Klinička smrt - vantjelesna iskustva

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9362 times
Been thanked: 11110 times
Status: Offline

Re: Klinička smrt - vantjelesna iskustva

Post by Krokodil Behko » 10 Nov 2015, 19:32

Fantastična ispovijest Alisum. Svaka riječ svjedoči o drami, kroz koju si prošla.
I da, dobrodošla na Bosanski forum :D

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 10 Nov 2015, 19:39

Prije par godina pojedinci iz nadležćnih instucija su se dobrano razbježali. Proglasili su stariju ženu mrtvom prije vremena , ajme što je bilo šokova kada je ista uhvatila mrtvozornika za nogu. :valja
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Alisum
Na probnom
Na probnom

Post by Alisum » 10 Nov 2015, 20:04

Moguce....Mada dokrorica i sestre nisu htele da mi daju konkretnu informaciju sta se desilo u tom periodu, pa sam ja sama iznela zakljucak, a mislim da bi bili duzni da me obaveste da sam bila u komi. Imam prijateljicu koja je bila u komi, kaze da se nicega ne seca, ali valjda svi imamo individualna iskustva u ekstremnim situacijama. :cudi
Pimus inter pares

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4293 times
Been thanked: 3203 times

Post by Melek » 10 Nov 2015, 20:22

I u nas je jedan rahmetli Hasim Okan tri puta gluho bilo odapinjo i ponovo sebi dolazio. Jedva nekako..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Alisum
Na probnom
Na probnom

Post by Alisum » 12 Nov 2015, 12:26

Katja wrote:Za vrijeme kliničke smrti tijelo je nemoćno no ne odumire moždana aktivnost koja pod utjecajem jednog nenormalnog stanja za organizam često stvara halucinacije koje ljudi poslije interpretiraju kao 'nadnaravna iskustva'.
Ono što 'vide' ili 'dožive' uvjetovano je kulturološki, tj. onime što im je društveno upleteno u svijest/podsvijest.
Recimo u religioznim kulturama su zabilježena takva iskustva, često se spominje svjetlo na kraju tunela i "više biće" dok u nereligioznim kulturama ili kulturama sa sasvim drukčijem sustavom vjerovanja takvih primjera uopće nema. U Kini i Japanu recimo nisu zabilježena takva iskustva kao u kršćanskim zemljama. Iz toga se ipak može vidjeti da to samo naša podsvijest i moždana aktivnost stvaraju halucinacije koje se nama čine kao stvarne.

Što se osoba koje vjeruju da su lebdile i vidjele sve oko sebe tiče, također se zna je osjećaj lebdenja čest kod hipoksije (stanje kad je količina kisika u stanicama smanjena) a zbog rada moždane aktivnosti oni su i mogli vidjeti događaje oko sebe kojih postaju u potpunosti svjesni tek nakon buđenja.

Inače, provedeni su i neki eksperimenti, stimulirani su djelovi mozga ljudi koji nisu klinički mrtvi već u običnom snu, a nakon buđenja su ti ljudi imali ista iskustva koje misle da imaju oni koji se vrate iz kliničke smrti.

Mozak - taj tvrdoglavi instrument... često se poigrava s nama. :ooo

Znam mnoge , uljucujuci i sebe (dok mi se nije desilo to sto sam vec opisivala), koji sa naucne tacke gledista posmatraju ovaj fenomen. Ali, ni jedna osoba koja je dozivela klinicku smrt i videla nesto tesko da ce ti reci da je imala halucinacije, jednostavno nije moguce da detaljno opises desavanje, da opises gde je ko stajao,ponasanje ljudi u prostoriji, sta je ko rekao, cak sta vise procitala sam nekoliko primera da su ljudi opisivali svojim rodjacima sta su radili u renutku kada su oni bili klinicki mrtvi.

