Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.
Moderator: spacebound
-
tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 580 times
- Been thanked: 869 times
-
Status:
Nora Ibsenova wrote: 29 Jul 2025, 10:21
tuzlak1212 wrote: 29 Jul 2025, 10:14
nezz odakle ti sad to izvuce oko potvaranja i slicno, to nije tema, tema je kad se zna da je neko prestao bit musliman nakon braka (prestao izvrsavat minimalno obavezne propise)
Poslanik a.s. nije klanjao dzenazu ashabu vjerniku, koji ima je imao namaz, post, odgoj i sve odlike vjernika, al je umro sa dugom koji nije vracen (i to halal dug a ne kamatni dug)
a kamoli klanjat dzenazu nekom ko ne klanja
Da je tako niko nikom ne bi klanjao dzenazu. Nije poslanik odbio klanjati zato sto je htio da to postane univerzalno pravilo, nego da docara vaznost duga. Isto tako mnogima drugim ne bi klanjao dzenazu. Da te dug otpisuje kao muslimana, ne bi bilo receno da je za osobu najbolje da za mrtvog roditelja izmiri njegove dugove i uvakufi nesto u njegovo ime. Sto bi izmirivao dugove za nekog ko nije musliman.
Ne prestajes bit musliman prestajuci izvrsavat minimalne propise. Sve dok postoji tewhid, ti si musliman.
pa ne slazemo se
ok je to
sliakt cu iz knjige buharija hadis sta je musliman, samo da mi ne bude mrsko nac knjigu
ustv mogu naguglat sto bi knjigu trazio
On the authority of Abdullah ibn Umar ibn Al-Khattab (may Allah be pleased with him) who said: I heard the Messenger of Allah (peace be upon him) say:
Islam has been built on five [pillars]: testifying that there is no god but Allah and that Muhammad is the Messenger of Allah, performing the prayers, paying the Zakah, making the pilgrimage to the House, and fasting in Ramadan.
[Bukhari & Muslim]
znaci nemos izbacit namaz ko sto nemos izbacit vjerovatnje u poslanika
izbaci bilo sta, ti nemas Islam
tawhid je samo jedan od 5 stvari
Last edited by
tuzlak1212 on 29 Jul 2025, 10:31, edited 2 times in total.
-
Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 21252 times
- Been thanked: 19232 times
-
Status:
Od sela do gradova dženaze se klanjaju i onima koji nisu klanjali... koji su čak i oronuli ateisti i slično.
Još razlike znaju biti ogromne u vezi dženaze i ostalog od mjesta do mjesta, ali dženaza nikad nikome od njih nije bila uskraćena.
-
Laser
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 1190 times
- Been thanked: 3695 times
-
Status:
tuzlak1212 wrote: 29 Jul 2025, 10:14
Nora Ibsenova wrote: 29 Jul 2025, 10:00
Koliko znam, udaljavanje od prakticiranja vjere ne izvodi iz vjere i upravo dzenaza i jest neka vrsta oprosta jer niko ne umre cisto od grijeha.
Zna se koja djela izvode osobu iz vjere i ne potvarajte druge da nisu vjernici, ili da su se udaljili od vjere jer su se vjencali sa nemuslimankom.. (izuzimam naravno tu muslimanke, jer zna se koji su brakovi Islamom dozvoljeni)
Al pricao je Bog vec o tome, oni kaze zabranjunu sebi ono sto je dozvoljeno.. I tako
nezz odakle ti sad to izvuce oko potvaranja i slicno, to nije tema, tema je kad se zna da je neko prestao bit musliman nakon braka (prestao izvrsavat minimalno obavezne propise)
Poslanik a.s. nije klanjao dzenazu ashabu vjerniku, koji ima je imao namaz, post, odgoj i sve odlike vjernika, al je umro sa dugom koji nije vracen (i to halal dug a ne kamatni dug)
a kamoli klanjat dzenazu nekom ko ne klanja
Ali su mu drugi muslimani klanjali dženazu.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
-
Zanki
- saudade

- Has thanked: 26133 times
- Been thanked: 29993 times
-
Status:
Nora Ibsenova wrote: 29 Jul 2025, 09:40
E cuj ako ozenis nekog ko nije muslimanka, nema cefina i to.
Moj rahmetli dajdza je ozenjen katolkinjom, pola Hrvatica pola Njemica, u ratu su zivjeli u Zenici jer su oboje radili u rudniku, niko od nase rodbine tamo nema.
Poginuo je 23 juna 1993 nakon eksplozije u rudniku. Moja dajinica nije znala nista o propisima muslimanske sahrane, pa se njena mama obratila popu da li on ima neke informacije. Pop im je samo rekao "sto nije na vrijeme pazila za kog ce se udat".
Uprkos tome, u ratu, u neznanju, uspjele su pronaci imama, organizovat dzenazu po svim muslimanskim propisima i ukopat ga sa dostojanstvom.
I tako prica to njena mama Vera i kaze ja od tad NIKAD nisam otisla u crkvu i nemam vise nikakve veze sa crkvom jer "moj zet ne bi njemu nikad tako odgovorio"
Pitanje je koliko te neko voli i postuje, onaj ko te voli, ko te postuje, on ce dati sve od sebe da te I na posljednjem ispracaju ispostuje.
Ovo bi trebalo repostat na svakoj novoj stranici
Kad krene nizbrdo
Ali ko san ja da govorin
Neće niko makedonku ženit

Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
-
tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 580 times
- Been thanked: 869 times
-
Status:
Masamune wrote: 29 Jul 2025, 10:26
Od sela do gradova dženaze se klanjaju i onima koji nisu klanjali... koji su čak i oronuli ateisti i slično.
Još razlike znaju biti ogromne u vezi dženaze i ostalog od mjesta do mjesta, ali dženaza nikad nikome od njih nije bila uskraćena.
i to sve ukazuje koliko je ova tema problematicna na ovim prostorima, kod nas je saso mange
a ni hodze nece pare odbit
-
Masamune
- DeLorean

- Mood:
-
Status:
Zanki wrote: 29 Jul 2025, 10:34
Nora Ibsenova wrote: 29 Jul 2025, 09:40
E cuj ako ozenis nekog ko nije muslimanka, nema cefina i to.
Moj rahmetli dajdza je ozenjen katolkinjom, pola Hrvatica pola Njemica, u ratu su zivjeli u Zenici jer su oboje radili u rudniku, niko od nase rodbine tamo nema.
Poginuo je 23 juna 1993 nakon eksplozije u rudniku. Moja dajinica nije znala nista o propisima muslimanske sahrane, pa se njena mama obratila popu da li on ima neke informacije. Pop im je samo rekao "sto nije na vrijeme pazila za kog ce se udat".
Uprkos tome, u ratu, u neznanju, uspjele su pronaci imama, organizovat dzenazu po svim muslimanskim propisima i ukopat ga sa dostojanstvom.
I tako prica to njena mama Vera i kaze ja od tad NIKAD nisam otisla u crkvu i nemam vise nikakve veze sa crkvom jer "moj zet ne bi njemu nikad tako odgovorio"
Pitanje je koliko te neko voli i postuje, onaj ko te voli, ko te postuje, on ce dati sve od sebe da te I na posljednjem ispracaju ispostuje.
Kad krene nizbrdo
Ali ko san ja da govorin

Hoćemo mi ćafiri

-
ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 47330 times
- Been thanked: 8469 times
-
Status:
Nisi ti zanimljiva, ovdje je rjec o bosnjacima, hrvatima i srbima. Svi ostali su manjine
Mada i ti srbi i hrvati su tanki, dobili 92e nacjonalnost

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

-
immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 12461 times
- Been thanked: 13227 times
-
Status:
Pitam se samo zasto i uvijek se navodi tumacenje iz svetih knjiga kako kome odgovara eto zasto ...tim i takvim " objasnjenjima " samo predstavljate , predstavljamo vjeru onako kako ne treba...evo ovaj primjer o dugu umrlog se odnosi na to da se potrudis i sve cinis da iza tebe ne ostaje dug bilo materijalno bilo moralno i sad to neko "uklopi" u mjesovite brakove , pa zasto ????? Svaki covjek sam za sebe odlucuje sta zeli i hoce , znamo da je muskarcu dozvoljen brak sa zenom druge vjere , znamo i kako, znaci do njega je hocel biti dove il nece....pobrini se za zivota sta i kako , ako hoces mozes .
-
HAVANA
- Pituljica

- Has thanked: 2643 times
- Been thanked: 22168 times
-
Status:
Maja wrote: 29 Jul 2025, 10:17
Ja bgm veze nisam imala da je havanina zena druge vjere. Mislila sam da su samo oboje ateisti. Zato napisah ti bi prije ozenio hrvaticu nego vjernicu
Pa nije druge vjere.Isti krug,isto drustvo,muzika,nacin zivota,cak se ispostavilo da su se i roditelji znali i kretali se u istom krugu…Ne znam sta bi tu uopste nazvao mijesanim osim razlicitog spola.Cak i totalna nezainteresovanost za bilo kakve religije itd ista.Nikad ta tema nije ni postojala nit smo nesta o tome pricali…Dok nas ne pocnu etiketirat.Ma nismo ni kakvi ateisti,ne bi ni to nikad spomenuli da drugi to nesta ne pocnu.Kako god skontam arzo je najbolje definiso.Dunjalucari.Mrtvi.Kuca,poso,porodica, putovanje,izlazak,nesta…I roditelji nam isti bili.I onda upadnes negdje pretrese tebe,zenu ti,nanu,dedu,sve ti oni objasne i znaju kako vi i sta WTF

