Citiraj
- Koraci_u_noci
- Penzioner
- Has thanked: 9024 times
- Been thanked: 9732 times
- Status: Offline
Re: Citiraj
Damjan je pokušavao da pogodi šta bi mogao da bude uzrok takvog ponašanja. „Krivica, kao i uvek“, zaključio je. Krivicu je najlakše uočiti, čak lakše od straha ili besa; ona je pouzdano, nepromenljivo osećanje, koje jedino s godinama ne gubi na intenzitetu.
N. Romcevic - Letnji dan do podne
41
N. Romcevic - Letnji dan do podne
41
Pobjeci sad od svega zelim
- Quds
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 3521 times
- Been thanked: 1408 times
(U ovoj knjizi koja je meni pri ruci, 41 strana je zapravo prva, nakon predgovora i ''o autoru'')
Počinjem ovu svoju priču, nizašto, bez koristi za sebe i za druge, iz potrebe koja je jača od koristi i razuma, da ostane zapis moj o meni, zapisana muka razgovora sa sobom, s dalekom nadom da će se naći neko rješenje kad bude račun sveden, ako bude, kad ostavim trag mastila na ovoj hartiji što čeka kao izazov.
M. Selimović - Derviš i smrt
28
Počinjem ovu svoju priču, nizašto, bez koristi za sebe i za druge, iz potrebe koja je jača od koristi i razuma, da ostane zapis moj o meni, zapisana muka razgovora sa sobom, s dalekom nadom da će se naći neko rješenje kad bude račun sveden, ako bude, kad ostavim trag mastila na ovoj hartiji što čeka kao izazov.
M. Selimović - Derviš i smrt
28
- Shadow
- Svemirka
- Has thanked: 24389 times
- Been thanked: 26738 times
- Koraci_u_noci
- Penzioner
Tada sam shvatio da je cela naša ljubavna priča zapravo nesporazum: shvatio sam česte poglede pune mržnje i one druge pune iznenadne ljubavi i onu čudnu priču o dedi koji je pobegao iz konzerve sardina. Odlučio sam da je bolje da se rastanemo i, kako bih izbegao nesporazume, otplivao u drugo more.
Onda su me upecali i završio sam u akvarijumu. Tek mi je tamo krenulo nabolje. U akvarijumu sam upoznao svoju poslednju ženu, Ljubu, najtolerantniju od svih, nimalo dvosmislenu. U početku smo i mi imali sitnih problema: njena savršena lepota me je činila pomalo nesigurnim, osećao sam se manje vrednim. A onda smo, zahvaljujući njenom strpljenju, prevazišli nesporazume: s vremenom smo razvili savršen način sporazumevanja sačinjen od sitnih gestova i dugih ćutnji.
A. Boffa - Tako sam izmislio seks
82
Onda su me upecali i završio sam u akvarijumu. Tek mi je tamo krenulo nabolje. U akvarijumu sam upoznao svoju poslednju ženu, Ljubu, najtolerantniju od svih, nimalo dvosmislenu. U početku smo i mi imali sitnih problema: njena savršena lepota me je činila pomalo nesigurnim, osećao sam se manje vrednim. A onda smo, zahvaljujući njenom strpljenju, prevazišli nesporazume: s vremenom smo razvili savršen način sporazumevanja sačinjen od sitnih gestova i dugih ćutnji.
A. Boffa - Tako sam izmislio seks
82
-
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 999 times
- Been thanked: 862 times
Pjesnik, gospodo, više nije jedini javni zabavljač
brzopisci ga srozaše
Ervin Jahić, Strah je naručitelj mjere
51
brzopisci ga srozaše
Ervin Jahić, Strah je naručitelj mjere
51
too dark for finding my ground.. and trees.. shiver and sway..
