Ateizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times
Status: Offline

Re: Ateizam

05 Nov 2015, 19:46

Biba wrote::ovaj Sta ti Mohre mene prozivas jer ne znam o Isusu sta Islam kaze...mislim da ja nisam duzna izucavati sve religije jer toliko je ljudi koji nimsvoju ne kontaju...Islam je monoteisticka vjera i ne moze nista bitno drukcije tumaxiti..
Pa nisam ja teolog ..ha ja...a jesu mnogi mislili da cu bit casna sestra...

Bitne su smjernice koje covjeku pomazu da postane i ostane covjek....
Moze ateista biti covjek...dobar covjek, a deklarirani veliki vjernik necovjek....
Slažem se Bibo, nisi obvezna :pusa Al' evo, drug @rethna bi ti mog'o pripomoć oko islamskog tumačenja lika & djela Ješue Ha-Nocrija ;)

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

05 Nov 2015, 20:05

Melek wrote:A ja ono vjernika sto znam oko sebe uopste i nisu vjernici nego samo hipokrate.. odnosno furaju fazon da su vjernici ali odvale svako malo pokoji nevjernicki manir kad se malo "izgube". Cak se i ateisti tome zaibrete..
Ma bravo. I vjernici i ateisti su grešni. Uvijek netko više a netko manje. Otužno je kad covjek grijesimdebelo a nije svjestan :grana

Mohre, pa de ti pomozi Bibi,msta druge pozivas..ha ja..ma nemoj da knjigu ispisem o ateizmu..Imam ja tu neku svetu ...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

05 Nov 2015, 23:03

rethna wrote:
Mala_Mu wrote:Salahudinu se oprasta Klaro kad te (nas) tako nazove :valja

, da su barem svi vjernici kao on :ok
..a ne ko onaj rethna :kafa

To si ti rekao :jok

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

05 Nov 2015, 23:11

Mohr wrote:
rethna wrote: Pomoci ce mu a mozda opet i nece?zavisi do osobe(ateiste) dok kod pravog vjernika nema dvoumljenja.No navodis neki banalan primjer...pravi vjernik ce ciniti i mnoga druga dobra dijela i pomoci u mnogo raznolikijim situacijama zbog svoje vjere i Boga jer je spreman na to,dok je onaj bez vjere ograniceniji (ne pitaj sto i kako) jer je tako.Vjera te otvara i cini te bolji tako da ti cinjene dobrote postaje glad,i to je nesto sto samo istinski vjernik zna i osjeca.(to je ono sto mala nazalost nije shvatila u mom postu vec se za glavu hvata al hajde)
Niko ne osporava da su pomagali i da pomazu(ti ateisti ili nevjernici) samo nije to to.Kada bi svi zivjeli po zakonu vjere i praktikovali ono sto je napisano i u toj mjeri pomagali kako je naredjeno ovaj bi svijet bio ustvari savrseno mjesto,jer zakoni poticu iz savrsene Knjige i vjere.Ali nije savrseno,a zasto da te upitam? I da ljudi su oduvjek znali za Njega od prvog covjeka na zemlji.
I ne grijesi zakljucivajuci da su svi koji idu u dzamiju ili crkvu vjernici ;)
Pomoci ces da,ne treba ti vjera,samo sa vjerom ces pomagati jos vise i manje razmisljati i zaliti i vece zadovoljstvo osjetiti ;)
Dobro velis,Bogu ne trebaju nase molitve niti dobra djela,nego nama ce trebati.
Tema o Isa-i a.s (Isusu) je zasebna
Image ;)

Nek mi još samo jednom neko ka'e da sam dogmatik Image :DD

Druže @rethna, ovo ti je skroz bezze :o Ne pitaj zašto... :pusa
Nepotrebno.Ocekivao sam nesto ovako.. ;) no hard feelings :pusa
Question everything.

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

05 Nov 2015, 23:14

Mala_Mu wrote:
rethna wrote:
Mala_Mu wrote:Salahudinu se oprasta Klaro kad te (nas) tako nazove :valja

, da su barem svi vjernici kao on :ok
..a ne ko onaj rethna :kafa

To si ti rekao :jok
Upisao tvoje misli? :hm
Question everything.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Nov 2015, 08:11