Valjda moras nesto da iskusis, da bi se uverio da postoji dalje od onoga sto znamo, a ako cemo iskreno, ne znamo bas mnogo.
Pimus inter pares

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Bio mrtav 20 minuta a potom ga u život vratio Isus Krist

Post by Biba » 12 Nov 2015, 12:51

Krokodil Behko wrote:
Bla wrote:Garant neki Bibin haver. :D.
Ma jok. Ovo je neki početnik za Bibu. Ona je imala više kliničkih smrti,
kako sam upratio, a nisam pratio zadnjih dana :hm
Tako dakle, Bibu si podhebavo zbog neceg sto uopce nije izjavila a Alisum cestitas na drami koju je prosla...jah muska posla... :biba
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 02 Dec 2015, 15:54

kod bibe ima prica za decenijski serijal tvajlajt zon...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 02 Dec 2015, 16:03

drugrankovic wrote:kod bibe ima prica za decenijski serijal tvajlajt zon...
Ja za taj serijal ne znam, al znam kako je s one strane..bolje nego s ove majke mi...bas sam se bila odmorila...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9362 times
Been thanked: 11110 times

Evo o čemu ćete razmišljati nakon što umrete

Post by Krokodil Behko » 19 May 2016, 10:00

Image
Život poslije smrti zaista postoji, potvrdili su naučnici koji su prvi put u historiji otkrili da osoba ostaje svjesna čak i nakon što umre. Međutim, nije sve tako i jednostavno i nije baš onako lijepo kako vam pokazuju na filmovima.

Klinička smrt

Istraživanje sa Univerziteta u Sauthemptonu, koje je vršeno nad 2.000 ispitanika, pokazalo je da misli zaista nastavljaju da postoje čak i nakon što srce stane. Iako se ranije vjerovalo da mozak prestaje da radi u roku od 30 sekundi nakon što srce stane, najnoviji podaci pokazuju suprotno.

Naime, naučnici su godinama smatrali da mozak ne može da funkcioniše nakon što srce prestane da pumpa krv, te da s obzirom na to ni misli, tj. svijest ne može da postoji nakon što je osoba klinički mrtva (srce više ne radi).

Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da ljudi i nakon što su proglašeni klinički mrtvima u nekim situacijama ostaju svjesni onoga što se dešava oko njih, ili barem osjećaju emocije.

- Nasuprot popularnom uvjerenju, smrt nije određeni trenutak, već potencijalno reverzibilni proces do kojeg dolazi nakon što ozbiljna bolest ili neka nesreća prozrokuju da srce, pluća i mozak prestanu da rade. Ako pokušaj da se proces zaustavi uspje, onda to nazivamo srčanim zastojem. Ako, pak, pokušaj ne uspje, nazivamo ga smrću - priča dr Sem Parnia, koji je vodio istraživanje.

U sklopu studije su naučnici ispitivali preko 2.000 ljudi iz Austrije, Amerike i Velike Britanije koji su preživjeli kliničku smrt. Gotovo 40 odsto ispitanika je reklo da je doživjelo neku vrstu svjesnog stanja nakon što su prograšeni klinički mrtvima.

- Ovo pokazuje da ljudi imaju moždanu aktivnost nakon što srce stane, ali nakon što se povrate gube pamćenje, što zbog povrede što zbog sedativa koji su im dati. Zbog toga se ne sjećaju svi - objašnjava doktor.

Zanimjivo je da iskustva ovih ljudi ne odgovaraju onome što ste vidjeli u filmovima.

Doživljaj van tijela

Naime, svega dva odsto ljudi je svoje iskustvo opisalo kao "doživljaj van tijela" - kada je osoba u potpunosti svjesna onoga što se dešava oko nje, i može da vidi i/ili čuje šta se dešava.

Više od polovine onih koj su bili svjesni kažu da nisu mogli da vide šta se dešava oko njih, ali su iskusili osjećaj straha, što je samo po sebi indikacija da je svijest i dalje uključena.

Međutim, vjerovatno najveći uspjeh ovog istraživanja jeste jedan čovjek od 57 godina koji je nakon kliničke smrti mogao da čuje sve što se oko njega dešavalo. Ranije su naučnici ovakva iskustva pripisivali sanjaju ili halucinacijama, ali budući da je čovjek do detalja opisao šta se dešavalo oko njegovog kreveta nema drugog objašnjenja, kažu naučnici, nego da je čovjek jednostavno zaista bio svjestan svijeta oko sebe tokom tri minuta, koliko mu srce nije kucalo.

