KNJIŽEVNI CAFFE BAR

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9062 times
Been thanked: 9803 times
Status: Offline

Re: KNJIŽEVNI CAFFE BAR

Post by Koraci_u_noci » 13 Jul 2025, 22:30

📚 Arthur Conan Doyle
✍️ Žanr: Misterija, kriminalistički romani, povijesna fikcija, horor, znanstvena fantastika

👨‍💼 Biografija:
Arthur Conan Doyle rođen je 22. svibnja 1859. u Edinburghu, Škotska. Bio je liječnik po struci, no svjetsku slavu stekao je kao književnik. Najpoznatiji je kao tvorac legendarnog detektiva Sherlocka Holmesa. Doyle je napisao i brojne povijesne romane, znanstvenofantastične priče, pa čak i tekstove o spiritualizmu. Preminuo je 1930. godine, ali njegovo nasljeđe i dalje živi kroz ekranizacije i nove interpretacije njegovih djela.

📖 Poznata djela:
1. Studija u crvenom
2. Znak četvorice
3. Baskervilski pas
4. Dolina strave
5. Avanture Sherlocka Holmesa
6. Memoari Sherlocka Holmesa
7. Povratak Sherlocka Holmesa
8. Izgubljeni svijet

✨ Zanimljivosti:
• Doyle je bio inspiriran svojim profesorom medicine Josephom Bellom za lik Sherlocka Holmesa.
• Iako je stvorio Holmesa, Doyle je u jednom trenutku pokušao „ubiti“ svog junaka – no čitatelji su to odbili prihvatiti.
• Bio je uvjeren u postojanje duhova i života poslije smrti, što je često izazivalo polemike.

📚 Sinopsis – Baskervilski pas 🐾
Kad Charles Baskerville umire pod misterioznim okolnostima, za sobom ostavlja zastrašujuću legendu o psu iz pakla koji progoni njegovu obitelj. Sherlock Holmes i dr. Watson pozvani su u Devonshire kako bi rasvijetlili slučaj. U gustoj magli močvara, suočavaju se s drevnim kletvama i vrlo stvarnim zlom.

📌 Arthur Conan Doyle ostaje neprikosnoven kad je riječ o detektivskoj literaturi – a Sherlock Holmes simbol logike, dedukcije i pronicljivosti. 🕵️‍♂️🔍📖
Pobjeci sad od svega zelim

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2922 times
Been thanked: 3311 times

Post by Skin » 13 Jul 2025, 22:39

David Foster Wallace

✍️ Žanr: Postmoderna fikcija, književna fikcija, esejistika, satira

👨‍💼 Biografija:
David Foster Wallace rođen je 21. veljače 1962. u Ithaci, New York. Bio je američki pisac, esejist i profesor, poznat po svojoj intelektualnoj dubini i složenom stilu pisanja. Studirao je filozofiju i engleski jezik, a njegova djela često istražuju teme poput ovisnosti, medijske kulture i ljudske povezanosti. Wallace je stekao kultni status s romanom *Infinite Jest*, ali se borio s depresijom, što je tragično kulminiralo njegovim samoubojstvom 2008. godine. Njegov utjecaj na suvremenu književnost i dalje je ogroman.

📖 Poznata djela:
1. Infinite Jest
2. The Broom of the System
3. Brief Interviews with Hideous Men
4. A Supposedly Fun Thing I'll Never Do Again
5. Consider the Lobster
6. Girl with Curious Hair
7. Oblivion: Stories
8. The Pale King (nedovršeni roman)

✨ Zanimljivosti:
• Wallace je bio strastveni igrač tenisa u mladosti, što se odražava u nekim njegovim djelima, uključujući Infinite Jest.
• Njegovi eseji često su kombinirali humor, filozofiju i oštru kritiku američke kulture, poput njegove analize krstarenja ili sajmova.
• Wallace je poznat po korištenju opsežnih fusnota i digresija, što je postalo njegov prepoznatljivi stil.

📚 Sinopsis – Infinite Jest 🎾
Smješten u distopijsku budućnost, Infinite Jest istražuje živote različitih likova – od ovisnika u rehabilitacijskom centru do teniskih talenata u akademiji. Roman se bavi potragom za tajanstvenim filmom koji je toliko zabavan da gledatelje dovodi do katatoničnog stanja. Kroz složene narative, Wallace istražuje ovisnost, zabavu i smisao u hipermedijaliziranom društvu.