rethna wrote:
Mohr wrote:
rethna wrote: Pomoci ce mu a mozda opet i nece?zavisi do osobe(ateiste) dok kod pravog vjernika nema dvoumljenja.No navodis neki banalan primjer...pravi vjernik ce ciniti i mnoga druga dobra dijela i pomoci u mnogo raznolikijim situacijama zbog svoje vjere i Boga jer je spreman na to,dok je onaj bez vjere ograniceniji (ne pitaj sto i kako) jer je tako.Vjera te otvara i cini te bolji tako da ti cinjene dobrote postaje glad,i to je nesto sto samo istinski vjernik zna i osjeca.(to je ono sto mala nazalost nije shvatila u mom postu vec se za glavu hvata al hajde)
Niko ne osporava da su pomagali i da pomazu(ti ateisti ili nevjernici) samo nije to to.Kada bi svi zivjeli po zakonu vjere i praktikovali ono sto je napisano i u toj mjeri pomagali kako je naredjeno ovaj bi svijet bio ustvari savrseno mjesto,jer zakoni poticu iz savrsene Knjige i vjere.Ali nije savrseno,a zasto da te upitam? I da ljudi su oduvjek znali za Njega od prvog covjeka na zemlji.
Pomoci ces da,ne treba ti vjera,samo sa vjerom ces pomagati jos vise i manje razmisljati i zaliti i vece zadovoljstvo osjetiti ;)
Image ;)

Naravno, šta bi drugo, kad si mi zabranio da pitam :DD Dogma ne trpi raspravu, sumnju ni propitivanje ;)

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

06 Nov 2015, 13:17

Mohr wrote:
rethna wrote:
Mohr wrote:
Image ;)

Naravno, šta bi drugo, kad si mi zabranio da pitam :DD Dogma ne trpi raspravu, sumnju ni propitivanje ;)
Nisam ti ja zabranio,dogma je ;) .Sto si onda sta pocinjao :hihi
Question everything.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

11 Nov 2015, 20:38

Drago Bojić: Živimo u vremenu humanih ateista i nehumanih i bezbožnih vjernika

http://www.prometej.ba/clanak/vijesti/d ... rnika-2253

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

11 Nov 2015, 20:57

Svi vjernici su gresni samo sto neki misle da uopce nisu. ?..ali nije bas tako da su svi vjernici losiji odmateista..treba razlikovati religioznost od vjere..
Ateist odgajan covjecno naravno da moze biti puno bolji od deklariranog vjernika loseg karaktera...nista novo...ali gresni smo svi..neki ipak manje...

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

12 Nov 2015, 07:02

Zato sam i stavio naslov druže Salahuddine, jer je provokativan. Pročitaj text, svakako ;)

Veliš nisi bio ateista u punom smislu riječi (nego šta si, malo jesi bio malo nisi :DD ) Ateista jesi ili nisi, nema tu (ne)potpuno ;) Ako je čovjek (potpuno!) ravnodušan spram nečega, to znači da predmet njegove ravnodušnosti za nj (kao) da ne postoji, zar ne? Neyse...

A generalizirati se mora, inače nikada ne bismo mogli iznijeti neke stavove niti bismo mogli konstatovati stvari, događaje. Pa tako to recimo npr. radimo kada kažemo da je PC genocidna tvorevina. I to je ispravan zaključak, iako je bilo više onih koji nisu (ratni) zločinci negoli onih koji to jesu, činjenica da su vodeći i ljudi na odgovornim (javnim) funkcijama počinili zločine daje nam za pravo da generalizujemo i da donesemo sud o karakteru (nastanka) te tvorevine.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

12 Nov 2015, 17:11

:ooo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

12 Nov 2015, 17:38

Stvari za koje sam se uhvatio nisu nebitne ;)

Ako je potrebna sudska presuda za moju tvrdnju, jasno je da ću ostati bez tog argumenta (no to još uvijek nipošto ne znači da sam u krivu). Kom sudu da vjerujemo, onome koji je osudio ili pak onome koji je rehabilitov'o Dražu? Dobro, Draža ustvari nije rehabilitovan (ali će biti, vrlo vjerovatno) ali jeste recimo npr. dinastija Karađorđević, a sprema se i Nedićeva rehabilitacija.

U BiH je izvršen genocid mnogo prije u raznim dijelovima zemlje negoli je on počinjen u Srebrenici. U Prijedoru je ubijeno oko 3500 ljudi u proljeće/ljeto '92. dakle početkom rata. Genocid je (ako ga je dakle bilo) izvršen u (cijeloj) BiH ili ga pak uopšte nije bilo: čista je besmislica (u)tvrditi (makar i sudski) da je genocid izvršen u Srebrenici ali da ga u BiH nije bilo (kako inače ti pravni(čki) tikvani tumače stvar). To što je u Srebrenici ubijeno daleko više ljudi negoli u drugim mjestima, ne mijenja karakter cijele priče: namjera i izvršilac su bili isti, razlika je samo u broju postradalih nesretnika, a čujemo da kvantitet nije mjerodavan za kvalifikovanje zločina (ubijanja) genocidom, nego upravo namjera (što je opet još jedan u nizu diskutabilnih momenata, jer ne sudi se namjerama, nego konkretnim djelima.)

