Ma glavni razlog je što je bošnjački identitet utemeljen u još uvijek premalom udjelu naroda.Krokodil Behko wrote: 07 Jul 2025, 16:33medvjed23 wrote: 07 Jul 2025, 13:10 Mali narod. Bez mnogo para. Ako hoćeš da afirmišeš nekog muzičara, moraš ga poslati u Zvezde Granda. A haj stisni pa tamo zapjevaj neku ultrapatriotsku.
Znači, 92. smo bili mali narod sa malo oružja i ja sam trebao u četnike?
Prvenstveno bi ti trebao definisati etiku, kako kolektiva tako i pojedinca.
Mora li se pominjati kvalitet, kojeg niko nikad nije primjetio na pinku?
I Luksemburžani su mali narod, Estonci, Litvanci, isl, pa ih nema po pinku niti ih ko gazi.
A ne gazi ih niko, jer oni neće sami po sebi da gaze, postavili su linije i tjt.
Naši gaze po našima.
Eno, ona Cecina fuksa iz TZ, bila je afirmisana i Kemal Malovčić joj dajdža pa je opet otišla na četničku televiziju. O tome je riječ ovdje. Veze nema ni s veličinom naroda ni s parama.
114 godina pod tuđom čizmom jednostavno ostavlja posljedice, u atmosferi gdje je tvoj kulturni background uvijek drugorazredni, ako i to. Gdje si u rodnom mjestu od osnovne škole zavisan od dobre volje nekoga ko možda ne tebe lično, ali ono što predstavljaš gleda kao nešto petorazredno.
Zato nam se sada ovo i dešava trenutno, to je zapravo ukus bivših vremena. Postoji ta neka čudna korelacija između jugonostalgičara i gaženja svog naroda (da se razumijemo, postoji i u drugom taboru), oni upravo mogu dizati u nebesa ta vremena jer su se navikli da kao grupa manje vrijede, i onda im to i u kreiranju politike danas nije neki problem.
Sve dok još uvijek postoje generacije iz tih vremena, od tih stvari nema ništa. Svako kaže Zvezde Granda, a niko ne kaže zašto postoje Zvezde Granda. Zato što je još uvijek premalom broju Bošnjaka neprihvatljivo da šalje SMS-ove na emisiju gdje sjedi Arkanova udovica. Trebat će još dosta vremena dok dođemo do te tačke. Hrvati i Srbi su u jednom u pravu kada kažu da Bošnjaci prije nisu postojali, a to jeste da nisu postojali u smislu samostalnog naroda sa svojim instuticijama, svojom historijom, javno priznatim historijskim ličnostima. U tom smislu, Bošnjaci nisu postojali haman pa cijelo 20. stoljeće.
Zato je meni teško reći da Bošnjaci stvarno čine većinu u BiH, ili najveći narod. Bošnjaka je možda negdje tu sa Srbima, a ovo ostalo - to nije to, makar ne u poređenju sa ostala dva naroda. To je "amorfna masa".
I prije što me neko za nešto optuži: Ne govorim napamet, ne izmišljam, i ne mrzim nikoga. Naprotiv. Takva pojava je uobičajna kod naroda koji su decenijama patili diskriminaciju, zločine i na kraju genocid.
Theodor Lessing je 1930. izdao rad "Jevrejska samomržnja", opisujujući jevreje koji su toliko postali žrtve antisemitizma da su počeli da sami internaliziraju tu mržnju, da sami imaju predrasude prema elementima svog svopstvenog identiteta - radikalan primjer.
Kod Iraca, koji su stoljećima bili pod Englezima, na kraju je se stvorila jedan veliki dio koji su se samovoljno potpuno asimirali u englesku kulturu, borili se za Englesku i tkd.