Pisao sam vec.Projekat 12 stanova mene m2 izlazio 3800 km.Samo vodovod mi nalozio 210000 km troskova 68 metara vode i kanalizacije da vodim do glavne ceste.Pored separatora u garazi itd Prodo projekat drugom investitoru.Ja odusto.4 godine ganjo papire i da radim na 200 km po m2 nisam izgorio po glavi.Covjek prodo sve stanove nije jos zavrsio zgradu.Ni jedan dijaspori.Ako dovede do kraja, po planu i bez problema ostace mu zarade oko 200000 km sa citavog projekta.Ko ne vjeruje nek proba.Krokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 21:56 Pa nešto bi trebalo preduzeti. MOžda ne porez, ali sigurno da je ovo pljačka
Skoro pa nema stana u SA u ponudi, ispod 4000 po kvadratu.
Jebote, treba 200.000 za dvosoban stan. Ne znam, onaj ko pristaje da plati toliko, očito ga trebaju i posrati, nakon što ga opelješe. Rijetko koji stan u SA vrijedi 4000 po kvadratu, RIJETKO.
I ono glavno, ove cijene se ne mogu održati dugo. Tržište će se sunovratiti, isto kao kad je u Americi puko tzv internetski mjehur. Realno, stanovi vrijede tek pola iznosa u odnosu na traženu sumu i u jednom trenutku će biti mnogo onih koji će reći "nabijemo vas na q i vas i vaše stanove". Kupovaće kod Srba, praviće kuće, plaćaće kirije, ili će se skupiti kod roditelja
Tržište nekretnina u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2695 times
- Been thanked: 22492 times
- Status: Offline
Re: Dijaspora nabila cijene stanova. Vlada KS planira porez za dijasporu
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9387 times
- Been thanked: 11143 times
Duminjo wrote: 06 Jul 2025, 22:04Mogu cijene poceti padati kada bude manje naroda po Sarajevu.Krokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 21:56 Pa nešto bi trebalo preduzeti. MOžda ne porez, ali sigurno da je ovo pljačka
Jebote, treba 200.000 za dvosoban stan. Ne znam, onaj ko pristaje da plati toliko, očito ga trebaju i posrati, nakon što ga opelješe. Rijetko koji stan u SA vrijedi 4000 po kvadratu, RIJETKO.
I ono glavno, ove cijene se ne mogu održati dugo. Tržište će se sunovratiti, isto kao kad je u Americi puko tzv internetski mjehur. Realno, stanovi vrijede tek pola iznosa u odnosu na traženu sumu i u jednom trenutku će biti mnogo onih koji će reći "nabijemo vas na q i vas i vaše stanove". Kupovaće kod Srba, praviće kuće, plaćaće kirije, ili će se skupiti kod roditelja
Ne vidim da se Zenica, Visoko ili Mostar nešto previše šire i razvijaju pa da bi sav taj narod isao negdje drugo.
Jednostavno, potreba je velika, naroda je puno i svakim danom više a mjesta nema.
U Hadzicima je kvadrat mozda 4 hiljade a najgore sto ga haman u Hadzicima je mozes ni naci.
Rješenje nije ovaj porez. Rješenje je širenje grada, putna infrastruktura i gradski saobracaj.
Ja da zivim sada u BiH i kada bih imao poso u Sarajevu, gledao bih da zivim u Lepenici ili u Hadzicima.
Izgleda da se već dešava to što sam najavio.
Mjereno svim parametrima, opada u ovoj godini i cijena i broj prodatih jedinica
https://nadjistan.ba/cijene-i-prodaja-s ... -sarajevu/
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 22:08Pisao sam vec.Projekat 12 stanova mene m2 izlazio 3800 km.Samo vodovod mi nalozio 210000 km troskova 68 metara vode i kanalizacije da vodim do glavne ceste.Pored separatora u garazi itd Prodo projekat drugom investitoru.Ja odusto.4 godine ganjo papire i da radim na 200 km po m2 nisam izgorio po glavi.Covjek prodo sve stanove nije jos zavrsio zgradu.Ni jedan dijaspori.Ako dovede do kraja, po planu i bez problema ostace mu zarade oko 200000 km sa citavog projekta.Ko ne vjeruje nek proba.Krokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 21:56 Pa nešto bi trebalo preduzeti. MOžda ne porez, ali sigurno da je ovo pljačka
Novogradnja pajdo.
To inekako ima smisla, ali stan na Alipašinom, negdje na 10, spratu po cijeni od 4000 ... malo li je?
