To je sve što ćemo čuti, je l' deČarobni wrote:Kako kome, kako kome...Mohr wrote:potreban je represivni aparatMohr wrote:
Jadno je, filistarski, malodušno i egoistično činiti dobra djela (koja su uglavnom ograničena, kako po frekvenciji tako i po obujmu) uime neke više sile (iz straha od nje)![]()
Ateizam
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
- Status: Offline
Re: Ateizam
Ja ne znam o Isusu nista sta je pisano u Islamu...znam u svojoj vjeri...nisam kompetentna praviti dakle nikakve usporedbe...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9974 times
- Been thanked: 11842 times
- Status: Online
REMB wrote:Predrasuda je to kad neko i pomisli da postoji propis IZ po takvim pitanjima. Kur'an i hadis su argumenti.Krokodil Behko wrote:Pitanje je da li se dobra djela računaju kod boga, ako neko nije religiozan.REMB wrote:Kad čovjek čini dobro (u ime Boga) on se tada i osjeca dobro.
IZ će naravno odmah odgovoriti da se ne računaju, jer se mora vjerovati u boga i obavljati propisane dužnosti. Neki agnostici će reći da to nije tačno, jer je dovoljna vjera, a religioznost je već suvišna.
Ateisti će reći da nije potrebno ni jedno ni drugo.
Po učenju islama nevjernik koji čini dobro neće imati nagradu ali hoće imati umanjenu kaznu. Npr. Ebu Leheb je poslanikov a.s. amidza i činio je veliko dobro poslaniku u njegovoj misiji ali nikad nije povjerovao u Boga. Poslanik islama kaže za Ebu Leheba da ce u Dzehennem (pakao) ali ce imati najblažu kaznu (zbog svojih dobrih djela)
Pa dobro i to je nešto. Sve kontam da bi mi u dženetu možda bilo dosadno, a stalno bi me grizla savjest, da li ga i zaslužujem, jer ja sam mislim da ne zaslužujem, realno gledano. Lično smatram, da trebam biti kažnjen zbog raznih stvari.
Kur'an jasno govori da je Isa (Isus) samo Boziji poslanik i čovjek, i nista iznad toga.Biba wrote:Ja ne znam o Isusu nista sta je pisano u Islamu...znam u svojoj vjeri...nisam kompetentna praviti dakle nikakve usporedbe...
- Čarobni
- Inventar foruma

- Been thanked: 13 times
a koliko tek kurbana, eee...Podrinjac wrote:Koliko je para prošlo kroz religije, moglo se komotno nahraniti gladne duše. Religije su obična prevara i komercijala. Ali moram priznati i čestitat im... svaka im čast, uspjeli su narod namamiti.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Ebu Lehebowski ..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Melek
- Deer Hunter

REMB wrote:Hvala salahudin, mislio sam na Ebu Taliba ah napisao Ebu Leheb...ne znam sta mi bi.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Melek
- Deer Hunter

Hej, a koja je to najblaza kazna ?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
Zato me i volis, priznajSalahuddin wrote:Pa znas nju, mrgud vjeciti.Mala_Mu wrote:Salahudinu se oprasta Klaro kad te (nas) tako nazove![]()
, da su barem svi vjernici kao on
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Melek
- Deer Hunter

