Zašto Bošnjaci nemaju Thompsona ni Knindžu?

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

sehohari
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 13 times
Been thanked: 113 times
Status: Offline

Re: Zašto Bošnjaci nemaju Thompsona ni Knindžu?

Post by sehohari » 07 Jul 2025, 20:18

Krokodil Behko wrote: 07 Jul 2025, 16:33
medvjed23 wrote: 07 Jul 2025, 13:10 Mali narod. Bez mnogo para. Ako hoćeš da afirmišeš nekog muzičara, moraš ga poslati u Zvezde Granda. A haj stisni pa tamo zapjevaj neku ultrapatriotsku.

Znači, 92. smo bili mali narod sa malo oružja i ja sam trebao u četnike?
Prvenstveno bi ti trebao definisati etiku, kako kolektiva tako i pojedinca.
Mora li se pominjati kvalitet, kojeg niko nikad nije primjetio na pinku?

I Luksemburžani su mali narod, Estonci, Litvanci, isl, pa ih nema po pinku niti ih ko gazi.
A ne gazi ih niko, jer oni neće sami po sebi da gaze, postavili su linije i tjt.
Naši gaze po našima.
Eno, ona Cecina fuksa iz TZ, bila je afirmisana i Kemal Malovčić joj dajdža pa je opet otišla na četničku televiziju. O tome je riječ ovdje. Veze nema ni s veličinom naroda ni s parama.
Ma glavni razlog je što je bošnjački identitet utemeljen u još uvijek premalom udjelu naroda.
114 godina pod tuđom čizmom jednostavno ostavlja posljedice, u atmosferi gdje je tvoj kulturni background uvijek drugorazredni, ako i to. Gdje si u rodnom mjestu od osnovne škole zavisan od dobre volje nekoga ko možda ne tebe lično, ali ono što predstavljaš gleda kao nešto petorazredno.

Zato nam se sada ovo i dešava trenutno, to je zapravo ukus bivših vremena. Postoji ta neka čudna korelacija između jugonostalgičara i gaženja svog naroda (da se razumijemo, postoji i u drugom taboru), oni upravo mogu dizati u nebesa ta vremena jer su se navikli da kao grupa manje vrijede, i onda im to i u kreiranju politike danas nije neki problem.

Sve dok još uvijek postoje generacije iz tih vremena, od tih stvari nema ništa. Svako kaže Zvezde Granda, a niko ne kaže zašto postoje Zvezde Granda. Zato što je još uvijek premalom broju Bošnjaka neprihvatljivo da šalje SMS-ove na emisiju gdje sjedi Arkanova udovica. Trebat će još dosta vremena dok dođemo do te tačke. Hrvati i Srbi su u jednom u pravu kada kažu da Bošnjaci prije nisu postojali, a to jeste da nisu postojali u smislu samostalnog naroda sa svojim instuticijama, svojom historijom, javno priznatim historijskim ličnostima. U tom smislu, Bošnjaci nisu postojali haman pa cijelo 20. stoljeće.

Zato je meni teško reći da Bošnjaci stvarno čine većinu u BiH, ili najveći narod. Bošnjaka je možda negdje tu sa Srbima, a ovo ostalo - to nije to, makar ne u poređenju sa ostala dva naroda. To je "amorfna masa".
I prije što me neko za nešto optuži: Ne govorim napamet, ne izmišljam, i ne mrzim nikoga. Naprotiv. Takva pojava je uobičajna kod naroda koji su decenijama patili diskriminaciju, zločine i na kraju genocid.
Theodor Lessing je 1930. izdao rad "Jevrejska samomržnja", opisujujući jevreje koji su toliko postali žrtve antisemitizma da su počeli da sami internaliziraju tu mržnju, da sami imaju predrasude prema elementima svog svopstvenog identiteta - radikalan primjer.
Kod Iraca, koji su stoljećima bili pod Englezima, na kraju je se stvorila jedan veliki dio koji su se samovoljno potpuno asimirali u englesku kulturu, borili se za Englesku i tkd.
È solo una questione di tempo...

Di molto tempo...

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3608 times
Been thanked: 6618 times

Post by Matan » 07 Jul 2025, 20:23

Dobro sto izbrisa, ovo je tema o Bosnjacima, a ne Srbima i Hrvatima..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24140 times
Been thanked: 24601 times

Post by ironman » 07 Jul 2025, 20:41

A mozda nismo defektni ko narod il kakav zakljucak treba izvuc iz sehovog posta.
Mozda nam niko ne moze prodat muda pod bubrege,
Mozda smo svoji vise nego ce to ostali ikad biti.
Mozda imamo jebenu dusu pa ne pridajemo paznju zlu kolko god da to zlo vikalo mi smo mi smo...
Mozda zato nemamo nikakvog idola koji bi nas okupio i pjevao o zlocinima.
Mozda zato sto mi nemamo u sebi to i sto to nikad nismo nikome ni pocinili..
dream of spring...
sign of the times...

