Ljubomora

Diskusije o ljubavi, vezama, prijateljima...

Moderator: spacebound

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 784 times
Been thanked: 1741 times
Status: Offline

Re: Ovo je najljubomornija žena na svijetu

Post by Kai » 15 Mar 2023, 00:03

Vala sebi je..
Vragolasto..:zao

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40205 times
Been thanked: 26275 times

Re: Ljubomora

Post by Rum » 10 Jul 2025, 17:58

🤔Gdje se izgubila ljubomora, gdje se izgubio stid!?🔝

👇👇👇

Prije svega tražim halala svakom onom koji se osjeti neprijatno zbog ovoga što će pročitati, ali ne sumnjaj da ti želim samo dobro! Zato molim Allaha da me učini iskrenim, te da ovo bude radi Njega.

Naime, ne mogu da shvatim ljude, pogotovo braću, koji dozvoljavaju svojim ženama da 'vise' po društvenim mrežama. Zar nisi ljubomoran dragi brate, da ti žena udara lajkove ili srca drugim muškarcima!? Zar možeš prihvatiti da ti ženi udaraju lajkove ili srca drugi muškarci!? Zar je normalno da se tvoja žena raspravlja po fejsbuku ili privatno razgovara sa drugim muškarcima...??? Bolje ti je da tastaturu pojedeš, nego da takvo nešto dopuštaš. Budi muškarac! Zar nemaš ljubomore? Pitaš se zašto nema ljubavi i slasti u braku!? Zato što ni ti ni tvoja hanuma ne čuvate Allahove granice!!!

Žena koja visi po društvenim mrežama, ne može da bude mirna, živjeće u virtuelnom svijetu koji joj postaje preči od tebe, gledaće napuhane muškarce, uživaće u lajkovima i komentarima, lažnim komplimentima... Koliko je samo puklo brakova zbog ovih stvari!?

Ti brate, od svih stvorenja, treba da budeš centar SVIJETA tvoje žene, najbitnija stvar u njenom životu. Batali se i ti fejsbuka, osim ako nije vezano za neki posao ili veliki hajr. Sate koje uprazno provodiš (često u haramu), iskoristi da izvedeš hanumu na piknik, uvedi malo romantike u život, igraj se sa hanumom, posveti se porodici, približavjate se Allahu...

Allah je darovao ženu kad je u prsa njezinoga muža usadio ljubomoru. Ljubomora je da čovjek zaštiti žene i da ih čuva od nasrtaja pokvarenjaka.

Nažalost, još u gorem halu su oni koji postavljaju slike svojih žena, sestara, ćerki... PITANJE: KOME JE REKLAMIRAŠ DRAGI BRATE??? SESTRO KOME SE REKLAMIRAŠ???

Zar niste čuli za: ZAVIST, UROK, SIHR... Zar ne znaš da ima takvih bolesnih ljudi koji mogu masturbirati na te slike!?

Alija, r. a., rekao je grupi ljudi: “Zar se ne stidite? Zar niste ljubomorni? Ostavljate svoje žene među muškarcima; one gledaju u njih, a oni gledaju u vaše žene!”

Sjećam se da sam na početku mog studiranja u Rijadu, u avionu upoznao hrvata koji igra fudbal u nekom malom mjestu između Rijada i Qassima, i nakon kratkog razgovora uzeo nam je pokazivati sliku svoje žene, i govoriti kako mu ovdje nije lako, kako u mjestu gdje živi ne može vidjeti lice ni jedne žene, pa je sa uzbuđenjem rekao: "Ako nekoj oči vidiš, kao da si je bez odjeće video."

Svako razuman zna da je centar ljepote i iskušenja kod žene u njenom licu, i to je ono što ljudi traže da vide, i po njemu se prepoznaje da li je žena lijepa ili ne. Nekada su se romani i poezija pisali radi lica, i ono se ljubomorno čuvalo, i bilo nešto nedostižno. A danas se mnogi naši muslimani ponašaju poput ovog nemuslimana, nemaju nikakve ljubomore, i slike njihovih žena su svima NA IZVOLITE . Da nas Allah sačuva od toga!

