Hrvatski entitet nije greška?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times
Status: Offline

Re: Federalizam u Bih nije separatizam?

Post by vila »

Dobra zadnja recenica @oblak :valja
Moram priznati da ni jedan plakat vidjela nisam
Gdje su osvanuli-ne zna se
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije »

Oblak wrote:
Dakle, zagovaraju federalno uređenje. Čega, BiH? Već je takva.
tri konstitutivna naroda, dva entiteta. mozda je sad malo jasnije.

*za razumijevanje bitno proucit politolosko znacenje rijeci konstitutivan
Danas sam tu, a sutra daleko..
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3884 times
Been thanked: 2921 times

Post by Pasaga »

dobre.vibracije wrote:
Oblak wrote:

govorim za evropu....
jedino su u bosni taj supljak prodali.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times

Post by Vjetar »

dobre.vibracije wrote:
Oblak wrote:

Nije jasnije. Hajde objasni, molim te.
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Pasaga wrote: govorim za evropu....
koja je onda alternativa nehomogene, multinacionalne drzave? unitarizam pod prisilom?
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

dobre.vibracije wrote:
koja je onda alternativa nehomogene, multinacionalne drzave? unitarizam pod prisilom?
drug.....
...evropa nam kroji pravilnike,zakonodavstvo....kroji
trcemo li za evropom....trcimo......
hocemo li njihove standarde....hocemo...
U kojoj se evropskoj drzavi jos to spominje,a sve su multinacionalne....ni u jednoj....
Sta se desava dogodine,kad se pripremaju pregovori o ulasku.......
To ti je drug moj ubleha na kubni kvadrat......vjeruj meni......a i nemoras.....
..cut ce se.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Pasaga wrote:
dobre.vibracije wrote:
drug.....
...evropa nam kroji pravilnike,zakonodavstvo....kroji
trcemo li za evropom....trcimo......
hocemo li njihove standarde....hocemo...
U kojoj se evropskoj drzavi jos to spominje,a sve su multinacionalne....ni u jednoj....
Sta se desava dogodine,kad se pripremaju pregovori o ulasku.......
To ti je drug moj ubleha na kubni kvadrat......vjeruj meni......a i nemoras.....
..cut ce se.....
nisam dovoljno preciziro ovo multinacionalna, priznajem gresku. u vecini europskih drzava jedna je nacija koja, ajmo rec, "vlada" drzavom (nijemci u njemackoj, talijani u italiji, srbi u srbiji...). BiH se razlikuje jer nema jednu jedinstvenu naciju , vec je tvore tri konstitutivna naroda koji bi trebali bit ravnopravni u svakom smislu.
ali idemo sad zaboravit europu, zamislimo da nam niko ne kroji zakone. ajmo ovako cisti hipotetski razmisljat. kako ustrojit vlast u drzavi koja nije jedinstvena, s tri razlicita naroda koja je tvore? koje je tvoje misljenje? u europi imamo ponudjen svicarski model koji funkcionira (barem se tako cini), tako da sam ja blize tom modelu
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Gospon...
Nisam zagovornik nikakvih parcijalnih rjesenja,kao ni torova.
Ako hocemo biti evropska drzava,moderna,savremena....tada ce vladati i vaziti
isti zakoni za sve,mislim jedinstven zakonik,koji ce zastiti svakog gradjanina,ma ko on bio.
Bez takvog uredjenja,dzaba krecimo,a ni evropa to nece prihvatit.
To je minimum.
Ulazit u neke polemike....polemisu 20 i kusur god. pa svaki put veca nakarada od drzava,izuzev da je burzujima uvjek bolje.
E evropa to sad stopira.
Kako ce bit,vjeruj,neznam.......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Pasaga wrote:Gospon...
Nisam zagovornik nikakvih parcijalnih rjesenja,kao ni torova.
ali stvar je u tom da politolozi jos nisu nasli bolje rjesenje za visenacionalne (s manjinama) drzave. BiH je i bosnjacka, i srpska i hrvatska.
belgija je dobar primjer, ako ne i najbolji, kako taj problem rijesit:
"Kompleksnost belgijske državne strukture odraz je nepostojanja jedne belgijske nacije. Prva četiri članka belgijskoga ustava to nam najbolje predočuju: "1: Belgija je savezna (federalna) država koja se sastoji od Zajednica i Regija. 2: Belgija obuhvaća tri Zajednice: Francusku zajednicu, Flamansku zajednicu i Njemačko-jezičnu zajednicu. 3: Belgija obuhvaća tri Regije: Valonsku regiju, Flamansku regiju i Briselsku regiju. 4: Belgija obuhvaća četiri govorna područja: francusko govorno područje, nizozemsko govorno područje, njemačko govorno područje i dvojezično područje Brisela-Glavnoga grada."
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Mozda si jos mlad,tek dolazis.....kontas...
Tu je bio haos....duge su to i tuzne price....
Stranci su to jednostavno sklepali,da nebil se ta plemena malo umirila.
Vremenom ces vidjet da je to tako.....
Domaci ublehasi to vjesto koriste,dok im ide.
Nemoze to biti trajno rjesenje,podloga,za nesto kvalitetnije.
Uredjenje Belgije,Svice......to je nebo i zemlja ...od Bosne.....
Sa scene moraju otic svi koji su bili u bilo kakvom dodiru sa ratnim dejstvima.
Ti,koji ce gradit novu postavu i temelje,mozda se jos nisu rodili.
To mora biti narastaj odgajan u karantinu,bez domaceg pedigrea,odgoja,i koji nece ici po nekim sjelima.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

