Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
...onoga što se kazuje u suri Er-R'ad o Zemlji i činjenice da je Zemlja okrugla, zapravo elipsastog oblika, što se u neku ruku i uklapa u kur'anski termin "medde" (u značenju produžiti, izdužiti) koji je upotrijebljen u ajetu. Upotrijebljeni termin: "meddel-erda" znači da je Zemlja učinjena prostrtom, prostranom, izduženom, kako svakako izgleda za one koji na njoj stanuju i njome hode. Prema tome, spomenuti kur'anski ajet ne negira elipsasti/okrugli oblik Zemlje kao nebeskog tijela. Da je zemlja okrugla ukazuje nam smjena dani i noći o kojoj Kur'an često govori, jer je to jedino moguće kada se zemlja okreće oko svoje ose.
Naučno je dokazano i iskustveno potvrđeno da je Zemlja okrugla i besmisleno je oko toga raspravljati.
Prema tome, kod muslimana je Zemlja loptastog oblika. Oni koji su tvrdili da je Zemlja ravna kao ploča su filozofi i Crkva. Zato nema razloga da se sikiraš ili uznemiravaš. Budi ponosan što si sljedbenik jedine ispravne vjere islama koja se ne kosi sa validnim naučnim činjenicama.
Musliman ne smije sebi dozvoliti da mu ateista, ili neka druga vrsta džahila, ubaci šubhu oko bilo kojeg šerijatskog pitanja. Također, musliman treba da se vraća na pouzdanu islamsku literaturu i pouzdane učenjake u tumačenju vjere i vjerskih pitanja.
Maja wrote: 26 Jul 2025, 22:58
Ljakic vice Laseru:
Prema tome, kod muslimana je Zemlja loptastog oblika. Oni koji su tvrdili da je Zemlja ravna kao ploča su filozofi i Crkva. Zato nema razloga da se sikiraš ili uznemiravaš. Budi ponosan što si sljedbenik jedine ispravne vjere islama koja se ne kosi sa validnim naučnim činjenicama.
Musliman ne smije sebi dozvoliti da mu ateista, ili neka druga vrsta džahila, ubaci šubhu oko bilo kojeg šerijatskog pitanja. Također, musliman treba da se vraća na pouzdanu islamsku literaturu i pouzdane učenjake u tumačenju vjere i vjerskih pitanja.
Laseru nije potreban nikakav Ljakić da bi shvatio kakvog je oblika zemlja.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
Uzmeš primjer zgradu od 30-40 spratova i da su samo neke nizije okolo, da nema brda i planina. Ne znam imamo li takve zgrade u BiH, ali recimo da imamo.
Kod izlaska Sunca svi se nagnu kroz prozor i recimo da dignu ruku svi oni za koje je Sunce izašlo. Prvi će dići oni oko potkrovlja, a postepeno će i oni svi ispod.
Da je Zemlja ravna ploča svi bi istovremeno digli ruku jer bi Sunce za sve izašlo istovremeno, a što nije slučaj.
Za to i ne trebaju ljudi i to je lako zaključiti i bez toga, ali eto ravnozemljaši nek se okupe i ovo probaju.
Masamune wrote: 26 Jul 2025, 23:25
Uzmeš primjer zgradu od 30-40 spratova i da su samo neke nizije okolo, da nema brda i planina. Ne znam imamo li takve zgrade u BiH, ali recimo da imamo.
Kod izlaska Sunca svi se nagnu kroz prozor i recimo da dignu ruku svi oni za koje je Sunce izašlo. Prvi će dići oni oko potkrovlja, a postepeno će i oni svi ispod.
Da je Zemlja ravna ploča svi bi istovremeno digli ruku jer bi Sunce za sve izašlo istovremeno, a što nije slučaj.
Za to i ne trebaju ljudi i to je lako zaključiti i bez toga, ali eto ravnozemljaši nek se okupe i ovo probaju.
Izvala za ginisa.Zapalio sam kvart sa smijanjem,znas li ti sta pises
Zaboravih staviit još tri nule. Znači oko 36 000 kilometara.
jos tri nule (i malo vise, preciznije 42157 km sto je udaljenost od sredista zemlje do satelita u geo orbiti, oko cega se vrti konfuzija) i vidno polje nije 90 stepeni, nego oko 17, da bi distorzija bila min, racunaj arcsin ponovo
vidim u postu posliej koji si napisao, a koji ne mogu sad citirati opet , da ti mislis da se te snimke prave sa ISS-a koji je na 400 km od zemlje, i sa takve 'blizine' nije moguce uhvatiti cijeli 'disk' u jednom kadru, jer oni gore vide samo dio zemljine povrsine i ni zakrivljenost nije ocigledna uvijek. ali to ne znaci da ne postoje fotografije cijele zemlje snimljene u jednom kadru, to je standardna praksa, samo dosta drugacija tehnologija. posto si ljubitelj optike, vjerovatno ces to dublje istraziti.
dakle, sateliti u mnogo visoj, geo orbiti (krecu se istom ugaonom brzinom kao i zemlja, pa su 'stacionarni') konstantno snimaju cijeli disk zemlje. to nije klasicna snapshot fotografija, nego vise od toga. geo sateliti koriste radiometre (imager), snimace koji skeniraju liniju po liniju zemljine povrsine i 'grade' fotografiju, obuhvatajuci je cijelu u jednom frejmu. to su americki GEOS i japanski himawari sateliti koji svakih 15ak minuta to generisu. perspektivne distorzije ima, ali je minimalna u odnosu na nize orbite (nulta bi bila samo ako je udaljenost beskonacna) ali se njom upravlja i korigira naprednim algoritmima, tako da je slika vizuelno korisna i tacna u naucne svrhe. ABI radiometri ne biljeze samo vidljivu svjetlost, nego skeniraju svaki pixel u svakom od 16 spektralnih pojasa. precizan opticki dizajn, digitalna post obrada, odgovarajaca visina orbite... a i nije im svrha samo da prave fotografiju zemlje, nego generisu kvantitativne podatke koji su korisni za istrazivanja i nova saznanja. tako svemir radi, pa je malo i prica 'joj nema kamere koja to moze uslikati 'passe. a posto je ovo tema je li zemlja ravna, ne bih dalje bitno je da su fotografije zemlje u jednom frejmu stvarne i vjerodostojne
evo fin demo:
Masamune wrote: 26 Jul 2025, 23:25
Komshija wrote: 27 Jul 2025, 00:07
Ne znam. Prosvijetli me.
Pa evo popni se na najvecu zgradu i nek neko bude ispred zgrade da je kako kazes ravnina,nista ne remeti pogled, pa preko mobitela jedno drugom recite ko je prije vidio zalazak
Masamune wrote: 27 Jul 2025, 00:23
Ne znam. Prosvijetli me.
Pa evo popni se na najvecu zgradu i nek neko bude ispred zgrade da je kako kazes ravnina,nista ne remeti pogled, pa preko mobitela jedno drugom recite ko je prije vidio zalazak
Ne znam što spominješ zalazak kad ga nisam ni spomenuo.