Rekao je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Zaista je Allah trojici zabranio Džennet: notornom alkoholičaru, onome koji je nepokoran svojim roditeljima i onome koji nema #ljubomore i odobrava u svojoj porodici pokvarenost (nevaljalost).” (Ahmed, a šejh Albani rekao je da je hadis vjerodostojan, Sahihu Džamia, 3052)

Još gore od ovoga jeste oni koji su ostavili svoje žene da rade i da se osamljuju sa muškarcima. Znači stomak da se čovjeku prevrene kada pročita pitanje koje je jedna sestra postavila šejhu Safetu Kuduzoviću. Naime ona pita: "Da li da poslušam muža što mi zabranjiva da pričam sa jednim prijateljom taj prijatelj je jednoga dana pit'o me da sa njim imam odnose on je star 40god a meni 24god normalno ja sam ga odbila jer sam mu rekla da je to grijeh kasnije sam rekla mužu koji se je naljutio na njega i zabranjiva i meni da mu nazovem selam jer on radi u bolnici kao i ja Allah vas nagradijo za trud." LA ILAHE ILLALLAH!

Uzmi brate i ti sestro i klanjate sebi dženazu odmah. Ovo je naš hal, ništa se ne čudite... A zar želiš da i tebe slično snađe!!!???

Budi muškarac, vjernik, koji čuva Allahove granice, čuvaj na svoju porodicu, ona će biti onakva kako je ti zauzdaš, okreni novi list u svom životu, ispravi pogrešno, zahvaljuj Allahu na blagodatima, i posavjetuj bližnje... I na kraju, ne zamjerite...

Molim Allaha da sve nas sačuva ovakvih stvari i da nam popravi stanje. AMIN!

Irfan Hajrudin Klica, prof.
Last edited by Rum on 10 Jul 2025, 18:13, edited 1 time in total.
Nemoj se izgubiti u svijetu (dunjaluku) koji nije vječan!

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4207 times
Been thanked: 2076 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 10 Jul 2025, 18:07

Dobro je reko
Malo je pretjerao negdje a u sustini tako je
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 22568 times
Been thanked: 5990 times

Post by Veca » 10 Jul 2025, 18:10

2x je, 2x :D
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24191 times
Been thanked: 24662 times

Post by ironman » 10 Jul 2025, 18:17

Da klanjam sam sebi dzenazu?
Mudrost u stilu umri prije smrti.
Nemoj jarane,hvala...vrijeme da slusam sta cu i kako davno je proslo a i tad sam po svom radio..
A vjeru postujem,odgojile me ruke sto su svaki namaz klanjale do kraja zivota.
dream of spring...

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3511 times
Been thanked: 1407 times

Post by Quds » 10 Jul 2025, 19:20

''Rekao je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Zaista je Allah trojici zabranio Džennet: notornom alkoholičaru, onome koji je nepokoran svojim roditeljima i onome koji nema #ljubomore i odobrava u svojoj porodici pokvarenost (nevaljalost).” (Ahmed, a šejh Albani rekao je da je hadis vjerodostojan, Sahihu Džamia, 3052)''

Abdullah ibn Umar reported: The Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, said, “Three persons will not be looked upon by Allah Almighty on the Day of Resurrection: one who disobeys his parents, a woman who imitates men, and a man who allows his women to fornicate. Three persons will not enter Paradise: one who disobeys his parents, a drunkard, and one who reminds others of his charity.”

Source: Sunan al-Nasā’ī 2562

Grade: Sahih (authentic) according to Al-Albani

Čim neko uzme prevod (ili prevede sam, kako on misli da treba), a ne pomene da postoji velika rasprava o riječi koja je upotrijebljena kada je u pitanju ljubomora, ja takve neću ni počnem da uzimam za ozbiljno.. Ne postoji hadis, koji jasno to označava, pa zato imamo ove razlike u prevodu.

Većina prevoda ovog hadisa govori o osobi koj ''pusti, vidi, ili zna da mu žena čini blud a nije ljubomoran na to''. Koliko se vidi, to je velika razlika u odnosu na ovaj gore prvi prevod iz posta, '''i odobrava u svojoj porodici pokvarenost (nevaljalost)'', gdje se onda može lako utrpati i lajk na Facebooku.

Rijadska škola fikha, akide i svega ostalog. Haman su evo počeli sebi dozvoljavati i takiju.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40205 times
Been thanked: 26275 times

Post by Rum » 10 Jul 2025, 19:35

Kako god da se moja kaci po internetu oko bi joj izvadio ,sta ce mi hadis pa ja
Nemoj se izgubiti u svijetu (dunjaluku) koji nije vječan!

