HAVANA wrote: 28 Jul 2025, 18:44
Pa normalnim ljudima kazemo mi bosanci.Vama podobnim kad nesto hoces da objasnis ko i sta,vama to mora na vasem nivou da se docara.Vama je primarno ko je,sta je,ljudskost je u vas nebitna.Prvo to reci.Vama je to odrednica i nacin zivota.Poimanje svega.Pocetak i kraj.To je najvaznije.Samo ime je dovoljno za vas sud…Daleko vam kuca od moje.Gadite mi se.I opet kazem,nemamo mi o cemu pricati tako da te molim da me vise ne citiras.Tebi tvoje meni moje i cao.
Kazes "vama Bosnjacima je bosnjastvo odredica u zivotu, gadite mi se" a ne gade ti se ti prijatelji koji se izjasnjavaju kao Srbi i Hrvati.
Oni su raja, oni su dobri, oni su ljuCki.... sve je to ok, al nikad nikom od njih ni u snu ne bi palo da se izjasne ko Bosanci.
Bili dobri, losi, operisani od politike i krscanstva, oni svoje znaju - da su Srbi i Hrvati i to niko iz njih ne moze izbiti.
Samo nasi naivci, necu reci jadnici, furaju da su Bosanci kao da je biti bosnjak sramota, kao da je biti Bosnjak jednako biti vehabija i ez de a-ovac.
Svakom covjeku treba biti na ponos sto pripada bosnjackom narodu jer nemamo mrlja kao druga dva i sve ove teme o mjesovitim brakovima, ona moja o fenomenu ljubavi Bosanaca prema Hrvatima i slicne njima, svode se na isto.
Onaj ko ima cega da se stidi (Hrvati i Srbi) nikad se nece odreci svog identiteta. A Bosnjaci-Bosanci ce jedva to docekati u ime bratstva i jedinstva.
I onda kad neko kao ti i Masa potvrdite ovo gore napisano, pa se Nazif zakaci za vase postove, ispadne da napada licno vas.
Ne vidim da hoda po temama i proziva tebe, Masu ili bilo kog forumasa nego se vi upecate kad shvatite njegovo pisanje licno i krenete s tom temom, sto on, jelte, jedva doceka jer na vama dokazuje svoje teze.
Na proslom popisu u jednom novom stolackom naselju, s hiljadu i plus hrvata iz bosne, jedna osoba se izjasnila kao Jugosloven. Reakcija hrvata je bila "ma to je onaj poremeceni Mate". Znaci ako ces se izjasniti drugacije od Hrvat, mozes biti samo bolestan u glavu. To normalan covjek nikad ne bi uradio.
Jel takva situacija kod Bosnjaka? How yes no.
Bile i ostale podguzne muhe.
Revolt prema takvim ljudima se ne javlja zbog nekakvog pretjeranog bosnjastva nego frustracije zbog naseg nejedinstva i sto uvijek izigravamo necije podanika.
PS ni Koteljubi nije daleko od istine. U mozda 5 posto mjesovitih brakova djeca imaju muslimanska imena. Uvijek oni pretegnu.
Za kraj da dodam da je Havana mozda najbolja osoba na forumu i meni je izuzetno drag. Ali to ne znaci da se moram slagati sa svim njegovim stavovima. U ovome se nikad necemo sloziti i vjrv cemo i u buducnosti dolaziti u sukobe zbog iste teme ali racunam na to da ce i tad biti svjestan da je to samo jedna tacka koju ne prihvatam kod njega. Sve ostalo moze proci