Nadalje, kažeš da je stvorena uz strašne zločine i genocid. Šta sad da iz toga zaključimo? Zatim veliš da je nagrađena. Od koga, ko ju je i za šta nagradio?

Što se pak tiče generalizacije iz naslova, kojim pravom recimo npr. koristimo izraz nacistička Njemačka... :roll

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

12 Nov 2015, 17:43

Btw, čit'o sam (davno) Zilahyjev Grad izbjeglica; namjerav'o sam i Ararat, ali nikad da stignem :sram

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

12 Nov 2015, 18:20

E pa to je to druže @Salko: Nećemo ulaziti u to... OK, ako ti tako ka'eš :ok (držat ćemo se onda službenog, zvaničnog, dogmatskog dakle, tumačenja stvari, a nećemo propitivati ni sami zaključivati).

A šta je s (pokojnim) Holbrookeom? Što (rahmetli) Alija nije prihvatio njegov predlog da se SDS zabrani, kao teroristička organizacija? Moram priznati da nisam baš zainteresovan da slušam pokajničke ispovijedi ljudi koji su napravili nepopravljiva sranja :o (Vjerujem da shvataš šta hoću reći... ;) )

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14456 times
Been thanked: 10002 times

17 Jan 2016, 12:03

Na Islandu broj vernika u konstantnom je padu i sada je na 61,1 posto.

Naime, anketa koju je provela Islandsko etičko udruženje udruga nije pronašla ni jednu jedinu osobu mlađu od 25 godina koja veruje u priču o stvaranju sveta zapisanu u Bibiliji. Skoro 94 posto pripadnika iste starosne skupine veruje da je svet stvoren Velikim praskom, a ostali ili nemaju mišljenje ili smatraju da je moglo do toga doći na neki drugi način.

No, ni to od njih stvaranje sveta ne smatra božjim delom. Oko 40,5 posto navodi za sebe da su ateisti, a samo 42 posto da su hrišćani, prenosi Island Magazine.

Što se tiče starijih generacija, 77,7 posto Islanđana starosti između 25 i 44 godina života veruju da je Veliki prasak stvorio svet, a 10,1 posto ih to pripisuje Bogu. Kada je reč o starijima od 55, samo ih 46,1 posto veruje u teoriju velikog praska, a gotovo četvrtina stvaranje sveta pripisuje Bogu.

Islandska asocijacija koja okuplja ateiste utvrdila je i da se tek 46,4 posto Islanđana smatra religioznim, što je takođe istorijski najniža razina. U tome predvode stanovnici Rejkjavika, a zabeležene su i velike razlike u religioznosti u zavisnosti od starosti ispitanika. Nasuprot nula posto mladih koji veruju u postanak sveta u božoj režiji, 80.6 posto starijih od 55 smatra se hrišćanima, a samo ih se 11 posto izjasnilo kao ateisti.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

17 Jan 2016, 12:08

To je jedan od predznaka sudnjeg dana
🐽

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14456 times
Been thanked: 10002 times

17 Jan 2016, 12:19

aha, ako vjerujes u sudnji dan :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

17 Jan 2016, 12:34

Citala sam o Islandu. Cini mi se da su ankete pokazale da najvise vjeruju stariji ljudi sa sela
Danas je vrijeme kad se sugerira da je pozeljna ljepota, mladost, raznorazne slobode koje memaju veze sa slobodom.
Stare osobe se dozivljava kao manjevrijedne, dakle ispada da su mladi eto pametniji.
Međutim testiranja inteligencije djece pokazuju smanjenje prosjeka inteligencije.
Starost ipak ima jednu prednost nad mladossti - iskustvo.
S druge strane i mladi imaju probleme...
Nista to ispitivanje nije neobicno pokazalo.
Cinjenica je da polovica vjernika katolika uopce ne vjeruje u zagrobni zivot..
A i oni koji su vjernici, ne nalaze u vjeri rjesenje problema ni spas pa tako cak i vrlo obrazovani ljudi traze neke modernije sekte ili pokrete..primamljive..misleci da ce im zivot biti laksi...
Ne upoznaju svoju vjeru dobro a upuste se u nesto novo
Nesretnom covjeku ponudi nesto primamljivo ko djetetu cokoladu, eto...belaja...
Katolicanstvo jest u krizi..
Naveliko se pise da papi nude ujedinjenje svih religija.
Medjuti papine izjave su novinari svakako interpretirali. Dosta neistina je napisno..
Jdan svecenik je pratio new ageovce dugi niz godina i smatra da ce taj pokret nestati kako se i pojavio..
ne znam

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

17 Jan 2016, 14:03

Kaze stara bosanska "Bjezi od stare guzice, al' ne od stare pameti"

Mare-legija8895