📌 David Foster Wallace ostaje sinonim za intelektualnu hrabrost i književnu inovaciju, spajajući humor, empatiju i filozofsku dubinu u djelima koja izazivaju i inspiriraju. 🖋️📚

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 23256 times
Been thanked: 10023 times

Post by Nice » 14 Jul 2025, 14:58

Koraci_u_noci wrote: 13 Jul 2025, 22:30 📚 Arthur Conan Doyle
✍️ Žanr: Misterija, kriminalistički romani, povijesna fikcija, horor, znanstvena fantastika

👨‍💼 Biografija:
Arthur Conan Doyle rođen je 22. svibnja 1859. u Edinburghu, Škotska. Bio je liječnik po struci, no svjetsku slavu stekao je kao književnik. Najpoznatiji je kao tvorac legendarnog detektiva Sherlocka Holmesa. Doyle je napisao i brojne povijesne romane, znanstvenofantastične priče, pa čak i tekstove o spiritualizmu. Preminuo je 1930. godine, ali njegovo nasljeđe i dalje živi kroz ekranizacije i nove interpretacije njegovih djela.

📖 Poznata djela:
1. Studija u crvenom
2. Znak četvorice
3. Baskervilski pas
4. Dolina strave
5. Avanture Sherlocka Holmesa
6. Memoari Sherlocka Holmesa
7. Povratak Sherlocka Holmesa
8. Izgubljeni svijet

✨ Zanimljivosti:
• Doyle je bio inspiriran svojim profesorom medicine Josephom Bellom za lik Sherlocka Holmesa.
• Iako je stvorio Holmesa, Doyle je u jednom trenutku pokušao „ubiti“ svog junaka – no čitatelji su to odbili prihvatiti.
• Bio je uvjeren u postojanje duhova i života poslije smrti, što je često izazivalo polemike.

📚 Sinopsis – Baskervilski pas 🐾
Kad Charles Baskerville umire pod misterioznim okolnostima, za sobom ostavlja zastrašujuću legendu o psu iz pakla koji progoni njegovu obitelj. Sherlock Holmes i dr. Watson pozvani su u Devonshire kako bi rasvijetlili slučaj. U gustoj magli močvara, suočavaju se s drevnim kletvama i vrlo stvarnim zlom.

📌 Arthur Conan Doyle ostaje neprikosnoven kad je riječ o detektivskoj literaturi – a Sherlock Holmes simbol logike, dedukcije i pronicljivosti. 🕵️‍♂️🔍📖
Stvarno :D u kojem li je djelu pokušao ubiti Holmesa?
Čitatelji su bili u pravu, jednostavno se takav lik ne može ubiti
Inače, pročitala sam priličan broj nabrojanih romana

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner

Post by Koraci_u_noci » 14 Jul 2025, 15:07

Jel ono kad se s Morijartijem sukobi negdje, mislim u Svajcarskoj pa padni niz liticu, vodopad il tako nesto. Ne sjcam se bas najbolje, davno sam citao, a i sam ih dosta imam

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 14 Jul 2025, 18:10

svaki savjet kakp natjerati (bsz da ih tjeras) timejdzerku i tinejdzera da citaju ACD-a dobrodosao. nije mi jasno zasto su tako tvrdoglavi i sta propustaju. je li to arhaican jezik, opisi, sta odbija ove nove male ljude? pokusala sam nju prvo upoznati sa irene adler, skandal u ceskoj, nije ni dugo 🙃 kontam irene ce je oduseviti.. ali oni su totalno ravnodusni. djecak koji voli tehniku, sklapa rubikovu kocku u sec, uopste nije hooked na sherlockovo resavanje problema. ni benedict im ga nije prodao. zaista, puzzle.

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner

Post by Koraci_u_noci » 15 Jul 2025, 13:46

✍️ Ernest Hemingway

🎯 Žanr: Realizam, modernizam, fikcija, ratna književnost, pustolovni roman

📖 Biografija

Ernest Hemingway (1899–1961) bio je američki romanopisac, novelist i novinar, jedan od najutjecajnijih književnika 20. stoljeća. Poznat je po svom konciznom i jasnom stilu pisanja koji je oblikovao generacije pisaca. Sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu kao vozač hitne pomoći i kasnije kao ratni dopisnik u Španjolskom građanskom i Drugom svjetskom ratu. Njegova djela odražavaju ratna iskustva, egzistencijalne krize i potragu za smislom.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. godine.

