Evropa i imigranti. Problem budućnosti ili ne

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2918 times
Status: Offline

Re: Evropa i imigranti. Problem budućnosti ili ne

Post by Pasaga » 15 Nov 2015, 22:44

KOMESAR wrote:Imam dvije - tri njive u Jeleču.
Hoće li neko od izbjeglica orati ili su i oni klonovi SDA?
dobra ideja...
privuce sve moguce donacije......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9525 times
Been thanked: 11262 times

Post by Krokodil Behko » 15 Nov 2015, 23:06

Šta će ti izbjeglice oko njive, pored vake poletne Bademe?

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 15 Nov 2015, 23:10

Salahuddin wrote:
Poceh citati i pomislih odmah da dajes plac. Ne bi ti bilo previse? A mogu oni orati svugdje, samo sto se valja poslije toga negdje otici i okupati i pojesti nesto. A to bez krova nad glavom ne ide. Nego, pola njive za plac a pola za oranje. Da imas 2-3 generacije, koje ce za tebe moliti i obilaziti ti mezar.
Ima i kuća i sto ispred kuće i loza da ljeti pravi hlad i česma ispod loze i rijeka pored kuće...
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 15 Nov 2015, 23:12

Krokodil Behko wrote:

Badema nije za pluga,nego samo za mehka dušeka.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 15 Nov 2015, 23:20

Salahuddin wrote:
KOMESAR wrote:
Krokodil Behko wrote:

Badema nije za pluga,nego samo za mehka dušeka.

Dragi KOMESAR, sto mehka...toliko puno problema je tu. :D.
Misliš da je bolje na kamenu,da pišti ko Poskok?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 22 Nov 2015, 08:07

makedonska granica

Image

Image

Image
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 22 Nov 2015, 09:26

storm wrote:Dok ne riješe problem u Turskoj, Libanonu i slobodnim teritorijama Sirije gdje je na stand by još cca 4 milijuna ljudi u izbjegličkim kampovima, sumnjam, da će toliko brzo sortirati i vraćati kako budu dolazili.
Tursku primiti u EU i 90% problema je riješeno.... čak ne vidim zašto se tu nalaze Rumunjska i Bugarska, a da Turska ne bi mogla.
Ekonomija je čak superiornija od nabrojanih.
Rumunija i Bugarska su primljene kako bi se smanjio uticaj Rusije i NATO doveo sto blize ruskoj granici. Turska u EU? zaboravi, to se skoro nece dogoditi. Nije to ni Brielu ni Parizu ni Londonu u interesu.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 22 Nov 2015, 11:15

ZMAJ wrote:
storm wrote:Dok ne riješe problem u Turskoj, Libanonu i slobodnim teritorijama Sirije gdje je na stand by još cca 4 milijuna ljudi u izbjegličkim kampovima, sumnjam, da će toliko brzo sortirati i vraćati kako budu dolazili.
Tursku primiti u EU i 90% problema je riješeno.... čak ne vidim zašto se tu nalaze Rumunjska i Bugarska, a da Turska ne bi mogla.
Rumunija i Bugarska su primljene kako bi se smanjio uticaj Rusije i NATO doveo sto blize ruskoj granici. Turska u EU? zaboravi, to se skoro nece dogoditi. Nije to ni Brielu ni Parizu ni Londonu u interesu.
Crno more je bilo ključ za primanje ovih ( ni krivi ni dužni upali)
Ne bi bio siguran za Tursku....isto zbog nekih interesa, vjerojatno prije Srbije ulaze....prvo su u NATO paktu koji je neslužbena vojska EU ....ma što mi pričali....
drugo su ekonomski jaka sila... kriza ih nije ni okrznula...ekspanzija traje...
i treće, mogu biti ključni u prevladavanju izbjegličke krize .... posebno jer je Grčka država- invalid u ovom trenutku.
A ima tu još geopolitičkih razloga.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 22 Nov 2015, 11:25

storm wrote:
ZMAJ wrote:
Crno more je bilo ključ za primanje ovih ( ni krivi ni dužni upali)
Ne bi bio siguran za Tursku....isto zbog nekih interesa, vjerojatno prije Srbije ulaze....prvo su u NATO paktu koji je neslužbena vojska EU ....ma što mi pričali....
drugo su ekonomski jaka sila... kriza ih nije ni okrznula...ekspanzija traje...
i treće, mogu biti ključni u prevladavanju izbjegličke krize .... posebno jer je Grčka država- invalid u ovom trenutku.
A ima tu još geopolitičkih razloga.
niko ne spori ekonomsku moc Turske, a u NATO su jos od osnivanja tog pakta ali za EU nisam siguran....mada i koliko ce EU trajati i ona lagano puca po savovima..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 22 Nov 2015, 11:34