- Koraci_u_noci
- Penzioner
Abed i Asmahan venčali su se godinu dana posle
veridbe. Mada se Abed prvi verio, Gazalino venčanje
odigralo se pre njegovog. Putevi su im se u Anati često
ukrštali, ali nijedno od njih nije progovaralo. Gazal bi
pocrvenela kad naiđe na Abeda, obrazi bi joj se tako
zarumeneli da je video kako menjaju boju čak i ako bi
prolazila pored njega autom. Ako bi ga pogledala direktno,
Abed bi u njenim tužnim očima video optužbu. Mnogo je
vremena prošlo otkako su se rastali, mnogo otkako su
stvorili porodice, a optužba je i dalje bila tu. On je taj zbog
kojeg ona mora da vodi ovakav život, on je upropastio onaj
o kojem su zajedno maštali
Jedan dan u zivotu Abeda Salame - N. Thrall
39
veridbe. Mada se Abed prvi verio, Gazalino venčanje
odigralo se pre njegovog. Putevi su im se u Anati često
ukrštali, ali nijedno od njih nije progovaralo. Gazal bi
pocrvenela kad naiđe na Abeda, obrazi bi joj se tako
zarumeneli da je video kako menjaju boju čak i ako bi
prolazila pored njega autom. Ako bi ga pogledala direktno,
Abed bi u njenim tužnim očima video optužbu. Mnogo je
vremena prošlo otkako su se rastali, mnogo otkako su
stvorili porodice, a optužba je i dalje bila tu. On je taj zbog
kojeg ona mora da vodi ovakav život, on je upropastio onaj
o kojem su zajedno maštali
Jedan dan u zivotu Abeda Salame - N. Thrall
39
-
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 999 times
- Been thanked: 862 times
Barmen je doneo još jedan viski. Kepec sa tamnocrvenim prištevima preko čitavog lica. Opasnije je izgledao od svih unutra. Samo je stajao i buljio u mene.
„Kinaski”, rekao je. „Najveći pisac na svetu.”
„Ako insistiraš”, rekao sam, i podigao čašu s viskijem. Onda sam ga dodao Sari, a ona ga je ispila na eks.
Nakašljala se malo i spustila čašu.
„Popila sam samo da bih te spasila.” Oko nas se polako okupljala bratija.
„Kinaski, Kinaski... jebote... Čitao sam sve tvoje knjige, SVE TVOJE KNJIGE!... Mogu da te tabam, Kinaski... Ej, Kinaski, kako te služi kita? Diže li se još? Kinaski, Kinaski, mogu li da ti pročitam jednu moju pesmu?”
Platio sam barmenu, pa smo izmakli stolice i pošli ka izlazu. Ponovo sam zapazio kožne jakne i mekotu tih lica, i osetio kako nema mnogo radosti ili smelosti ni u jednom od njih. Bilo je nešto sakato u tim jadnicima, nešto im je falilo, i na trenutak sam osetio kao neki grč, došlo mi je da ih zagrlim, da ih grlim i tešim kao neki Dostojevski, ali znao sam da to, na kraju, nikud ne bi odvelo osim ruganju i poniženju, i mene i njih. Svet je na neki način predaleko otišao, i nije više lako biti spontano saosećajan.
Bukovski, Holivud
59
„Kinaski”, rekao je. „Najveći pisac na svetu.”
„Ako insistiraš”, rekao sam, i podigao čašu s viskijem. Onda sam ga dodao Sari, a ona ga je ispila na eks.
Nakašljala se malo i spustila čašu.
„Popila sam samo da bih te spasila.” Oko nas se polako okupljala bratija.
„Kinaski, Kinaski... jebote... Čitao sam sve tvoje knjige, SVE TVOJE KNJIGE!... Mogu da te tabam, Kinaski... Ej, Kinaski, kako te služi kita? Diže li se još? Kinaski, Kinaski, mogu li da ti pročitam jednu moju pesmu?”
Platio sam barmenu, pa smo izmakli stolice i pošli ka izlazu. Ponovo sam zapazio kožne jakne i mekotu tih lica, i osetio kako nema mnogo radosti ili smelosti ni u jednom od njih. Bilo je nešto sakato u tim jadnicima, nešto im je falilo, i na trenutak sam osetio kao neki grč, došlo mi je da ih zagrlim, da ih grlim i tešim kao neki Dostojevski, ali znao sam da to, na kraju, nikud ne bi odvelo osim ruganju i poniženju, i mene i njih. Svet je na neki način predaleko otišao, i nije više lako biti spontano saosećajan.
Bukovski, Holivud
59
too dark for finding my ground.. and trees.. shiver and sway..