Ne goni ga na preljubu, haram!Julia-Klara wrote:Zato me i volis, priznajSalahuddin wrote:Pa znas nju, mrgud vjeciti.Mala_Mu wrote:Salahudinu se oprasta Klaro kad te (nas) tako nazove![]()
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
jah,iskljucivo se osudjuju i kamenuju oni kojima su cak cetiri insana vidjeli utikac kako meće u uticnicu
pa da se kraj tebe hebu ne mozes to vidjeti
pa da se kraj tebe hebu ne mozes to vidjeti
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
..a ne ko onaj rethnaMala_Mu wrote:Salahudinu se oprasta Klaro kad te (nas) tako nazove![]()
Question everything.
Pomoci ce mu a mozda opet i nece?zavisi do osobe(ateiste) dok kod pravog vjernika nema dvoumljenja.No navodis neki banalan primjer...pravi vjernik ce ciniti i mnoga druga dobra dijela i pomoci u mnogo raznolikijim situacijama zbog svoje vjere i Boga jer je spreman na to,dok je onaj bez vjere ograniceniji (ne pitaj sto i kako) jer je tako.Vjera te otvara i cini te bolji tako da ti cinjene dobrote postaje glad,i to je nesto sto samo istinski vjernik zna i osjeca.(to je ono sto mala nazalost nije shvatila u mom postu vec se za glavu hvata al hajde)Mohr wrote:Ja samo velim da mi nije potrebna božja zapovijed da bih bio čovjek tj. pomogao čovjeku, kad, kol'ko i čime mogu. Davljeniku će (tko ima hrabrosti) čovjek instinktivno priskočiti u pomoć, ne pitajući (se) za božju milost pritom, jer možda spašava okorjelog zločinca. Bogu nije potrebno naše dodvoravanje ni ulizivanje. Možda neki ateist pomogne, bez pomena božjeg imena, mnogo više ljudi negoli neki vjernik koji se svakodnevno moli. Misliš li ti, mor'bit, da ljudi jedni drugima nisu pomagali i da nisu činili dobra djela i prije bilo kakve ideje o bogu? Ako i uzmemo da bog postoji oduvijek, ljudi ipak nisu oduvijek znali za nj.rethna wrote:Sta je to covjek ?Mohr wrote:Uime čovjeka (ljudi), recimo npr.rethna wrote:A cemu dobra dijela ako nisu u ime Boga..![]()
Jadno je, filistarski, malodušno i egoistično činiti dobra djela (koja su uglavnom ograničena, kako po frekvenciji tako i po obujmu) uime neke više sile (iz straha od nje)
Ti si spreman ciniti nesto u ime covjeka i staviti ga (tobejarabi) ispred Boga?
Ne shvatas bit vjere.
Ne mozes nikada biti taj koji odlucuje i koji ce postavljati neko pravilo i novi zakon.Ti i svako drugi moras/te shvatiti koliko smo zaista mali
"Nisi ni svjestan koliko je njih prije tebe hodilo zemljom kojom ti hodis a koji su bili slijepi na lijevo oko"
Nadalje, što da radimo s tom provalijom između dvaju/triju tumačenja Isusa Krista/Isa a.s.? Kako vi vjernici stojite s tim? Što recimo npr. drugarica Biba ima ka'sti na islamsko, a što pak ti na kršćansko tumačenje lika & djela pomenute osobe? (Pitam to vis-a-vis skladnog međureligijskog dijaloga). Ništa, vjerovatno, držite se svako svogaAli (ako je ijedno uopće) nešto od to dvoje nije istina i pogrešno je i pogrdno, dapače svetogrdno i bogohulno.
Niko ne osporava da su pomagali i da pomazu(ti ateisti ili nevjernici) samo nije to to.Kada bi svi zivjeli po zakonu vjere i praktikovali ono sto je napisano i u toj mjeri pomagali kako je naredjeno ovaj bi svijet bio ustvari savrseno mjesto,jer zakoni poticu iz savrsene Knjige i vjere.Ali nije savrseno,a zasto da te upitam? I da ljudi su oduvjek znali za Njega od prvog covjeka na zemlji.
I ne grijesi zakljucivajuci da su svi koji idu u dzamiju ili crkvu vjernici
Pomoci ces da,ne treba ti vjera,samo sa vjerom ces pomagati jos vise i manje razmisljati i zaliti i vece zadovoljstvo osjetiti
Dobro velis,Bogu ne trebaju nase molitve niti dobra djela,nego nama ce trebati.
Tema o Isa-i a.s (Isusu) je zasebna
Question everything.
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
rethna wrote: Pomoci ce mu a mozda opet i nece?zavisi do osobe(ateiste) dok kod pravog vjernika nema dvoumljenja.No navodis neki banalan primjer...pravi vjernik ce ciniti i mnoga druga dobra dijela i pomoci u mnogo raznolikijim situacijama zbog svoje vjere i Boga jer je spreman na to,dok je onaj bez vjere ograniceniji (ne pitaj sto i kako) jer je tako.Vjera te otvara i cini te bolji tako da ti cinjene dobrote postaje glad,i to je nesto sto samo istinski vjernik zna i osjeca.(to je ono sto mala nazalost nije shvatila u mom postu vec se za glavu hvata al hajde)
Niko ne osporava da su pomagali i da pomazu(ti ateisti ili nevjernici) samo nije to to.Kada bi svi zivjeli po zakonu vjere i praktikovali ono sto je napisano i u toj mjeri pomagali kako je naredjeno ovaj bi svijet bio ustvari savrseno mjesto,jer zakoni poticu iz savrsene Knjige i vjere.Ali nije savrseno,a zasto da te upitam? I da ljudi su oduvjek znali za Njega od prvog covjeka na zemlji.
I ne grijesi zakljucivajuci da su svi koji idu u dzamiju ili crkvu vjernici
Pomoci ces da,ne treba ti vjera,samo sa vjerom ces pomagati jos vise i manje razmisljati i zaliti i vece zadovoljstvo osjetiti
Dobro velis,Bogu ne trebaju nase molitve niti dobra djela,nego nama ce trebati.
Tema o Isa-i a.s (Isusu) je zasebna
Nek mi još samo jednom neko ka'e da sam dogmatik
Druže @rethna, ovo ti je skroz bezze
Pa nisam ja teolog ..ha ja...a jesu mnogi mislili da cu bit casna sestra...
Bitne su smjernice koje covjeku pomazu da postane i ostane covjek....
Moze ateista biti covjek...dobar covjek, a deklarirani veliki vjernik necovjek....
- Melek
- Deer Hunter

A ja ono vjernika sto znam oko sebe uopste i nisu vjernici nego samo hipokrate.. odnosno furaju fazon da su vjernici ali odvale svako malo pokoji nevjernicki manir kad se malo "izgube". Cak se i ateisti tome zaibrete..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.