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8690 times
Been thanked: 5444 times

Post by Mister No » 07 Jul 2025, 20:44

Evo kako Štulić komentarise koncert.

Screenshot_20250707_203449_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The Dark Side Of The Forum...

sehohari
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 13 times
Been thanked: 113 times

Post by sehohari » 07 Jul 2025, 20:46

ironman wrote: 07 Jul 2025, 20:41 A mozda nismo defektni ko narod il kakav zakljucak treba izvuc iz sehovog posta.
Mozda imamo jebenu dusu pa ne pridajemo paznju zlu kolko god da to zlo vikalo mi smo mi smo...
Moj komentar je više bio u smislu objašnjavanja fenomena "Zvezda Granda".

U pravu si, Bošnjaci nemaju taj problem tolike mržnje prema drugima. Ali zato imaju problem da sami sebe poštuju.

Bošnjaci nemaju "svog" Thompsona, ali zato mi nije bio problem naći komentare hvale prema njemu od strane Bošnjaka na Facebooku, ili da neki slušaju njegove pjesme i ne vide problem u tom (na Redditu, bukv. jučer bila tamo tema).
Nadam se da neće toga biti, ali da ujedno neće biti ni nekih "novih" "naših" fenomena, to bi bio najveći poraz.
È solo una questione di tempo...

Di molto tempo...

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1385 times
Been thanked: 1329 times

Post by Tokmak » 07 Jul 2025, 20:49

A Dino Merlin??

"Da te nijeee, Alijaaaaaaa"... :svira :cudi
Pogledaj u nebo majko, evo sinova...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1586 times
Been thanked: 2957 times

Post by Mutevelija » 07 Jul 2025, 20:49

Tokmak wrote: 07 Jul 2025, 20:49 A Dino Merlin??

Dino opet peva u Beogradu
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40140 times
Been thanked: 26170 times
Status: Online

Post by Rum » 07 Jul 2025, 20:50

Rečeno je:
“Niko ti se ne može popeti na leđa osim ako mu ih poviješ!”

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 47008 times
Been thanked: 8416 times

Post by ElTriconi » 07 Jul 2025, 20:52

ironman wrote: 07 Jul 2025, 20:41 A mozda nismo defektni ko narod il kakav zakljucak treba izvuc iz sehovog posta.
Pajdo moguce da je sve do nekog kulta licnosti. U srba su idoli kriminalci pa nije ni cudo sto su zlocine radili, i dan danas karteli vladaju. Nije dzaba stereotipno bosanac prikazan ko malo poglup, samo za lopate. Biti glup nije jednako da prihvatis da moras radit da bi nesto imo. I da moras dobro guzicu oznojit za sve u zivotu. To je ko ono u skoli kriminalcici nesto prosipaju, slikaju se idu svudje skupim kolima od jarana nekog a vamo pita da mu posudis par maraka, nikad ni prebijene pare nema 🤔

Kad vidis ko te propagira ko takvog onda vices bolje bit glup veg kriminalac, pa ja 🤗😊
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9240 times
Been thanked: 10965 times

Post by Krokodil Behko » 07 Jul 2025, 20:59

sehohari wrote: 07 Jul 2025, 20:18
Krokodil Behko wrote: 07 Jul 2025, 16:33

Znači, 92. smo bili mali narod sa malo oružja i ja sam trebao u četnike?
Prvenstveno bi ti trebao definisati etiku, kako kolektiva tako i pojedinca.
Mora li se pominjati kvalitet, kojeg niko nikad nije primjetio na pinku?

I Luksemburžani su mali narod, Estonci, Litvanci, isl, pa ih nema po pinku niti ih ko gazi.
A ne gazi ih niko, jer oni neće sami po sebi da gaze, postavili su linije i tjt.
Naši gaze po našima.
Eno, ona Cecina fuksa iz TZ, bila je afirmisana i Kemal Malovčić joj dajdža pa je opet otišla na četničku televiziju. O tome je riječ ovdje. Veze nema ni s veličinom naroda ni s parama.
Ma glavni razlog je što je bošnjački identitet utemeljen u još uvijek premalom udjelu naroda.
114 godina pod tuđom čizmom jednostavno ostavlja posljedice, u atmosferi gdje je tvoj kulturni background uvijek drugorazredni, ako i to. Gdje si u rodnom mjestu od osnovne škole zavisan od dobre volje nekoga ko možda ne tebe lično, ali ono što predstavljaš gleda kao nešto petorazredno.

