times
AminKomshija wrote: 24 Jul 2025, 11:03 kako vrijeme prolazi citam i gledam sve vise negativnih komentara vezano za vakcine,nebih nikog da plasim ali bogami ko se vakciniso neka mu je bog na pomoci.....
Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41976 times
- Been thanked: 28824 times
Jel se sjecate 2021-e kad smo umrli jer se nismo vakcinisali

Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 106 times
bilo je cak komentara na klix da smo hodajuce bombe
veca mrznja od pojedinaca je tad bila tamo prema nevakcinisanim nego prema karadzicu matere mi