@pasaga
razumijem sta mi govoris. ja sam piso cisto s politoloske strane.
no, ratne rane moraju zacijelit da bi BiH napredovala u svakom smislu, pa i politoloskom.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

dobre.vibracije wrote:@pasaga
razumijem sta mi govoris. ja sam piso cisto s politoloske strane.
no, ratne rane moraju zacijelit da bi BiH napredovala u svakom smislu, pa i politoloskom.

...samo svjest ljudi......i nista vise.....
savjestan odnos prema svojoj drzavi..

vrlo jednostavno,...jel.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9557 times
Been thanked: 11293 times

Post by Krokodil Behko »

haos lukavi proglas wrote:pa su tako u više od 30 gradova i općina (Mostar, Stolac, Čapljina, Jablanica, Konjic, Ravno, Neum, Čitluk, Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Trebinje, Nevesinje, Bileća, Kiseljak, Kreševo, Busovača, Fojnica, Vitez, Gornji Vakuf – Uskoplje, Bugojno, Novi Travnik, Travnik, Žepče, Zenica, Livno, Tomislavgrad, Glamoč, Drvar, Banja Luka i Orašje) osvanuli plakati s natpisom “ Federalizam nije separatizam”.
Samo 4 općine iz RS, od čega su 3 susjedne Z.H.?
O'ma mi sve jasno. Nije se bo, imalo para, da se ode do još koje općine u RS, pa samo u susjedstvu, a tih par plakata u BL, vjerovatno je polijepio Dodikov mali, ono poslao Čović Dodiku, pa ga zamolio za malo usluge.

Ništa novo.
Ovo stoljeće, definitivno će obilježiti glupi ljudi, koji misle da ih niko ne može provaliti. Kud god krenem, natrčim na takve.

I šta kažu? Nova epizoda Monty pythona, "Pravimo federaciju u federaciji?
Hajd et, nek se malo izdžilitaju, a i mi da malo ubijemo dosadu, uz ovo veselo štivo.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

jesul ovo oni SOROSOVCI.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Re: Hrvatski entitet nije greška?

Post by Pasaga »

Piše: Josip Šimić, Student Teologije i Političkih nauka Sarajevo

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=18905

Poštovana Vaša korumpiranosti dr. Čović,
Poštovani predsjedniče VSTV-a BiH Tegeltija,
Draga javnosti!