Zato nam se sada ovo i dešava trenutno, to je zapravo ukus bivših vremena. Postoji ta neka čudna korelacija između jugonostalgičara i gaženja svog naroda (da se razumijemo, postoji i u drugom taboru), oni upravo mogu dizati u nebesa ta vremena jer su se navikli da kao grupa manje vrijede, i onda im to i u kreiranju politike danas nije neki problem.

Sve dok još uvijek postoje generacije iz tih vremena, od tih stvari nema ništa. Svako kaže Zvezde Granda, a niko ne kaže zašto postoje Zvezde Granda. Zato što je još uvijek premalom broju Bošnjaka neprihvatljivo da šalje SMS-ove na emisiju gdje sjedi Arkanova udovica. Trebat će još dosta vremena dok dođemo do te tačke. Hrvati i Srbi su u jednom u pravu kada kažu da Bošnjaci prije nisu postojali, a to jeste da nisu postojali u smislu samostalnog naroda sa svojim instuticijama, svojom historijom, javno priznatim historijskim ličnostima. U tom smislu, Bošnjaci nisu postojali haman pa cijelo 20. stoljeće.

Zato je meni teško reći da Bošnjaci stvarno čine većinu u BiH, ili najveći narod. Bošnjaka je možda negdje tu sa Srbima, a ovo ostalo - to nije to, makar ne u poređenju sa ostala dva naroda. To je "amorfna masa".
I prije što me neko za nešto optuži: Ne govorim napamet, ne izmišljam, i ne mrzim nikoga. Naprotiv. Takva pojava je uobičajna kod naroda koji su decenijama patili diskriminaciju, zločine i na kraju genocid.
Theodor Lessing je 1930. izdao rad "Jevrejska samomržnja", opisujujući jevreje koji su toliko postali žrtve antisemitizma da su počeli da sami internaliziraju tu mržnju, da sami imaju predrasude prema elementima svog svopstvenog identiteta - radikalan primjer.
Kod Iraca, koji su stoljećima bili pod Englezima, na kraju je se stvorila jedan veliki dio koji su se samovoljno potpuno asimirali u englesku kulturu, borili se za Englesku i tkd.

Pa teško ćemo i doći do tog identiteta, ako na jednoj strani imamo one koji žale za jednom prošlošću i to otomanskom (SDA) a na drugoj strani one koji žale za drugom prošlošću, odnosno K&K, SHS, SFRJ i ot su ovi iz tzv fgr (SDP/NS). Moderan društveno-politički identitet inje lako izgraditi. Eto, Hrvati propali sinoć ko kauč. Propali skoro ko ono kad su propali s pet prodatih arena za onu seljanku sa ladnu moravu.

Nisu tu samo muzika i nacionalizam u igri. U igri je percepcija svijeta oko sebe. Ako ti živiš u EU i član si nATO, a slušaš tu neku seljanku iz'Srbiju, to znači da si ti i dalje na Balkanu, onako čisto kulturološki gledano, a od kulture obićno dođe sve i nacionalne elite prvo nju spominju.
A sad da spojimo ova dva nastupa. Slušaš seljačku muziku iz Srbije, a od svojih slušaš nekog ustašu? Onda dođeš pa tvrdiš da si europejac?

EVO ŠTA JE NA STVARI

Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati, imaju kakve-takve identitete. Ipak znaju ko su i šta su a u smislu društveno-političkog identiteta koji je trenutno u EU i najznačajniji, još smo mi tu i izgrađeni, jer niko od nas ne spori EU i NATO kao perspektivu u budućnosti i smjer kretanja.
S druge strane, Srbi nemaju identitet. Baš nikakav, osim kao nekih kulturoloških stvari: ekavica, ćirilica i to bi bilo sve od njih. POnavljam, Srbi nemaju identitet. Njihov se politički nastup zasniva na negiranju preostala tri identiteta koji govore ovim jezikom. Možemo komotno reći, Srbi imaju anti-identitet kao identitet, jer vlastiti ne žele graditi, sve dok nam ne utuve u glavu da smo mi svi Srbi.
Naravno, to im je samo izgovor za bezbrojne agresije, pljačke, progone, pa čak i jedan genocid.

Ostalo se na nivou plemena, a plemena su obično pljačkaški nastrojena. napadaju susjedna plemena, otimaju im pašnjake, stoku itd.. To bi ti bio srpski trenutni identitet. Gledano iz tog ugla (a on je najvažniji) imamo mi identitet itekako, ali nam prosjek kvare ovakvi debili koji idu na taj pink, ili glasaju za to smeće.