Možda i pukne....ja znam da je to rusima i rusofilima san....no da vidimo :zubi
I nemam neko posebno mišljenje o EU ... odlična ideja i namjere, malo šteka izvedba sad kad se razširila...
Sremaju se sad uvesti mini schengen...znači mi seljaci opet ispadamo iz igre :D.
A odavno pričaju o europi u dvije brzine.....jedna sa poznatim silama i druga, mi ostali....no jedno je sigurno, ovaj će model teško preživjeti.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 22 Nov 2015, 11:49

storm wrote:Možda i pukne....ja znam da je to rusima i rusofilima san....no da vidimo :zubi
I nemam neko posebno mišljenje o EU ... odlična ideja i namjere, malo šteka izvedba sad kad se razširila...
Sremaju se sad uvesti mini schengen...znači mi seljaci opet ispadamo iz igre :D.
A odavno pričaju o europi u dvije brzine.....jedna sa poznatim silama i druga, mi ostali....no jedno je sigurno, ovaj će model teško preživjeti.
Storme Turska je mocna drzava a Erdogana zabole bas da mu Brisel uvodi demokratiju po svom. Da Brisel gura svoj nos u turske probleme sa Kurdima, nece to Turci nikada sebi dozvoliti.
Ma ova EU je sa duplim standardima nikako mi se ne svidja.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 22 Nov 2015, 12:05

Mislim da Turska itekako želi u EU.... a tko se kome petlja, zavisi od pristupnih pregovora...
ako je ikad Erdogan imao dobru poziciju, ima je sad.... može biti ključan (uz sve navedeno) za kontrolirani priliv izbjeglica.
Dolaze i preko mediterana ali to su minorne brojke, koje europa s lakoćom prima.

Zar ti doista misliš, da će EU brinuti brigu o položaju Kurda? ....ovi licemjeri ne :kafa

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 22 Nov 2015, 12:19

storm wrote:Mislim da Turska itekako želi u EU.... a tko se kome petlja, zavisi od pristupnih pregovora...
ako je ikad Erdogan imao dobru poziciju, ima je sad.... može biti ključan (uz sve navedeno) za kontrolirani priliv izbjeglica.
Dolaze i preko mediterana ali to su minorne brojke, koje europa s lakoćom prima.

Zar ti doista misliš, da će EU brinuti brigu o položaju Kurda? ....ovi licemjeri ne :kafa
Licimerima Kurdi sluze za ucenjivanje , a ne sto se sekiraju za njihove zivote i prava.
nemam pojma videcemo sta ce biti.

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 23 Nov 2015, 14:18

storm wrote:Možda i pukne....ja znam da je to rusima i rusofilima san....no da vidimo :zubi
sto da pukne?

neka je....

mi u nju necemo i slus... a cuj oni nas kao mnogo i zele u pm...
bolje tako, samo nek ona postoji bez nas ...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 23 Nov 2015, 14:36

Ima da uđete stražnjicom prema naprijed, kao i mi uostalom :o

Sve lete tebe pitati za mišljenje :kafa

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila » 23 Nov 2015, 15:10

Ja ne znam zasto se na ulazak u eu gleda tako negativno?
Otkud toliki euro skepticizam?
Sta je hr izgubila ulaskom?
Znam puno tvrtki i malih poduzetnika koji su profitirali,prosirili trziste,povecali izvoz
Ulaska se mogu bojati samo oni kvazi poduzetnici koji funkcionuraju samo u bliskoj sprezi sa politikom

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 23 Nov 2015, 15:10

storm wrote:Ima da uđete stražnjicom prema naprijed, kao i mi uostalom :o

Sve lete tebe pitati za mišljenje :kafa
puno uslova nerealnih postavljaju, prvo kosovo , a drugo šta mi se ne sviđa naturaju nam GMO . Na taj način da uništimo još jedino šta nam valja proizvodnja hrane.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 24 Nov 2015, 06:18