I dok slušam pjesmu: „Pišem pismo tinta mi se proli, daleko je Dragan koga volim…“.
Dragane, Dragane! „Evo zaiska sotona od mene da te prorešetam kao pšenicu. Ali ja sam molio da malakše Tvoja korupcija. Pa kad k sebi dođeš učvrsti svoju braću, ako Bog da u zatvoru“! (Usp. Lk 20, 31-32).
U svojem četvrtom obraćanju Vama, VSTV BiH i javnosti, želio bih progovoriti par riječi o zaista retardiranom slučaju „Čović i drugi“.
U svojem daljnjem tekstu, bez sumnje ću potvrditi da ste još prije 20 godina mislili dobro na tzv. „guzično pitanje“, a koje se Vas bezuvjetno tiče! A što bolan Dragane?! Toliki vjernik kao Vi papu Franju dočekuje, a ne zna da je pisano: „Ne budi tjeskobno Dragane zabrinut za život svoj, što ćeš jesti i što ćeš piti, ni za svoje tijelo u što ćeš se obući. Jer život je vredniji od hrane i tijelo od odijela“ (Usp. Mt 6,25). Ali Dragane, „hoće li Tvoje srce izdržati i hoće li ruke Tvoje odoljeti u dane kad ja na te ustanem“?! (Ez 22,14).
Vjerujem da se sjećate, da ste kao direktor firme „Soko“ 18. 7. 1995. potpisali ugovor s Antom Jelavićem o proizvodnji minobacačkih mina u vrijednosti 4. 130 000 milijuna maraka. Nakon potpisa ugovora, ni jedna mina nije „roknila“, a već ste, što bi rek'o naš svijet, „smitili“ u „džepni“ budžet826. 000 KM! Nakon godinu dana Vašeg „posta“ od kriminala, a inače, kriminal je drugo ime za Vas, „omrsili“ ste se ponovo 13. 8. 1996. s Antom Jelavićem u svezi proizvodnje raketa 128mm, M91, i to Boga mi u vrijednosti 6,9 milijuna maraka. Čova dobiva avans od 1. 035 000 milijuna maraka. Rakete ne lete, al' Boga mi pare od 1. 035 000 milijun maraka u džep Čovin opet lete!
Al' vidite ljudi moji, našem Draganu nikad dosta: „Svršetak mu je propast, bog mu je trbuh, slava u sramoti – jer misli na zemaljsko“! (Usp. Fil 3,19).
Iz poštovanja prema Vama gosp. Čoviću, sramota bi me bilo ne spomenuti „treću deklaraciju“ koju potpisujete s Antom Jelavićem na štetu hrvatskog naroda. Pred Božić, naš Dragan 22. 12. 1997. potpisuje „treću deklaraciju“ s Jelavićem za proizvodnju opet istih raketa u vrijednosti 6,9 milijuna maraka, i nakon potpisa, naš Dragan dobiva „božićnicu“ od1. 035 000 milijuna maraka. I tako se budžet obitelji Čović za samo dvije godine „oporavlja“ za 3 milijuna maraka.
E moj narode! E moj Dragane, znaj! „Sladak je kruh što si ga pribavio prijevarom, al' se poslije usta napune kamenjem“! (Usp. Izr 20, 17).
2010. godine, naš Dragan je izabran u zastupnički Dom Parlamentarne Skupštine BiH. Iste godine, s Božom Ljubićem potpisuje ugovor o sjedinjenju dviju stranaka. No, Vi ste gosp. Čoviću, koji imate i nekoliko funkcija u ovoj našoj državi, pa ću iz poštovanja nabrojati funkcije, jer ipak su veoma odgovorne: kolovođa zločinačke organizacije, predsjednik udruženja korumpiranih političara u BiH, član Predsjedništa…,veoma vješta „riba“ koja se odlično snalazi i u morskoj i u slatkoj vodi, ili što bi rek'o naš svijet nit' ste dijete, nit' ste čovjek, nit' vrag!
Ali ova rečenica pokazuje tvrdnju da se „preudana kurva“ Božo Ljubić dao za lake pare od Vas gosp. Čoviću kupiti da napusti HDZ1990 i pribjegne k Vama, a sve s ciljem uništenja HDZ1990, a hotel „Bevanda“ je imao čast da ugosti najveće „pirane“ hrvatskog naroda! Pa bolan šta bi rek'o Tuđman na to?!
E moj Božo! Ne znaš li: „Sladoled se liže radi slasti, žena radi strasti, s dupe radi vlasti“!