Nije skupo na moru, skupo je na obali.
-
Zanki
- saudade

-
Status:
Masamune wrote: 29 Jul 2025, 10:39
Zanki wrote: 29 Jul 2025, 10:34
Kad krene nizbrdo
Ali ko san ja da govorin

Hoćemo mi ćafiri

-
Masamune
- DeLorean

- Mood:
-
Status:
HAVANA wrote: 29 Jul 2025, 10:51
Maja wrote: 29 Jul 2025, 10:17
Ja bgm veze nisam imala da je havanina zena druge vjere. Mislila sam da su samo oboje ateisti. Zato napisah ti bi prije ozenio hrvaticu nego vjernicu
Pa nije druge vjere.Isti krug,isto drustvo,muzika,nacin zivota,cak se ispostavilo da su se i roditelji znali i kretali se u istom krugu…Ne znam sta bi tu uopste nazvao mijesanim osim razlicitog spola.Cak i totalna nezainteresovanost za bilo kakve religije itd ista.Nikad ta tema nije ni postojala nit smo nesta o tome pricali…Dok nas ne pocnu etiketirat.Ma nismo ni kakvi ateisti,ne bi ni to nikad spomenuli da drugi to nesta ne pocnu.Kako god skontam arzo je najbolje definiso.Dunjalucari.Mrtvi.Kuca,poso,porodica, putovanje,izlazak,nesta…I roditelji nam isti bili.I onda upadnes negdje pretrese tebe,zenu ti,nanu,dedu,sve ti oni objasne i znaju kako vi i sta WTF
Brak kao i svaki drugi. Ni miješani ni mješoviti i svi drugi izrazi koji za to postoje. Ovo "mješoviti" treba ukinuti.
Jevrej iz Britanije kad oženi Italijanku koja je katolkinja to nigdje niko ne spominje da je neki mješoviti brak i slično. Samo brak.
Ali kod nas se to vazda potencira.
-
Zanki
- saudade

-
Status:
Mješani i mješoviti ko da o pizzi pričaju
Sad će te vidit kad dodje gljiva
Samo vi mješajte

-
Masamune
- DeLorean

- Mood:
-
Status:
Al tačno jeste tako. Kao da pričamo o salati jbt
Bošnjak luk, a Hrvatica paradajz pa su toliko različiti jbt kao da je brak između ljudske i vanzemaljske rase.
-
Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22529 times
- Been thanked: 5984 times
-
Status:
Masamune wrote: 29 Jul 2025, 10:56
HAVANA wrote: 29 Jul 2025, 10:51
Brak kao i svaki drugi. Ni miješani ni mješoviti i svi drugi izrazi koji za to postoje. Ovo "mješoviti" treba ukinuti.
Jevrej iz Britanije kad oženi Italijanku koja je katolkinja to nigdje niko ne spominje da je neki mješoviti brak i slično. Samo brak.
ahaaaa, samo si zaboravio napisati, da je ta katolkinja prvo trebala preci, konvertirati, u njegovu vjeru, tek onda se moze udati za Jevrea (ili Jevreja),nisam sigurna kako se ispravno pise.

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
-
Masamune
- DeLorean

- Mood:
-
Status:
Veca wrote: 29 Jul 2025, 11:04
Masamune wrote: 29 Jul 2025, 10:56
ahaaaa, samo si zaboravio napisati, da je ta katolkinja prvo trebala preci, konvertirati, u njegovu vjeru, tek onda se moze udati za Jevrea (ili Jevreja),nisam sigurna kako se ispravno pise.
To sam lupio mogao sam uzeti i primjer Bošnjakinje koja se udaje za nekog crnca katolika iz Etiopije.
Kako god, šta god neka strana treba ispuniti prema drugoj u smislu religije i ako na tome insistiraju ovaj izraz "mješoviti" treba ukinuti.
-
Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
-
Status:
Masamune wrote: 29 Jul 2025, 11:13
Veca wrote: 29 Jul 2025, 11:04
To sam lupio mogao sam uzeti i primjer Bošnjakinje koja se udaje za nekog crnca katolika iz Etiopije.
Kako god, šta god neka strana treba ispuniti prema drugoj u smislu religije i ako na tome insistiraju ovaj izraz "mješoviti" treba ukinuti.
nije dobro previse hlupat.

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
-
Veca
- Uvijek slobodna!

-
Status:
svaka ljubav, brak, koji se zasnivaju na bilo kojim uvjetima, ucjenama, za me je, kao covjeka, NULA!
-
Veca
- Uvijek slobodna!

-
Status:
Masamune wrote: 29 Jul 2025, 11:16
Dobro Vedrana
uceram ti kroz Vedranu