📚 Bibliografija (odabrana)
• Starac i more
• Zbogom oružje
• Kome zvono zvoni
• Sunce se ponovo rađa
• Za kim zvone zvona
• Snjegovi Kilimandžara i druge priče
• Rajski vrt
• Zeleni bregovi Afrike
• Preko rijeke i u šumu

🤓 Zanimljivosti
• Bio je poznat po svom avanturističkom duhu – boravio je u Africi, Španjolskoj, Francuskoj, Kubi i SAD-u.
• Preživio je dvije avionske nesreće u dva dana.
• Imao je četiri supruge.
• Njegov stil pisanja poznat je kao Iceberg Theory – ono što je rečeno je samo “vrh ledenog brijega”, dok je prava emocija skrivena ispod.
• Počinio je samoubojstvo 1961. godine u dobi od 61 godine.

📘 Sinopsisi

🐟 Starac i more

Starac Santiago, stari kubanski ribar, bori se da uhvati ogromnu ribu daleko na otvorenom moru. Roman prikazuje njegovu borbu protiv prirode, nemoći i vremena. Alegorijski prikaz dostojanstva, ustrajnosti i ljudske borbe, unatoč neizbježnom porazu. Ovo je djelo koje je Hemingwayu donijelo Nobelovu nagradu.

🌄 Sunce se ponovo rađa

Grupa američkih i britanskih iseljenika putuje iz Pariza u Pamplonu na borbu s bikovima. Glavni lik Jake Barnes, ratni veteran, suočava se s emocionalnom i fizičkom ranjenošću. Roman istražuje izgubljenu generaciju, hedonizam, prazninu modernog života i neuzvraćenu ljubav.

💔 Zbogom oružje

Ljubavna priča između američkog vojnog ljekara Frederica Henryja i britanske medicinske sestre Catherine Barkley tijekom Prvog svjetskog rata. Knjiga prikazuje besmisao rata, gubitak i patnju, ali i snagu ljubavi u beznađu. Jedno od najpoznatijih Hemingwayevih antiratnih djela.

🔔 Kome zvono zvoni

Priča smještena tijekom Španjolskog građanskog rata. Američki dobrovoljac Robert Jordan pridružuje se gerilskoj skupini s ciljem da raznese most. Kroz njegove dileme, odnose i sukobe, roman istražuje teme smrti, slobode i žrtve. Naslov se odnosi na rečenicu Johna Donnea: “Ne pitaj kome zvono zvoni – zvoni tebi.”

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 23256 times
Been thanked: 10023 times

Post by Nice » 15 Jul 2025, 15:33

Skin wrote: 14 Jul 2025, 18:10 svaki savjet kakp natjerati (bsz da ih tjeras) timejdzerku i tinejdzera da citaju ACD-a dobrodosao. nije mi jasno zasto su tako tvrdoglavi i sta propustaju. je li to arhaican jezik, opisi, sta odbija ove nove male ljude? pokusala sam nju prvo upoznati sa irene adler, skandal u ceskoj, nije ni dugo 🙃 kontam irene ce je oduseviti.. ali oni su totalno ravnodusni. djecak koji voli tehniku, sklapa rubikovu kocku u sec, uopste nije hooked na sherlockovo resavanje problema. ni benedict im ga nije prodao. zaista, puzzle.
Mladi ljudi danas nemaju strpljenja da čitaju romane. Ako može kratak sadržaj, u redu
To nema veze sa inteligencijom i slično

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner

Post by Koraci_u_noci » 24 Jul 2025, 11:51

📚✨ HARUKI MURAKAMI ✨📚
🎌 Japanski autor koji briše granicu između sna i stvarnosti, stvarnog i nadrealnog, svakodnevnog i magičnog.

📖 Žanr

• Magični realizam
• Filozofska fikcija
• Egzistencijalni roman
• Psihološki roman
• Ljubavni roman
• Misterija

👤 Biografija

Haruki Murakami rođen je 1949. godine u Kyotu, Japan. Studirao je dramu i radio kao vlasnik jazz bara, što se često osjeća u njegovim djelima kroz glazbene reference. Njegov prvi roman „Lov na divlju ovcu“ objavljen je 1982. godine i odmah ga je učinio književnom zvijezdom. Murakami je poznat po svojoj hermetičnosti – rijetko daje intervjue, ali njegovi romani govore dovoljno. Živi povučeno, često se bavi trčanjem na duge staze i prevodi djela američkih autora poput F. Scotta Fitzgeralda i Raymonda Carvera.