Al' niste Vi krivi gosp. Božo, „jer pse ne zanima tko je gospodar, nego koliko mrvica pada s gospodarevog stola“. A Vama je očito sa Čovinog stola pala mrvica za predsjednika „samoproglašenog“ Hrvatskog narodnog sabora, a preko kojeg Vi gosp. Čoviću „tenkujete“ iz državnog Budžeta lovu u lični budžet.
Radujem se, kad čujem, da ste u mladim danima, u svim segmentima, a što se kasnije pokazalo i tačnim, lojalno slijedili velikosrpsku ideologiju.
To ste uspješno i dokazali početkom 90 – tih kada ste bili jedan od glavnih kolovođa organizatora prosvjeda protiv održavanja HDZ – ovih skupova širom ove naše prkosne BiH, a i morali ste, jer ste tada bili jedan od glavnih osnivača i nositelja komunističe Markovićeve stranke UJDI, još na području Mostara.
U to ste se vrijeme, nažalost, ponašali huliganski, razbijajući stakla na autobusima u kojima su se vozili HDZ – ovci! Kako je advent, moja radost raste, a još više, gledajući Vaš indeks na kojem se jasno vidi Vaš potpis na ćirilici. Ali, razumijem Vas! Nije lako bilo služiti najzloglasnijoj organizaciji u bivšoj Jugoslaviji, Vojnoj kontraobavještajnoj službi, a da se ne potpišete ćirilicom i ne sakrijete svoje hrvatsko podrijetlo.
No, kad je 1994. „riknila“ komunistička vladavina, a financije Vam se uzdrmale, došlo Vam je iz „guzice u glavu“ da je puno isplativije sada biti Hrvat i katolik!!!
Rat Vam je pomogao da odbacite Jugoslavenstvo, a prihvatite puno isplativije hrvatstvo, na kojem ste u zadnjih 20 – ak godina zaradili mnogo više, nego na bilo kojem industrijskom proizvodu na Balkanu!
Ali za Vas to više nije bitno! Bitna je Vaša rečenica: „NAROD I GLASAČI SU OVCE ZA ŠIŠANJE, ZAŠTO IH NE BISMO ŠIŠALI SVAKE GODINE“! To me navodi na zaključak, da ste u 15 godina Vaše kontrole nad HDZ BiH, i općenito hrvatske politike, nas Hrvate najmanje ošišali 15 puta, dok Vaši poslušnici: Miro Ćorić, Ante Vidačak, Mila Gadžić, Jelka Miličević kažu: „što se ba bunite protiv Dragana Čovića, mi znamo da je on puno krao i tvrdimo da sad ima dovoljno da neće više krasti, a ako dođe netko drugi, pa dok i taj nakrade kao Čović, nama neće ostati ništa“.
Ovako rade ljudi, koji vode hrvatsku politiku, a istodobno pričaju o ugroženosti Hrvata u BiH.
Znamo da je Dragan Čović inteligentan čovjek, no kad su pare u pitanju Čoviću se naprosto šire zjenice!
No, tko je zagubio originalne dokaze protiv Dragana Čovića, kada ga je Sud BiH 2006. „roknuo“ na pet godina teške robije, i to s jednim obrokom na dan i to riža?!
Znamo da ste 2007. uložili žalbu i Apelacioni Sud BiH se proglasio ne nadležnim i uputio slučaj na kantonalni nivo Sarajevo
Ali kad se uzme u obzir da je tada Glavni državni tužilac Milorad Barašin dugo godina radio kao tužilac u Livnu i da je volio „razgovarati“ sa obavještajnim službama i da je Borjana Krišto iz Livna u odličnim odnosima s Miloradom Barašinom, a u intimnim s Draganom Čovićem, a posebno odlična s bivšim šefovima nekadašnjih službi, Čoviću nije smetalo da preko svog kombinatora Branka Kolobarića i Borjane Krišto nagovori tadašnjeg državnog tužitelja Milorada Barašina da „slučajno“ zagubi originalne dokaze protiv Dragana Čovića.
Ali ja imam pronađene originalne dokaze, tako da ima zakonske osnove za ponovno suđenje.
Mućka do mućke!!!
S poštovanjem.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

