Dijabetes
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7708 times
- Been thanked: 18164 times
- Status: Offline
Re: Dijabetes
Meni nije jasno sta je sa mnom bilo prije 10 godina. Dobila taj neki stresni secer, trajalo nesto manje od godinu i nestao. Sad kad izvadim nalaze, bude mi ili normalan ili 0 zarez nesto iznad granice bez ikakvih tableta
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9437 times
- Been thanked: 11187 times
Maja wrote: 22 Jul 2025, 09:57Ma dobro al mi moramo traziti tablicu na netu i preracunavatispacebound wrote: 22 Jul 2025, 04:51
Kako mislis kad prijePa mjerim u Njemackoj njemackim aparatom i pokazuje mi njemacke mjere
![]()
Ne pati se.
Instaliraj na mobitel Chat gpt, pa da vidiš brzine.
Ono što bi guglala oko dijabetesa, ili nekih sastojaka/načina priprave kolača, nađe ti to sve i izbifla na našem jeziku u jednoj jedinoj sekundi i još ti navede izvora, ako si nepovjerljiva.
Svaki dan, možeš uštediti vrijeme i skratiti neizvjesnost s tim čudom.
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9765 times
- Been thanked: 16412 times
A ne znam, pazim da ne jedem puno slatkog, em je otrov, em neprijatelj figuri, eto prekjucer jela za rucak patlidzane i nista vise, kuci navecer uzela jos dva keksica s puterom. Doruckovala jednu integralnu zemucku s puterom i marmeladom i ovo mi se desilo neka 3 sata kasnije.Melek wrote: 22 Jul 2025, 07:54 Ako insan papa puno slatkog, premda i ako nije šećeraš, onda dobije te virtuozne uspone i padove inzulina koji mogu da ga raspamete. Isto tako izgladnjivanje pa onda naglo “iftarenje”, sve to utiče.
Prije ce biti da je to meni jer jedem rijetko. Npr kad dodjem iz prve smjene jedem. To je oko pola 3 popodne i poslije cu mozda uzeri vocku, cokoladu, popit kafu, neku grickalicu, ali normalan obrok ne do sljedeceg dana.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- ironman
- sirius
- Has thanked: 24933 times
- Been thanked: 25356 times
Bioritam i prohtjevi tijela kad se opako radi i kad se slobodno su skroz razliciti.
Stres prokleti da ne spominjem.
Stres prokleti da ne spominjem.
dream of spring...
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9594 times
- Been thanked: 8273 times
Nedavno sam gledala jednog doktora kako testira svoj šećer u krvi dva dana zaredom, a oba dana je za doručak pojeo identičan sendvič.
Jedan dan je nekoliko sati nakon obroka šećer bio puno veći nego prvi dan. Kaže da je jedina razlika tokom ta dva dana bila u brzini kojom je pojeo te sendviče. Jedan dan je brzo pojeo sendvič, bez da je zalogaje do kraja sažvakao i taj dan mu je bio dosta povišen šećer u odnosu na drugi dan, kada je svaki zalogaj do kraja sažvakao. Kada svaki zalogaj do kraja sažvačemo više enzima za varenje se ispusti u hranu, što utiče i na samu apsorpciju hranjivih sastojaka hrane, a vjerovatno se smanji i razina stresa, ukoliko nam je povišena u tom momentu, jer se ipak moramo primiriti ako ćemo svaki zalogaj sažvakati oko 30 puta, kako je inače preporuka stručnjaka.
Jedan dan je nekoliko sati nakon obroka šećer bio puno veći nego prvi dan. Kaže da je jedina razlika tokom ta dva dana bila u brzini kojom je pojeo te sendviče. Jedan dan je brzo pojeo sendvič, bez da je zalogaje do kraja sažvakao i taj dan mu je bio dosta povišen šećer u odnosu na drugi dan, kada je svaki zalogaj do kraja sažvakao. Kada svaki zalogaj do kraja sažvačemo više enzima za varenje se ispusti u hranu, što utiče i na samu apsorpciju hranjivih sastojaka hrane, a vjerovatno se smanji i razina stresa, ukoliko nam je povišena u tom momentu, jer se ipak moramo primiriti ako ćemo svaki zalogaj sažvakati oko 30 puta, kako je inače preporuka stručnjaka.
- ironman
- sirius
- Has thanked: 24933 times
- Been thanked: 25356 times
Fenomenalan serijal..upratio kako imam vremena.
Bbc earth..
Trust me im a doctor.
Upravo o stvarima o kojima pricamo.
Bbc earth..
Trust me im a doctor.
Upravo o stvarima o kojima pricamo.
dream of spring...
