@idejaAlpha wrote:ma mi se ne pronalazimo u tom izrazu..Ideja wrote:Ne poznajem puno Sarajlija a dugo nisam ni znala da je Sarajlijica u stvari podrugljiv izraz. O Sarajlijama koji sa prezirom gledaju na druge sam vise citala na netu nego sto ih upoznah u stvarnom zivotu.
@Alpha, to sad sto ti pokazujes slike Sa sa ponosom - to su samo znaci lokalpatriotizma, sto je u redu. Ali cim pocnes druge vrijedjati na osnovu porijekla i govoriti im da ne zasluzuju da zive u "tvom" gradu - to je vec nesto drugo.
Pokazujes recimo sliku Vijecnice, a zasto bi recimo ti imao vece pravo da se ponosis njome nego ja iz Krajine, nije to tvoja babovina, nesto sto ste ti i tvoj babo licno napravili. I uostalom puno toga sto je izgradjeno u Sa je iizgradjeno novcem iz cijele drzave. Ne prozivam ja ovdje tebe licno nista.
Meni je cudno kad se neki "rodjeni" Sarajlija (usto i akademski gradjanin) zali na Sandzaklije govoreci kako su "kockoglavi" i uvijek se pitam kako ga nije sramota naglasavati da je "Sarajlija" a nekog tako ruzno nazivati. Mene bi bilo sramota busati se u prsa kako sam iz glavnog grada a biti tako uskih pogleda.
da i ostajem sa istim stavom naravno da nisu dobro dosli , to je kao kad neko dodje u tvoju kuci i vrijedja te i ne postuje non stop , sta bi mu ti rekla?
rume
kad je zakuhao i podjebava neka malo i hapi , samo cinjenicno....
@alfa, e upravo je u tome fazon. Ti kazes sta bi da neko dodje u tvoju kucu... to i jest to. Svojatanje sarajeva od onih koji, dticajem okolnisti, zive u sarajevu generacijama...
Nije on bolan doso u tvoju kucu nego u glavni grad bosne i hercegovine
De ti meni objasni sto bi neko ko je "pravi sarajlija" sa nekom obicnom strucnom spremicom, bio bolji od nekog ko je doso u sarajevo iz nekog sela, zavrsio fakultet s desetkama.