- Ovo je izuzetno značajno otkriće, jer se ranije pretpostavljalo da su iskustva ljudi u kliničkoj smrti rezultat iluzija i halucinacija ili u momentima prije nego što je srce stalo, ili u trenucima nakon što je ono ponovo pokrenuto.

U ovom slučaju, čovjek je svjestan baš onoga što se dešavalo tokom ta tri minuta, a njegov opis događaja se do detalja slaže s onim što se zaista dešavalo - ističe naučnik.

(avaz)

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Evo o čemu ćete razmišljati nakon što umrete

Post by Biba » 19 May 2016, 10:13

Nije taj pedesetsedmogodišnjak jedini koji je vido što se oko njega događa.
Ja sam napisala svoje iskustvo...morala sam to doživjeti da bi mi poslije bilo lakše razumjeti sve ono što se događalo..ha ja...
Toga jutra..u zoru sam sanjala milijun malih pilića...znala sam da nešto toga dana neće biti dobro ali da će sve završiti dobro....uz malu nečiju pomoć...
Da ona medicinska sestra nije bila onako pametna i dobra i onaj momak koji je sa željezničke stanice zvao hitnu- ne bih preživjela...
I ona dvojica koja su me uhvatila kad sam počela padati sa tepenica vlaka...
Uvijek valjda netko negdje bude u pravom trenutku :pusi

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 19 May 2016, 11:04

I sad vi zamislite tu situaciju kad covjek (musliman) umre pa ga brzinski po hamo-pipa-i-ostala-ekipa obicaju strpaju pod zemlju a mozak mu jos uvijek "díhá".. koja je to strava..
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 19 May 2016, 11:08

[ytube][/ytube]
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 19 May 2016, 11:34

Melek wrote:I sad vi zamislite tu situaciju kad covjek (musliman) umre pa ga brzinski po hamo-pipa-i-ostala-ekipa obicaju strpaju pod zemlju a mozak mu jos uvijek "díhá".. koja je to strava..
Nisam Muslimank ni cojk :valja ....znaci li to da se ne moram bojati ko sto se Andersen bojao :ovaj

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 19 May 2016, 12:00

Vidiš, ako se vratiš....ako se ne vratiš .....vidiš moj ....da ne nastavljam :ooo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 19 May 2016, 12:09

:888 Storm, ovo gore napisano je malo odvise pjesnicki za mene :biba

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 19 May 2016, 12:14

storm wrote:Vidiš, ako se vratiš....ako se ne vratiš .....vidiš moj ....da ne nastavljam :ooo
Minut dva dok su ćelije mozga još žive....posle toga the end.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 19 May 2016, 12:15

Melek wrote:I sad vi zamislite tu situaciju kad covjek (musliman) umre pa ga brzinski po hamo-pipa-i-ostala-ekipa obicaju strpaju pod zemlju a mozak mu jos uvijek "díhá".. koja je to strava..
Ne ukopavate vi valjda pokojnika 15 sekundi po prestanku rada srca...mozak umire vrlo brzo bez dotoka krvi.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 19 May 2016, 12:55

Nole wrote:
Ne ukopavate vi valjda pokojnika 15 sekundi po prestanku rada srca...mozak umire vrlo brzo bez dotoka krvi.
Ako Kalifat pobijedi bice i brze od toga :D
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 19 May 2016, 12:58

Nole wrote:
storm wrote:Vidiš, ako se vratiš....ako se ne vratiš .....vidiš moj ....da ne nastavljam :ooo
Minut dva dok su ćelije mozga još žive....posle toga the end.
:jok
Jedan doktor je 20 minuta bio klinicki mrtav a mozak je ostao neostecen..neko nikad klinicki mrc al mozak nikaki..ha ja...
Ja sta me Melek nasmija... :biba

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 19 May 2016, 13:07

TamaM da ostane i sat vremena živ, pa i koji sat-neće živa mozga u mezar. :djed
Samo sabura