🌟 Zanimljivosti

• U svakom romanu prisutne su mačke, jazz, tišina i misterija.
• Trči maratone i ultramaratone – često piše rano ujutro nakon trčanja.
• Odbio je brojne prestižne nagrade, uključujući i pozive na književne sajmove.
• Njegovi čitaoci dijele se na one koji ga obožavaju… i one koji ga ne razumiju – i to je u redu.
• „Norveška šuma“ mu je donijela status zvijezde – ali i bijeg iz Japana zbog prevelike slave.

📖 Sinopsisi najpoznatijih knjiga

🔹 Norveška šuma
Lirska priča o mladom Toruu koji, nakon smrti bliskog prijatelja, pokušava pronaći smisao u ljubavi, gubitku i emocionalnoj izolaciji. Intimna, melankolična i nezaboravna.

🔹 Kafka na žalu
Dvije isprepletene priče: petnaestogodišnji Kafka bježi od doma i sudbine, dok starac Nakata razgovara s mačkama i traži izgubljene duše. Mistično, simbolično i duboko.

🔹 1Q84
Alternativni Tokio 1984. godine. Dvoje stranaca, Aomame i Tengo, povezuje tajna i nevidljiva nit sudbine. Roman o ljubavi, vremenu, religiji i paralelnim svjetovima.

🔹 Ljepotis ptice navijalice
Okidač: nestanak mačke. Posljedica: potraga kroz podzemne tokove stvarnosti, ratne zločine, mračna sjećanja i snove. Roman koji se uvlači pod kožu.

🔹 Sputnik Ljubavi
Mlada djevojka Sumire nestaje bez traga u Grčkoj. Kroz oči njenog prijatelja pratimo melankoličnu potragu za odgovorima i izgubljenom ljubavlju.

🔹 Bezbojni Cukuru Tazaki…
Nakon što ga prijatelji izbacuju iz grupe bez objašnjenja, Cukuru putuje kroz prošlost i Evropu kako bi pronašao istinu i prihvatio vlastitu „boju“.

🔹 Muškarci bez žene
Zbirka priča o muškarcima koji su izgubili žene. Emocionalno, sirovo i ogoljeno – Murakamijeva verzija ljubavi i tuge.

Od njega sam skoro sve citao

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 24 Jul 2025, 16:31

Nice wrote: 15 Jul 2025, 15:33
Skin wrote: 14 Jul 2025, 18:10 svaki savjet kakp natjerati (bsz da ih tjeras) timejdzerku i tinejdzera da citaju ACD-a dobrodosao. nije mi jasno zasto su tako tvrdoglavi i sta propustaju. je li to arhaican jezik, opisi, sta odbija ove nove male ljude? pokusala sam nju prvo upoznati sa irene adler, skandal u ceskoj, nije ni dugo 🙃 kontam irene ce je oduseviti.. ali oni su totalno ravnodusni. djecak koji voli tehniku, sklapa rubikovu kocku u sec, uopste nije hooked na sherlockovo resavanje problema. ni benedict im ga nije prodao. zaista, puzzle.
Mladi ljudi danas nemaju strpljenja da čitaju romane. Ako može kratak sadržaj, u redu
nije stvar ni strpljenja ni inteligencije (inaju i jedno i drugo, samo drugi tip fokusa od onog na koji su navikli..) nekako mislim da im treba razlog, zato upitah

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 24 Jul 2025, 16:47

DON DELILLO ✨📚

🇺🇸 Američki autor koji secira modernu Ameriku, istražujući jezivost svakodnevice, medije i krhkost ljudskog postojanja.

📖 Žanr

• Postmoderna fikcija
• Književna satira
• Egzistencijalni roman
• Psihološka drama
• Kulturna kritika
• Politički triler

👤 Biografija

Don DeLillo rođen je 1936. godine u Bronxu, New York, u obitelji talijanskih imigranata. Studirao je komunikacijske umjetnosti i radio u oglašavanju prije nego što se posvetio pisanju. Njegov prvi roman, Americana (1971.), označio ga je kao glasnika američkog postmodenizma. DeLillo je poznat po svojoj sposobnosti da uhvati puls modernog društva – od potrošačke kulture do terorizma. Živi povučeno, izbjegava svjetla reflektora i rijetko daje intervjue, dopuštajući da njegovi romani govore umjesto njega.

🌟 Zanimljivosti

• Njegovi romani često predviđaju društvene fenomene – White Noise anticipira medijsku opsesiju, a Cosmopolis financijske krize.
• Inspiriran je jazzom i filmom, što se vidi u ritmu njegove proze.
• Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući National Book Award za White Noise (1985.).
• Njegov stil varira od gustog, filozofskog do oštro satiričnog – čitatelji ga ili obožavaju ili smatraju previše cerebralnim.
• Bio je mentor i prijatelj Davida Fostera Wallacea, koji ga je smatrao ključnim utjecajem.