Ima ih koji cijene i po 6000 na Grbavici, sve jugoslavenske zgrade
- HAVANA
- Pituljica
Haj vako.Postoji li i jedan glavni grad neke drzave da je jeftiniji m2 novogradnje? A i starogradnje? Ako postoji koji,gdje i kakav.30 godina ja slusam skupo je i pojeftinice.Nece.Nigdje nece pojeftinit.I kad trehne skocice iza toga jos vise.Jedino da se zarati a onda me savrseno boli qrac za m2.Il one furke prije par godina omladina nece kupovati,pomicni,fleksibilni,bolje rentat…Sad ga guzi kako ko stigne.Ko god kupi na konju je.Ko ti kaze nemoj kupovat a ti mlad,odma ga ubodi cakijom u butinu.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Pa omladina i nabija cijene. Neće valjda ostarina. Mi smo već obezbjedili sebi i ne utičemo na tržište. Omladina očito neće da ima ni metra avlije
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2650 times
- Been thanked: 8152 times
Ma pusti ovo, pogledaj oglase, pokusaj ga kupiti.Krokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 22:13Duminjo wrote: 06 Jul 2025, 22:04
Mogu cijene poceti padati kada bude manje naroda po Sarajevu.
Ne vidim da se Zenica, Visoko ili Mostar nešto previše šire i razvijaju pa da bi sav taj narod isao negdje drugo.
Jednostavno, potreba je velika, naroda je puno i svakim danom više a mjesta nema.
U Hadzicima je kvadrat mozda 4 hiljade a najgore sto ga haman u Hadzicima je mozes ni naci.
Rješenje nije ovaj porez. Rješenje je širenje grada, putna infrastruktura i gradski saobracaj.
Ja da zivim sada u BiH i kada bih imao poso u Sarajevu, gledao bih da zivim u Lepenici ili u Hadzicima.
Izgleda da se već dešava to što sam najavio.
Mjereno svim parametrima, opada u ovoj godini i cijena i broj prodatih jedinica
https://nadjistan.ba/cijene-i-prodaja-s ... -sarajevu/
Kad on na Stupu u Tibri izdaje 30 kvadrata za 700KM mjesecno, moze se samo sanjati o nekome pojeftinjenju.
- HAVANA
- Pituljica
Koga boli qrac? Ti sto im je to sve skupo,kad im umre nana traze za dulum zemlje milion.Onda nije skupo.Njihovo vrijedi.Ja neki dan prodo otoku po 5050km u 9 oglaseno za dva sata prodano.Bukvalno.Sredjen stan.Trebo sam vise.Prodajes nesto za koliko mozes prodati.Bi li ti prodo nesta za 100 milja a mozes prodati za 200? Najnerealniji su ovi sa astronomskim ciframa zemljista.Nece kurcem da mrdne,nece rizika,gradnje,kredita al hoce milione…Napravi hadzo pa prodaj.I cevapi svima skupi 14 km a nece niko da ih vrti.A gospodji skupo 14 a radi ona zenama obrve za 30…To nije skupo.Sve su to glupe price.Ponuda i potraznja diktiraju cijenu,zatim mogucnosti gradnje,regulacioni blabla To sto je nekom nesta skupo ne zanima nikoga.Gubljenje vremena.Prodje sto vozova u supljoj…Krokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 22:15HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 22:08
Pisao sam vec.Projekat 12 stanova mene m2 izlazio 3800 km.Samo vodovod mi nalozio 210000 km troskova 68 metara vode i kanalizacije da vodim do glavne ceste.Pored separatora u garazi itd Prodo projekat drugom investitoru.Ja odusto.4 godine ganjo papire i da radim na 200 km po m2 nisam izgorio po glavi.Covjek prodo sve stanove nije jos zavrsio zgradu.Ni jedan dijaspori.Ako dovede do kraja, po planu i bez problema ostace mu zarade oko 200000 km sa citavog projekta.Ko ne vjeruje nek proba.
Novogradnja pajdo.
To inekako ima smisla, ali stan na Alipašinom, negdje na 10, spratu po cijeni od 4000 ... malo li je?
Ima ih koji cijene i po 6000 na Grbavici, sve jugoslavenske zgrade
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 22:26 Prodajes nesto za koliko mozes prodati.Bi li ti prodo nesta za 100 milja a mozes prodati za 200?
Pa ne bih, naravno da ne bih. Moj je babo zamjenio kuću i to što sad imamo u međuvremenu je i oronulo. ALI, 2002 je opštinska komisija sve procijenila na 30.000 maraka. Danas se prazan plac na brdu iznad nas (znači ne u ravnom kao ja) prodaje za 45.000 nekih 600 kvadrata nečijeg voćnjaka.
Ja ovo na zemlji od oko 2000 kvadrata onda mogu cijeniti i 250.000. Na gubitku nisam, samo kažem da je nerealno. Bilo je i ponuda. Nekako top lokacija s ove strane autoputa.