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3511 times
Been thanked: 1407 times

Post by Quds » 10 Jul 2025, 19:36

Rum wrote: 10 Jul 2025, 19:35 Kako god da se moja kaci po internetu oko bi joj izvadio ,sta ce mi hadis pa ja
A, ti se kači, pa ja. :valja

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2517 times
Been thanked: 4358 times

Post by Nora Ibsenova » 10 Jul 2025, 19:39

Poslije rijeci "dozvoljavaju" u prvom pasusu sam prestala citat. On ako hoce nesto da mi dozvoljava, nek mi izganja dozvolu za oruzje, jer je meni mrsko.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21282 times
Been thanked: 19262 times

Post by Masamune » 10 Jul 2025, 19:43

Nema šta kome dozvoljavati ili ne. Radi se o dvije odrasle jedinke.

Ako kao muškarac ulaziš u odnos da bi nekoj nešto dozvoljavao ili ne piši propalo na duže staze. Jebeš takav odnos u konačnici.

To se kompromisima rješava kad se nađete negdje na sredini. Nekad ti trebaš više povući, a nekad će ona. Nije tvoj rob ili privatno vlasništvo.
Last edited by Masamune on 10 Jul 2025, 19:43, edited 1 time in total.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 10 Jul 2025, 19:43

Po licu zene se prepoznaje je li lijepa.

:haha

Kakva dubokoumnost, Hegel ima ozbiljnu konkurenciju
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Komshija
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 90 times
Been thanked: 79 times

Post by Komshija » 10 Jul 2025, 19:47

Nijesam ljubomoran

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 10 Jul 2025, 19:50

Masamune wrote: 10 Jul 2025, 19:43 Nema šta kome dozvoljavati ili ne. Radi se o dvije odrasle jedinke.

Ako kao muškarac ulaziš u odnos da bi nekoj nešto dozvoljavao ili ne piši propalo na duže staze. To se kompromisima rješava kad se nađete negdje na sredini. Nekad ti trebaš više povući, a nekad će ona. Nije tvoj rob ili privatno vlasništvo.
Prezvakane price.

Nije Bog u srca usadio ljubomoru, u srca ljudi ljubomoru, posebno onu patolosku, usade roditelji nesigurnim povezivanjem sa svojim djetetom.

Drugo, "ako ti nisi centar zeninog svijeta" - kakav duboko narcisoidan stav. Kada se jos taj centar svijeta, namece dozvoljavanjem ili branjenjem, imam novosti, TO JE NASILJE nad drugom osobom.

Mozda, da umjesto sto propagirate da roditelji djecu udaju za neke ljude s kojim nisu dobro porazgovarali, kultivisete emotivnu stabilnost, zrelost, otvorenost u komunikaciji, sposobnost da budemo ranjivi u svojim manama, ne bi ni ozenili zenu ciji se svjetonazor toliko razlikuje od tvog. Mozda, da komunicirate svoje granice PRIJE braka, i odaberete osobu koja djeli iste vrijednosti s vama, ne bi ni zivjeli pored nekog ko visi na fejsu i frustrirano razmisljali "kako da joj zabranim"

A kad prica o muskom pandanu, kaze mu "Prestani ti" ali ne kaze zeni "zabrani muzu". Sta je sa zenom ciji cojk nece da se okani? Da trpi?

Licemjerstvo do kosti, bljakic

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4207 times
Been thanked: 2076 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 10 Jul 2025, 20:35

Rume gotov si

Ipak nedaj svojij zeni da salje srcaste poruke nepoznatim muskarcima. Samo dobro dobro poznatim :oo
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 3317 times
Been thanked: 3226 times

Post by uvijek_kontra » 20 Jul 2025, 18:43

Nora Ibsenova wrote: 10 Jul 2025, 19:39 Poslije rijeci "dozvoljavaju" u prvom pasusu sam prestala citat. On ako hoce nesto da mi dozvoljava, nek mi izganja dozvolu za oruzje, jer je meni mrsko.
:aplauzz :aplauzz :aplauzz
Mozgom manje
srcem vise.

Post Reply

Return to “Ljubav & Prijateljstvo”