📖 Sinopsisi najpoznatijih knjiga

🔹 White Noise
Obitelj profesora Jacka Gladneyja suočava se s „zračnom katastrofom“ i opsesijom smrću u Americi preplavljenoj medijima. Satirična, jezovita i duhovita meditacija o strahu i potrošnji.

🔹 Underworld
Epski roman koji prati put loptice s bejzbol utakmice iz 1951. kroz povijest Hladnog rata, istražujući otpad, nostalgiju i američki identitet. Gusto, fragmentirano i monumentalno.

🔹 Libra
Fiktivna rekonstrukcija života Leeja Harveyja Oswalda i ubojstva JFK-a. Mješavina povijesti, zavjere i egzistencijalne tjeskobe o sudbini i slučaju.

🔹 Cosmopolis
Milijarder Eric Packer putuje Manhattanom u limuzini tijekom jednog dana, dok svijet oko njega kolabira. Oštra kritika kapitalizma i tehnologije.

🔹 Mao II
Povučeni pisac Bill Gray biva uvučen u svijet terorizma i medijske manipulacije. Roman o moći riječi i slika u modernom dobu.

🔹 Falling Man
Priča o obitelji u New Yorku nakon 11. rujna. Tiho, intimno istraživanje traume, gubitka i oporavka u sjeni terorizma.

🔹 Point Omega
Minimalistički roman o ratu, vremenu i svijesti. Dvojica muškaraca razgovaraju u pustinji, dok svijet usporava do filozofskog zastoja.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9490 times
Been thanked: 8190 times

Post by Zizi » 29 Jul 2025, 12:46

Skin wrote: 24 Jul 2025, 16:31
Nice wrote: 15 Jul 2025, 15:33

nije stvar ni strpljenja ni inteligencije (inaju i jedno i drugo, samo drugi tip fokusa od onog na koji su navikli..) nekako mislim da im treba razlog, zato upitah
Možda im jednostavno nije zanimljv sadržaj i način pisanja.
Ni meni kao tinejdžerki nisu baš bile zanimljive za čitanje knjige od ACD-a, dok sam recimo upijala "Parfem" od Patrika Suskinda.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 29 Jul 2025, 21:06

da, nemaju razlog . parfem dobra preporuka :ok

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner

Post by Koraci_u_noci » 29 Jul 2025, 21:09

Ja sam Parfem prvi put citao u skoli, profesor ga preporucio, iako nije bio lektira, pa sam ga nasao u biblioteci. Zbog toga mi je ostao u lijepom sjecanju

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7648 times
Been thanked: 18052 times

Post by Maja » 30 Jul 2025, 20:26

Meni jedna od najdosadnijih knjiga. Ne kontriram vam :D. Pisala sam i prije o tome

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 30 Jul 2025, 20:34

Razumijem te, jednostavno svako od nas ima različite preference.
Meni je takva bila "Zovem se crvena" od Orhana Pamuka. Jedva sam je pročitala, a nisam je mogla ostaviti jer hajde reko desiti će se nešto što će i mene oduševiti, jer je dosta hvaljena kada je objavljena.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 30 Jul 2025, 20:50

E Crvena mi je dobra

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 30 Jul 2025, 21:07

Eto vidiš :D.
Imam od Pamuka još Snijeg i Istanbul, davno kupljene, a nisam ih pročitala. Jesu roditelji i njima su se svidjele.
Poslije Crvene nije mi se nikako dalo da ih čitam.
Možda bih sada mogla, prošlo je dosta vremena od čitanja Crvene.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 30 Jul 2025, 21:11

Istanbul je malo poteska tj nema radnju, samo neka njegova sjecanja al je ok.
Snijeg mi je mozda i bolja od Crvene.
Inace obje knjige se citaju zimi :D.
Obje imaju tu zimsku atmosferu, kad ih citas ko da sjedis i gledas kroz prozor kako snijeg pada, nekako sve tiho, priguseno, lijepo :D.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 30 Jul 2025, 21:18

Kod mene je takva atmosfera na vikendici, pogotovo kada odem sama, znači idealno da počnem čitati Snijeg. :oo

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 26500 times
Been thanked: 30422 times

Post by Zanki » 24 Aug 2025, 18:23

Sabato i Borges :oo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”