..smišno je kako srbi guraju tvrtka u srpski zagrljaj :hihi staro srpsko ime tvrtko :zubi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

laganini wrote:..smišno je kako srbi guraju tvrtka u srpski zagrljaj :hihi staro srpsko ime tvrtko :zubi
..jbg.... :D. ...nadjoh na jednom portalu....
...nisam jos sve ni procita.... :D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9557 times
Been thanked: 11293 times

Izetbegović: Hrvatsko pitanje u BiH uskoro riješeno

Post by Krokodil Behko »

Smanjuje se broj kantona u Federaciji: Ko se briše, a ko se s kim ujedinjuje?!
Image
Ovakav stav dijele domaći ustavni eksperti, od kojih su neki, kao članovi Ekspertne nezavisne grupe, ranije učestvovali i u izradi nacrta novog ustava FBiH (koji u parlamentu BiH još nikada nije usvojen).

Naime, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ-a i nominalni lideri bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH, u proteklom periodu postigli su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju način rješavanja hrvatskog pitanja te reorganizacija Federacije BiH, a takav stav nominalno je iznesen i na konferenciji "Evropska budućnost BiH - 20 godina Dejtona", održanoj nedavno u Briselu.

Nesumnjivo, samim činom ovakve reorganizacije Federacije, koja je i ustavna i politička, u većem dijelu BiH bio bi iznimno smanjen administrativni aparat, a uštede bi bile enormne (navodno do 50 posto sadašnjih troškova!). Naime, umjesto sadašnjih deset vlada, parlamenata i stotine raznih ministarstava, agencija, direkcija i zavoda, dobili bismo trostruko manji broj ovih institucija.

No, da cijeli ovaj osjetljivi proces neće ići nimalo jednostavno, smatra i Kasim Trnka, eminentni profesor ustavnog prava iz Sarajeva i član Ekspertne grupe.

Trnka tako podsjeća da je njihova grupa već pri izradi nacrta novog ustava FBiH, koji također predviđa smanjenje broja kantona, nailazila na veliki otpor u sredinama s hrvatskom većinom, ali i u onima s bošnjačkom.

"Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i raspoloženje na terenu je takvo. Po mom mišljenju, federalizacija jeste rješenje, ali na regionalnim, ekonomskim i drugim kriterijima, pa tek onda nacionalnim. Ako bi to bilo stvaranje kantona na isključivo etničkoj osnovi, to je neprihvatljivo i vodilo bi daljoj destabilizaciji BiH", uvjeren je Trnka.

Njegov kolega iz Ekspertne grupe Vehid Šehić upozorava da se pri mogućoj reorganizaciji Federacije moraju ispoštovati određeni principi.

"Mi u nacrtu nismo ni govorili koliko kantona, jer to nije ustavna materija, nego predmet posebnog zakona. Ali prema našim razmišljanjima, to bi moglo biti pet kantona, možda i četiri", kaže Šehić.

Zaključuje kako je ova inicijativa provodiva, ali bi najprije bilo nužno usvojiti novi ustav FBiH na osnovu nacrta koji je grupa pripremila.

Slično razmišlja i Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara i dobar poznavalac političkih kretanja u BiH. On zaključuje kako je sve provodivo ako postoji politička volja, no nije siguran da u ovom slučaju i postoji.

"Nisam siguran kako će ići priča o reorganizaciji kantona, jer ima dijelova BiH koje je naprosto nemoguće podijeliti po etničkoj matrici. Ali ako se za to ima saglasnost SDA i ako se pribavi saglasnost SBB-a, stvoriće se pretpostavke, iako za ovu vrstu priče treba nešto više od puke parlamentarne većine", zaključuje Kukić.

Jurič: Moguće da je pao čvrst dogovor

Berislav Jurič, urednik mostarskog portala Bljesak, kaže kako je pitanje kako će stvari biti riješene u praksi.

"Tvrdnja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da će sljedeće godine, i to do ljeta, biti riješeno hrvatsko pitanje, da će se ujediniti neke županije te riješiti pitanje 'Sejdić i Finci', zvuči kao gotova stvar. No, ako se uzme u obzir da je Izetbegović rekao kako se to 'može' dogoditi, ne znači i da hoće. Barem ne tako brzo kako je on zacrtao", ističe Jurič. Dodaje kako je pozitivno da se u svemu napokon počinje govoriti složno prema EU, te tako proizilazi da je i ovaj Izetbegovićev istup znak da je pao čvrst dogovor s Čovićem.

(DEPO PORTAL)
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Re: Izetbegović: Hrvatsko pitanje u BiH uskoro riješeno

Post by STrendzer »

NIKAD ali bas nikad mi nece biti jasno po kojem djavolu srbima dati 49 % na njihovih 33 % ?!! Tek tako im poklonit dodatnih 16 % a znamo kakvi su....hmmm.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Re: Izetbegović: Hrvatsko pitanje u BiH uskoro riješeno

Post by Pasaga »

STrendzer wrote:NIKAD ali bas nikad mi nece biti jasno po kojem djavolu srbima dati 49 % na njihovih 33 % ?!! Tek tako im poklonit dodatnih 16 % a znamo kakvi su....hmmm.
...kuca casti....ha...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Post Reply

Return to “Politika u BiH”