- HAVANA
- Pituljica
Mozes ti cijeniti i 200 a mozda i 800…Sad tu odemo dublje.Sta kaze regulacioni? Ako je izgradivost parcele od 2000m2 45% a dozvoljena spratnost recimo 7 spratova ta zemlja vrijedi ogroman novac.Ako je regulacioni p+1 vrijedi malo,za kuce…Itditd
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 22:38 Mozes ti cijeniti i 200 a mozda i 800…Sad tu odemo dublje.Sta kaze regulacioni? Ako je izgradivost parcele od 2000m2 45% a dozvoljena spratnost recimo 7 spratova ta zemlja vrijedi ogroman novac.Ako je regulacioni p+1 vrijedi malo,za kuce…Itditd
Nema tu neke spratnosti. samo p+2, ali i kao takvo, ja mogu isparcelisati dva placa i prodati ih za nekih 70.000 bez avlije i kuće s priključcima. A to oko dozvola nek ganjaju sami. može se nekako, neki su već uradili
- HAVANA
- Pituljica
I tu dolazimo na to da moze se.Taj neko ganja par godina,naplaca se i izganja p+2.Napravi projekat i skonta da ga netto m2 stana kosta ako napravi,jedno 3 ,3500 km.Jos ako se kopa u zemlju za garazu,spektakl.Il ako mora dovoditi vodu i kanalizaciju…Znaci kupio,ganjo,gradio,rizikovo…Za koliko treba prodavati m2?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Asfalt je, voda, struja, kanalizacija, kablovska, internet, sve ima uz ogradu.
Nema one glavne takse, ako osnovica nije veća od 10x10, ostalo mu sve dođe do 2000 maraka.
Nema one glavne takse, ako osnovica nije veća od 10x10, ostalo mu sve dođe do 2000 maraka.
- HAVANA
- Pituljica
I meni je bila voda i kanalizacija al ako pravis vise stanova ne zadovoljava potrebne uslove i kapacitete pa ti kaze prikljucak vam je na glavnoj cesti,70 metara itd Drugu su mi rekli da vodi 700 metaraKrokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 23:04 Asfalt je, voda, struja, kanalizacija, kablovska, internet, sve ima uz ogradu.

- HAVANA
- Pituljica
A moras imati saglasnost elektroprivrede,vodovoda i kanalizacije na projekat a oni navedu uslovljena sa…Pa onda ceste federacije i projekat prikljucka,pa gas,pa skloniste itditd
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 23:08I meni je bila voda i kanalizacija al ako pravis vise stanova ne zadovoljava potrebne uslove i kapacitete pa ti kaze prikljucak vam je na glavnoj cesti,70 metara itd Drugu su mi rekli da vodi 700 metaraKrokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 23:04 Asfalt je, voda, struja, kanalizacija, kablovska, internet, sve ima uz ogradu.
Nema one glavne takse, ako osnovica nije veća od 10x10, ostalo mu sve dođe do 2000 maraka.Skuplje to nego kompletan objekat.
Halo baa, ovo je Ilijaš

Priključenje na kanalizaciju nije skuplje od koje stotine maraka, kao i voda.
Dozvola je oko 1000 maraka i uglavnom to je to
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 23:10 A moras imati saglasnost elektroprivrede,vodovoda i kanalizacije na projekat a oni navedu uslovljena sa…Pa onda ceste federacije i projekat prikljucka,pa gas,pa skloniste itditd
Zemljište nije uknjiženo kao građevinkso, ali to se da promijeniti. Generalno, zabranjeno je graditi na udaljenosti manjoj od 40 metara od autoputa i to je to.
Čak, neki budžovan iz Švajcarske srušio kuću ćerpićaru na 25 metara od autoputa i sagradio vilu. može sve, samo treba znati
- HAVANA
- Pituljica
O cemu pricas? O kuci ili stambenom objektu?Ja pricam o gradnji stanova
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 23:13 O cemu pricas? O kuci ili stambenom objektu?Ja pricam o gradnji stanova
Ja pričam o kući. Ovdje nema stanova, s ovu stranu Bosne

Al ima fina arapska kuća, odmah uz most. For sale. Na četir' vode
- Quds
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 3597 times
- Been thanked: 1432 times
Ma joj... ko ima pare, može sve. Ako je lokacija dobra, sve se drugo može srediti.Krokodil Behko wrote: 06 Jul 2025, 23:13HAVANA wrote: 06 Jul 2025, 23:10 A moras imati saglasnost elektroprivrede,vodovoda i kanalizacije na projekat a oni navedu uslovljena sa…Pa onda ceste federacije i projekat prikljucka,pa gas,pa skloniste itditd
Zemljište nije uknjiženo kao građevinkso, ali to se da promijeniti. Generalno, zabranjeno je graditi na udaljenosti manjoj od 40 metara od autoputa i to je to.
Čak, neki budžovan iz Švajcarske srušio kuću ćerpićaru na 25 metara od autoputa i sagradio vilu. može sve, samo treba znati
Ali mi nije jasan taj lik iz Švice, kud će tako blizu autoputa, jebo ga autoput.

- HAVANA
- Pituljica
Ne bi to ganjo da mi dzaba neko da.Danas sam gledo jedno u zuljani.Poljoprivredno al kaze moze se to izganjat.Super.Nazovi me kad izganjas.