Image
Image
Are You Syrious? je dodal/a 3 new photos.
15 h · Urejeno ·
NEWS DIGEST 23.11.2015. /// REFUGEES ON HUNGER STRIKE SEWING UP THEIR MOUTHS AT IDOMENI BORDER CROSSING /// HUNGARIAN GOVERNMENT DONATING WIRE FENCE TO MACEDONIA /// NEW REPORTS OF SYSTEMATIC POLICE ABUSE IN BULGARIA /// DONATIONS NEEDED IN SERBIA AND SLOVENIA, VOLUNTEERS NEEDED IN CROATIA
.
‪#‎GREECE‬: Only few new arrivals on ‪#‎Lesvos‬ due to stromy seas. Situation is still very tense in ‪#‎Idomeni‬, where cca 2.000 "economic migrants" are stranded after Balkan route was closed for everyone except Syrian, Afghan and Iraqi refugees. After an public suicide attempt on Saturday, today a group of Iranians on hunger strike started sewing up their mouths in desperate attempt to raise awareness of their situation. Kurds and Pakistanis have joined their protest, calling for authorities to open the border for everyone. Last night one group managed to cross the borted illegally, but Macedonian police pushed them back to Idomeni. The tensions are building up as more people are arriving, some of them still unaware they won't be allowed to continue their trip. The camp in Idomeni is huge, there are medical tents provided by the Doctors Without Borders. The U.N.H.C.R. also has a lot of tents, they give food, water and clothes, but they do not have enough for all of the people stranded there.
.
‪#‎MACEDONIA‬: Yesterday cca 4.500 refugees have entered the country, same numbers expected today. Only Syrian, Afghan and Iraqi refugees are alowed to enter reception center in ‪#‎Gevgelija‬. At the meeting held today in ‪#‎Skopje‬, Macedonian Foreign minister Nikola Popovski has stated that "Macedonia cannot open its doors for those who can not be accomodated in the EU (...) Macedonia will take all necessary measures and use all the recources to protect its border (...) economic migrants will be turned back as the country will not be able to provide shelter to them". Hungarian government donated 100km of wire fence, fingerprint readers and cameras to Macedonia yesterday. They also promised to send Hungarian experts from the police, prison service and the immigrant office to Macedonia if needed.
.
‪#‎SERBIA‬: Still a lot of problems in ‪#‎Dimitrovgrad‬, where volunteers are not alowed in the camp and refugees are arriving from Bulgaria in very bad condition, some of them with broken bones and deep wounds reportedly inflicted by police officers. Families with children are being registered first, while others are waiting up to 4 days now for their registration, sleeping outside in the rain. At the moment, volunteers say they have enough raincoats and socks, but they need hats, scarves, gloves and mens shoes. In ‪#‎Preševo‬ volunteers are still lacking warm clothes to hand out and money for purchasing food, but new facilities are being built and everything seems better.
.
‪#‎CROATIA‬: By 9AM 2.034 refugees have entered the country, while 2.050 were staying in ‪#‎SlavonskiBrod‬ camp. Some people are still arriving barefoot and poorly dressed. During the wekend, heavy rain caused some flooding, so authorities are working on a better water drainage system and drying up the warehouses. It seems they have enough donations for now, but HSUST is asking for volunteers - please contact Maja Znika if you can join them.
.
‪#‎SLOVENIA‬: By noon today 2.067 refugees have entered the country, with 1.029 people staying in ‪#‎DobovaLivarna‬, 666 in ‪#‎Šentilj‬, 94 in ‪#‎Postojna‬, 6 in ‪#‎Vrhnika‬ and 2 in ‪#‎GornjaRadgona‬. Our team in Dobova is reporting very good cooperation with the Red Cross and other officials. Everything is going smoothly, but we are still lacking mens shoes (sizes 40-45), so please contact us if you can donate.
.
Photo credits: AFP/AP/REUTERS

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 24 Nov 2015, 06:26

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9525 times
Been thanked: 11262 times

EU će ponuditi Turskoj tri milijarde eura za izbjeglice

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2015, 09:41

Image
Čelnici Europske unije namjeravaju potpisati sporazum s Turskom u nedjelju u Bruxellesu koji će Ankari ponuditi novac i tješnje veze s EU-om u zamjenu za tursku pomoć u zaustavljanju vala migranata.

Svjestan da Europa očajnički traži rješenje krize koja ju razdire nakon dolaska skoro milijun ljudi ove godine, turski predsjednik Tayyip Erdogan puno toga očekuje, a diplomati su rekli da se 28 država cijelu subotu bavilo konačnom ponudom.

Turski premijer Ahmet Davutoglu trebao bi se sastati s čelnicima EU-a, među kojima i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, u 16 sati i očekuje se da će taj sastanak trajati tri sata.

Europljani su pod pritiskom, a među njima najviše njemačka kancelarka Angela Merkel, da nađu rješenje za najveći priljev ljudi od Drugog svjetskog rata, od kojih je većina došla u Njemačku.

EU će ponuditi Turskoj tri milijarde eura za iduću godinu ili dvije kako bi popravila životne uvjete za 2,3 milijuna Sirijaca koji sada žive u Turskoj u nadi da neće poželjeti otići u Europu.

U ponudi je i ublažavanje režima viza ako Turska uspori priljev migranata te oživljavanje pristupnih pregovora s Ankarom pod uvjetom da se u to uvjeri one zemlje koje ne žele da Turska ikada postane članicom EU-a.

U subotu kasno navečer, nakon sastanka izaslanika EU-a u Bruxellesu, diplomati su rekli da je dogovorena zajednička ponuda EU-a za koju se nadaju da će dobiti Davutogluov potpis. Ponudu bi trebale odobriti vlade u nedjelju prije summita.

Međutim, postoji nervoza da bi Turska mogla zatražiti više, posebice nakon Erdoganove odluke da neće sam sudjelovati na sastanku nego da će poslati premijera.

"Turci uvijek pregovaraju do zadnje sekunde", rekao je jedan visoki diplomat EU-a. "Zašto bi ovoga puta bilo drugačije?"

(index.hr)

Post Reply

Return to “Svijet”