Suma sumarum, možda je Kain stvarno ubio Abela, ali zato svi Abelovi potomci već oko 10.000 godina ubijaju Kainove potomke. Ratari će sagraditi civilizaciju, zar ne? A stočari/nomadi će je rušiti i ruše je do današnjih dana, zar ne? Odnosno, razna azijatske horde: Huni, Mongoli, Avari, Tatari, Srbi, itd..

To se dešava i kod nas i širom planete. Civilizacija vs nomadi. Fašizam je otuda i došao. Iz tih plemena. Nema tu neke razlike, on je samo update tih pljačkaških hordi iz prošlosti. Shvatilo se da se ne može srušiti savremena država, jer je jaka, pa su se dosjetili da preuzmu vlast i natjeraju je da služi njihovim pljaćkaškim ciljevima. Primjera je bezbroj: Musolini, Hitler, Peten, Pavelić, Nedić, Pinoče, Franko, Salazar, Tuđman, Milošević, Koštunica, Vučić, Dodik, nastavi niz.

Ukoliko želiš, zarovit ću i pronaći neke dobre reference, na ova identitetska pitanja.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9240 times
Been thanked: 10965 times

Post by Krokodil Behko » 07 Jul 2025, 20:59

A Alija je bio presuđen za zločine ... koje ??

Mister No

Post by Mister No » 07 Jul 2025, 21:02

Šta Dino?

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 07 Jul 2025, 21:37

Ruku na srce imali smo Mahira Burekovica ali se nije proslavio

Imaju Šike i Šerif nekih ratnih

Ali nisu se toliko svetroica proslavili, mozda Safet Isovic sa kojom ratnom ali i on je iskljucivo sevdah
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9193 times
Been thanked: 9075 times

Post by Zana » 07 Jul 2025, 21:49

Mister No wrote: 07 Jul 2025, 21:02

Šta Dino?

Kako je nastala pjesma 'Da te nije Alija': On je bio jedini čovjek koji je vjerovao u mene! | DEPO Portal https://share.google/FbbMq8irvdPZ9z3sY

Priča se po čaršiji
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 568 times
Been thanked: 837 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 07 Jul 2025, 21:57

ja se slazem s ironmanom

imati nesto poput thompsona znaci da ti ko naciji i narodu fali mnogo toga u glavi
al nemojte tako, hrvati imaju i olivera i slicne
i srbi su imali balasevica
nije ni kod komsija samo tek tako crno bijelo, al da imaju najvise govana, imaju, da ih mi sluzbeno imamo najmanje, imamo

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 07 Jul 2025, 21:59

arzuhal wrote: 07 Jul 2025, 16:46 ja ba, nas razočara i kad behar probehara...
Ma i to su propederisali
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 07 Jul 2025, 22:06

Treba to gledati iz drugog i dubljeg ugla
Pri mišljenju sam da Islam kao religija ne afirmiše to, dok kod Srba Crkva afirmiše čak i pravoslavnu crkvu i Srbizaciju, kao i kod Hrvata katolicizam ide uz ruku sa hrvastvom.

Kralj je simbol Boga- Oca na zemlji i vladavina njega samim tim se i politika tradicionalno vodila usko sa religijom i nacionalizam.

Bog je Srbin i on će nas braniti

Kršćanstvo kao religija je zbog Crkve na zemlji više naklonjenije nacionalizmu , Islamu je stran pogled na nacionalizam ili nekakvo plemensko dijeljenje.
Po tome nisu Bošnjaci ništa bolji ni tolerantniji od Srba i Hrvata nego jezgro njihovog bića protivi se nacionalizmu samo zbog Islama a ne neke tolerancije.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mister No

Post by Mister No » 07 Jul 2025, 22:10

tuzlak1212 wrote: 07 Jul 2025, 21:57 ja se slazem s ironmanom

imati nesto poput thompsona znaci da ti ko naciji i narodu fali mnogo toga u glavi
al nemojte tako, hrvati imaju i olivera i slicne
i srbi su imali balasevica
nije ni kod komsija samo tek tako crno bijelo, al da imaju najvise govana, imaju, da ih mi sluzbeno imamo najmanje, imamo
Nije do Balasevica, Olivera, Baje Knindze ili Thompsona do naroda je.
Jasno je šta ko muzikom promovise i koliko njih time privuce na koncertu.
Covjek sabra vise od pola miliona. Ko 100 Olivera.
Ovdje se realno može pričati o kolektivnom razmišljanju jednog naroda koga predstavlja nekakav polupjevac.

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 07 Jul 2025, 22:18

A na taj koncert su dosli najvise Bosanski i Hercegovacki Hrvata iz dijaspore...

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 07 Jul 2025, 22:24

I sta je najcudnije u autima slusaju svu Srpsku folk muziku.. nikad nisam cuo da slusaju Thompsona..

Post Reply

Return to “Vijesti”