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 48934 times
- Been thanked: 8717 times
Kad pojedes velku cokoladu odjednom, pakovanje keksa i to. Mislim da ode secer do tries i nesta, to je ogroman sok
Seceri u hrani se odmah u ustima pocnu obradjivat i kad dodju do crjeva ide apsorpcija ko halva. Proteini i masnoce dugo kurlaju u zelcu, pomalo se ispustaju pa ti se cini da duze drzi osjecaj sitosti. Prosti ugljenhidrati prodju kroz zeldac ko da idu autoputem, pa ja
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Glavno je da se period visokog secera u krvi smanji na minimum, sto je secer iznad normalne vrijednosti duze vise ce stete izazvat u venama i kapilarima. I manje ce sprzit neravaZizi wrote: 22 Jul 2025, 11:03 Nedavno sam gledala jednog doktora kako testira svoj šećer u krvi dva dana zaredom, a oba dana je za doručak pojeo identičan sendvič.
Logicno ako jedes hljeb sporije da ce nivo maksimalnog secera bit nizi u odnosu na kad hljeb satares ko krme mastnu zaku

- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 29732 times
- Been thanked: 27446 times
I jaka gripa moze da prouzrukuje diabetes, cak i tip 1.Maja wrote: 22 Jul 2025, 09:59 Meni nije jasno sta je sa mnom bilo prije 10 godina. Dobila taj neki stresni secer, trajalo nesto manje od godinu i nestao. Sad kad izvadim nalaze, bude mi ili normalan ili 0 zarez nesto iznad granice bez ikakvih tableta
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Virusi mogu prouzrokovat razna autoimuna oboljenja, nesta poremete u imunom sistemu i eto ti belajaMorgen wrote: 22 Jul 2025, 13:56I jaka gripa moze da prouzrukuje diabetes, cak i tip 1.Maja wrote: 22 Jul 2025, 09:59 Meni nije jasno sta je sa mnom bilo prije 10 godina. Dobila taj neki stresni secer, trajalo nesto manje od godinu i nestao. Sad kad izvadim nalaze, bude mi ili normalan ili 0 zarez nesto iznad granice bez ikakvih tableta

- Morgen
- Zvezda foruma
Ta jedna kasicica secera u kafi ujutro „macht das Kraut auch nicht fett“, od zabrane nemas nista.Julia-Klara wrote: 22 Jul 2025, 09:03Tacno, ali i tih par mjeseci kada sam uzimala insulin (isto 4 puta dnevno) mi niko nije zabranio secer.Morgen wrote: 21 Jul 2025, 18:27
Nisi “pravi”
Dijabeticar, ne treba ti inzulin.
Ja sam pod terapijom od 2007. 4x dnevno moram inzulin, ali mogu i secer naravno, znam svoju meru
- Morgen
- Zvezda foruma
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7708 times
- Been thanked: 18164 times
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40391 times
- Been thanked: 26542 times
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2657 times
- Been thanked: 8201 times
Kakvu tabelu? Šta tacno racunaš?Maja wrote: 22 Jul 2025, 09:57Ma dobro al mi moramo traziti tablicu na netu i preracunavatispacebound wrote: 22 Jul 2025, 04:51
Kako mislis kad prijePa mjerim u Njemackoj njemackim aparatom i pokazuje mi njemacke mjere
![]()
Koliki je secer ili koliko se treba špricati?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14303 times
- Been thanked: 9887 times
Tacno, to mi je i doktorica rekla-nemoj cijelu cokoladu, pojedi red, nemoj dvije torte pojedi jednu, i nemoj svaki dan.Morgen wrote: 22 Jul 2025, 14:01Ta jedna kasicica secera u kafi ujutro „macht das Kraut auch nicht fett“, od zabrane nemas nista.Julia-Klara wrote: 22 Jul 2025, 09:03
Tacno, ali i tih par mjeseci kada sam uzimala insulin (isto 4 puta dnevno) mi niko nije zabranio secer.
Postoje razliciti razlozi za dijabetes, slatko je samo jedan od mogucih.
Moj je stres i moja reakcija na stres (objasnjavala sam). Ne kazem da nema hrane, ali svaka zabrana i ustezanje vodi do necega sto se na njemackom zove "heisshunger" ili ono iznenadno prejedanje, kad tares sve pred sobom (uglavnom po noci).
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4304 times
- Been thanked: 3219 times
Samo, ovo je najbolja medicina protiv toga:
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2922 times
- Been thanked: 3312 times
izgleda tako lagano, a zeznuto. dobila sam upale svega samo gledajuci s kauca. odlicni
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40391 times
- Been thanked: 26542 times
Slatkise ,secer izbaciti lijek za sve bolesti
Hvala Allahu što nije kako ljudi hoće, već kako je On odredio da bude.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4304 times
- Been thanked: 3219 times
Kad bi se čovjeku dalo da svaki put pola sata prije jela i jedno sat i po nakon jela to odradi, to bi bilo perfektno. Ali fakat nije više od 2 min..Skin wrote: 22 Jul 2025, 17:56 izgleda tako lagano, a zeznuto. dobila sam upale svega samo gledajuci s kauca. odlicni
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.